• 9.373.651 stemmen

Geregisseerd door: Todd Phillips

Met onder meer: Luke Wilson, Vince Vaughn en Will Ferrell

Releasedatum: 24 april 2003

Plot Old School

"All the fun of college, none of the education."

Drie dertigers proberen de lol van hun studententijd te laten herleven. Mitch, Frank en Beanie hebben alle drie een belangrijk punt in hun leven bereikt. Ze kunnen er voor kiezen om verantwoordelijke volwassenen te zijn, met vrouwen, kinderen en vaste banen... of ze kunnen de volwassenheid nog wat uitstellen en zich nog eens ouderwets uitleven.

avatar van wackyboy

wackyboy

Stevo schreef:

Zijn er grappiger komedies uitgekomen de laatste tijd?

Mijn tip: "Run Ronnie Run". De meest clevere comedy van de laatste tijd.

avatar van Esteban

Esteban

Stel dat ik voor een bioscoopcomplex ga staan en uitroep dat de nieuwste film van Todd Philips hier draait. Met een beetje geluk kijken enkele voorbijgangers op, hopende dat het gaat om gratis popcorn bij aankoop van een ticket. Wanneer ik het daarentegen zou wagen de woorden 'Road' en 'Trip' na elkaar uit te spreken, staat een horde jeugdige fans van American Pie en soortgelijke aanhangsels al te popelen om met z'n allen de filmzaal te bevuilen van het lachen. Het is echter niet duidelijk of Todd na 'Road Trip' met 'Old School' eveneens op dit trouwe publiek mikt.

De hele opzet rond 'Old School' is ronduit overbodig. Zeg nu zelf, wie is er in godsnaam geïnteresseerd in een film over drie uiterst zielige, belabberde dertigers die selectieve, nostalgische neigingen vertonen? Wie hoopt dat dit toch een reeks aan hilarische scènes kan opleveren, komt hier met lege handen van terug. Het lijkt zelfs alsof het hun intentie was het verhaal, als je het zo mag noemen, naar voor te schuiven. Zo zit de gehele prent vol zinloze scènes die lijken bij te dragen aan het dramatische aspect, wat natuurlijk compleet de mist in gaat wanneer het geheel sowieso al één grote rommel blijkt te zijn. Wat de humor betreft, als er niet meer te beleven valt dan een naakt rondlopende idioot, penisgrappen en uitgemolken woordspelingen, weet je hoe laat het is.

'All the fun of college, none of the education'!', de tagline die eerder de gewezen lijfspreuk van Phillips tijdens z'n eigen filmstudentenjaren lijkt te zijn, belooft heel wat. Het blijft dan ook bij beloven, wat op zich vreemd is, ik meen me nochtans te herinneren dat collegefilms grappig horen te zijn.

In sommige gevallen kan een talentvolle cast het niveau wat opkrikken, maar ook op dat gebied kunnen we spreken van een groot gemis. Luke Wilson, die het hoofdpersonage vertegenwoordigt, loopt er zo futloos en vergeten bij dat elke andere wandelende tak hem moeiteloos zou kunnen vervangen. Vince Vaughn slaagt er niet in één keer in grappig over te komen en dient eerder als decoratie. Alsof dat nog niet genoeg is, moet het ergste nog komen. De Amerikanen prijzen hem de hemel in met uitspraken als "Will Ferrell owns the screen!", maar persoonlijk erger ik me dood aan deze ongetalenteerde Neanderthaler. Ik bedoel, zijn de normen om de status 'Top Comedian' in handen te krijgen soms verlaagt tot 'Dom kijken'? Zelfs verschijningen van de, althans in deze film, al even ongrappige Seann William Scott en Andy Dick kunnen niet op de minste grinnik rekenen. Toegegeven, deze omschrijvingen neigen radicaal negatief te zijn, maar tussen de vele matige komedies door moeten constateren dat iets als dit de zalen binnensluipt, is niet bepaald bevorderlijk om die malse persoon in mij naar boven te halen.

Een komedie kan veel worden vergeven. Van voorspelbare verhaallijnen en ondermaatse scripts tot goedkoop camerawerk en onbegrijpbare fouten toe. We willen het allemaal wel door de vingers zien, op voorwaarde dat de film ons enige lachsalvo's kan bezorgen! Laat nu net dit laatste hét hoofdprobleem zijn in 'Old School' en je zit met het onvermijdelijke gevolg dat elk ander mankement dubbel zo zwaar gaat doorwegen. De opgeleverde quotering is eigenlijk zo gek nog niet, want toevallig krijgt de film een halve ster per keer dat mijn tanden zich hebben ontbloot. Do the math!

Old School *1/2

avatar van roppie83

roppie83

• 2032 stemmen

irritante film met irritante acteurs.

avatar van gemaster

gemaster

Gewoonweg de leukste comedy van de laatste paar jaar. Will Ferrel is briljant als Frank 'The Tank'. Ik vond het prachtig hoe een van de vorige berichten een ellenlange recensie gaf over het slechte script enzo, maar wat boeit dat nou? Ik lag gedurende de hele film in een deuk. Als je de film vaker kijkt wordt ie ook veel en veel leuker, vanwege de subtiele grappen die je eerst niet opvallen. Als je dan persé zo'n azijnpisser wil zijn die zijn gevoel voor humor op het nachtkastje heeft laten liggen, mij best. Ik vond het allemaal erg leuk en ik geef de film 4,5 ster.

avatar van Keezz

Keezz

Je één na laatste zin getuigt van weinig respect voor andermans mening en heeft ook totaal geen betrekking op de film. Doe iedereen een lol en schrap die zin...

avatar van morpheus

morpheus

Met Starsky and Hutch heeft Todd Phillips bewezen dat die hij wel kan omgaan met luchtig vermaak. Deze film is voor het overgrote deel gewoon weer erg flauw en matig uitgevoerd. Over smaak valt echter niet te twisten, zeker wat humor betreft.

avatar van tijntje

tijntje

Ik had de film al een jaartje liggen, was er nog niet aan toe gekomen, toe ik hier de meningen las, verwachtte ik er niet veel van.

