Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Sean Penn
Met onder meer: Jack Nicholson, Benicio Del Toro en Helen Mirren
Releasedatum: 1 november 2001
Plot The Pledge
"Detective Jerry Black has made a promise he can't break, to catch a killer he can't find."
De gepensioneerde agent Jerry Black belooft tijdens zijn laatste klus de moeder van een vermoord meisje de moordenaar te zullen vinden. Jerry denkt dat de politie de verkeerde heeft opgepakt, en ontdekt dat dit het derde incident is in korte tijd waarbij een jong, klein meisje het slachtoffer was. Hij koopt een oud tankstation in de buurt van de misdaden om zo naar een man te kunnen zoeken die in een zwarte stationwagon rijdt.
Jerry Black
Jim Olstad
Annalise Hansen
Helen Jackson
joe black
de film zelf was niet slecht maar niet echt goed ook niet. Hij verdient een 2.5*. Maar het einde van de film maakt erg veel goed. Ook de opnieuw fantastische prestatie van Nicholson sleept de film naar een 3.5*
orbit
- 12092 berichten
Nicholson is veruit de beste acteur allertijden, en niet alleen vanwege zijn dik gevulde schoorsteenmantel met gouden beeldjes.. de man weet elke film eigenlijk meerwaarde te geven en je toch geboeid te houden. Ook dit relatief matige werkje..
Gerritj
Ja, Jack Nicholson Een acteur apart en dan hier weer op z'n best.
Maar ook de anderen waren geweldig. Stuk voor stuk.
De vader die over zijn vermiste dochter verteld.
De zwakzinnige moordenaar (niet dus).
De doodsbange en later woedende moeder en dochter en niet te vergeten de jonge knul die het meisje heeft gevonden.
En natuurlijk zijn (ex)collega's waar echt medelijden met de oude man maar ook ongeduld fantastisch weer werd gegeven.
Hulde dus ook voor Penn Sean.
dalma
goede film met een spanning die langzaam opgebouwd wordt. enkel het einde had beter gekund. toch een leuke film om te bekijken.
*kelly*
Hele tijd geleden dat ik deze film zag, maar was een goede thriller met een opbouwende spanning en een prachtig acterende Jack Nicholson. Verrassend einde ook!
---->4*
Djeckson
Goeie film mooi camerawerk, verassend einde. Nicolson speelt sterk.
Alleen jammer dat het je een beetje onvolmaakt achterlaat, wat ook weer een dikke + is voor de film.
cambal
Nicholson blijft boeien in een film in zijn nadagen ,hij is als wijn , zeker niet missen dit erg onderschatte drama /thriller .
Nicholsen wordt alleen maar beter zou ik zeggen. Blijft een weergaloos acteur...
jordybeukeboom
Het feit dat de cop alleen een relatie begint met dat vrouwtje en haar dochtertje om zo later die killer te pakken vind ik echt heel goed gedaan. Origineel, dat is het zeker.
Dit is je eigen interpretatie. De mijne is het zeker niet. Zijn relatie met de bardame en het meisje overkomen hem, het is echt, en dat het dan uiteindelijk zo uitkomt dat ie zo dichterbij de moordenaar komt is eerder een 'handige bijkomstigheid'
Zie je niet hoe goed hij met het dochtertje omgaat? Hij is als de dood dat haar iets overkomt. Dat ie uiteindelijk toch de moordenaar wil pakken vind ik logisch. En met een heel politiepeloton is het gevaar voor het meisje gering. Maar hij het wel van tevoren moeten overleggen met de moeder, dat is wel erg fout
jordybeukeboom
Wat ik verder erg sterk vond, was dat je in principe twee kanten er mee uit kan gaan. of Nicholson kocht met opzet een huisje en ging om de kindermoordenaar te pakken zo ver om een relatie met moeder en kind aan te gaan.
Of Nicholson had zich in het begin juist daadwerkelijk met zijn pensioen en het onbevredigende resultaat van het politieonderzoek neergelegd, en juist door de confrontatie met het dochtertje en bijv. de egeltjes werd hij geobsedeerd om alsnog de belofte gestand te doen.
De waarheid ligt mijns inziens in het midden. Hij koopt het pompstation om dicht op de dader te kunnen zitten. De 'relatie' met moeder en kind overkomt hem en is echt.
gentenaar
Het einde had inderdaad wel beter gekund maar zeer schitterende acteerprestatie van Nicholson. Meeslepende film; maar einde doet wat afbreuk aan de verwachtingen
2,5
Mooie en sfeervolle thriller met de vrijwel altijd prachtige Nicholson. Geen meesterwerk want hier had helaas wel wat meer ingezeten, maar toch goed.
