• 9.179.607 stemmen

Single White Female (1992)

Thriller | 109 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Barbet Schroeder

Met onder meer: Bridget Fonda, Jennifer Jason Leigh en Steven Weber

Releasedatum: 3 december 1992

Plot Single White Female

"Living with a roommate can be murder."

Op een dag betrapt Allison Jones haar vriend Sam met een andere vrouw. Nadat ze hem het huis heeft uitgezet, plaatst ze een advertentie voor een nieuwe flatgenoot. Wanneer Hedy Carlson zich daarvoor aanbiedt, komt ze als geroepen. Beide vrouwen kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Ze vullen elkaar, op bijna elk vlak, perfect aan. Maar dan begint Hedy Allie na te doen in alles wat ze doet en laat. Oorspronkelijk ziet Allie hier geen kwaad in, maar dan komt haar ex-vriendje Sam weer in haar leven.

Allison 'Allie' Jones

Talkative Applicant

Perfect Applicant

avatar van mrkos

mrkos

Echt een bloed-onder-je-nagels-vandaan -halende film dit. En dat betekend voor mij dat de film zeker geslaagd is.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Niet super, maar wel een degelijke jaren '90 product en wellicht iets beter dan andere erotisch getinte thriller als Sliver, The Last Seduction en Jade om maar eens wat te noemen. Dat SWF erotische geladen was wist ik niet, overigens niet een gegeven dat voor mij iets toevoegt, gelukkig blijft het ook bij een beetje.

SWF begint nochtans voorspelbaar, maar de introductie van JJ Leigh maakt veel goed. Waar ik Leigh, met die zure bek en verschrikkelijke intonatie van haar meestal een verschrikking van een wijf vind, overtuigd ze zowaar als timide bakvis met haar donkere haarkleur, iets dat best staat. Voorspelbaar is daarentegen weer de ontwikkeling met Allie, een absolute tegenpool van de ondoorgrondelijke Hedy. Aardige maar niet minder voorspelbaar is de band maar ook de kopieerwoede. Iets dat meteen toch opvalt vooral met betrekking tot de tweeling die in het begin te zien was.

SWF ontwikkel zich daarna niet in een heel geloofwaardig, maar wel vermakelijk verhaal, waar het de vraag is hoever Hedy nu eigenlijk zal gaan en ten koste van wat. Dat ze een verborgen verleden heeft is van meet af aan duidelijk, en dat ze ver gaat wordt ook duidelijk. De eindstrijd grenst op bepaalde momenten ook aan het ongeloofwaardige, maar dat zijn dingen die ik voorlief neem in deze film die vooral suspense als hoofddoel heeft.

Gewoon aardig voor een keer, en vooral degelijk te noemen.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Vaak kunnen 90's thrillers nog prima mee in deze tijd en zijn vaak nog beter dan wat je nu voorgeschoteld krijgt, maar soms zijn ze erg oud qua alles....

Single White Female is zo'n film waarbij je per direct het gevoel hebt van "wat heb ik opgezet?".

Het is een erg lege film, weinig ambiance, vaak niet meer dan 2 tot 3 mensen in beeld, amper achtergrond geluid en geen hoogstaand acteerwerk.

Er zit in het begin weinig boeiend verhaal in en komt eerder over als een romantische film, waarin 2 geliefden hun ups en downs hebben.
Ook komt Jennifer Jason Leigh geregeld in beeld met een ontbloot bovenlijf, wat niet direct passend is in het verhaal.
(Of juist wel omdat het tot dan toe nog nergens over gaat)

Wel wordt het langzamerhand duidelijk dat ze steeds vreemder wordt in haar gedrag en vanaf dat moment begint de film meer te boeien en komt er ook voldoende spanning in.

Uiteindelijk zet Jennifer Jason Leigh toch een aardige rol neer als geflipte moordenaar en heeft de film toch nog een aardige climax.

Ooit heb ik deze film gezien toen deze als "nieuwe dagfilm in de videotheek" kwam en het is mij altijd bijgebleven dat dit een erg goede film was.
Ik denk dat dit het voor die tijd (1992) ook was.
Voor nu goed genoeg om te herzien, geen topper maar ondanks de matige start zeker niet slecht!

Ruime 7

avatar van Brabants

Brabants

Single White Female is een overtuigende thriller. Het is wat braaf maar meer is er niet nodig om het toch spannend te maken. Dat is hier op een overtuigende manier gedaan. Acteerwerk is ook zeer degelijk.