Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: Hiroshi Inagaki
Met onder meer: Toshirô Mifune, Rentaro Mikuni en Kurôemon Onoe
Gesproken taal: Japans
Plot Miyamoto Musashi
Takezo verlaat samen met zijn beste vriend Matahachi hun geboortedorp om zich bij het leger aan te sluiten, dat net op het punt staat een belangrijke veldslag te gaan leveren. Het leger verliest de strijd echter, waardoor het tweetal moet vluchten. Ze vinden onderdak bij de weduwe Oko, die Matahachi verleidt, ondanks het feit dat hij reeds verloofd was met Otsu. Ze vertrekken samen naar Kyoto, terwijl Takezo terugkeert naar zijn dorp, waar zijn verhaal niet wordt geloofd en hij wordt aangeklaagd voor hoogverraad.
Musashi Miyamoto a.k.a. Takezo
Seijuro Yoshioka
Temma Tsujikaze
Terumasa Ikeda
Ramon K
Ik heb gelezen over deze reeks. Moeten hele aardige films zijn. Behoorlijke beoordelingen op Imdb. Binnenkort ga ik Sword of Doom bestellen, die moet uitzonderlijk goed zijn. Ook met Toshiro Mifune. Is ie al toegevoegd trouwens?
as
Mifune weer opperbest als kortzichtige lompe boer, leuke ontwikkeling van personages en een opmaat naar iets groters. Alleen het camerawerk kwam me op momenten de strot uit. Erg hakkelig en fantasieloos maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de mooie acteurs en ontwikkeling van het verhaal.
Ga snel deel 2 en 3 kijken. 4*en
The Lexx
Eerste deel van de Musashi Trilogie waarin in wordt gegaan op het begin van zijn tocht naar roem.
(naar mijn mening mooiste verfilming van het Musashi verhaal deze trilogie)
Deze serie wordt steeds beter, 4 sterren voor deze.
Adrenal
Deze film wil ik absoluut zien. Is er ook een dvd die niet regio-1 is?
Ramon K
Volgens mij is er een Uk-dvd (out-of-print misschien?) maar de beeldkwaliteit is zeer matig tot slecht. Je hebt je dvdspeler toch zo regio-vrij?
Adrenal
Een geweldige film!
Ik heb pas de Samurai trilogie-box blind aangeschaft. Het eerste deel is net afgelopen en ik ben er heel erg tevreden mee.
Ik heb Kurosawa's Seven Samurai ook gezien en stoorde me daar erg enkele kantjes.
Op zowat elk vlak vind ik deze in ieder geval een stuk beter. Geen plotse afbraak van scènes in deze film, geen langdradige gesprekken, geen overdreven acteerprestaties. Wel enkele erg mooie en originele scènes (bijvoorbeeld Otsu die met de priester eet terwijl Takezo ze bespiedt en de vlucht van Otsu en Takezo).
Ook het liefdesverhaal en de vechtscènes waren erg goed. Een klein minpuntje: soms is het iets te donker.
4.5* voor deze film, ga nu gelijk aan het vervolg beginnen.
Filmkriebel
Voor een oude Japanse avonturenfilm mag hij er best wezen. De film oogt heel modern door de buitenopnames. De soms langdradige scènes geven me geen zin om het vervolg te bekijken.
Querelle
Goed verhaal en sterke rol van Toshiro Mifune. De beeldkwaliteit liet echter te wensen over. Teveel donkere scenes.
Nomak
Alweer een bllinde aankoop en alweer een topaankoop. Wie van Samurai films houdt, moet deze zien.
De film heeft een goed verhaal, uitstekende acteurs en emotionele momenten. Ook de vechtscenes zijn uitstekend gefilmd en het liefdesverhaal is mooi uitgewerkt. Kortom, deze film heeft het allemaal.
Toshiro Mifune ontpopt zich werkelijk tot mijn absolute favoriete acteur. Het lijkt wel alsof de man niet slecht kan acteren, gewoon elke film waar ik hem tegenkom laat hij zien dat hij een uitmuntend acteur is.
En dan Otsu, gespeeld door de actrice Kaoru Yachigusa. Ik dacht dat ik droomde, werkelijk 1 van de knapste actrices die ik ooit heb gezien, wat een schoonheid was zij toch. Ik zou er op slag verliefd op kunnen worden.
En ook Takashi Shimura mogen we niet vergeten. Ook hij maakt zijn opwachting in deze film. Altijd leuk om die bekende gezichten tegen te komen.
Ik heb hier enkele keren gelezen dat de dvd soms wat donker is. Dat is ook zo, maar dat kan de pret niet drukken. Laat je dus niet afschrikken door enkele donkere scenes want de film in zijn geheel is een absolute aanrader.
Ook lees ik dat de volgende delen nog beter zouden zijn. Ik ben zeer benieuwd, want het is moeilijk om dit te overtreffen.
Ik weiger voorlopig nog om 5* te geven, maar in de toekomst kan het zijn dat ik verhoog naar de maximumscore.
fabbyke
Kan je mij vertellen waar je de dvd hebt aangekocht? Ben er namelijk al een tijdje naar op zoek.
Fame in Amsterdam.
Dvd box van Criterion met alledrie de films.
rokkenjager
Verrek! Liep er vandaag nog langs. Niet al te prijzig mag ik hopen.
Hoe ziet het met de beeldkwaliteit?
Nomak
65 euro, niet al te goedkoop, maar het is het zeker waard als je dit soort films graag ziet. Ik ben in elk geval van plan om ze nog vaak te herbekijken.
