• 9.377.664 stemmen

Met onder meer: Pilou Asbæk, Søren Malling en Dar Salim

Gesproken taal: Engels, Japans, Deens en Somalisch

Releasedatum: 4 juli 2013

Plot Kapringen

Morten is een chef-kok op een groot vrachtschip in de Indische Oceaan. Na een lange reis is hij eindelijk onderweg naar huis om terug te keren naar zijn vrouw en kleine dochtertje. Maar dan wordt het schip aangevallen door piraten, wat het begin is van een zware strijd om te overleven.

avatar van zazdarovje

zazdarovje

Out of competition at the next Venice Film Festival.

Vanaf 18 april 2013 in de bioscoop (A-film)

EDIT: nieuwe releasedatum is 4 juli.

avatar van Sol-

Sol-

Een van de betere films in Venetië. Deed mij qua filmstijl wel een beetje denken aan Armadillo, maar dan minder heftig qua subject. Een mooie realistische film gefilmd in documentaire stijl over een actuele kwestie. Met elementen als zakelijke belangen, controle, emoties, leven en verschillende cultuur. Gedurende de hele film had ik het gevoel, ja dit is realistisch en geloofwaardig. Alles is gefilmd op een schip dat in het verleden echt gekaapt is geweest en die ze tijdens de shooting ook echt gedurende een lange tijd in een zee bij Afrika/Azië hebben laten varen, met bewapende militairen aan boord voor de beveiliging. Ook een deel van de cast is de crew van dat schip die in het verleden de kaping heeft meegemaakt. En daarnaast hebben ze zich laten adviseren door bedrijven die in het verleden een kaping hebben doorgemaakt. De main cast zijn professionele acteurs.

Verveelde nergens en greep mij volledig.

avatar van qwertzu

qwertzu

klinkt goed Sol- ben benieuwd

avatar van Sol-

Sol-

Stolen Seas Stolen Seas: Tales of Somali Piracy - stolenseas.com , is een mooie documentaire om naast deze film te kijken.

De boot en crew van Kapringen komen ook in deze film voorbij.

avatar van dimi303

dimi303

Beste acteur, Soren Malling, en prijs van de jury op het 12de filmfestival van Marrakech

Movie-Addicted

Een zeer scherp en uiterst realistisch in beeld gebracht drama. De onderhandelingen werden professioneel uitgevoerd en het acteerwerk was buitengewoon goed.

avatar van olbo

olbo

Best aardig, maar niet echt spannend.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Zeer indrukwekkend. Ongetwijfeld gebaseerd op ware ervaringen, dat merk je aan alles in deze goed uitgewerkte film. Verbazend hoe geduldig de onderhandelingen worden gevoerd. Boeiend van begin tot einde, interessant omdat het een veel voorkomend fenomeen is de laatste jaren.

madmax1

Professioneel gemaakt ,echter de spanning ontbreekt,lang doorgetikte onderhandelingen .

Vraag me af hoe deze piraten met zo,n klein moter bootje ongezien op zo’n grote boot aanmeren.

madmax1 schreef:

Spoiler: Inderdaad! ik vroeg mij dat ook al af. Jammer dat dat niet in beeld is gebracht.Het lijkt mij dat de piraten gewoon aan zijn komen varen en het personeel vanuit hun motor bootje onderschot hielden, en zo dmv een touw of ladder op het vrachtschip zijn gekomen?

Misschien is er iemand die hier meer over kan vertellen. Ben zelf ook wel nieuwsgierig namelijk. Ik wil naast deze film dolgraag de documentaire "Stolen Seas" zien. Wellicht word hier het e.e.a wel duidelijk uitgelegd/weergegeven.

avatar van gauke

gauke

Een pakkend, boeiend, spanningsgeladen en natuurgetrouw, documentairachtig thrillerdrama, waarin een goed georganiseerde piratenbende uit Somalië een schip en zijn bemaning gijzelt. De regisseur concentreert zich op twee locaties: het schip met zijn vertwijfelde, doodsbange bemanning en het hoofdkantoor, waar onderhandelt moet worden over het losgeld en de directeur die verantwoording voor de levens van de bemanning draagt. Tobias Lindholm maakt gebruik van een geweldige cast.

