• 9.373.955 stemmen

Blow Out (1981)

Thriller / Mystery | 107 minuten

Genre: Thriller / Mystery

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: John Travolta, Nancy Allen en John Lithgow

Releasedatum: 24 september 1981

Plot Blow Out

"Murder has a sound all of its own."

Wanneer Jack, een geluidsman voor B-films, op een avond buiten geluiden aan het opnemen is voor zijn films, is hij er getuige van dat een auto in het water belandt. Jack weet één van de inzittenden, Sally, te redden. Als blijkt dat de overleden bestuurder van de auto een belangrijk senator was, voert men druk op Jack uit om alles te vergeten. Jack, die als geluidsexpert zeker weet dat hij voor het fatale ongeluk een schot heeft gehoord, begint een obsessieve zoektocht naar de ware aard van het zogenaamde ongeluk.

avatar van Hitch

Hitch

De Palma's beste nep-Hitch. (Alhoewel hij nu niet eens direct een film afkeek, zoals bij Sisters, Body Double, Obsessions en Dressed to Kill)

Blow out vind ik goed, maar ik had er meer van verwacht gezien de relatief hoge top 100 notering.

Travolta is goed en Nancy Allen is een schat.

De film doet nogal gedateerd aan. Bij veel oudere Hitchcock films heb ik dat idee bijna nooit.

Vanaf halverwege de film vond ik het verhaal steeds minder interessant.

Net als in Dressed to Kill is er wederom een 'metro' scène, alleen met een ander verloop.

Grappig om John Lithgow in deze film te zien als engerd. John Lithgow is Dick Solomon in de tv serie 3rd Rock from the Sun, die ik erg leuk vind.

avatar van dttom

dttom

KAppeuter john lithgow speelt heel vaak een psycho zoals in clifhanger en bij ricochet. Maar goed het was jou nog nooit opgevallen.

Jos2

Een Meesterwerk. Met Hoofdletters. Zag hem onlangs weer (in het gehele formaat!) en moest weer huilen. En dat voor een thriller...

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Eén van de beste van De Palma en van Travolta. Aanrader.

avatar van wezli

wezli

Apart om te zien hoe een thema, het bespieden van mensen, ook een rol gespeelt lijkt te hebben in de camera-voering. Bijvoorbeeld het moment als Jack het bewijsmateriaal in het plafond verstopt, dit mag niemand zien, maar die scene is gefilmt alsof iemand door een telelens tuurt.

neo

de film is trouwens een variatie op blow-up uit 1966.

Oh? Net zoveel verschillen als overeenkomsten wat mij betreft.

Jos2

Queto Yurlunyur, explain yourself...

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

De film heeft misschien de pech dat hij op hetzelfde verhaal gebaseerd is als Antonioni's Blowup, maar dan het filosofische en puzzelachtige van Blowup achterwege laat, waardoor alleen een rechttoe rechtaan misdaadverhaaltje overblijft, zonder verrassingen of spanning. Dan had het nog een thriller kunnen worden, maar een beetje vaart in het verhaal blijft ook uit. Het is echt niet boeiend om te zien hoe John Travolta hetzelfde geluidsbandje tien keer afspeelt om het bij het juiste beeldje te plakken. Overigens vind ik Travolta ueberhaupt de meest irritante acteur die ik ken, en die Nancy Allen die klaarblijkelijk niet meer kan dan voortdurend gillen hielp ook al niet echt.

Jos2

Hetzelfde verhaal gaat veel te ver. Een vergelijkbaar uitgangspunt, that's it.

maar dan het filosofische en puzzelachtige van Blowup achterwege laat

Gelukkig ook de holle pretenties en de saaiheid. Vond Blow Up altijd heel erg goed, tot ik hem onlangs terugzag. Pfoe, dat viel niet mee.

Geen spanning? De Palma toont zich de koning van de slow motion (Tarantino heeft deze film vaker in zijn favoriete top 10 gezet; de invloed is te zien)

Overigens vind ik Travolta ueberhaupt de meest irritante acteur die ik ken

Vreemd. Ik blijf hem onderschat vinden. En dit zijn beste rol.

Het einde van de film deed mij doen huilen, trouwens.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Hetzelfde verhaal gaat veel te ver. Een vergelijkbaar uitgangspunt, that's it.

Ja, ik zei ook op hetzelfde verhaal 'gebaseerd' (nl. een kort verhaal van Julio Cortázar, al staat die bij IMDb niet apart gecredit bij Blow Out, maar is Blow Out daar wel een 'version of' Blowup). Natuurlijk gaan de twee films elk hun eigen weg, Blowup gaat meer de filosofische kant op, waarbij het verhaal ondergeschikt raakt aan het thema, terwijl Blow Out gewoon blijft zitten met het (in mijn ogen niet al te boeiende) verhaal.