Baggerman
Een ontzettend goede film en ècht ondergewaardeerd!
Een film het één van de meest tragische eindes die ik ken.
Volgens mij ook. Zijn geobsedeerdheid kost hem uiteindelijk zijn levensgeluk, want hij is zelfs bereidt om het leven van zijn stiefdochtertje in de waagschaal te leggen om de moordenaar te pakken. Ontzettend ascociaal en onvergefelijk. En doordat die smerige moordenaar, zonder dat hij dat weet, omkomt in dat auto-ongeluk ( toch nog een beetje een happy end wat dat betreft!) zal hij eeuwig geobsedeerd blijven.
Boenga
Prima film; goed verhaal, uitstekend acteerwerk (Nicholson weer op z'n best), hele mooie landschappen,...en vooral: een ijzersterk einde!!!
Een keertje niet de gebruikelijke Hollywood-clichees, niet de achtentwinduizendvierhonderdvijfentwintigste achtervolging of de tweemiljoendriehondervijendertigsuizendste good-shoots-bad ...
Integendeel: heel aangrijpend en pakkend, een beetje zoals Arlington Road, maar dramatischer en emotioneler.
Ben het helemaal eens met de commentaar van nightbreed op 28/05/07.
Rutte
Mooie film met een uitblinkende Nicholson.
Echter, niet alleen Nicholson doet 't goed, maar eigenlijk de gehele cast is uitstekend op dreef.
De film zelf vond ik op één of andere manier een klein beetje tegenvallen, en dan vooral eigenlijk door 't einde.
Het verhaal wordt prima neergezet, 't tempo lag heerlijk rustig, maar niet té rustig, en er is vooral in 't laatste half uur toch wel een contstante spanning voelbaar, terwijl er ( helaas dus ) toch niet echt veel gebeurt.
Tenminste, wat ik zou verwachten gebeurde niet.
Ik had dus toch wel een soort climax verwacht en die bleef uit, hoewel ik 't einde ook weer niet echt superslecht vond.
Al met al zeker een keertje zien, want iedereen zal 't op z'n manier weer anders ervaren.
3,5* is 't echt wel waard.
danuz
Jerry's manische zoektocht naar 'het kwaad' wordt soms bijna ondersneeuwt door Penn's iets te aanwezige soundtrack en vaak standaard portrettering. Mocht alles iets minder iets minder gepolijst zijn en wat vrijer dan was dit geloof ik een enorm sterke film. Kerrigan en Penn's eigen eerste schieten me dan te binnen.
Warren Stantin
In mijn ogen een absolute moderne klassieker. Sober en ingetogen verfilmd zonder allesoverheersende achtergrondmuziek. Wat de film voor mij zo goed maakt is de eenvoud van het verhaal. Juist daardoor is deze film zo rauw, aangrijpend en realistisch. En natuurlijk het acteerwerk. Nicholson is altijd goed maar in deze film werkelijk briljant. Dat geldt overigens ook voor Robin Wright-Penn. Van mij krijgt deze film de optimale waardering.
b00ts
Alleen voor de laatste vijf minuten krijgt Jack van mij al drie sterren.....verder nog een ster voor de film in zijn geheel.....
JosieT
Ik moet het boek lezen waarop deze film gebaseerd is, dus ik besloot om de film ook maar eens te kijken. Ik vind het een goede film. Hele sterke rol van Jack Nicholson! Het verhaal zelf is natuurlijk ook ontroerend. Over een gepensioneerde agent die ervan overtuigd is dat de kindermoordenaar nog vrij rondloopt.
En over het einde: ik vind het einde juist erg goed. Hij wilt niet dat het meisje in gevaar komt, maar hij is zo geobsedeerd door het vangen van de moordenaar dat hij haar gebruikt als een soort lokaas. En dan verongelukt de moordenaar, waardoor de waarheid nooit aan het licht zal komen. Erg frustrerend lijkt me dat!
*3,5
Schiedammer
Gewoon een prima en degelijke film die prima is uitgewerkt.
Verhaallijn is eigenlijk heel erg simpel maar door de perfecte uitwerking daarvan is het gewoon goed. Voeg daar de mooie beelden bij en de mooie soundtrack dan heb je echt een mooie film om naar te kijken.
Acteerwerk is mede door Jack heel erg goed en daardoor kan je goed meeleven met de personages.
De dvd-uitgave van deze film is ook goed te noemen. het beeld en het geluid 5.1 is gewoon goed.
Kortom ik heb mij prima vermaakt en daardoor krijgt de film van mij 3,5*.