N.B. Toen ik zag hoe relatief klein de boten van de Somaliërs zijn, vroeg ik me, met mijn lekenverstand, af of het niet mogelijk zou zijn om de schepen te voorzien van beveiliging die de vaartuigen van de piraten lek kan schieten. Ik geeft toe: omstreden en uiterst rigoureus, maar wellicht voor de toekomst afdoende (madmax 1 schrijft hiervoor al iets over dit onderwerp).

.@ gauke

ik had me er een beetje in verdiept.

Zee piraten gaan professioneel te werk.. Velen luisteren de radio’s van

kustwachtpatrouilles af om op het juiste

moment toe te slaan. Anderen doen zich dan

juist weer voor als een kustwachtpatrouille.

Vervalste papieren, overschilderde patrouilleboten,

etc. … het zijn maar enkele tactieken

Conclusie van deze kaping,deze kapers zag je al van mijlen ver dat het geen zuivere koffie was

de moter boot van deze kapers was duidelijk te zien niet gecamoufleerd en had met een schot uit de harpoen al tot zinken kunnen gebracht , maarja het is film hé .

Movie-Addicted

Tevens heb ik mij er ook een stukje in verdiept (hoe zij nou vaak op zo een groot vrachtschip komen);

Somali pirates don't wear eye patches, and instead of swords they have RPGs (rocket-propelled grenades). They use small, fast speedboats to get around and work in crews of 10 or so. Once they find a good target, they launch hooks and rope ladders up to board the ship and overwhelm the crew. They often attack at night.

bron

@Movie-Addicted

Prima verslag.

avatar van gauke

gauke

Aan madmax1 en Movie-Addicted: bedankt voor alle informatie.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

popcorn en cola schreef:

Bij deze mening/recensie sluit ik me eigen graag aan.

avatar van specialized

specialized

Goede realistisch gemaakte film.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Realistisch gijzelingsdrama, zeer indrukwekkend gebracht. Een continue dreiging, de bijna bizarre onderhandelingen. En de tastbare angst, heel erg goed gedaan. Dat maakt de ervaring van het kijken tot een ijzingwekkend gebeuren.

avatar van Frank Slade

Frank Slade

Goede realistische film met veel spanning. Goed acteerwerk. Verder weinig over te zeggen, gewoon kijken. Is echt de moeite waard.

avatar van henkula

henkula

Het ging allemaal wel aardig, die kok was wat minder geslaagd. Even aanknopen bij eerdere vragen, mensen kijk wat minder films & volg het nieuws wat beter. Onze bloedeigen marine zit daar. Ik vraag me af of een gijzeling als dit wel authentiek is, iedereen weet toch dat dit een gevaarlijke route is.

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Onze eigen Marine zit waar? Je praat over een oceaan henkula.

En wat was er minder aan de kok? Zijn spel, zijn rol?

avatar van _Casper_

_Casper_

De film is gefilmd alsof je naar een soort docu zit te kijken/dat de gijzeling pal voor je neus gebeurt.. En je volgt de gebeurtenissen op het schip en de onderhandelingen die gemaakt worden voor de mogelijke vrijlating.

Na het kijken van de film zat ik met een beetje dubbel gevoel over de film..

Aan de ene kant was het een redelijk realitsche film met uitmuntende acteerprestaties (zou ze er zo een oscar voor geven) die op zich boeiend bleef van t begin tot het eind want je wilt echt weten hoe het afloopt... aan de andere kant had het van mij toch wel iets ''rauwer'' gemogen en waren soms de piraten nog iets te soft voor mijn gevoel... Ook als het wat rauwer had geweest had het de film net wat meer spanning gegeven die het soms nodig had (en waar soms dus ook wat gebrek aan spanning was)

daarom is mn eindcijfer een 2.5 precies in t midden...

