• 9.374.609 stemmen

Lang Leve de Koningin (1995)

Familie / Avontuur | 118 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Genre: Familie / Avontuur

Speelduur: 118 minuten / 150 minuten (tv-versie)

Alternatieve titel: Long Live the Queen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Esmé Lammers

Met onder meer: Tiba Tossijn, Monique van de Ven en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 oktober 1995

Plot Lang Leve de Koningin

"A fairytale about chess"

De 8-jarige Sara (Tiba Tossijn) is niet blij. Ze kent haar vader niet en op school gaat het ook niet al te best. Ze vindt zichzelf dom totdat ze via Victor, een jongwijs klasgenootje, de wondere wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin (Monique van de Ven) en de andere stukken. Zo voorkomt ze spelenderwijs oorlog tussen het witte en zwarte rijk én leert schaken als de beste.

avatar van dttom

dttom

Een keer op tv gezien en hij was wel redelijk vermakelijk.

Aangename film, niet alleen voor kinderen.

Tiba Tossijn speelt/is een aandoenlijk meisje.

Ik heb ergens gelezen dat dit een van de favoriete films van Michael Jackson is!

avatar van jackie

jackie

Hele leuke Nederlandse film.

Eindelijk eens Nederlandse kinderen die goed acteren, dat zie je niet vaak.

avatar van FisherKing

FisherKing

Monique van de Ven en Derek de Lint... in een leuke film met kinderen

maar verveelt niet...

avatar van Sparkle

Sparkle

Leuke film. En als ik er bij nadenk moet dit de eerste Nederlandse film zijn waar seks niet van dienst was.

avatar van Ralfke

Ralfke

• 2075 stemmen

Een echte VPRO-zondagmiddagfilm, maar hij was gewoon erg leuk/onderhoudend. Ook wel apart verhaal, manier van filmen e.d. Ja, heel aardig fimpje.

Sparkle schreef:

Merkwaardige opmerking bij een kinderfilm. Zonnesteek opgelopen?

avatar van olano

olano

Gewoon weer een topproductie van First Floor Features!!!!

avatar van gotti

Verassend leuke film. Het verhaaltje deed me denken aan Alice in Wonderland (daar zal dit idee ook wel vandaan gekomen zijn) en was ook erg leuk utgewerkt. Een cast met voor mij veel bekenden deed het aardig goed. 3,5*

avatar van Nils

Nils

Eerst "Tom & Thomas" gekeken (ook van Esmé Lammers) en toen "Lang leve de koningin".

Wat kan er in 6 jaar veel veranderen zeg: is "Lang leve..." nog een aandoenlijke (kinder) film, "Tom & Thomas" is toch duidelijk uit ander hout gesneden. Bij die film is haar echtgenoot Dick Maas duidelijk van invloed geweest. Zelfs zo dat Esmé bij "The making of Tom & Thomas" zelf al zei dat ze weer een film zou maken over een meisje en een schaakspel

Ook deze film verdient, net als "T & T", een zeer hoge waardering, het is gewoon een mooi verhaal zoals alleen Nederlanders hem kunnen maken.

avatar van visje1991

visje1991

heeeeeele leuke film!

avatar van Tommeh

Tommeh

Ik had lage verwachtingen, omdat ik een echte kinderfilm voor ogen had, maar het is gewoon een hele vermakelijke film. En niet alleen voor kinderen.

avatar van Anne_Girl

Anne_Girl

Leuke film, niks aan toe te voegen!

avatar van Vera

Vera

Jep ik blijf erbij zelfs nu ik 15 jaar ben!

1 van de leukste en mooiste kinderfilms!

Het zal me niets verbazen als ik er vrijdag naar ga kijken 4 sterren

avatar van joeri15

joeri15

als je ouder wordt ga je kinderfilms altijd minder leuk vinden... maar als kinderfilm blijft dit een hele goede waar ik als kind altijd erg van heb genoten... en schaken doe ik ook nog veel 3*

avatar van The One Ring

The One Ring

Inderdaad een leuke kinderfilm. De momenten dat de schaakstukken tot leven kwamen maakten de film mooi. Jammergenoeg is de rest iets minder.

2,5 sterren

avatar van gertos

gertos

Fantastische film met ongelooflijk aandoenlijke scenes. Heerlijk dat een geniaal schaaktalent zo'n betweterig blond burgermeisje (met Heel Erge Pappa) én de meester te kijk zet. De hypocrisie van die twee, het is in het echte leven alomvertegenwoordigd. Laat ik nu ook nog een zwak hebben voor dat Zuid Afrikaanse taaltje, dus ik was volledig verkocht.

Topper in het genre: 5 sterren!

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

nog steeds geweldig, jammer dat nederland 1 en ketnet hem zovaak in stukjes hebben uitgezonden, dat is deze film niet waard, of je kijkt hem helemaal in 1x of niet vind ik. door deze film wou ik ook gaan schaken, want ik was helemaal weg van hoe die schaakstukken deden!

5* zeker waard!

avatar van MovieMeid

MovieMeid

Mooie film, veel geleerd van schaken (haha).:D

Beetje fantasie erbij. Is oke.

Een aanrader voor kids.

3,5 sterren

avatar van gotti

Niet alleen voor de kids hoor...

avatar van D-ark

D-ark

teveel gezien maar blijft toch een erg mooie film.

3,0

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Een tijdje geleden gezien, in de klas. Met het oog op een schaakthemaweek. Ik was er niet echt ondersteboven van. Afgezien van de fantasie schaakstukken vond ik het verhaal erg saai. 1,5*

sinterklaas

Vond hem wel redelijk maar waarom werd er een dubbing gebruikt bij dat meisje zodat ze klinkt als een tekenfilmfiguur.??

2,0

Geen idee waar je het over hebt.

sinterklaas

Misschien ligt het wel aan mij.

avatar van Quido

Quido

Vind dit nog steeds -net als Het Zakmes- een geniale (jeugd)film. Snap die lage stemmen dan ook totaal niet.

avatar van Hilarious

Hilarious

Ik heb deze film heel erg veel gezien als ik kleiner was, ik heb echt die band grijsgedraaid. Hij is echt heel leuk. Dit is echt een goeie kinderfilm, waar volwassenen ook nog van kunnen genieten.

avatar van by_the_way

by_the_way

sinterklaas schreef:

2,0

tekenfilmfiguur??

sinterklaas

Ja, die stem vond ik appart.

avatar van aawillemsen

aawillemsen

ja echt goede kinderfilm!

Volgens mij is er niets met dat meisje haar stem gedaan hoor?

Ik had hem eigenlijk gekocht, omdat hij onder DISNEY is uitgebracht en ik spaarde alle disney banden (uit de hand gelopen hobby), maar ik vond heel erg mooi!

En ik kijk er nu nog vaak naar!