Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brian De Palma
Met onder meer: John Travolta, Nancy Allen en John Lithgow
Releasedatum: 24 september 1981
Plot Blow Out
"Murder has a sound all of its own."
Wanneer Jack, een geluidsman voor B-films, op een avond buiten geluiden aan het opnemen is voor zijn films, is hij er getuige van dat een auto in het water belandt. Jack weet één van de inzittenden, Sally, te redden. Als blijkt dat de overleden bestuurder van de auto een belangrijk senator was, voert men druk op Jack uit om alles te vergeten. Jack, die als geluidsexpert zeker weet dat hij voor het fatale ongeluk een schot heeft gehoord, begint een obsessieve zoektocht naar de ware aard van het zogenaamde ongeluk.
Jack Terry
Hooker
Detective at Hospital
Coed Lover
Hitch
De Palma's beste nep-Hitch. (Alhoewel hij nu niet eens direct een film afkeek, zoals bij Sisters, Body Double, Obsessions en Dressed to Kill)
Blow out vind ik goed, maar ik had er meer van verwacht gezien de relatief hoge top 100 notering.
Travolta is goed en Nancy Allen is een schat.
De film doet nogal gedateerd aan. Bij veel oudere Hitchcock films heb ik dat idee bijna nooit.
Vanaf halverwege de film vond ik het verhaal steeds minder interessant.
Net als in Dressed to Kill is er wederom een 'metro' scène, alleen met een ander verloop.
Grappig om John Lithgow in deze film te zien als engerd. John Lithgow is Dick Solomon in de tv serie 3rd Rock from the Sun, die ik erg leuk vind.
dttom
KAppeuter john lithgow speelt heel vaak een psycho zoals in clifhanger en bij ricochet. Maar goed het was jou nog nooit opgevallen.
Jos2
Een Meesterwerk. Met Hoofdletters. Zag hem onlangs weer (in het gehele formaat!) en moest weer huilen. En dat voor een thriller...
wezli
Apart om te zien hoe een thema, het bespieden van mensen, ook een rol gespeelt lijkt te hebben in de camera-voering. Bijvoorbeeld het moment als Jack het bewijsmateriaal in het plafond verstopt, dit mag niemand zien, maar die scene is gefilmt alsof iemand door een telelens tuurt.
Oh? Net zoveel verschillen als overeenkomsten wat mij betreft.
Queto Yurlunyur
De film heeft misschien de pech dat hij op hetzelfde verhaal gebaseerd is als Antonioni's Blowup, maar dan het filosofische en puzzelachtige van Blowup achterwege laat, waardoor alleen een rechttoe rechtaan misdaadverhaaltje overblijft, zonder verrassingen of spanning. Dan had het nog een thriller kunnen worden, maar een beetje vaart in het verhaal blijft ook uit. Het is echt niet boeiend om te zien hoe John Travolta hetzelfde geluidsbandje tien keer afspeelt om het bij het juiste beeldje te plakken. Overigens vind ik Travolta ueberhaupt de meest irritante acteur die ik ken, en die Nancy Allen die klaarblijkelijk niet meer kan dan voortdurend gillen hielp ook al niet echt.
Jos2
Hetzelfde verhaal gaat veel te ver. Een vergelijkbaar uitgangspunt, that's it.
Gelukkig ook de holle pretenties en de saaiheid. Vond Blow Up altijd heel erg goed, tot ik hem onlangs terugzag. Pfoe, dat viel niet mee.
Geen spanning? De Palma toont zich de koning van de slow motion (Tarantino heeft deze film vaker in zijn favoriete top 10 gezet; de invloed is te zien)
Vreemd. Ik blijf hem onderschat vinden. En dit zijn beste rol.
Het einde van de film deed mij doen huilen, trouwens.
Queto Yurlunyur
Ja, ik zei ook op hetzelfde verhaal 'gebaseerd' (nl. een kort verhaal van Julio Cortázar, al staat die bij IMDb niet apart gecredit bij Blow Out, maar is Blow Out daar wel een 'version of' Blowup). Natuurlijk gaan de twee films elk hun eigen weg, Blowup gaat meer de filosofische kant op, waarbij het verhaal ondergeschikt raakt aan het thema, terwijl Blow Out gewoon blijft zitten met het (in mijn ogen niet al te boeiende) verhaal.
