• 9.115.894 stemmen

Courage under Fire (1996)

Oorlog / Drama | 112 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Edward Zwick

Met onder meer: Denzel Washington, Meg Ryan en Lou Diamond Phillips

Releasedatum: 23 januari 1997

Plot Courage under Fire

"A medal for honor. A search for justice. A battle for truth."

De Golfoorlog: Na per ongeluk een van zijn eigen tanks te hebben vernietigd, keert Lt. Kolonel Nathan Serling naar huis van de oorlog. Het leger verdoezelt het ongeluk en geeft Serling de opdracht om onderzoek te doen naar de Medevac piloot, de eerste vrouw die de Medal of Honor zal ontvangen. Tegenstrijdige verklaringen belemmeren zijn onderzoek naar de waarheid als Serling's poogt het mysterie rond haar dood bloot te leggen, terwijl hij zijn eigen nachtmerrie in de Golf wil vergeten.

Lieutenant Colonel Nathaniel Serling

Captain Karen Emma Walden

Staff Sergeant John Monfriez

Brigadier General Hershberg

Louise Boylar

Stephen Altameyer

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Leuke film niets meer niets minder,gewoon weer een goede Denzel en naar mijn idee een beetje een tegenvallende Meg Ryan

Verhaal was best goed had meer in gezeten maar ach,

3.0

avatar van Querelle

Querelle

Goeie rol van Matt Damon, die is behoorlijk wat afgevallen voor deze film.

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat lage stemmen helaas. Onderhoudende film, misschien wat traag, en washingtons emotie ken ik nu ondertussen wel. Maar toch meer dan voldoende.

Is damon bewerkt of is ie echt zo mager geworden?

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Mwa, niet al te best maar het gaat.

Verhaal zit op zich goed en leuk in elkaar maar ze blijven te lang om de hete brei draaien en uiteindelijk worden de losse eindjes een beetje gekunsteld aan elkaar geknoopt.

Fijn dat de hele film niet bolstaat van moralisme, sentiment, patriottisme en symboliek. Helaas gaat het daarmee helemaal aan het einde dan toch weer mis.

Acteerwerk van Washington is behoorlijk, hoewel er met een beter script veel meer in had gezeten. Ryan doet erg haar best maar is behoorlijk miscast. Als helikopterpiloot totaal ongeloofwaardig. Matt Damon heeft dan wel weer een leuke bijrol, maar wat een mager bekkie.

avatar van dropjerob

dropjerob

Deze film onlangs gezien.

En wat een goed verhaal zeg. Al had Meg Ryan een zeer kleine rol en had ze beter mogen acteren.

Het verhaal wordt goed opgebouwd,

De film was beter dan ik verwacht had.

Aantal sterren: ****

avatar van doubleaa070

doubleaa070

Leuk verhaal die je met vraagtekens tot op het einde van de film houdt.

Slecte acteerprestaties van Meg Ryan. De acteer prestaties van Denzel en Matt damon zijn van A klass.

3 sterren voor deze film

avatar van Stephan

Stephan

Bij Denzels 'bekentenis' schiet ik elke keer weer vol... geweldig.

avatar van sjonnie40

sjonnie40

Gewoon en goede film , met een goed verhaal en acteer werk is ook prima

avatar van 606

• 11926 stemmen

De plot hierboven is niet te begrijpen.

avatar van neo

neo

Die beschrijving is zo duidelijk als wat hoor.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Zo dat is lang geleden dat ik deze zag zeg. Vanavond maar tijdens het voetbal weer een aantal scenes bekijken. Ik vond het destijds een spannende film en erg oneerlijk hoe Ryan behandeld werd.

avatar van Zadel

Zadel

Goeie film, goed acteerwerk behalve van ryan. de film houd je van begin tot eind geboeid. veel actie, goed eind en begin... denzel speelt weer geweldig. goeie film.

3.5 te weinig, 4 eigenlijk te veel

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Ik vond Meg Ryan ook niet echt overtuigend acteren. Sowieso omdat dit soort taken over het algemeen door mannen worden vervult, en al helemaal als het om een leidinggevende rol gaat.

Prima film voor de rest, goed verhaal, goede cast.

