• 9.374.635 stemmen

Star Trek: Insurrection (1998)

Sciencefiction | 103 minuten

Genre: Sciencefiction

Geregisseerd door: Jonathan Frakes

Met onder meer: Patrick Stewart, Jonathan Frakes en Brent Spiner

Releasedatum: 4 februari 1999

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Star Trek: Insurrection

"The battle for paradise has begun."

Al sinds de oprichting van de federatie was de eerste richtlijn duidelijk: Starfleet mag zich nooit mengen in de natuurlijke ontwikkeling van andere beschavingen. Picard krijgt echter te maken met orders die daarmee strijdig zijn. Als hij ze uitvoert, zullen 600 vreedzame inwoners van Ba'Ku gedwongen zijn uit hun zeer bijzondere wereld te moeten vertrekken opdat - zo wordt gezegd - miljoenen anderen kunnen profiteren van de unieke, verjongende krachten die op Ba'ku aanwezig zijn. Als Picard de orders niet uitvoert, zet hij zijn starship, zijn loopbaan en zijn leven op het spel. Voor Picard is de keus duidelijk. Hij moet ingaan tegen starfleet en de opstand leiden om het paradijs voor de Ba'ku te behouden.

Captain Jean-Luc Picard

Counselor Deanna Troi

Doctor Beverly Crusher

avatar van neo

neo

net iets minder dan first contact.sinds first contact zijn de star treks films wat openlijker gemaakt.

avatar van Blindfold

Blindfold

Mwôh. Dit vond ik een beetje een uitgebreide aflevering en dan nog niet eens zo'n goede (al was het nog niet zo erg als Generations).

avatar van vic

vic

Vond het een tegenvaller. Het was een aflevering zoals blindfold zegt maar dan een slechte aflevering. Maar je weet wat ze zeggen over Star trek films. Ze maken meestal een goede film en erna een slechte. Dat betekent dat star trek X wel erg goed gaat worden.

Hoop ik!!!!!!

avatar van dttom

dttom

Ach ja er wordt om en om een goede film gemaakt dit was dus weer een van de mindere.

avatar van neo

neo

een aanrader voor mensen die deze film goed vinden en van filmmuziek houden: het boekje van de soundtrack bevat uitgebreide info over jerry goldsmith's carriere en over de score zelf en bevat ook nog wat andere dingen waaronder vele foto's en fan art!

avatar van pjotr

pjotr

neo schreef:

een aanrader voor mensen die deze film goed vinden.....

Ehh...da's wel vaker zo.....;-)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Erg laag cijfer hier en daar verbaas ik me niet echt over. Voor niet-fans zal deze film niet echt veel aan zijn. Ik vond de serie altijd erg leuk en deze film vond ik ook meer dan aardig. Iets te veel al dan niet flauwe humor erin maar het verhaal kon me wel boeien. 3,5*. Op IMDb zijn trouwens duidelijk meer trekkies te vinden.

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Ik denk dat ik dit wel de best Star Trek film vind, inclusief de oudere films met Kirk. Het grootste probleem met de Star Trek films vind ik de vaak lange en onnodige inleiding. Altans, onnodig voor de mensen die de series kennen. De films zijn meestal ook erg geforceerd omdat het verhaal van de serie eigenlijk al is afgerond. Daarom vind ik de serie veel leuker en interresanter. Geen inleiding, een doorlopend verhaal en dat alles in hapklare brokken van 45 minuten. Zoals Blindfold hierboven al opmerkte lijkt deze film een beetje op een uitgebreide aflevering en dat vond ik dus goed uitwerken. Maar ook deze film heeft zo zijn mankementen en daarom komt ie maar tot 3*.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Al bij al zijn de 'Next generation'-Star-trek-films niet slecht, maar ik vind ze qua menselijke factor wat kleurlozer dan de oudere. Een verbetering is dan weer wel dat ze kritischer zijn tegenover 'space'-imperialisme.

avatar van morpheus

morpheus

Vroeger was ik wel een Star Trek fan, nu is dat veel minder. Ik vind de films te simpel in elkaar zitten, te oppervlakkig en ook op emotioneel gebied heel leeg. Insurrection is als puur sci-fiction entertainment heel redelijk te behappen maar niet veel meer dan dat. De film bouwt ook vooral op de performance van ervaren acteurs zoals Patric Stewart en Brent Spiner die hoe je het ook bekijkt, perfect zijn in de vertolking van hun karakters.

