• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: Rolf Olsen en Lee Payant

Met onder meer: Raimund Harmstorf, Amadeus August en Gianni Macchia

Gesproken taal: Duits en Engels

Plot Blutiger Freitag

"When terrorists rob a Bank… all hell is let loose!"

Verslag van bankoverval in München. Een groep van vier jongeren gijzelt bankpersoneel en klanten om vier miljoen DM te bemachtigen. De bankrovers willen ook nog een vrijgeleide krijgen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Christian Hofbauer

Luigi Belloni

Heidi Hofbauer

Ernst Pylobar

Walter Lotzmann

Dr. Mayer-Lippe

Fast Food Operator

avatar van Wouter

Zou hem graag fatsoenlijk op dvd hebben.

avatar van Wouter

En kan deze poster niet in betere vorm gevonden worden?

Gevonden, maar na plaatsing valt de kwaliteit me wat tegen.

Maar het vorige plaatje was ook onscherp.

Misschien kan iemand anders een betere vinden.

avatar van stinissen

Deze is wel beter ik zal ook eens op zoek gaan.

kappeuter schreef:

Gevonden, maar na plaatsing valt de kwaliteit me wat tegen.

Maar het vorige plaatje was ook onscherp.

Misschien kan iemand anders een betere vinden.

Thanks. Beter is het sowieso.

avatar van Quentin

Quentin

Vlotte prent met een sterke cast. Lekker ruw, zowel qua verhaal als de dynamische vormgeveing. Als er een Italiaanse dub onder had gelegen had ik direct geloofd dat het een poliziotteschi was.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Is deze dan uit op dvd?

avatar van Quentin

Quentin

Ja, gewoon in Duitsland te krijgen.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Sterke reconstructie van de overval op de Deutsche Bank in 1971.

Gelukkig heb ik de originele, Duitse versie gezien die stukken beter overkomt dan de Engelse dub.

De film heeft een realistisch sfeertje wat de authenticiteit enkel verhoogt.

Een aanrader voor wie houdt van Europese misdaadfilms uit de jaren 70!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede film. Aardig geacteerd door de cast en verhaallijn loopt lekker en soepel. Scene's waren goed (kind met granaat, en de aanval van de politie hond bijv.). Wel heeft de film rare schiet geluidjes. Nooit zo gehoord in een film, maar dat maakt deze film zeker niet slecht. Krijgt een 3,5.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Als er nog mensen zijn die deze film willen zien, hier is de film! YouTube - Bloody Friday

Tanita

Bizarre film, zeker voor Duitse begrippen uit die tijd, die meestal niet verder gingen dan wat Reeperbahn, Schulmädchen en Tiroler stuff. Prachtbegin dat helaas niet voortgezet kan worden. Bruut Harmstorf speelt een goede rol, in dit werkje met bruut Spaghetti-geweld. Wel een aantal bijzondere scenes, zoals de media voor het bank-gebouw, en een vreemde erotische scene op het laatst.

movie acteurs schreef:

Wel heeft de film rare schiet geluidjes. Nooit zo gehoord in een film.

Volgens mij is de complete geluidsband (goedkoop) gedubd.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Tanita schreef:

Huh?? De Duitse film was toch al vanaf eind Jaren 60 (Fassbinder, Herzog, Wenders, Kluge, Schlöndorff) toch al toonaangevende (de meest toonaangevende) cinema in Europa?

Naast deze "intellectuele" generatie kwam ook al meteen een hele lading onafhankelijke cult/genre-dingetjes uit: Rote Sonne (1970), Ich Bin ein Elefant, Madame (1969), Jagdszenen aus Niederbayern (1969), Hexen bis aufs Blut Gequält (1970), Jonathan (1970), Deadlock (1970), Ulli Lommel (Die Zärtlichkeit der Wölfe (1973)) etc etc. Daar past deze film prima binnen.

Wil 'm ook al heel lang eens zien, trouwens.

Mochizuki Rokuro schreef:

Volgens mij kregen die pas later grotere bekendheid én waardering.

Ah, bedankt voor de update. Die ken ik niet. Zijn die ook zo bruut en gewelddadig als deze?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Tanita schreef:

Volgens mij kregen die pas later grotere bekendheid én waardering.

Dat denk ik niet. Kluge had al een Gouden Leeuw op zak, Wenders werd bij zijn afstudeer-film al ontdekt en Fassbinder en Herzog waren dat ook al. En waren gelijk al regulars in de grote competities vanaf 1968, al met hun debuten zelfs! Fassbinder jaarlijks bijvoorbeeld in Berlijn vanaf 1969 - Herzog won in 1968 al een Zilveren (debuut)Beer. Fassbinders Katzelmacher draaide oa ook op het allereerste IFFR. Maar goed dat is hier de discussie niet - maar je beeld klopt volgens mij écht niet.

Dit tweede moet ik je schuldig blijven, ik zag deze film nog niet. Die andere zijn zeker niet per se gewelddadig, maar ze doorstaan prima de (vergelijking) met bijvoorbeeld het Italiaanse genre/exploitation werk wat mij betreft: politiek, hoekig, muzikaal, ...

avatar van beavis

beavis

je kan zeggen dat het hele giallo genre voortbouwt op de Duitse Edgar Wallace obsessie/films

Maar de titels die MR noemt zijn ook zeker net zulke cult klassiekers als deze film (heb de VHS al jaren in de kast staan, nog niet aan toegekomen). Als je bruut en geweldadig zoekt dan voldoet Hexen méér dan goed zou moeten zijn, de andere titels die genoemd zijn zitten nog wat dichter tegen het new wave gebeuren aan. Engel, Die Ihre Flügel Verbrennen (1970) Das Millionenspiel (1970) en Zinksärge für die Goldjungen (1973) zijn ook nog aanraders, van wat ik zelf heb gezien.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een aantal criminelen een bank overvallen en de mensen gijzelen. Redelijk rauw in beeld gebracht en het komt hier en daar bruut uit de hoek. De motieven van de overvallers, de reacties van het publiek/media en de politie die hun best doen. Het komt allemaal aan bod, maar het hangt een beetje tussen explotation en misdaaddrama in.