menu

Romper Stomper (1992)

mijn stem
3,10 (629)
629 stemmen

Australië
Actie / Drama
94 minuten

geregisseerd door Geoffrey Wright
met Russell Crowe, Daniel Pollock en Jacqueline McKenzie

Een groep skinheads uit Melbourne leeft hun woede uit op de plaatselijke Vietnamezen, die zij als bedreiging zien voor raciale zuiverheid. Een vrouw met epileptische aanvallen sluit zich bij de skinheads aan, maar is haar aandoening ook niet een teken van onzuiverheid?

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=Tu2JLPh4A40

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Askikker
3,5
dracodonnovan schreef:NIET ELKE RECHTSE SKINHEAD IS EEN NAZI!!!!dracodonnovan wordt hier op alle mogelijke manieren afgekraakt, dan wel afgezeken, terwijl hij echt wel een paar punten heeft hoor.

Ik vond dit best een goeie film, maar ik realiseerde me wel meteen dat het over een ''doorgedraaid'' stelletje ''NAZI'' skins gaat.
Deze film (Sterke rol voor Russel Crowe) geeft absoluut geen beeld van ''normale'' skins weer. Dat geeft ook niet, dit is tenslotte een film, maar als naar aanleiding van deze film mensen skins allemaal over één kam gaan scheren is dat zeer kwalijk.

Als je ook maar een ietsie pietsie van skinhead af weet, dan weet je bv. al dat het bijna een halve eeuw geleden begon met ''Jamaicaanse'' muziek (waar mijn broek dan weer van af valt).

Ik ben zelf geen skin hoor, maar ik heb bij punk en oi concerten echt vaak goeie gesprekken met die gasten gehad, en die lui worden dus ook geweldig gediscrimineerd.
(Oké; als je je als groep manifesteert vraag je daar ook om).

In het kort; goeie film, maar baseer je mening over skins niet op deze film.

Als je een film wilt zien die een wat realistischer beeld weergeeft van de skin beweging moet je ''This is England'' maar eens zien. Qua film misschien iets minder, maar dichter bij de realiteit (al blijft het wel een ''film'' natuurlijk; echt realsitische skindocu's bestaan volgens mij niet).

avatar van Askikker
3,5
Askikker schreef:


echt realsitische skindocu's bestaan volgens mij niet).


Sowwie dak mezelf ff aanhaal, maar ik heb net ''skinhead attitude'' gezien, en er bestaat dus wél een realistische skindocu!

avatar van crapbla
3,5
Bij het begin van de film vond ik het allemaal een beetje overdreven neergezet. Naarmate de film vorderde kwam er wat meer verhaal in. Voor een skinhead film vond ik deze film toch best wel goed. Meestal vallen die films tegen.

Een 7

avatar van aSMoDeuS
3,5
je80roen schreef:
Simpele ziel!!!!!


Hoezo dat? Ik ben zo'n beetje de enige die daadwerkelijk inzicht heeft in de Skinhead scène. En mocht je mijn opmerking over 'andere bevolkingsgroepen' verkeerd hebben opgevat: ik doelde daarbij niet op allochtonen.

orbit
Meteen inhoudelijk users beoordelen, daar zijn dit soort films geloof ik om begonnen. En dan is dit nog iets inhoudelijker dan American History X, waar het ene cliché op het andere gestapeld wordt.

avatar van tattoobob
3,5
Fuckin harde film dit.......lekker hoor...ja destijds was dit best een pittig filmpje..

avatar van SnakeDoc
3,5
Best een aardige rauwe donkere film over skinheads. Film begint inmiddels op leeftijd te raken, maar de nog jonge Russel Crowe en een overvloed aan keiharde onbeschofte scenes doen de film nog altijd erg goed.

