• 9.234.720 stemmen

Daikyojû Gappa (1967)

Horror / Sciencefiction | 90 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titels: Gappa the Triphibian Monsters / Monster from a Prehistoric Planet / Gappa en de Vliegende Monsters van Dracula / 大巨獣ガッパ

Oorsprong: Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Haruyasu Noguchi

Met onder meer: Yôko Yamamoto en Yuji Okada

Gesproken taal: Japans en Engels

Plot Daikyojû Gappa

Een expeditie in de Zuidzee landt op een tropisch eiland waar de inwoners de mysterieuze Gappa vereren. Tijdens een aardbeving opent de grond zich en in een grot onder de grond wordt een baby reptieltje ontdekt. De inwoners van het eiland waarschuwen de expeditieleden het eiland te verlaten en het reptieltje alleen te laten, maar zij luisteren niet en nemen het mee terug naar een dierentuin in Japan. Kort daarna gaan de moeder en de vader van Gappa op zoek naar hun 'ontvoerde' zoon in Tokio.

logo tmdbimage

President Funazu

Captain of the Kamome-maru

avatar van movie acteurs

movie acteurs

De film heeft een paar mooie opnames op zee en het begin met het vuur is best spectaculair dus dacht ik dit wordt een goede film. Maar voor de rest is het helemaal niks en werd het ook helemaal niks. Erg jammer. Krijgt nog een kleine 2,0.

avatar van otherfool

otherfool

Gappaaaaaaaaaa!

Toch wel dé klassieker van De Nacht van de Wansmaak has risen from the grave, en dus niet te missen voor liefhebbers van klungelige jaren '60 monstermovies. Maar wat schetst de verbazing? Gappa the Triphibian Monsters ofwel Monster from a Prehistoric Planet is een fantastische vergeten klassieker die moeiteloos de vloer aanveegt met broertjes als Godzilla en Gamera.

Het begint al goed als de leden van een expeditie in dienst van een uitgever (!?) en bedenker van het Playmate Island (!?), allen gehuld in kaki korte broeken en met witte helmpjes op, een mysterieus eiland bezoeken waar de dan nog ongeziene Gappa de zaak behoorlijk in zijn greep heeft. Don't make Gappa angry! weten de inboorlingen dan ook regelmatig te berde te brengen. Deze waarschuwingen zijn helaas niet besteedt aan de expeditie-leden, die de net geboren Baby Gappa mee terug nemen naar Japan.

Papa en Mama Gappa, een soort uit de kluiten gewassen prehistorische parkieten, gaan hier uiteraard niet mee akkoord en achtervolgen de expeditie, waarna een middenstuk volgt vol aanvallen van schaalmodelletjes, waarbij vooral de miniatuur tankjes op de lachspieren wekken. Het echtpaar Gappa weet hier uiteraard wel raad mee en vernielt, zoals dat tenslotte hoort, onderweg nog wat maquettes van diverse gebouwen. Hilarisch is hierbij vooral de chemische fabriek (?) die ze halverwege tegenkomen, die er uiteraard ook aan gaat met 324 ontploffingen tot gevolg.

De mensheid ziet het onverwoestbare van het dynamische duo in, wat uiteindelijk resulteert in een, mag ik wel zeggen, buitengewoon emotionele slotscene op een vliegveld, waar het gezin Gappa herenigd wordt en vreedzaam weer ter huize keert. Wie het tijdens deze laatste 10 minuten droog houdt heeft simpelweg geen gevoel in de donder. The Gappa made me realize there is more to life than ambition weet één van de wetenschappers nog uit te brengen. En zo is het maar net.

Een heerlijke film met een beetje nonsens maar ook veel lol en een strak tempo. 4*!