Geen spanning? De Palma toont zich de koning van de slow motion

Spanning kan pas ontstaan als er mysterie is, als er verrassingen zijn of komen. Dat mis ik in Blow Out. (al zal het feit dat ik een hekel had aan beide hoofdpersonen trouwens ook niet bevordelijk zijn geweest voor de spanningsbeleving). En wat heeft slow motion in vredesnaam met spanning te maken?

avatar van Wouter

Toch vreemd. Ik ken weinig spannendere films.

En wat heeft slow motion in vredesnaam met spanning te maken?

Ben het wel met Jos eens. Natuurlijk staat slow motion neit automatisch gelijk aan spanning, maar in deze film werkt het idd tergend en uiterst spannend.

Het begin van deze film is erg leuk, namelijk de opnames voor zo'n onwijs slechte slasher-movie met bijbehorend gegil. Tijdje terug dat ik 'm zag maar ik vond dit destijds een prima thriller, met een doodenge John Lithgow.

avatar van Jordy

Jordy

Spannende film met een paar erg mooie scenes. De lof van Wouter en Jos vind ik echter nogal overdreven.

neo

laat ik nou net geen 5 sterren geven, maar ik vind de film dus ook helemaal geweldig

Jos2

tarantino heeft 'm in zijn top 10 staan. Ik zie wel waarom.

avatar van Goodfella

Goodfella

Goede film, prachtig einde. Niet echt heel origineel (The Conversation hier, Blowup daar), maar zeker de moeite. Ruim 3,5 *

avatar van Zavo

Zavo

Ik heb ze wel beter gezien van DePalma. 3*

avatar van Rascal

Rascal

Jah idd, 'Dressed To Kill' was veel spannender, maar het was leuk om ff een jonge Travolta te zien.

Rascal schreef:

Jah idd, 'Dressed To Kill' was veel spannender,

Heel erg oneens.

neo

Dressed To Kill was ook enorm spannend en sfeervol zelfde geld voor bv Body Double, die zo'n zelfde soort sfeer als Blow Out uitstraalt.Kan mij nog goed herinneren dat ik iedere keer bij deze film weer helemaal mee ga in het verhaal wat steeds spannender wordt en wat te denken van Lithgow die geweldig is als bad guy!

avatar van titan

titan

Goede film van Hitchcockkloon De Palma. Waar Antonioni hetzelfde basisgegeven in Blowup bewerkte tot een quasi intellectuele nonsensfilm, pakt De Palma het beter aan en maakt er een spannende thriller van. Daarnaast zet Lithgow een heerlijke psychopaat neer, is de cameravoering zeer apart en geslaagd en is het einde verfrissend. 4*

avatar van Stevo

Stevo

zo'n 12/15 jaar geleden voor het eerst gezien. Wow wat een spannende film. Vooral dat geluidje van dat wurgkoordje in het horloge, brr creepy Daar heb ik nog wel even wakker van gelegen. Nooit weer van gehoord tot een jaar geleden geloof ik. Toen was hij ineens op tv. Vond hem wat minder (erg gedateerd) , maar nog steeds een goede film. Aanrader.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Schitterende moordscene die de vergelijking met Hitchcock kan doorstaan : John Litghow die vanuit een toilethokje een hoertje wurgt.

Klopt, geweldige scene met dat wurgkoordje

avatar van DaveV

DaveV

Een meesterwerk, duister met een gitzwart einde. Krijg ook bij herzien nog een brok in mijn keel. Een beklemmende sfeer gecreeerd door leugenachtige,cynische karakters; gehard door het leven in een van corruptie doordrenkte, paranoide maatschappij (uitvergroot door de rol van Lithgow). Heb m inmiddels in mn top 10 geplaatst.

Heb onlangs True Romance gezien met Slater en Arquette en het viel me op dat de interactie tussen deze twee bijna een kopie is van Travolta en Allen in deze film. Vooral Arquette en Allen zijn onderling uitwisselbaar.

avatar van Wouter

Daar zeg je zo wat. Was me niet opgevallen, maar je hebt gelijk. En Tarantino heeft meerdere malen gezegd dat dit een van zijn lievelingsfilms is.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Erg goeie film! Beter dan in mijn herinnering, stem derhalve verhoogd naar 4,5!

avatar van Diesel

Diesel