Heb me dan ook geen moment verveeld!

avatar van jippie2010
3,0
beetje een wannebe skinhead film, ik vond het juist lang niet rauw genoeg.
Kan er met moeite een voldoende uit persen. *3.0

avatar van tattoobob
3,5
jippie2010 schreef:
beetje een wannebe skinhead film, ik vond het juist lang niet rauw genoeg.
Kan er met moeite een voldoende uit persen. *3.0


Wannabe??
Toch is dit een van de eerste bekende skinhead films!!!

avatar van jippie2010
3,0
Ik vond hem niet overtuigend, maar misschien ligt het ook aan dat de film nu 20 jaar oud is.

avatar van tattoobob
3,5
Dat zou zeker kunnen ja

avatar van dvdcrusher
4,0
Toch wel een indrukwekkende film over een groep zwakbegaafde extreem-rechtse skinheads die overal lak aan heeft en zich uiterst racistisch gedraagt, vooral de Aziaten moeten het hier ontgelden. In groep wanen ze zich sterk maar als ze in de minderheid komen te staan zoals in de vechtscene met de Chinezen blijkt maar hoe kwetsbaar ze zijn als individu en eigenlijk niets voorstellen. Sterke rol van Crowe die telkens iets extra toevoegt aan de films waarin hij speelt en ook veel verschillende rollen aankan, van rauwe actie tot ontroerend drama

avatar van gauke
3,5
Een schokkende, grimmige, rauwe, compromisloze film over het neo-nazisme (of skinheadcultuur) in Australië, die behoorlijk realistisch overkwam, al had de opbouw sterker gekund. De regisseur distantieerde, zonder te moraliseren. De cast was oersterk met een angstaanjagende Russell Crowe als absolute ster. Maar ook Daniel Pollock, die met z'n mimiek pijnlijk grijpbaar overkwam, moet genoemd worden. Thema lijkt ook nu nog altijd actueel.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een groep skinheads die het niet zo hebben op de Aziatische gemeenschap in hun stad. Een rauwe en gewelddadige film waarin de groep prima wordt neergezet. De driehoeksverhouding is echter wat minder boeiend. De hele vechtscene is de beste scene uit de film en Russel Crowe maakt indruk als de leider.

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
Dit was een Russell Crowe die me niet bekend was. Het is ook een film in één van zijn debuutjaren nadat hij de overstap maakte uit Neighbours. Een controversiële film blijkbaar ook destijds die bijkomend de carrière lanceerde van Crowe. Als leider van een neo-Nazibeweging in Mebourne heeft men het gemunt op de gesettelde Vietnamese bevolking.

De film toont een rauw donker kantje van een gemarginaliseerde samenleving. De wet van de sterkste regeert en waarden als trouw, loyaliteit, vriendschap en erkenning zijn erg belangrijk. Het geweld is hard en maakt onderdeel uit van deze cultuur. Fijn om op te merken dat men geen wij-zijverhaal wil creëren met "goede" en "slechte" subculturen. Beide groepen hebben boter op het hoofd en schuwen het geweld niet. Oog om oog, tand om tand. Het geweld is herkenbaar in die zin dat het gaat om andere morele grenzen die worden opgelegd. Je hoeft niet akkoord te gaan met hun denkwijze of handelen om vanuit hun standpunt hun acties te begrijpen. De film bevat vervolgens ook geen waardeoorlog wat prima is. Jammer echter dat de vete tussen de skinheads en Vietnamezen toen de film vorderde wat verwaterde en plaats maakte tussen de driehoeksverhouding tussen Hando, Gabrielle en Davey.

Uitstekende acteerprestaties ook. Vooral ook van Russell Crowe. Het is echter een rol die hem niet onmiddellijk zou toe-eigenen met zijn zware maar toch zwoele stem. Los hiervan prima rol. Twijfelend tussen een voldoende (3,0*) en goed (3,5*), maar Romper stomper (vreemde titelnaam overigens) verdient het voordeel van de twijfel met zijn ontbrekend waardeoordeel.

avatar van clubsport
2,0
Wat een waardeloos stuk prutswerk is dit , skinheads die natuurlijk tot in het extreme karikatuur worden neergezet , mein kampf , nazivlag , extreem veel geweld , het kan allemaal niet op .
Er zit ook totaal geen nuance in bijna alle personages van die groep behalve die dave dan die met dat liefdesplotje aan het eind ineens een normaal karakter krijgt aangemeten .
1 gedachte schiet dan af en toe wel eens door mijn hoofd bij het zien van dit soort overtrokken potretering Waarom mag dit wel bij extreem rechts maar niet bij extreem links ?

avatar van FlorisV
dvdcrusher schreef:
In groep wanen ze zich sterk maar als ze in de minderheid komen te staan zoals in de vechtscene met de Chinezen blijkt maar hoe kwetsbaar ze zijn als individu en eigenlijk niets voorstellen.

