• 9.374.990 stemmen

Lang Leve de Koningin (1995)

Familie / Avontuur | 118 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Genre: Familie / Avontuur

Speelduur: 118 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Alternatieve titel: Long Live the Queen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Esmé Lammers

Met onder meer: Tiba Tossijn, Monique van de Ven en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Lang Leve de Koningin

"A fairytale about chess"

De 8-jarige Sara (Tiba Tossijn) is niet blij. Ze kent haar vader niet en op school gaat het ook niet al te best. Ze vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin (Monique van de Ven) en de andere stukken. Zo voorkomt ze spelenderwijs oorlog tussen het witte en zwarte rijk én leert schaken als de beste.

Aangename film, niet alleen voor kinderen.

Tiba Tossijn speelt/is een aandoenlijk meisje.

Ik heb ergens gelezen dat dit een van de favoriete films van Michael Jackson is!

avatar van gotti

Verassend leuke film. Het verhaaltje deed me denken aan Alice in Wonderland (daar zal dit idee ook wel vandaan gekomen zijn) en was ook erg leuk utgewerkt. Een cast met voor mij veel bekenden deed het aardig goed. 3,5*

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een tijdje geleden gezien, in de klas. Met het oog op een schaakthemaweek. Ik was er niet echt ondersteboven van. Afgezien van de fantasie schaakstukken vond ik het verhaal erg saai. 1,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vond hem wel redelijk maar waarom werd er een dubbing gebruikt bij dat meisje zodat ze klinkt als een tekenfilmfiguur.??

2,0

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Volgensmij is dit de enige film met Monique van de Ven waar geen sex inzit.

Vond het eerst maar niks maar daarna vond ik het best leuk. Vooral de decors zien er geinig uit. Ook heeft deze film me een beetje geholpen met schaken

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Had deze film al zeker 10 jaar niet meer gezien, en ging, om te kijken of ik hem nog steeds leuk zou vinden, hem maar weer eens kijken.

Zeker niet teleurgesteld. Hoewel de acteerprestaties van de kinderen, en dan vooral van Sara (tekstueel gezien) nogal achterblijven, is dit gewoon een kinderfilm van hoog niveau. Schitterend, dat levende schaakspel, qua kostuums, en qua originialiteit.

Wil ook nog even een regel wijden aan de meester van Sara. Een enorme eikel, erg overtuigend gespeeld.

Naar het einde toe wat rommelig, jammer dat we het levende schaakspel ook niet echt meer terugzien, en dat Sara's moeder ineens helemaal om is, wat betreft Sara's vader, dat ging allemaal een beetje raar en snel, maar ach, het is een kinderfilm. De sfeer blijft altijd overeind, en de originaliteit is zeker een heel grote pro.

avatar van DVD-T

DVD-T

Nooit geweten dat schaken zo leuk kon zijn.

Een erg fijne kinderfilm. Erg naturel gespeeld door de kinderen, die prima werk leveren. Een leuke mix tussen fantasie en werkelijkheid. De schaakstukken wereld is mooi weergegeven, en de wereld waarin de kinderen zich bevinden is ook goed gedaan, en ook wel herkenbaar, Iedereen heeft wel eens het gevoel gehad dat ze nergens echt bijhoren. Jezelf in een soort van fantasiewereld storten waarin jij alles kan en mag. Daarin schuilt ook de grote kracht van deze film. Erg leuke familiefilm.

Beste kinderfilm ooit gemaakt! Gisteravond nog eens gekeken op RTL (en ik ben inmiddels 18).

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een leuke sprookjesachtige kinder/familie film, waarin je meteen wat schaaklessen meekrijgt in de vorm van een magisch levend schaakspel en ziet dat die kennis op school en in het leven van nut kan zijn.
In het verhaal raken realiteit en fantasie elkaar en het spel vormt een mooie parrallel met het dagelijks leven.
En uiteindelijk heeft de fantasie het meisje geholpen sterker in het leven te staan.

De tweeledigheid van 'de koningin' vond ik een mooi symbool, zwart en wit in het spel en natuurlijk gewoon het meisje zelf: koningin van haar eigen leven..
Mooie ton-sur-ton decors en kostuums, verzorgd geluid en theatraal acteerwerk, maar dat hoort bij de koninklijke setting.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ergens was ik benieuwd naar deze Nederlandse film, aan de andere kant wist ik ook niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik zag dat hij een tijdje terug (goedkoop) op DVD was uitgebracht (in De Nederlandse Filmcollectie reeks). Toen heb ik hem meegenomen en vandaag eens bekeken.