Een van de weinige films van Edward Zwick die ik nog niet had gezien, viel niet tegen maar hij heeft zeker betere film gemaakt.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Het blijft jammergenoeg allemaal wat oppervlakkig: 3.00 (2.90)

Redelijke weergave van hoe een menselijke situatie zo’n enorme nasleep kan hebben. Het plot steekt aardig in elkaar, alhoewel het ietwat fragmentarisch en afstandelijk wordt neergezet door Zwick. Toch beschikt het verhaal over voldoende uitgesponnen verhaallijnen die tot het laatst blijven boeien. Klein minpunt is de marginale uitwerking van de band tussen Serling en zijn gezin. Doe het goed of doe het helemaal niet, waarvoor mijn voorkeur in dit geval uit gaat naar het laatste; het voegt nauwelijks iets aan het personage van Serling toe. Washington presteert gemiddeld, niet heel erg goed noch heel erg slecht. De bijrollen presteren ook naar wat er van hen verwacht zou mogen worden. Cinematografisch viel Courage under Fire me licht tegen, zeker Zwick kennende, een rascineast pur sang.

avatar van DragQueen

DragQueen

Aardige Drama-film. Waarvan het verhaal goed in elkaar steekt. Ook wordt er prima geacteerd door de cast. Blijft van begin tot eind onderhoudend. 3 Sterren.

avatar van XanderJ

XanderJ

had er niet veel van verwacht, maar heb het bij moeten stellen.

meg ryan viel iets tegen

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede, onderhoudende prent.

Met een uitstekende Denzel Washington en Meg Ryan.

Maar ook de rest van de cast doet het prima.

Goed scenario.

avatar van missl

missl

Goede film over een man die moet onderzoeken of een overleden vrouw een eerbetoon verdient. Kijkt goed weg en het verhaal is prima.

avatar van Boneka

Boneka

Verrassend sterk oorlogsdrama met een uitstekende Denzel Washington. De flashbacks doen deze film goed waar de waarheid telkens net weer anders lijkt. Mooi is ook dat er eigenlijk twee onderzoeken plaatsvinden. Een mooie rol is ook weggelegd voor de vrouw van Kolonel Nathan. Menselijke fouten en foute beslissingen door emoties spelen een belangrijke hoofdrol in deze boeiende film

avatar van gauke

gauke

Onder het mom dat Amerika helden nodig heeft, een geroutineerd gemaakte oorlogsthriller rond de Golf oorlog, in combinatie met militaire ethiek. In de twee intrigerende verhalen passeerden verschillende mogelijke scenario's de revue; ze waren zo nu en dan wel wat lang van stof. Ik zag opnieuw een geweldig goed spelende Denzel Washington en ook de rest van de cast speelde op niveau.

avatar van Movsin

Movsin

Al is er aan het einde al te veel glorie en edelmoedigheid voor de United States, de oorlogsscènes vond ik goed en ook zekerlijk het onderzoek naar de waarheid rond Captain Walden.

Goede acteerprestaties en alles duidelijk verhaald.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eerder dan aan Rashomon moest ik denken aan een rechtbankfilm waarin elke getuige weer een andere blik op de zogenaamde waarheid presenteert en de advocaat maar elk nieuw feit met de oude stand van zaken moet zien te rijmen c.q. elk nieuw puzzelstukje in het grotere geheel moet zien te passen. Alles goed uitgewerkt met prima rollen van Washington, Phillips en Damon; helaas overtuigt Ryan net zo weinig als haar zuidelijke accent, ik was best bereid om haar krediet te geven maar ik "zie" haar gewoon niet als ijzervreetster. Piepklein rolletje van Sean Astin als Washingtons onfortuinlijke boordschuttter, vijf jaar vóórdat hij Frodo's tuinman zou worden.

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2064 berichten

Ik heb Courage Under Fire vanmiddag na zo'n 20 jaar op Disney+ herzien. Het verhaal heeft niet in kracht ingeboet en was opnieuw boeiend. Was zeker de herziening waard.

avatar van TMP

TMP

Onderhoudende oorlogsfilm met een gedegen plot. Degelijk acteerwerk van de cast. Meg Ryan is hier echter niet echt op haar plek, want ze komt nergens over als een soldaat. Niet zo goed gecast dus. Haar verhaallijn is wel interessant, dus dat compenseert de matige casting. Wel een prima rol en goed acteerwerk van Denzel Washington en een behoorlijke bijrol voor Matt Damon.

