• 9.158.869 stemmen

Gesproken taal: Engels, Afrikaans en Spaans

Releasedatum: 23 februari 2012

Plot Safe House

"No one is safe"

Wanneer een schuiladres van de CIA het doel is van een groep criminelen, krijgt de leider (Reynolds) van dit schuiladres de taak om de crimineel (Washington) die daar op het moment ondergedoken zit, over te brengen naar een andere veilige locatie.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Nu vele malen gezien, en nooit begrepen waarom deze film niet hoger scoort dan nu het geval is. Een goed script, sterke acteerprestaties (uiteraard Washington, maar Reynolds doet absoluut niet voor hem onder), lokaties die je niet zo vaak ziet (de straten van Kaapstad, een voetbalstadion, een shantytown), een indrukwekkende schurk (Fares Fares), en een slotgevecht waarin je echt de pijn van de twee tegenstanders vóélt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld het eindeloze vuistgevecht op het einde van Mission impossible 2). Wat mij betreft in alle opzichten een uitstekende actiethriller.

avatar van Shadowed

Shadowed

Goed.

Ik mag het wel, een lekker rauwe en directe aanpak voor actiefilms. Had het ook niet meteen verwacht, want de voorkant van deze Safe House lijkt vooral een soort standaardactiefilm te hinten. Ryan Reynolds en Denzel Washington die heel groot op de poster staan versterken dat gevoel vervolgens alleen maar, maar dat verdween al snel tijdens het daadwerkelijk kijken van de film.

Bijzonder gefilmd. Erg rauwe filters waardoor de film aanvoelt als iets dat in de jaren 2000 is geschoten. Ziet er op het eerste gezicht wat afstotend uit, maar eenmaal het went weet het toch aardig passend te zijn. Tony Scott schoot regelmatig door mijn hoofd tijdens deze Safe House, alleen vind ik een Scott wat braver in het tonen van geweld. Safe House is niet per definitie explicieter, maar wel wat genadelozer zoals dat koppel dat tijdens kerst wordt doodgeschoten.

Acteerwerk is aardig. Reynolds past alleen niet helemaal in dit soort films, maar kan anderzijds zijn uitstapjes naar wat serieuzere films best waarderen. Het is ook niet dat hij een slechte prestatie neerzet, maar Espinosa geeft hem vooral weinig ruimte om zijn usual self te zijn. Voor Washington geldt hetzelfde. Degelijk geacteerd, maar beide heren zijn niet memorabel.

Dat heeft met het feit te maken dat Espinosa zijn visuele kwaliteit voorrang geeft op het verhaal. Het moordende en razende tempo overschaduwt het inhoudelijke gebeuren en de prestaties een beetje, maar veel kritiek heb ik er verder niet op. Het is alleen vooral zonde van de bekende acteurs. Gevechtscenes zijn verder erg sterk in beeld gebracht, voelde ook daadwerkelijk aan als echte vechtscenes. De stilistische slowmotion tussendoor voelt alleen soms misplaatst aan.

Een verrassing, deze Safe House. Iets harder dan de gemiddelde actiefilm, maar duidelijk nog steeds op een breed publiek gericht. Goed acteerwerk, sterke vormgeving en enkele zeer indrukwekkende actiescenes. Erg episch wordt de film niet, maar dat is in principe niet nodig. Alleen wel jammer dat de cast het tempo zelf niet zo goed kan bijhouden.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Om positief te starten; ik zie hier volgens mij voor het eerst eens een Ryan Reynolds die niet een versie van zijn typische zelf speelt. Niet dat ik per se iets heb tegen zijn quirky typetjes, maar het is verfrissend om hem eens een ander soort rol te zien spelen. Hij doet dat ook nog eens best goed. Voor de rest heb ik niet ontzettend veel goeds te melden over Safe House. Het is een héél standaard thrillerfilmpje, waarin je alle twists and turns op voorhand kunt voorspellen. Er wordt werkelijk geen enkele moeite gedaan om een klein beetje van het gebaande pad af te wijken, waardoor je gewoon met een oninteressante en saaie film zit. De eerste actiescènes, met de overval op het safe-house, en de daaropvolgende auto-achtervolging op straat, zijn nog leuk en energiek, maar daarna valt het op dat vlak een beetje stil. Er zitten nog wel voldoende actiescènes in, maar het is allemaal te standaard en saai in beeld gebracht om indruk te kunnen maken. Denzel Washington speelt bovendien ongeïnteresseerd op de automatische piloot, en weet er zo nergens bovenuit te springen. De wisselwerking tussen hem en Reynolds kwam wat geforceerd over, en dan zit er ook nog eens geen greintje humor in de prent. Niet dat dat per se nodig is in een film als deze, maar het had Safe House wel iets beter verteerbaar gemaakt. De film kwam nu nooit tot leven voor mij, op geen enkel vlak. 2*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Standaard.