Scarlett2
Ik vond het een goede, spannende film. Uiteraard wordt de hoofdrol door Nicholson absoluut geloofwaardig neergezet.
Maar de laatste 10 minuten (vanaf de confrontatie van zijn vriendin) vond ik zwaar teleurstellend.
Jammer.
Nomak
Prima film met alweer een uitstekende Jack Nicholson. Hij komt zoals steeds erg goed en geloofwaardig over. Hier is hij Jerry Black, een gepensioneerde agent die zich vastbijt in een zaak en niet wil loslaten tot hij de dader te pakken heeft. Ik vond vooral de manier waarop hier de spanning wordt opgevoerd erg doeltreffend.
Bij het einde van de film had ik toch wat een dubbel gevoel. Aan de ene kant is het goed zo. Maar nu denkt men dat Jerry gewoon één of andere gek is, en dat is toch een beetje jammer.
Wat ik ook spijtig vind is de te kleine rol voor Benicio Del Toro.
Toch is deze film zeker wel een aanrader.
neo
Natuurlijk gelooft niemand meer in Jerry en zal niemand hem meer aankijken. En verklaren ze hem voor gek. Maar wat is daar jammer aan? Ik heb zo'n einde veel liever als een goede, afgeronde afloop.
Nomak
@ neo
Je begrijpt me verkeerd. Ik vind het einde goed, ik vind dit einde dus niet jammer. Ik vind het alleen maar jammer voor de persoon Jerry. Zo een goede man die alle moeite doet om de moordenaar te vinden. Zoiets verdient hij niet.
ags50
Haalt het niet bij het originele "Es geschah am hellichten Tag" (versie van 1958, niet de remake van 1997) met een als immer sympathieke Heinz Rühmann, waar ik Jack in alle films waarin hij tegenwoordig is een arrogante kwal vind (al vanaf het moment dat ik hem eind zestiger jaren in de bioscoop in "Easy Rider" zag).
Justinw
Intressante acteurs ik wil wel een kijkje wagen, iemand een idee waar je hem kan kopen
skip
Die kleine Heinz Ruhmann ( o.a. Der brave Soldat Schwejk)
mag dan sympathiek zijn en Jack Nicholson in de ogen van ags50 een arrogante kwal maar ik moet zeggen dat hij ook "The Pledge" weer een flink eind de lucht in heeft weten te tillen. Jack Nicholson zet ook in deze film weer een prachtige rol neer met daarin verweven zijn altijd aanwezige eigenzinnige persoonlijkheid. Dat vind ik nu juist zo leuk aan die man, in al zijn rollen zit altijd een flinke scheut van Jack zelf en ik heb nog nooit een film met hem gezien waarin dat slecht uitpakte.
sinterklaas
Zeer geslaagde film van Sean Penn met een ijzersterke rol van Nicholson en vele anderen. Ook met goede impactmakende kleine rolletjes van oa Mickey Rourke. Wat mij ook nu duidelijk is is dat Sean Penn het erg moet hebben van de natuur want dat is in deze film ook zowat een belangrijk onderdeel, die ruige bosgebieden en rivieren en besneeuwde locaties, en doet soms kwa montage erg aan Into The Wild denken. Daaromheen krijgen we ook een schitterende maar schokkende moordzaak-verhaal voorgeschoteld waarbij de moordenaar overduidelijk heel dicht in de buurt is, denkt . Die Nicholson vond ik weer uitstekend acteren als alcolistische inspecteur en ook die alleenstaande moeder met dat dochtertje maakte de film tot iets goeds. De moordzaak is zelf ook altijd even slikken omdat het regelmatig de verkeerde, of de vergissende kant op dreigt te gaan. Ook de post-traumatische waanbeelden van Jerry waren een greep en daar dreigde hij ook mee de fout in te gaan.
Ook het einde is kippenvelverwekkend en je kon zien dat Nicholson toch gelijk had over de moordenaar.
Hele bijzondere moordzaak-film.
DB10
Het deed me allemaal maar vrij weinig. Weer zo'n typisch 'laatste klus-verhaal' en dan ook eens de alleenstaande vrouw die er bij komt. Allemaal vrij voorspelbaar. Jack Nicholson doet het uiteraard dan wel weer goed, maar een voldoende zit er niet in.
Boenga
...Allemaal vrij voorspelbaar...
Dat geldt dan, naar mijn bescheiden mening, toch zeker niet voor het echt wel originele einde...??

Misdaadfilm 'The Pledge' van Sean Penn donderdagavond te zien op televisie

The Life of David Gale