• 9.380.540 stemmen

Met onder meer: Jan Smit, Roos van Erkel en Gerard Cox

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 20 december 2012

Plot Het Bombardement

Liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en de verloofde Eva (Roos van Erkel). Terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt, ontvlamt ook hun even heftige als onmogelijke liefde. Dan breekt 14 mei 1940 aan, de dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt en de jonge geliefden elkaar uit het oog verliezen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Vincent de Graaf

Vincent's Grandmother

Old Vincent de Graaf

avatar van Stephan

Stephan

Ik heb 'm na 20 minuten uitgezet. Zal 'm misschien in etappes uitkijken. Langer dan 20 minuten is echter niet te doen.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Stephan schreef:

Enige pluspunt zijn de pluspunten van Roos.

avatar van John Milton

John Milton

Reinbo schreef:

Net Het Bombardement gezien. Zit nog even na te genieten bij de aftiteling en het mooie lied van Jan Smit. Review volgt.

Aanrader!

Ja, ik wens!

avatar van Stephan

Stephan

Afgekeken. Eerst een borrel, dan slapen. Daarna kijken of ik het kan verwoorden.

avatar van NYSe

NYSe

Aanrader!

Zelden zo op een recensie zitten wachten als nu

Dansen en Schweinhund!

Hahahaha! Deze was zo slecht dat het meer dan vermakelijk werd.

Ik had me ter voorbereiding op deze film nogal kwaad gemaakt over de vermeende intenties van de makers. Achteraf gezien was dat niet onterecht, want zij hadden echt geen idee. Zouden drie inwoners van een Paaseiland deze film gemaakt hebben, dan hadden zij waarschijnlijk niet minder gevoel bij Rotterdam en het Bombardement in de film kunnen leggen als Ate en Co.

Dat als voorwoord. Zoals bekend waren mijn verwachtingen van de film niet al te hoog, maar geen reden om er niet met open vizier in te stappen.

Film bleek wel mooi geschoten en de eerste 10 minuten zijn vooral door de beelden van het oude en nieuwe Rotterdam best aardig en goed door te komen. Maar dan komt Aart.

Oei, oei, oei! Wat is dat een misser. Maakt de film bijna ondragelijk. Vreemd ook dat de oude Jan Smit een hele andere stem heeft dan de jonge. Gelukkig is de rest van de film zo enorm cheesy dat de pret overheerst en ik onaangeslagen verder keek.

Film zit vol met ideeen, waardoor de vaart er in blijft. Zo weten de makers ondermeer mooi te tonen hoe men de dreiging ontkende en al feestend ten onder ging. Maar ook klasseverschillen, de schoonheid van het oude centrum, allochtonenproblemen, colloberateurs, komen aan bod.

Ook een pluim voor Roos van Erkel, ze speelt de sterren van de hemel. Erg knap om in zo'n film overeind te blijven. Jan is gewoon Jan, dus ook daar is weinig mis mee. Ik zie het als het verlengde van zijn docusoap. (Wellicht een film over de Bijlmerramp maken met Barbie in de hoofdrol?)

Het spel is verder heel Amerikaans, plat blockbuster acteerwerk. Enkel omdat wij met onze taal gewend zijn valt het overdreven dramatische en gemaakte acteerwerk nu meer op. Tempo is prima en ook de muziek verdient een pluim.

En dan dat mongoolse broertje, wat een briljante bijrol. Mooi hoe beide hoofdpersonen strijden voor hun broer. Deed me denken aan de speech van gisteravond van Generaal Uhm: "Wie dient, denkt niet alleen in 'ik'. Wie dient, denkt niet alleen in 'zij'. Wie dient, denkt ook in 'wij'

Verrassende keuze overigens om een groot deel van de film in Utrecht af te laten spelen. Het maakte de dreiging van het Bombardement echt voelbaar.... Maar gelukkig kwam af en toe Aart weer langs, zodat we even op adem konden komen.

Voordat de bommen vallen kent de film nog tal van bijzondere scenes. Met namde de boks- of moet ik schrijven dans- scene? springt eruit.

Hilarisch, hoe Jan, al dansend en onder aanmoediging van een schalks lachende Roos, die nare duitser een pak slaag gaf. Ik zat te wachten op het moment dat hij er ook bij zou gaan zingen, maar dat gebeurde helaas niet. Gemiste kans! Maar ook zonder betrapte ik mezelf erop dat ik met een grote grijns zat te kijken. Ik hou gewoon van dit soort onbedoelde camp.

Tegen de tijd dat de bommen vallen is Rotterdam voor mij een soort filmillusie geworden (was Jan al terug of zaten we nog in Utrecht?) Het bombardement deed me niks. Sterker nog, ik vind het prachtig! Mooi hoe de film een versnelling hoger schakelt en Jan en Roos wegduiken voor de rookpluimen. Jammer dat het nog geen drie minuten duurt en er overduidelijk steeds in dezelfde straat is gefilmd. Ook een mooi overzichtshot van het brandende Rotterdam ontbreekt. Of nee, op het eind zien we Utrechter Jan wegvaren met een brandend Rotterdam op de achtergrond. Hij kijkt om en haalt een beetje z'n schouders op. Het doet 'm niks. Respect!

Hoewel, mij deed het ook niks, knap van de makers om zoveel verstrooiing te bieden dat ik het bombardement om mijn geliefde stad kon aanzien zonder pijn in het hart. Sterker nog, ik genoot ervan.