Ryan Reynolds in een serieuze rol is wel wat anders dan de schijtlollige zelfspot-Reynolds, maar hij trekt z'n streng, voor wat het voorstelt. Denzel Washington zet z'n zoveelste actierol neer - ik ben die maniertjes onderhand wel wat beu gezien. In ieder geval kan geen van beiden echt uitblinken of deze film boven de middelmaat uittillen.

Daarvoor is het op elk vlak gewoon te ... middelmatig. Niet dat het niet aardig wegkijkt, dat zeker wel. Het eerste half uur gaat aan een behoorlijke vaart van start, maar zoals vele andere genregenoten kakt het ergens halverwege in en is het wachten tot de voorspelbare twists de finale inluiden. Hier en daar zit nog een aardig actiemomentje, maar al bij al is Safe House niet meer of minder dan een aardig, doordeweeks actiethrillertje, zonder meer.

avatar van Alexjc

Alexjc

Een goede actiefilm, waarbij ik geen moment heb verveeld. Een aanrader, als je het mij vraagt, als je van actie houdt.

Geukkig heb ik deze film nog even meegepakt om de slechte smaak van de film 'mortal engines' weg te werken.

avatar van Lavrot

Lavrot

Ongeloofwaardige CIA-meuk met heel erg veel te veel actie, actie, actie. Nee, doe mij de Bourne-reeks dan maar, is van hetzelfde laken een pak maar met meer sfeer en wat lichtvoetiger, misschien ook wel wat beter op 't sentiment hinkend. Afijn, popcorn vermaak met heel weinig op 't lijf, wat bij zomerweer aangenaam is.

Roger Thornhill schreef:

Het verhaal is nogal oppervlakkig. Lange achtervolgingen, een corrupte agent, kogels vliegen je letterlijk om de oren ( Idioot in blauw ging in ene schieten buiten het stadion op de voortvluchtige die zich tussen de mensenmassa de benen nam, waarbij een onschuldige werd geraakt. ) Visueel en de settings zijn heel goed in Safe House, maar het verhaal lees je als een open boek.

avatar van teigertje

teigertje

Een prima aktie thriller.

Met een goed verhaal.

De aktie is iets minder spectaculair, als waar je op hoopt.

Zeker met Denzel Washington.

De hoofdrollen met hem en Ryan Reynolds worden prima vertolkt.

Een goede film, maar niet bij de beste.

avatar van frans123

frans123

Eerder gezien , nu weer , ben op de helft Weet het verhaal niet meer Knappe actiefilm die geen seconde verveelt Geen over de top actie , wat je vaak in dit genre ziet Ga er vanavond mee verder. Geef nu 3* , actie scoort bij mij nooit hoger want "echt boeiend" is het nooit.

avatar van AngelicV

AngelicV

Interne politiek uitstekend uitgewerkt.

avatar van Boneka

Boneka

Roger Thornhill schreef:

Omdat ie gewoon heel erg matig is. Je wordt gek van al die bewegende camarabeelden de toevalligheden stapelen zich op. Kortom een matige film.