avatar van blackwolves

blackwolves

lijkt wat op de de film met tom cruise a few good men waar in een militaire advocaat twee moorden moet onderzoeken en tegen de schenen stamp van een hoge militair en daarin willen ze ook de waarheid verdraaien en dat is bijna het zelfde in deze film. uitzondering id deze word geen militair rechtbank maar ook word de waarheid verdraait en hier moet ook een militair achter de waarheid komen en moet hij ook wat heilige huisjes zoals men dit noemt omver stampen voor de waarheid en ook hier krijgt hij wat tegenstand van een hogere die ook de waarheid in de doofpot willen steken enkel maar voor hun zelf maar hier ook geeft de militaire onderzoeker niet op ook al word het hem niet in dank afgenomen. de spanning zat er goed in en hier kan ik ook geen thriller op zetten dit is ook voor mij zoals ik het zie niets anders dan gewoon een militaire drama. goed gespeelt van en geacteerd van Denzei Washington in zijn rol als kolonel die de zaak moet onderzoeken een klein rolletje voor Meg ryan als kaptein dus ik zie een beetje met a few good men deze film uitzonderlijk gaat het hier niet om moord wel ja ene kant wel omdat ze nog leefde maar oke dus mijn mening over deze film

avatar van Boenga

Boenga

Washington speelt nogal op veilig, en Ryan kan zich op geen moment presenteren als een kapitein die een groep soldaten leidt.
Het verhaal is op zich wel interessant - hoe verschillende mensen, al dan niet in eigen belang, een heel ander verhaal vertellen en beeld schetsen van wat er op een bepaald moment op een bepaalde plaats aan het front is gebeurd.
Maar die oer-Amerikaanse clichés en trots, die lopen, zoals ik vooraf al vreesde, alweer door de ganse film. De heldhaftigheid van de soldaten, het gemak waarmee de tegenstand - mens of machine - worden weggemaaid, de onovertroffen dapperheid, ...: echt niet m'n ding.
Een heel nipte 2,5*.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Na even pittig gesport te hebben vanmorgen vond ik dat ik wel een bankhangdag verdiend had met een stuk of wat films. En de eerste op het menu betrof deze Courage under Fire en daarmee een film die ik al eens gezien had maar bitter weinig meer van wist, desalniettemin was de film best te doen voor een beoordeling en comment al hier.

Opvallend van meet af aan de behoorlijke cast, het toneel de eerste golfoorlog, een shit load M1 Abrams tanks en het nodige aan geweld waarop er vervolgens doorgeschakeld wordt naar de kern van het verhaal. Namelijk luitenant-kolonel Serling amper zelf vrij van trauma en twijfel rond zijn eigen ervaringen die vervolgens de heldendaden van een ander mag gaan beoordelen. En even is er de twijfel wat het probleem gaat zijn rond deze voordraging waar de politiek zich ook ernstig mee bemoeit. Is het een opgedrongen signaal vanuit de politiek terwijl er niets bijzonders is gebeurt? Of gaat het draaien om tegenwerking vanuit de macho mannenwereld die het leger is? Het is vervolgens de spanning thuis aan de etenstafel rond Serling dat ik het wel wat kwijt ben en niet helemaal snapt wat er nu eigenlijk allemaal speelt qua spanningen en eventueel trauma. Maar gelukkig blijkt vrouw Serling daarin een bondgenoot.

Maar gelukkiger herpakt de film zich redelijk wanneer Serling op onderzoek uitgaat en de bemanning van de Huey spreekt over wat er allemaal gebeurd is. En al vrij snel is duidelijk dat de zaak stinkt te midden van details en verhalen die afwijken, neem bijvoorbeeld het verhaal dat de kapitein een lafbek zou zijn geweest, natuurlijk was ze dan nooit zo ver gekomen als dit waar was en daarmee wel een beetje voorspelbaar. Maar Serling blijft peuren en vragen met grote consequenties tot gevolg waar in eerste instantie de twijfel alleen maar groter wordt, waarop toch langzaam het verhaal naar buiten komt. En daarmee lijkt Courage under Fire toch een prima beurt te maken, daarnaast ziet het geweld en de scènes rond de Huey er ook best wel goed uit. Dat de opening met de tankslag een heel hoog game/simulator/oefeningachtig gehalte heeft neem ik dan maar even voor lief.

En zo scoort Courage under Fire op alle vlakken een voldoende zonder echt super te worden of uit de blinken of het moet het reeds genoemde gevecht zijn zoals rond de Huey die er best goed uitziet. Buiten dat is het toch allemaal net iets te voorspelbaar en te cliché en sluit het stemgemiddelde wel prima aan bij mijn cijfer. Daarom een 3 plus wat mij betreft