Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brian De Palma
Met onder meer: John Travolta, Nancy Allen en John Lithgow
Releasedatum: 24 september 1981
Plot Blow Out
"Murder has a sound all of its own."
Wanneer Jack, een geluidsman voor B-films, op een avond buiten geluiden aan het opnemen is voor zijn films, is hij er getuige van dat een auto in het water belandt. Jack weet één van de inzittenden, Sally, te redden. Als blijkt dat de overleden bestuurder van de auto een belangrijk senator was, voert men druk op Jack uit om alles te vergeten. Jack, die als geluidsexpert zeker weet dat hij voor het fatale ongeluk een schot heeft gehoord, begint een obsessieve zoektocht naar de ware aard van het zogenaamde ongeluk.
Jack Terry
Hooker
Detective at Hospital
Coed Lover
Phoenix
Wat hij zegt, behalve dat ik Travolta wil vervangen door Lithgow.
Af en toe wat aparte scènes (die waarin de cameraman in een carrousel lijkt te staan, en de lange slowmotion op het einde). Best leuk.
Ook 3,5.
Quentin
Weer een goede De Palma, totaal andere film dan blow-up dus die vergelijking gaat echt niet op. Prachtige regie, spannend en intrigerend met emotionele lading. Sterke cast. 4.0*
Vind ik wel meevallen. De film geurt hier en daar naar The Conversation en Blow Up, maar is thematisch toch wel heel anders.
Mooi, na de teleurstellingen Scarface en The Untouchables weer eens een DePalma die me niet tegenvalt.
Ik moest in elk geval ook constant aan The Conversation en Blow Up denken, maar de film was net onderscheidend genoeg om interessant te blijven. Vooral een lekker wegkijkende thriller met wat fijne extra's (erg mooie cameravoering, leuk begin voor de optiteling, de scene in het toilet) en een sterk laatste kwartier. Maar in het geheel geen echt grootse film.
Nadeel was de veel te dominante, vervelende muziek. Terwijl je juist met een script als dit zou moeten weten dat geluidseffecten of subtielere muziek vaak veel beter werken.
Ik vond overigens een top 10 (eigenlijk 12, hij kan blijkbaar moeilijk kiezen) van Tarantino uit Sight and Sound, daar staat deze film niet in, wel Carrie van DePalma. Maar het is duidelijk dat DePalma een van de regisseurs is waar Tarantino goed naar gekeken heeft. En Tarantino lijkt me ook wel een persoon met een constant veranderend lijstje.
Tarantino's lijstje vind je hier.
twg
Mooi, na de teleurstellingen Scarface en The Untouchables
pardon!!!!!!!!!!!!
RemyBl
Sterk openende mysterieuze film. Dit mysterie raakt alleen snel opgelost op 1/3 van de film, waardoor de film mijn interesse een beetje verloor. Travolta, Lithgow en vooral vaste De Palma kracht Dennis Franz zijn goed bezig. Split-screen aan het begin van de film is ook cool gedaan. Is dit de eerste keer dat deze techniek werd gebruikt??
Op een gegeven ogenblik wordt het allemaal erg standaard en daardoor ook te lang. Jammer..
3 *
Tun-89
Hmm, wel een interesante mysterieuze film.
Gewoon gekeken uit verveling, maar boeide me wel.
Ik had alleen nooit gedacht dat Travolta, ook zulke film's maakt. Het is wel zo'n film waar bij je nog eens aan terug denkt. Het einde vind ik wel erg sterk.
En euhh.. starbright boy: ik vind Scarface een van de betse films die er zijn.. en denk niet dat ik de enige ben. Maar meningen verschillen. Scarface

Captain Pervert
In het begin is het mysterieus en wordt goed de tijd genomen om een mysterieus sfeertje te maken, maar dan is het (zoals eerder gezegd) te snel opgelost en zakt de film een beetje in. Pas aan het einde komt wat spanning om het te compenseren. Ook vond ik het personage Sally pijnlijk om naar te kijken, wat een vervelende oliedomme doos.
Travolta was leuk en speelde erg goed. Ook de badguy en de ontmaskering van hem hadden beter gekund, maar dat heeft weer te maken met de te snelle opheldering van het mysterie.
Ook doet de film gedateerd aan. Ik heb het allemaal al eens gezien. Maar vooral vanwege bovenstaande opmerkingen mbt plot en personages.
Toch 3.5 sterren
Nee, verre van. Dat bestond al een paar decennia. Het was zelfs niet de eerste keer dat DePalma splitscreen gebruikte (in Carrie, 5 jaar eerder ook al).
robin00787
Zeer aardige film met een erg sterke Travolta. Het verhaal is af en toe wat verwarrend (met die tapes e.d.)en bij vlagen wat traag maar de film heeft genoeg spanning om de kijker's aandacht 100 minuten vast te houden.
De film heeft en paar mooie shots, waaronder eentje aan het eind (sowieso een goed einde) met vuurwerk op de achtergrond. Ook de muziek was goed en draagt goed bij aan de sfeer. Soms irriteerde ik me een beetje aan Nancy Allen, die soms bij me overkwam als verstandelijke gehandicapte (Juliette Lewis syndroom??????)
Zeker niet De Palma's beste maar al met al genoeg voor 4*
Ravenstein
Mijn mening komt bijna volledig overeen met die van Captain Pervert. Dus in plaats van hetzelfde te herhalen... zie zijn bespreking.
Van mij krijgt de film een 3.
Spijtig dat het hoge niveau van het begin van de film niet aangehouden werd.
boerenpummel
Zeer goede rol van Travolta en puik camerawerk kenmerken deze thriller die qua verhaal toch niet zo heel veel om het lijf heeft. Doordat de speelduur niet te lang is kan het interessante gegeven nog aardig worden uitgewerkt met een zeer aardig einde wat wel onverwacht kwam.
orbit
- 12092 berichten
Gewoon een verdomd goede thriller van DePalma! Travolta in een pre-Pulp Fiction goede rol voor de verandering en een spannend en meeslepend verhaal. Het einde is alleen nogal naargeestig.. maar dat is natuurlijk de auteursstempel van ome Brian
De GeuS
Wat komt die film er weer op een belachelijke tijd op vanavond....