Maar hij bleek toch echt wel lachuh!! Ik hou wel van dit soort films, en vond het wel leuk om de tegenstellingen te zien, getrouwd vs feestende studenten (ben zelf een rechtenstudentje ) ****

avatar van TVGids

TVGids

Af en toe wel glimlach maar niet echt lachstuipen ofzo. 2,5 ster

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Iets beneden-gemiddelde teencomedy die dus eigenlijk geen teencomedy is

Wel leuk hier en daar, maar niet super geslaagd. 2.5 sterren

avatar van Ylaise

Ylaise

Grappige film!! Niet echt een film die je vaker zult kijken, tenminste ik niet!

Wel leuk dat Luke Wilson in deze film weer de anti held speelt, dat is bijna in elke film die ik van hem heb gezien zo.

avatar van Diesel

Diesel

Ferrell zorgt voor een paar hilarische momenten maar verder is de film niet al te bijzonder. Amusant maar niet meer dan dat.. 2,5*

avatar van Tjimen

Tjimen

Prachtige film, hebben hem een paar keer bekeken en de grappige stukken nog vaker echt mooi.

4.,5*

avatar van Snuck

Snuck

het enige stukje dat ik echt goed vond is dat die steen door de put heen knalt. voor de rest vond ik hem erg tegen vallen.

avatar van RRT

RRT

Ben het eens met snuck over de leukste scene. Was voor de rest niet vervelend.

avatar van Jorick

Jorick

Vermakelijke komedie, toch vond ik de film op bepaalde momenten een beetje flauw worden. 2.5*

avatar van fmostert

fmostert

Voorspelbare film maar wel geinig.

avatar van Flash1494

Flash1494

Vond hem echt hilarisch....

precies zoals een comedy met deze acteurs hoort te zijn.... de cast keuze was voor mij perfect... Die Will Ferrell kan veel meer, als je de afleveringen van Saturday night live ziet.

Maar over de film; ik vond hem de volle 91 minuten lachen... Voor mij is dit de beste quasi high-school film van alle maal....

voor mij 4 * sterrern waard voor dit genre vond ik hem eruit springen.....

avatar van timinho

timinho

Vond hem echt hilarisch....

voor mij 4 * sterrern waard voor dit genre vond ik hem eruit springen.....

Ik ben het echt helemaal met je eens... een van de beste comedies die ik ooit gezien heb. Met Luke Wilson, Vince Vaughn en Will Ferrell als de perfecte cast, lijkt me mooi als die mannen nog eens samen gaan werken.

avatar van seth gecko

seth gecko

ik vond het eerder een simpel tussendoorfilmpje a la vanwilder

. het verhaal is dunner dan kate moss in haar anorexiaperiode en eigenlijk gewoon niet interresant en voorspelbaar.

toch kijkt de film gelukkig gezapig weg en vond ik er wel een paar leuke scenes inzitten .

will ferrel vond ik gewoon super over the top gaan als frank the tank en die zorgt er vooral voor dat ik deze film 2.5 sterren geef,ook de cameo's van andy dick en vooral sean'stiffler'william scott vond ik leuk.

een fijn tusendoortje van 90 minuten.

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik heb erg om deze film gelachen. Will Ferrell is echt een goeie comedyacteur. Hilarisch gewoon!

avatar van Egbertbos

Egbertbos

Old school is een leuke komedie die eerder als tussendoortje gekeken kan worden. Hoewel een uitgekouwd concept en wat open deuren.

Een aardige komedie die het van de acteurs moet hebben

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Zeker niet de beste film van de "Frat Pack". Heeft mijn hoge verwachtingen niet waar kunnen maken.

Wel deed Will Ferrel het redelijk goed. O.a. met die mooie streak scene (toch een hylarisch moment in deze film)

2,5

avatar van De GeuS

De GeuS

De gebruikelijke ultraflauwe humor, maar ik heb me prima vermaakt. Stukje minder dan b.v. "Anchorman", maar nog steeds een dikke 3,5*

avatar van WiLL

WiLL

Gewoon een leuke film met mijn soort humor, dus heb me prima vermaakt. 4*

avatar van Mischa

Mischa

Heb me ook een paar keer echt kapot gelachen om deze film!

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Dit is een type-voorbeeld van het soort film dat niet slecht te noemen is, maar waarvan je je afvraagt waarom hij eigenlijk gemaakt werd.

avatar van gemaster

gemaster

Waarschijnlijk om geld te verdienen.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Als flauwe komedie vlat deze hap flauw uit tussen het betere slapstick werk ( zoals z', vorige "road trip" ... ). Had ook veel meer verwacht van Ferrel die hier maar "soms" grappig was.

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Let's go Streaaaaakinggggggg

Nee, deze humor houd ik wel van.

Heb me prima vermaakt.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Blue, parodieën op The Graduate en The Godfather, een nieuw soort ontgroeningsgrap voor studenten...enz. Ik heb me ook goed vermaakt zeg, maar wat wil je ook met dezelfde regisseur als die van Road Trip. *4.