**1/2

avatar van Indra

Indra

Ik vond star trek altijd echt heel erg!! Zo ie zo science fiction is niet mijn genre. Maar nu ik voor het eerst een star trek film helemaal gezien heb moet ik zeggen, deze is niet slecht!!

xx Patries

avatar van SpyCow

SpyCow

Hondsberoerd vond ik het.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Nog een tamelijk onderhoudende Star Trek-film (en lang niet zo godsgruwelijk als de Trekkies uit mijn naaste omgeving beweren), maar het scenario is zo rommelig en onsamenhangend, dat het wel lijkt alsof er even snel twee losse afleveringen aan elkaar werden geplakt.

Jammer eigenlijk, want zoals gebruikelijk zitten er weer een aantal bijzonder goede vondsten in. Vooral de (overduidelijke, maar onuitgesproken) parallel tussen de deportatie van de inwoners van Ba'ku en de Jodenvervolging tijdens WOII ("How many people have to be deported before it becomes wrong?", aldus Picard), vond ik best geslaagd. Sci-fi is nooit een genre geweest dat zijn ogen sluit voor de geschiedenis en het is verfrissend om te zien dat ook Star Trek die traditie een beetje hoog houd.

Natuurlijk is dit geen diep filosofisch epos (de discussie tussen Anij en Picard over 'de tijd' was bijvoorbeeld behoorlijk knullig), maar daar moet dit deel het duidelijk niet van hebben. Actie en humor staan deze keer voorop, zij het met wisselend succes. Alhoewel het natuurlijk altijd kostelijk is om Patrick Steward kurkdroog bevelen zien te geven terwijl hij een vreemdsoortig hoofddeksel draagt.

Helaas stonden de humor en grappige zijsprongen niet bepaald in functie van het plot. De verhaallijn met de 'slechte' Data is nogal verwarrend (zal in de serie wel beter aan bod zijn gekomen) en die oersaaie achtervolging tussen Ryker en de vijandige schepen overbodig. Eigenaardig ook dat de speciale effecten ineens een heel stuk minder zijn dan anders. De hele cyclus door zie je de effecten beter en beter worden, terwijl de kwaliteit bij Insurrection ineens weer terugzakt naar pre-Star Wars niveau. Vooral de vijandige ruimteschepen en de houterig bewegende mini-teleporters waren van een nogal bedenkelijk niveau.

Maar ondanks de minpunten zal ik wel nooit een hekel krijgen aan de Star Trek-reeks. Daarvoor valt er telkens weer té veel te beleven.

2.5 sterren.

avatar van Mescalino

Mescalino

Veel te moralistisch verhaaltje. Film drijft puur op Steward en Spinner. (en er is geen "slechte" Data let nog maar eens goed op.)

Zeker na een super deel 8 valt deze erg tegen.

Oh en na het zien van de "manual controle" voor de enterprise piste ik zowat in mijn broek van het lachen.

3 sterren.

avatar van newG

newG

Mescalino schreef:

Die joystick was inderdaad erg maar vooral de manier hoe hij dat ding voor de 1ste keer in zijn handen nam was hilarisch. Echt een blik in zijn ogen die zeiden: en nu ga ik mijn topscore eens verbreken zie!!

Het geheel was weer prachtig vorm gegeven, zoals de costuums (wat een cool lederen vest had die picard aan zeg!), het dorp, het landschap...

Voor de rest een redelijk teleurstellende film. Het leuke aan de Kirk-films is dat elke film begint waar de vorige eindigd. De picard-films staan steeds compleet los van elkaar en er wordt teveel geleeft volgens de serie, steeds maar gebeurtenissen aankaarten enz... Wel wat jammer... Nu nog Nemisis bekijken en mijn Star Trek avontuur zit er weer op

avatar van Enigma

Enigma

Star Wars rules

avatar van Tarkus

Tarkus

Ik vond het scenario van deze film weer iets beter dan bij de vorige.