maurice74
Tegenvaller, vind ik. Het begint mysterieus, maar je hebt al snel door waarom het om draait. De donkere sfeer past niet echt bij het verhaal, dat naar mijn mening niet erg onthutsend is.
Travolta speelt wel goed, maar DePalma kan veel meer. Kijk naar het zwaar onderschatte Raising Cain uit '92 en je merkt het verschil.
Silvio Dante
Wat een vreselijk spannende en vermaklijke film zeg. Bepaalde scènes dito muziek deden me bij wijlen aan Hitchcock denken.
Spijtig draagt de film zo'n geweldig licht en verbijsterend weinig uitgewerkt verhaaltje naar voor dat -zoals hierboven al gezegd- veel te snel uitkomt.
Verder mag er over niks geklaagd worden: sterke beelden, zenuwslopende muziek, een bijzonder cynisch einde en niet de vergeten de charismatische koppen van zowel Travolta als Lithgow.
Een kleine 3.5*
mikey
Bijzondere thriller van mijn lieveling Brain. Ik kende deze al uit mijn kindertijd, toen had mijn moeder hem na de eerste (geniale scene) uitgezet. Onbegrijpelijke actie trouwens.
Verder is de vertelwijze geniaal, het camerawerk ongekend en de acteurs zijn super. Ik snap gewoon niet hoe Brain zijn scenes zo intens kan maken (misschien wist Hitch het). 5
klute89
Een erg sterke film van De Palma, ik heb hem vandaag gezien en ik was aan het einde van de film dik tevreden. Travolta speelt top en het verhaal is zeer spannend, de filmmuziek is ook zeer goed en werkt ook sterk mee aan de sfeer van de film.
De openingsscene is erg leuk en uiteraard is het camerawerk ook klasse.
Ik heb over het algemeen geen slecht woord over deze film dus daarom 4* met ruimte voor een eventuele verhoging als ik hem nog eens een keer heb gezien.
De film is trouwens lichtjes gebasseerd op de film Blow-up.
Leland Palmer
Brian DePalma heeft volgens mij toch iets met douchescenes. Net als in Body Double toont DePalma ons in het begin en op het eind zo'n scene en ik vind het geweldig. De hele film is overigens prachtig. John Travolta speelt de sterren van de hemel. Zijn vrouwelijke collega Nancy Allen speelt ook goed, is mooi, maar heeft geen mooie stem. Najah, geen probleem natuurlijk.
De film bevat meerdere klasse scenes. John Travolta die geluidsopnames neemt en de auto in de plomp ziet rijden, Lithgow die de vrouw in een toilethokje wurgt en de laatste scene waarin we Travolta en Allen samen zien vond ik ook prachtig met het vuurwerk op de achtergrond. Het camerawerk is zoals eerder aangegeven subliem en samen met de heerlijke muziek produceerd DePalma een paar erg spannende scenes, heerlijk! Dikke pluim voor deze film!
* * * *
Gert P
Super thriller van de Palma en goed verhaal ook.
Hij werkt veel met Nacy Allen wat wel een mindere actrice is maar ze ziet er wel goed uit.
Is toch een van de beteren van de Palma deze film.
Adrenal
Misschien heeft het er iets mee te maken dat hij een leerling van Hitchcock was?
(Dat heb ik me iig laten vertellen.)
PS. Quentin Tarantino zei (in de jaren negentig) dat deze, Rio Bravo enTaxi Driver zijn lievelingsfilms zijn.
Goede en eigentijdse versie van Blow Up. Wederom een goede DePalma met een tevens goede Travolta. Spannend mysterie met een enge sfeer. Goed.
thomzi50
- 1991 berichten
Ik vond het einde slecht en compleet overdreven. Sowieso vond ik de John Lithgow-rol maar matig, vanaf het moment dat hij er meer inkomt, zakt de film in. Gelukkig is het begin erg goed, mysterieus en spannend, waardoor Blow Out nog genoeg bodem heeft voor een minder slot. 3,5*
mikey
Net als in Body Double toont DePalma ons in het begin en op het eind zo'n scene en ik vind het geweldig. *
Deze film toch niet, meende ik? Deze begint met een film in film
Hypno
Een degelijke thriller, alleen erg jammer dat het einde zo nep, hollywood, cliche en heldhaftig moest zijn.
Pardon?!!!!
Heldhaftig? Hij komt te laat, waardoor zijn meisje wordt vermoord, hem verslagen achterlatend....!
Heb je wel de goede film gezien?

Er gaan weer een heleboel films Prime Video verlaten: welke kijk jij nog snel?
Spannende iconische thriller 'Blow Out' met John Travolta is nu ook te bekijken op Prime Video

Een greep uit de favoriete films ooit van regisseur Quentin Tarantino

The Conversation

First Blood
Actie / Thriller, 1982

Duel
Thriller / Actie, 1971
philadelphia, pennsylvaniaparanoiaaudio tapehuurmoordenaarpresidential electionnoisesyell politiekfaithlessness samenzweringtape recorderwhodunitauto ongelukaudio recording criterionsound effect neo-noirnoise grand