The Vikings (1958)
Actie / Avontuur
114 minuten
geregisseerd door Richard Fleischer
met Kirk Douglas, Ernest Borgnine en Tony Curtis
Ragnar (Ernest Borgnine) leidt met grote regelmaat bloeddorstige Vikingen naar de Engelse kust. Hij verwekt een kind bij de koningin. Eric (Tony Curtis) is de zoon die hieruit voortkomt, hij komt oog in oog te staan met Einar (Kirk Douglas) de opvolger van Ragnar.
TRAILER
Was zeker twintig jaar geleden dat ik deze nog zag.
Aardige actie/spektakelfilm, nergens echt een klassieker en kan zeker niet tippen aan films als Ben Hur en Spartacus. Daarvoor is de productie iets te simpel en heeft hij de tand des tijds niet geheel doorstaan.
Douglas is (door zichzelf) goed gecast als zoon van Vikinghoofdman en het is sowieso te prijzen, dat hij bijna de gehele film met een verminkt gezicht durft rond te lopen.
Curtis daar en tegen weet niet volledig te overtuigen, hoewel men geprobeerd heeft via een stoerbedoelde baard hem wat mannelijker te laten lijken, blijft hij een beetje een babyface houden.
Leuke bijrollen van Borgnine en James Donald.
De finale met het gevecht tussen Douglas en Curtis boven op een toren is razendspannend, maar de scene, die me nog het meest was bijgebleven was, waarbij je Douglas, wanneer ze bijna met het vikingschip in de thuishaven zijn aangekomen, van de ene roeispaan op de andere ziet lopen/springen.
Hoewel iets wat gedateerd amusement, toch nog altijd leuk om te zien:
een zeven, ofwel 3,5 ster.
Prima sfeer en mooie beelden.
Het beeld viel me heel erg mee, weinig vlekjes en streepjes en zo.
Mooie noorse kust.
Heerlijk om de barbaarsheid van die vikingen te zien.
De film verveelt nooit, eigenlijk.
verdiende 3,5 sterren
Ook kent deze film ook hoop prachtige beelden van de fjorden. Het lijkt er ook op dat deze film echt gefilmd is in die gebieden. Dat is in ieder geval absoluut voor herhaling vatbaar.
Behoorlijk ruime 3,5 sterren
Hoe vaak ik deze inmiddels al gezien heb?
Ik zou 't niet weten.
Sinds ik er voor 't eerst een stukje van mocht bekijken toen ik een jaar of 10 oud was (de film was niet toegankelijk voor "alle leeftijden", maar een vriend des huizes was portier bij de bioscoop, en liet mij even gluren) vele malen in ieder geval.
Echt zo'n onverslijtbare avonturen klassieker, met meer dan levensgrote personages (en acteurs) in de hoofdrollen.
Douglas, Curtis, Borgnine

Het is eigenlijk jammer dat er wéér zo’n verplicht stukje halve romantiek in verwerkt moet worden. Het broedercomplex is ruim voldoende voor deze film, want de rest steekt gewoon goed in elkaar. Veel is op locatie geschoten, dus het dobberen in de fjorden maakt de film ‘eerlijker’. De scenes die binnen afspelen, zijn zonder twijfel in de studio geschoten. Daar kan je niet omheen, dus daardoor maakt dat niet uit. Bovendien ziet het er goed en sfeervol uit. The Vikings geeft een interessante en misschien wel het meest correcte beeld dat Hollywood te bieden heeft. De Noormannen (de variant die vooral de Britse kusten terroriseerden) zijn hier wildelingen met een redelijk gevoel voor politiek en vooral het Walhalla in gedachten hebben. Over het algemeen is de actie en spanning best goed, maar de finale (de complete bestorming van het kasteel, maar ook wat eerder afspeelt rondom de wolvenkuil) is een prachtig stukje cinema. Sowieso is dit een van de betere vikingfilms.
Absoluut!
Ook helemaal eens met de rest van de filmbeoordeling.
Behalve het gedeelte over de romantische inbreng.
Die vond ik hier niet storend, en goed gedaan.
(Waardering verhoogd met een halve ster)
Wou deze al een tijdje zien, maar gezien er geen blu-ray van is, is het er nooit van gekomen.
Nog even geduld.
De Blu-ray zit in de planning, maar de release datum is nog niet bekend.
Maar het verhaal is wat magertjes en té rechtlijnig en voorspelbaar.
De slaaf die toevallig in het dorp van zijn broer terecht komt: dat vond ik toch net iets te makkelijk en de liefdesvonk heb ik echt niet zien overslaan tussen de twee geliefden. Ze begonnen zo maar ineens te tongen en dat was dan dat….
De begin- en eindgeneriek was nog het creatiefste element in heel deze film.
Nog even geduld.
De Blu-ray zit in de planning, maar de release datum is nog niet bekend.
dat zou geweldig zijn op Blu-ray hou het in iedergeval in de gaten.
liever op Blu-Ray dan op DVD.
vast bedankt voor de Info.
Toen begreep ik van de ganse film geen snars, maar nu dus wel.
Het is wel een mooie film, met een goede cast ook.
Maar nu komt hij een beetje oubollig over.
Toch blij dat ik hem nu eens heb kunnen bekijken en vooral, heb kunnen verstaan.