Goed is het geheel natuurlijk allemaal niet. Maar iemand die open staat voor een avondje tenenkrommend cheesy vermaak, kan hier zeker lol aan beleven. De romantiek en (onbedoelde?) humor is bovendien zo sterk aanwezig dat je bijkans vergeet dat het oorlog is....

En gelukkig is daar Aart Staartjes weer om te benadrukken hoe erg het allemaal was.... En omdat dat niet voldoende was als vibe-killer hebben Ate en co er ook nog een oude blindganger, (ergens op dee maasvlakte zo'n 30 km verderop?) aan vast geplakt. Het is een feestelijk evenementje, waarbij de jeugd van tegenwoordig de bom tot ontploffing mag brengen. Want als het Bombardement je iets probeert te vertellen is het: Bommen zijn leuk!

Verbijsterend, maar ik heb me er prima mee vermaakt. Een culthit is geboren.

Een 3!

avatar van NYSe

NYSe

Reinbo die Het Bombardement 3 sterren geeft. Dat ik dit nog mag meemaken.

In de bios heb ik toentertijd met een vriend helemaal slap gelegen van het lachen. Je recensie doet me daar weer naar terugverlangen; ik denk dat ik 'm binnenkort maar weer eens met een groep vrienden en een drankje aanzet.

avatar van mar007

mar007

reinbo, ik vind jouw recensie echt briljant

Hoewel ik geen 3* had verwacht begrijp ik waarom en ik heb nu een goed beeld

van wat je kan verwachten bij het zien van deze film.

Dansen en Schweinhund!

............ Een culthit is geboren.

Een 3!

Kortom je had dus gisterenavond echt zijn zin in een masochistische avond.

Voor nu blijven mijn punten toch echt op minimaal staan, maar ik moet zeggen enkele argumenten doen mij twijfelen iets te verhogen. Even denken ....mmmm..... nee toch maar niet zelfs mijn vrouw vond het niks en ik heb niks met Roos.... Ik blijf bij een halfje gebaseerd op mijn persoonlijke ergernissen in de voice-over, slechte acteerwerk, enz en dit terwijl de film voor NL begrippen een goed budget had

avatar van John Milton

John Milton

Kers op de taart na de Reinbo-Renate verzen

En nee 3 sterren had denk ik niemand aan zien komen, open vizier indeed!

avatar van Reinbo

Ik moet Renate toch gelijk geven. Prima vermaak voor de zaterdagavond.

cordiacovens

Er zaten inderdaad vele momenten in waarom je kan lachen om de domheid en slechte kwaliteit, echter vond ik dit meer irriteren dan amuseren.

cordiacovens

Misschien hadden ze de films als een soort spoof moeten maken, dan waren ze geslaagd in de opzet

cordiacovens schreef:

Ja dat vond ik ook en ach zelfs Reinbo zit er dus wel eens naast. Het getuigt eens te meer dat iedereen zich wel eens vergist en fouten kan maken en tja smaken verschillen en dat is maar goed ook.

cordiacovens schreef:

cordiacovens

Dat was inderdaad een goede optie geweest

avatar van Renate79

Renate79

Je moet er natuurlijk wel stevig bij drinken.

Ach dat heet toch ontspanning

_O^

Je moet er natuurlijk wel stevig bij drinken.

Oh....kijk nu komen we ergens

avatar van Reinbo

Ben overigens ook benieuwd naar Stephan's review.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Reinbo, in het begin was het lachwekkend. Dat duurde misschien drie kwartier, een uur. Daarna was de pret wel over en werd het toch echt vervelend. Ook met bier op.

De zak van Jan Smit maakte het er niet beter op.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

De zak van Jan Smit? Die komt toch niet volledig in beeld mag ik hopen, hè?

mjk87 (moderator films)

Ik snap de punten die Reinbo maakt over de dreiging zo vlak voor de oorlog (waar half Nederland al last van heeft) wel. Dat was het enige goede (ja, goed is het juiste woord) aan de film. De rest was echt slecht, maar voor mij niet op zulk een manier dat het grappig (heel af en toe onbedoeld) of überhaupt vermakelijk werd. En om maar te zeggen, de film keek ík nuchter.

avatar van Reinbo

Uh, ik geloof niet dat ik die dreiging als goed punt heb aangemerkt....

Reinbo schreef:

Dit bedoel ik. En hoe ik je stukje ook moest lezen (satire of heel af en toe gemeend), dat dit (je quote) niet puur slecht was volgens jou kon ik er dan nog wel uit halen.

avatar van Reinbo

Was toch wel sarcastisch bedoeld. De film verhuist immers naar Utrecht, waar door er helemaal geen meer dreiging is...

Wat ik wel goed (of beter 'niet slecht') vond was de fotografie en het spel van Roos, muziek ging ook nog wel. Verder zat er gelukkig, op de stukken met Aart na, enige vaart in. Maar de uitwerking van alle ideeën waren van hilarisch slecht niveau.

avatar van Reinbo

Overigens punt verlaagd aangezien het entertainment gehalte grotendeels onbedoeld was.

avatar van The Oceanic Six

Reinbo die nog 2* geeft voor dit rommelwerk, soms weten mensen mij toch nog te verbazen.

Reinbo zou ook 5* aan Feyenoord geven, dus echt verbazen? Nee

The Oceanic Six schreef:

Als je mijn review leest snap je wellicht waarom.

avatar van The Oceanic Six

Heb ik ook gedaan, maar alles boven de 0,5* blijft me toch verbazen.