• 9.183.785 stemmen

Koning van Katoren (2012)

Avontuur / Familie | 125 minuten

Genre: Avontuur / Familie

Oorsprong: Nederland / Italië

Geregisseerd door: Ben Sombogaart

Met onder meer: Mingus Dagelet, Abbey Hoes en Hans Leendertse

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 5 december 2012

Plot Koning van Katoren

Koning van Katoren vertelt het verhaal van de zeventienjarige Stach die de nieuwe koning wil worden. De oude koning van Katoren is stervende en vertelt aan zijn vriend en kamerheer Gervaas dat de ministers de macht zullen grijpen wanneer hij dood is. In zijn laatste woorden smeekt hij Gervaas om een nieuwe koning te vinden. Diezelfde nacht wordt Stach geboren. Zeventien jaar later stelt Stach de vraag die niemand durfde te stellen: wat moet iemand doen om koning van Katoren te worden? De ministers zitten in het nauw vanwege de aandacht van de pers en besluiten om de jonge lastpost vijf onmogelijke opdrachten te geven. Onderweg ontmoet hij de ambitieuze journalistiekstudente Kim (Abbey Hoes).

logo tmdbimage

avatar van mnrk

mnrk

Deze film toch maar eens gekeken, het boek is natuurlijk een "klassieker"...

De film heeft me positief verrast, alles zag er goed uit (helemaal voor een NL productie) en er zat lekker veel vaart in waardoor het boeiend bleef om naar te kijken...

De cast was ook op zijn plek en ze acteren allemaal gewoon goed...

avatar van jippie2010

jippie2010

Ik heb het boek niet gelezen.

Zowel het verhaal als de verfilming vond ik in grote lijnen goed.

Een fijne verrassing. *3,5

avatar van Chaffie

Chaffie

Ooit op scouting als kind een kamp gehad waar we naar aanleiding van het boek de opdrachten na gingen doen. Dat was geweldig en ik zat toen helemaal in het verhaal, het was net echt allemaal.

Nu de film eens gekeken, en ik dacht al hier klopt iets niet. Ik vind het heel jammer dat het niet hetzelfde is als het boek en begrijp reden van de verandering ook niet.

Verder; er werd te weinig vertelt over de opdrachten waardoor het ongeloofwaardig werd. Ik kwam er maar niet in. Verder vond ik het totaal niet interessant om te zien als Stach zichzelf ging vloggen en dat soort dingetjes.

Wellicht dat het voor kinderen anders is, dat weet ik niet.

avatar van hornm67

hornm67

Leuke film maar staat haaks op het verhaal uit het originele boek.

De acteurs doen hun best om het levendig te houden maar als het boek over 8 opdrachten spreekt dan maak je een film met 8 opdrachten en niet 5.

mijn meining 0.1/10

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Mja, wat hiervan te zeggen? Er is hier al heel veel over neergepend, vaak terecht ook. Deze film maakt geen al te goede beurt. Niet alleen omwille van het feit dat het gelauwerde jeugdboek totaal verkracht wordt dat het haast een schande is dezelfde titel te dragen, maar ook filmisch vond ik er erg weinig aan.

Vervelende personages, een tijdsgeest die ik niet kan plaatsen - bij momenten kon ik niet plaatsen of ik in de Middeleeuwen of in de moderne tijd zat, rommelige en haastige structuur, teveel willen vertellen op een korte duur, te bombastische met vervelende niet passende sentimentele strijkers, een plot zonder ziel, nutteloos oorlogsgezever en ga zo maar door. Ook de draak die er geen was, was erg ontgoocheld. Ik was alleen een beetje gecharmeerd door de schuifelende kerken.

En wie maalt er nu over een mening van een volwassene over een jeugdfilm? Maar ook voor mijn tienjarige zoon was het een heuse afknapper. En díe mening telt wel. Die maak je immers niets wijs ook al refereerde hij uiteraard in eerste instantie naar zijn lievelingsboek dat hij al drie keer las. Trouwens twee uur is nogal lang (en tegelijk te kort). Men nam te veel hooi op de vork en er werd te weinig nagedacht over het project. Jammer ...

avatar van Shadowed

Shadowed

Knap.

Ik zal maar gelijk met de deur in huis vallen, ik heb het boek nooit gelezen. Heeft me ook niet echt getrokken. Vroeger niet, nu niet. Koning van Katoren zag ik vooral omdat ik weer zin had in een wat grotere Nederlandse productie. In dat opzicht lijkt Sombogaart regelmatig de juiste keuze te zijn. Weet zichzelf toch altijd weer in deze films te plaatsen achter de camera.

Wat ik vooral knap vond was de look van de film. Voor een klein budget pakt de film serieus groots uit. Denk ook dat ze financieel helemaal tot de max zijn gegaan. Als ik het plot van het boek lees en wat er verschilt denk ik ook een beetje "kom op jongens". Het boek is zo ambitieus en breed dat dit met Nederlandse geld nooit naar het witte doek te vertalen is. Misschien dat ze Hollywood enthousiast kunnen maken, in Nederland ga je het niet krijgen.

Erg knappe special effects zijn het niet, maar voor het budget meer dan ruim en gedetailleerd genomen. Met een flink staaltje creatief werk en wat indrukwekkende filters vond ik de wereld die hier wordt neergezet erg mooi naar voren komen. Fijn ook dat ze naar het buitenland zijn gegaan. Die buitenlandse landschappen brengen een zekere charme met zich mee. Kon ik meer dan genoeg van genieten.

Acteerwerk is alleen zoals verwacht weer wat minder sterk en veel personages komen nogal kinderachtig over. Ook jammer dat regisseur Sombogaart tussen oprecht indrukwekkende beelden ook weleens kiest voor een omgeving zoals een ordinaire woonwijk. Breekt toch gelijk dat staaltje creativiteit af waar de rest van de film zo knap naartoe aan het werken was.

Eén van de weinige Nederlandse films waar ik als filmliefhebber echt trots op kan zijn. Indrukwekkend wat ze hier met eigen geld en handen hebben gedaan, en om dan te bedenken dat het niet eens in de lijst staat van duurste Nederlandse films maakt me alleen maar blijer. Dit zijn in mijn optiek wel de films van eigen bodem die oprecht talent hebben, buiten het feit dat ze het echt moeten afschaffen dat dialogen gescript zijn. Komt nooit over.