@ henkula

Mariniers neem ik aan ,dus even verder kijken als een film.(zo bedoel je toch)

Nederlandse mariniers schieten op piraten | nu.nl/buitenland | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

avatar van Koen87

Koen87

Best een sterke film die de zit wel waard is. Het middenstuk is inderdaad wat minder boeiend, maar dit wordt door het begin en eind ruimschoots goedgemaakt. Rol van de eigenaar voelt soms alleen iets te onrealistisch aan. In het "echt" zou deze man zo getraumatiseerd moeten zijn als wat door de keuzes die hij maakt. De eindscene op de boot vond ik wel zeer sterk gebracht en overtuigend geacteerd. .

avatar van Spetie

Denen weten wel hoe een realistische goed verpakte thriller moet maken, daar is deze Kapringen namelijk een goed voorbeeld van.

Kapringen is een film, die vooral een goede spanningsopbouw kent. Het begint rustig en zelfs als de daadwerkelijke kaping heeft plaatsgevonden, lijkt er soms niet veel aan de hand. De onderhuidse spanning is echter wel degelijk voelbaar. Er zit niet heel veel actie in, maar de personages worden redelijk goed uitgewerkt en er wordt getracht het verhaal op een realistische manier te vertellen, wat goed lukt.

De acteerprestaties zijn in orde. Vooral Søren Malling, die ik reeds kende van The Killing, levert een prima acteerprestatie als de directeur van het bedrijf. Vooral de onderhandelingen over het losgeld, tussen hem en de piraten, zijn boeiend om te volgen. De uiteindelijke ontknoping mag er ook zeker zijn. Vooral de manier waarop je als kijker een beetje in slaap wordt gedommeld is wel aardig gedaan. Op een gegeven moment denk je namelijk dat de piraten het niet zo kwaad bedoelen, omdat ze zelfs met de bemanning zingen e.d., maar dat blijkt slechts schijn te zijn.

Uiteindelijk is het allemaal erg degelijk en goed gemaakt, maar mist het net die ingrediënten om echt een topper te zijn. Desondanks is het een prettige wegkijker, die op een realistische wijze een boot kaping in beeld weet te brengen.

avatar van Piratje

Piratje

Uiterst geslaagde film en nu nog de slaap weten te vinden.

De telefoon en fax zijn de belangrijkste onderhandelingsmiddelen tussen de kapers en de firma die voor het losgeld moet voorzien voor het terugkrijgen van hun gekaapt schip en zijn 7-koppige bemanning.

De spanning wordt langzaamaan opgedreven en de dagen, weken... worden afgeteld.

Een thrillersfeer waarin vooral de Noorse landen, net zoals in hun romans, sterk naar voor komen zonder veel woorden aan vuil te maken.

Het slot wordt niet vervelend uitgerokken en komt vlot, toch nog verrassend, aan zijn einde.

De regie brengt realistische beelden vanaf de vuile boot en de prachtige lokalen op het hoofdbureel. Søren Malling, als directeur van de firma, weet mooi de familie te kalmeren en te troosten. Zijn betrokkenheid met zijn bemanning komt zeer persoonlijk tot uiting.

"De Kaping" is alvast een aanrader voor diegenen die van spanning houden. Ook al begint, zoals in vele Noorse filmen, de film erg ontspannen en familiaire.

Een 4,0 mag het zijn.

avatar van usr14112

usr14112

Zeer sterke prent dit. Op z'n Deens. IJzig kalm voortkabbelend maar o zo intens. Prachtig weergegeven hoe de spanning en ellende op de boot overslaat op het gemoed van de co van de rederij die de onderhandelingen voert met de kapers. Een co die gewend is om met spanning en druk om te gaan, maar hier toch te maken krijgt met iets wat nieuw voor hem is.

Erg goed.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Weer een toffe Scandinavische film. Goed in elkaar gezet en boeiend tot het einde. Film neemt goed de tijd om het verhaal van diverse kanten te belichten. Je krijgt daarom een goed en volledig beeld van het probleem en het zoeken naar de oplossingen.

Knap!