Hey, een film over lichtgetinte kansenparels die door sociaal-ecomische omstandigheden onderdrukt worden door de blanke man en daarom hun frustraties botvieren!
dvdcrusher schreef:
zwakbegaafde extreem-rechtse skinheads

O

clubsport schreef:
Waarom mag dit wel bij extreem rechts maar niet bij extreem links ?

Afgaande op clubsport's commentaar hoef ik deze prent niet te zien. Nuance is zeker bij dit soort onderwerpen belangrijk. Bij American History X kon je je nog inleven in de woede. Het rauwe schrikt me ook niet af. Maar er is weinig belangrijker dan echte personages van vlees en bloed.

Ik denk trouwens wel dat wat hier gebeurt "mag" bij extreem links (tijd voor een film over die idote RaRa in Nederland, hoewel het nog net niet zo heftig werd als met de randdebielen van de Rote Armee Fraktion, prachtig (hoewel misschien ook karikaturaal) geportretteerd in Der Baader Meinhof Complex, of het gewelddadige Antifa) maar veel filmmakers zijn nu eenmaal links.

avatar van Lovelyboy
2,5
Filmpje met een behoorlijk grauw sfeertje die in eerste instantie een klein beetje tegen viel.

De film gaat meteen behoorlijk los met gewelddadig gedrag en iedere vorm van raar en debiel gedrag. Een behoorlijk troosteloos en triest beeld komt naar voren bij het zien van hun onderkomen. Het sfeertje is anarchistisch en het gedrag bandeloos. De veldslag met de Aziaten en de daarop volgende vlucht wordt in alle hectiek en chaos goed gebracht.

Helaas voor mij valt het ontbreken van een duidelijke lijn en verhaal een beetje tegen. Ik zou zeggen dat er een plan en aanpak komt om de Aziaten terug te pakken maar helaas verzand het gedrag in meer stuurloos gedrag die los lijkt te staan van eerder gebeurde dingen. Nu zit daar wellicht de gedachte achter dat de 'skins' gewoon niet zo slim zijn, desondanks mis ik toch een soort van lijn waarbij alles weer samen komt.

De sfeer en gedrag doet me erg denken aan bepaalde momenten uit A Clockwork Orange, de armoedige omstandigheden doet me weer denken aan Once were warriors. De grauwe sfeer is prima en Crowe is best heel aardig, toch valt het verhaal me enigszins tegen. Vooralsnog aardig voor een keer en binnenkort nog een keer.

avatar van Shadowed
3,5
Lekker ruig.

Romper Stomper was ook zo'n typisch geval van "wil je deze DVD hebben? Ik heb hem niet meer nodig". Toen is deze film lang in de kast blijven liggen, totdat ik dankzij de huidige situatie maar eens heb besloten hem te bekijken en ben toch wel blij dat ik dit gedaan heb.

Leuk om Crowe in een wat jongere rol te zien. Wat mij betreft ook 1 van zijn betere. Lekker gevaarlijke en ruige uitstraling die hij heeft. Jammer dat zijn karakter zelf weinig verdieping krijgt, waarmee we het vooral met zijn uitstraling en charme zullen moeten doen.

Romper Stomper weet zichzelf vooral op te laten merken door een meedogenloze en harde toon. Het opent in ieder geval al snel ruig en kent een harde scene waarin we een uitgebreid gevecht en achtervolgingen zien. Dat soort scenes maken Romper Stomper tot een zeer vermakelijk geheel.

De genadeloze en brute toon is heerlijk om te zien. Hard, koud en meedogenloos. Zo hoort een film zoals deze te zijn. Echter is het wel een aaneenschakeling van harde beelden met weinig verdieping of lijn en dat is waar Romper Stomper het wat laat afweten.

Vooral een vermakelijke 90 minuten zo, maar heel bijzonder is het natuurlijk niet. Vooral een stevige film met enkele heftige scenes. Maar ook eentje die je op een paar scenes na weer bent vergeten helaas. Veel pogingen tot een serieus verhaal worden er ook totaal niet gedaan.

avatar van Basto
4,0
Had m ooit een keertje op vhs gezien. Fijne herziening. Blijft goede film met een charismatische Crowe. 4* blijft staan.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:54 uur

geplaatst: vandaag om 17:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.