Vond je werkelijk? Niet dat ik de remake visueel een uitschieter vond, maar ik vond de kleuren hier opvallend sober en donker vaak en het camerawerk had een bepaalde ongestileerdheid en zelfs ruwheid die vrij typisch was voor de jaren '70. Dit is zo'n film die waarschijnlijk er baat bij gehad zou hebben als het wat meer gestileerd was.
Hoe dan ook, het was wel grappig om deze minder dan twee weken na de remake te zien. Het is voor een groot deel een enorm getrouwe remake. Enkele scènes worden wat verder doorgevoerd, wat de reden is dat ik die versie met een haar verkies boven deze, al merk je dat niet eens aan de eindscore. Het zijn beide ook geen briljante films in mijn ogen. Wat de remake echt beter deed was
het diner aan het einde. Hier dreigt het bedrog altijd wel mis te gaan en het is ook vrij snel over, terwijl de remake juist met de scherpe twist komt om Albin/ Albert een overtuigende conservatieve vrouw te maken, waar de politicus gek op wordt. Daar kwam voor mij eigenlijk de meeste humor vandaan. Niettemin, is het waarschijnlijk makkelijker om uit te breiden met de remake als je gewoon al een goede basis hebt. Le Cage aux Folles moest duidelijk het grootste deel van het werk doen. Nichols en May hebben er vooral wat op voort geborduurd.
Verder is het wisselend welke versie ik betreft. De meeste scènes die hier goed zijn, zijn ook goed in de remake, om dezelfde redenen. Williams en Tognazzi zijn gelijkwaardig, maar ik verkies Nathan Lane duidelijk boven Serrault. Serrault doet het op zich niet verkeerd, maar Lane weet beter de mens achter de drama queen te vinden, terwijl Serrault wat sneller voor de brede lach lijkt te gaan. De bijrollen zijn over het algemeen beter hier, al vond ik Wiest als moeder van de bruid beter tot zijn recht komen. Dat komt dan weer omdat die rol anders geschreven is daar, een van de weinige opmerkelijke wijzigingen. De twee grootste minpunten van de remake zitten ook hier al in: de zoon is eikel die smerig lijkt te glimlachen om het leed dat hij zijn twee vaders aandoet (wat is dat in vredesnaam voor acteerkeuze?) en de maskerade heeft per definitie geen zin, tenzij de twee homo's van plan zijn dit hun leven lang vol te houden. Dat laatste is toch echt een pijnpunt, omdat het nota bene het concept van de hele film is, maar beiden versies weten het niet te verkopen.
Niettemin het is allemaal geestig, zei het nu wat braaf vermaak (nee, de twee mannen kussen nooit). Gek dat dit ooit echt enorm was. Misschien ziet Intouchables er over 35 jaar echter ook wel zo uit.
3*