Het is een erg leuke familie/jeugdfilm. Tiba Tossijn doet het best goed, en dit kan ook gezegd worden van Rene Nijman. Ook de volwassen cast doet het prima. Monique van de Ven speelt haar rol met veel enthousiasme en ook Derek de Lint, Pieter Lutz en nog vele anderen deden het goed. Het verhaal is leuk bedacht en erg origineel. De uitvoering is prima, maar is wel duidelijk gericht op het jonge publiek. De oudere kinderen of volwassenen zullen vooral de scenes op school, de schaakwedstrijd en het sub-plotje waarin Sara op zoek is naar haar vader leuker vinden. De scenes op het schaakbord zelf lijken namelijk erg gericht op kinderen. Logisch ook, want ik geloof dat dit de voornaamste doelgroep is. Al met al kan ik zeggen dat ik het in ieder geval een erg vermakelijke film vond. De film heeft een leuke, fantasievolle- in combinatie met typisch Hollandse sfeer. Daarnaast ook leuke personages en een leuk einde. Heeft me verder ook geen moment verveeld.

Ook leuk om Harry Piekema (bekend van de AH reclame's) eens in een film te zien.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Lang Leve De Koningin is waarschijnlijk één van de leukste jeugdfilms ooit gemaakt. Een ontzettend leuk verhaal geschreven en geregisseerd door Esmee Lammers. Deze studeerde ooit af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met de film De Schaker en de Dame, en net als in die film speelt het spel ‘schaken’ en belangrijke rol in Lang Leve De Koningin.

Verwacht echter geen film met een educatief ondertoontje. De regels van het schaken worden weliswaar uitgelegd, maar dit gebeurd op een bijzonder creatieve en leuke manier. De vormgeving van de film is prachtig met mooie decors van Rikke Jelier & Roland Mylanus alsmede zeer fraaie kostuums van Linda Bogers. Het acteerwerk is wat wisselend. De jonge Tiba Tossijn maakt hier haar speelfilmdebuut en speelt nogal houterig. Toch is dat ook weer haar charme en wordt je als kijker meegezogen in haar fantasiewereld. De bijrollen worden goed opgevuld door Jack Wouterse en Monique van de Ven als de Witte Koning en Koningin, Rudolf Lucieer als de strenge leraar, Derek de Lint als Sarah’s vader en Cas Enklaar als de Witte Loper.

Dit alles maakt van Lang Leve De Koningin een ultieme jeugdfilm die geschikt is voor zowel jong en oud.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Jeugdsentiment, deze film. Fijn om 'm gisteren weer op tv te zien na al die jaren. Ik vond 'm vroeger leuk, en hij kan mij nog steeds bekoren. 4,5*

avatar van Brandt

Brandt

Gisteren met puberdochter gekeken. Zij is van mening dat Nederlandse kinderfilms onovertroffen zijn en ik ben het eigenlijk wel met haar eens. Zeker in dit geval.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Een jeugdsentiment weer eens herleeft! De film blijft gewoon erg goed en kijkt heerlijk weg, maar heeft ook een aantal zwakke punten. Zo is Sara natuurlijk niet bijster goed in wat ze doet en kan je haar ook vaak niet helemaal goed verstaan. Ook meer naar het einde komen de personages van het schaakbord niet meer aan bod en dat is jammer! Ook is die moeder van Sara zo ongelofelijk toxisch. Wat een slechte moeder ook, toen al gedacht en nu ook. Die mag echt eens opvoedtips gaan volgen.

avatar van remorz

remorz

Ja, redelijk charmant, kindvriendelijk filmpje dit hoor.

Gouden Kalf voor beste film vind ik dan wel weer een beetje veel eer, maar kan me goed voorstellen dat dit destijds als een eigenzinnige productie werd beschouwd.

Een ode aan de fantasie, die niet door stomme rekensommen dichtgetimmerd dient te worden en doorzettingsvermogen, ook al word je omgeven door tegengeluiden van rigide leraren en afgunstige pestkoppen. Het basisconcept (Sara leert schaken door in haar fantasie het spel tot leven te laten komen) heeft de introductie van de spelregels een beetje als afremmend element in de flow van de film en ook komt het fantasie-gedeelte nooit echt tot een bevredigende climax - de switch naar de secundaire verhaallijn over Sara’s vader is daar met name debet aan.

Kostuums en set design hebben iets knulligs maar gaan goed op in het geheel en vinden ook aansluiting in de frivole vertolkingen van een groot deel van de schaakstukken. Ik had gehoopt op iets meer betovering, maar voor een productie uit eigen land doet deze toch wel iets unieks. 3*

avatar van Robi

Robi

Deze film heb ik echt heel erg lang geleden gezien. Zelfs zo lang dat hij van voor de tijd is dat ik recensies schreef van iedere film die ik heb gezien. Toch stond hij me al die tijd wel bij als een film die ik echt goed vond. En nu ik hem na al die tijd weer gezien heb, blijf ik dezelfde mening hebben. Het is nog steeds een goede film. Er wordt erg leuk geacteerd en ook het verhaal waarbij je zelfs de beginselen van het schaken krijgt bijgebracht is erg goed bedacht met een leuke vormgeving van een levend schaakbord. En ook daar weer erg leuk geacteerd. Natuurlijk is het een jeugdfilm en hij is ook duidelijk voor die doelgroep gemaakt. Het verhaal is uiteraard ook heel voorspelbaar. Maar dat maakt hier allemaal niet uit. Ik heb er in ieder geval ook véle jaren later weer van genoten.