Spanning kan pas ontstaan als er mysterie is, als er verrassingen zijn of komen. Dat mis ik in Blow Out. (al zal het feit dat ik een hekel had aan beide hoofdpersonen trouwens ook niet bevordelijk zijn geweest voor de spanningsbeleving). En wat heeft slow motion in vredesnaam met spanning te maken?
Toch vreemd. Ik ken weinig spannendere films.
En wat heeft slow motion in vredesnaam met spanning te maken?
Ben het wel met Jos eens. Natuurlijk staat slow motion neit automatisch gelijk aan spanning, maar in deze film werkt het idd tergend en uiterst spannend.
Het begin van deze film is erg leuk, namelijk de opnames voor zo'n onwijs slechte slasher-movie met bijbehorend gegil. Tijdje terug dat ik 'm zag maar ik vond dit destijds een prima thriller, met een doodenge John Lithgow.
Jordy
Spannende film met een paar erg mooie scenes. De lof van Wouter en Jos vind ik echter nogal overdreven.
neo
laat ik nou net geen 5 sterren geven, maar ik vind de film dus ook helemaal geweldig
Goodfella
Goede film, prachtig einde. Niet echt heel origineel (The Conversation hier, Blowup daar), maar zeker de moeite. Ruim 3,5 *
Rascal
Jah idd, 'Dressed To Kill' was veel spannender, maar het was leuk om ff een jonge Travolta te zien.
Jah idd, 'Dressed To Kill' was veel spannender,
Heel erg oneens.
neo
Dressed To Kill was ook enorm spannend en sfeervol zelfde geld voor bv Body Double, die zo'n zelfde soort sfeer als Blow Out uitstraalt.Kan mij nog goed herinneren dat ik iedere keer bij deze film weer helemaal mee ga in het verhaal wat steeds spannender wordt en wat te denken van Lithgow die geweldig is als bad guy!
titan
Goede film van Hitchcockkloon De Palma. Waar Antonioni hetzelfde basisgegeven in Blowup bewerkte tot een quasi intellectuele nonsensfilm, pakt De Palma het beter aan en maakt er een spannende thriller van. Daarnaast zet Lithgow een heerlijke psychopaat neer, is de cameravoering zeer apart en geslaagd en is het einde verfrissend. 4*
Stevo
zo'n 12/15 jaar geleden voor het eerst gezien. Wow wat een spannende film. Vooral dat geluidje van dat wurgkoordje in het horloge, brr creepy Daar heb ik nog wel even wakker van gelegen. Nooit weer van gehoord tot een jaar geleden geloof ik. Toen was hij ineens op tv. Vond hem wat minder (erg gedateerd) , maar nog steeds een goede film. Aanrader.
Badalamenti
Schitterende moordscene die de vergelijking met Hitchcock kan doorstaan : John Litghow die vanuit een toilethokje een hoertje wurgt.
DaveV
Een meesterwerk, duister met een gitzwart einde. Krijg ook bij herzien nog een brok in mijn keel. Een beklemmende sfeer gecreeerd door leugenachtige,cynische karakters; gehard door het leven in een van corruptie doordrenkte, paranoide maatschappij (uitvergroot door de rol van Lithgow). Heb m inmiddels in mn top 10 geplaatst.
Heb onlangs True Romance gezien met Slater en Arquette en het viel me op dat de interactie tussen deze twee bijna een kopie is van Travolta en Allen in deze film. Vooral Arquette en Allen zijn onderling uitwisselbaar.
Daar zeg je zo wat. Was me niet opgevallen, maar je hebt gelijk. En Tarantino heeft meerdere malen gezegd dat dit een van zijn lievelingsfilms is.
PartyMarty
Erg goeie film! Beter dan in mijn herinnering, stem derhalve verhoogd naar 4,5!
Diesel
Interessante De Palma thriller met een briljante Travolta. 3,5*

Er gaan weer een heleboel films Prime Video verlaten: welke kijk jij nog snel?
Spannende iconische thriller 'Blow Out' met John Travolta is nu ook te bekijken op Prime Video

Een greep uit de favoriete films ooit van regisseur Quentin Tarantino

The Conversation

First Blood
Actie / Thriller, 1982

Duel
Actie / Thriller, 1971
philadelphia, pennsylvaniaparanoiaaudio tapehuurmoordenaarpresidential electionnoisesyell politiekfaithlessness samenzweringtape recorderwhodunitauto ongelukaudio recording criterionsound effect neo-noirnoise grand