Ook meer actie in deze prent en veel special effects.

Het is ook de eerst film uit de reeks die ik heb gezien die een DTS sound heeft en dat komt de film alleen maar ten goede.

Kijk uit naar de volgende al, de laatste uit 'The Next Generations'-serie.

avatar van movie fan

movie fan

zeker niet zo goed als de eerste 2 met de nieuwe cast , maar slecht was hij ook niet , een interessant verhaal , met een oke einde , minder maar toch vermakkelijk .

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Wow, schrok haast toen ik de score hier zag. Had iniedergeval boven de 3.0 verwacht, maarja. Wie ben ik? Vond hem een lage 3.5, zeker niet zo goed als Wrath of Khan, maar ook weer beter dan de gemiddeld. De eerste film waar ik een 3.25 aan zou willen geven. Vond hem best goed, op wat voorspelbare momenten na heb ik me enorm vermaakt. Ben het wel met NewG eens, het vervolg hierop had er wel wat meer mee te maken mogen hebben wat mij betreft.

Toch maar omhoog afrond, 3.5 sterren.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Star Trek met een luchtig toefje humor (zonder suiker), maar zo glad als de bil van een androïde. Stewart and Spiner stelen de 'show'.

avatar van DVD-T

DVD-T

Alweer een tijdje geleden dat ik een Star Trek film zag. Inmiddels rest mij nog een film en dan heb ik alle delen eindelijk gezien.

Eigenlijk een raar gemiddelde voor een van de leukste films uit de reeks. Voor Trekkers misschien niet erg interessant, maar voor niet kenners een ontzettend aangename wegkijker. Een verademing is de humor die in het verhaal verwerkt zit. Nergens nemen ze zich te serieus. Deed me een beetje denken aan de betere Kirk/Spock films. Verhaal zelf is niets meer dan een wraak verhaaltje, maar wordt opgefleurd door de leuke gags en teksten. Ook de manier waarop het gebracht is, is erg fijn. Naar het einde toe wordt het wel even wat serieuzer weer, maar is nergens echt storen. Het geheel is leuk genoeg gehouden om je aandacht vast te houden.

De actie is dik in orde. Niet veel aanwezig, maar ziet er verzorgd uit. De special effects hebben weer een upgrade gehad en worden zoals altijd met de film beter. Vooral The Enterprise ziet er als nooit te voren schitterend uit. Acteer prestaties zijn naar behoren, maar nooit echt speciaal. Enig minpunt van de film, is dat het niet echt als een film aanvoelt, maar meer een lange aflevering van de serie. Er wordt niet echt getracht er iets buitengewoons van te maken, ook al lijkt het erop dat dit het laatste deel zou worden. .

Ja, erg leuk en is het lage gemiddelde zeker niet waard.

avatar van puckb96

puckb96

Ook één van de betere Star Trek films. Patrick Steward blijft één van de beste in Star Trek!

avatar van MMXMMX

MMXMMX

MR Data weer briljant Ik heb genoten

avatar van sofripa

sofripa

Volstrekt op de automaat gemaakt deel. Weinig spannends aan te beleven. Spiner en Murray Abraham zijn positieve uitzonderingen. Maar na alle trek-afleveringen wordt je natuurlijk wel kieskeurig. 3 sterren voor de moeite.

avatar van scorsese

Goeie science-fiction film waarin de bemanning van de Enterprise te hulp schiet, als een vreedzaam volk bedreigd wordt. Wederom een goed verhaal en de locatie is werkelijk prachtig. En, alhoewel geslaagd, is de humor tijdens het eerste gedeelte iets te nadrukkelijk aanwezig.

avatar van dennisversteeg

dennisversteeg

Dit is gewoon een leuke scifi film.

Licht moralistisch, goed acteerwerk en prima verzorgd in alle aspecten.

Het is minder hoogdravend dan veel andere Star Trek films, maar heeft wel echt die sfeer.

Het commentaar dat het gewoon een dubbele aflevering lijkt klopt wel enigszins, maar ik vind dat juist wel leuk. Deze film laat mij daardoor het meest denken aan de serie die ik begin jaren 90 verslond van alle star trek films.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

"It was for the Federation... it was all for the Federation!"

Goede effecten, prima acteerwerk, prima verhaal, maar toch doet het camerawerk de film een beetje de das om. Het doet meer aan een tv aflevering denken die $ 52 miljoen heeft gekost. Ik ken afleveringen van Star Trek die beter waren dan deze film. Jammer want First Contact was echt een heel erg goed deel uit de serie.

Dit 9e deel uit de serie films verveelt echter voor geen moment. F. Murray Abraham, die we ook kennen uit films als "Amadeus" en "The Last Action Hero" is toch wel een redelijk grote naam die we kunnen toevoegen aan deze film.

Ik kan kort en bondig zijn, een 3,5* voor dit leuke avontuur van Picard en zijn bemanning van "The Enterprise-E".

avatar van Askikker

Askikker

Helaas……
Veel van verwacht, maar de continue lijn in de Star trek films krijgt hier wel een ernstige deuk.
Waar het vorige deel alles in zich had, ben ik hier bijna alles kwijt

-Ontroering heeft plaats gemaakt voor sentimentaliteit.
-De schitterende (nep)decors op exoplaneten zijn hier verruild voor gewone ‘’aardse’’ opnames.
-De make up van de Son’a was hemeltergend knullig. Zelfs in de eerste TOS was dat nog beter, maar daar was slecht nog leuk, camp of cult; in zo’n pretentieuze film als dit kunnen die plastic maskers dus echt niet.
-De humor is ver teruggeschroefd. De scène over de borsten van Troy die weer ‘’stevig’’ werden was wel geniaal (al was het maar omdat ze in deze aflevering niet meer echt in beeld komen)
-Het was een redelijk hopeloos verhaal met veel te veel geschiet. Al kan ik daar niet al te zeker van zijn omdat mn kop dr soms niet bij is omdat ik momenteel nogal verliefd ben

Data die met kinderen speelt?
De sacherijnige stoere Picard die ineens verliefd wordt?
Troy die dr borsten niet laat zien?

Slecht? Nee dat ook weer niet, maar gewoon veel en veel minder. Het ging mij allemaal te veel richting Star wars.

Jammer, heel jammer, ook omdat ik me ineens bedenk dat de laatste serie, Enterprise, juist helemaal wars van deze over de top kul was.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Hier mijn reactie op nummer 9 Askikker.

Je hebt denk ik wel gelijk dat dit een van de mindere Star Treks uit de reeks is. Hoewel ik deel 5 zelf toch echt de allerminste vond (zeker niet slecht hoor) , word deze echt op de voet gevolgd. Het oogt allemaal wat saai en voorspelbaar. Het was toch een film waar veel meer in gezeten had als ze het wat beter uitgewerkt hadden.

Picard vond ik ook wel een vreemde verschijning als verliefd mannetje. Kon ik zelf ook niet echt aan wennen.

Data vind ik eigenlijk altijd wel geweldig. Zo ook in deze film.

Maar zoals ik al eerder zei vond ik echt het camera werk zeer zwak. Het deed de film geen goed. Een film die zoveel geld heeft gekost, mag je toch wel wat beter camera werk verwachten. Ik zei voorheen dat het op een tv aflevering leek, maar er zijn afleveringen die veel beter gefilmd waren. Demke-up vond ik best wel meevallen eigenlijk. Het was niet werelds, maar ik vond het nou ook weer niet heel slecht gedaan.

Maar goed al met al toch een leuke film hoor.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Sommigen beschouwen dit als het slechtste deel, maar ik raakte er nu voor het eerst in de nieuwe reeks pas echt lekker in. Verhaal was best oke, en de specialeffects lijken ook met de tijd beter te worden. Prachtige shots van het schip in ruimte. Prima deel!