De beeldkwaliteit is goed, maar helaas is het op sommige momenten nogal donker. Dat donkere komt vooral in de eerste 2 films voor.
Maar als je van plan bent om de film te kopen, laat je dan zeker niet tegenhouden door die donkere beelden. De 3 films samen vormen een prachtig legendarisch verhaal.
rokkenjager
Dank, ben al een tijdje érg benieuwd naar de trilogie. Niettegenstaande de prijs zal ik het toch overwegen.
Legan
Wat een heerlijke acteur is die Toshirô toch. Zo expressief en vol energie. Het verhaal is simpel doch interessant en continu in ontwikkeling. Cinematografisch en qua muziek niet bijzonder op enkele scènes na zoals de vlucht van Takezo en Otsu; erg fraai gedaan. Grootste minpunt was dat enkele scènes zo donker waren dat je bar weinig zag van wat er gebeurde. Aan de ene kant komt dat door de leeftijd, maar Criterion had de film best kunnen 'oppoetsen'.
hellboy.ray
- 2056 berichten
ik wil deze film graag zien (heb de laatste tijd al zeer veel aziatische films gekocht en gekeken).
ik was zeer onder de indruk van Mifune in Seven Samurai,
maar waar kan ik deze film (ongeveer) mee vergelijken???
Co Jackso
- 21924 berichten
ik was zeer onder de indruk van Mifune in Seven Samurai, maar waar kan ik deze film (ongeveer) mee vergelijken???
Beide film zijn zeker op een bepaalde manier met elkaar vergelijkbaar (en dat is niet alleen vanwege de aanwezigheid van Mifune), zoals qua thema en tempo. Zonder al te negatief te zijn over deze film, is Seven Samurai op de meeste vlakken superieur.
Maar het eerste deel van deze Samurai Trilogie is mij goed bevallen. De film kent een goede opbouw, maar is op sommige momenten wel wat onevenwichtig. Een aantal ontwikkelingen/personages zijn namelijk niet al te interessant. Tegen het einde aan verbetert de film zich sterk, waardoor ik zeer benieuwd ben naar de andere delen. Qua camerawerk blinkt de film sommige scènes echt uit. In negatieve zin doet de muziek dat, die soms wel heel erg aanwezig is. Eén ding is zeker, en dat is dat Mifune de film draagt. Hij doet dat op een uitstekende wijze.
Zavo
Aardige samuraifilm met af en toe hele mooie shots, maar als geheel voelt het toch een beetje als een slap aftreksel van Kurosawa, al oogt de film soms moderner dan de Kurosawa's uit die tijd. Qua verhaal vond ik het allemaal iets minder, vooral het liefdesverhaal interesseerde me niet zo, hopelijk blijft dat in de andere delen wat meer op de achtergrond.
The One Ring
Ik vond het allemaal nogal tegenvallen. Niet op de laatste plaats dankzij de Criterion dvd. Het label heeft een hoge reputatie, maar de beeldkwaliteit was enorm slecht, als schijnt dat meer te maken hebben met de staat van de kopieën waarin de film verkeerd.
Buiten dat om is het allemaal gewoon niet heel erg bijzonder. Bij vlagen vrij saai zelfs. Voor een groot deel een ietwat standaard verhaal, met weinig fantasie verteld en geschoten zonder enige stijl. Ook de acteurs doen niets speciaals. Het voelt Amerikaanser aan dan zelfs de films van Kurosawa, maar dan wel een tweederangs Amerikaans epos. De eerste helft was er niets noemenswaardig gezien. De tweede helft pakte me iets meer, toen die priester een grotere rol kreeg. Pas de allerlaatste scène vond ik bloedmooi, wat hopelijk een goed teken is van de vervolgen, al heeft die scène ook wel iets als afsluiter van een op zichzelfstaande film.
Nu maar hopen dat deel 2 beter bevalt, maar het verbaast mij verder niet dat deze film nooit in een adem genoemd wordt met de samurais van Kurosawa.
Ramon K
Dat heeft toch vooral van doen met het feit dat de meeste filmliefhebbers qua klassiek Japan niet verder komen dan Ozu, Kurosawa en Mizoguchi. De rest krijgt geen aandacht.
Binnenkort maar eens herzien dit melodrama uit Japan. Ik verbaas me over de lauwe reacties hier.
Mochizuki Rokuro
Ik ga er maar vanuit dat ik mijzelf niet tot de eerste groep hoef te rekenen, maar ik kan me goed in de beschrijving van The One Ring vinden. Deel 2 brengt trouwens nauwelijks verbetering, en deel 3 baart nog slechts opzien met een zonsopgang.
Verder nog niks gezien van Inagaki, maar er schijnt beter werk van hem te zijn dan deze trilogie (die trouwens -ondanks een zekere vermaardheid- ook niet dé Kinema Junpo lijst haalde - en andere films van zijn hand wel).
Nomak
Ik verbaas me over de lauwe reacties hier.
Hiroshi Inagaki is trouwens een meesterlijke regisseur.
Ramon K
Maar wel een Oscar in 1955 (for what it's worth). Daarom zal het ook wel Amerikaanser aanvoelen en is de film toegankelijker dan menig klassieke Japanner. Ik vind de filmtrilogie iig niet onderdoen voor Gone With The Wind.
rokkenjager
Hiroshi Inagaki is trouwens een meesterlijke regisseur.
Niet mee eens.
Althans, als ik af ga van de Musashi Miyamoto-trilogie is de man uitermate zwak in z'n regie. Ik heb meerdere keren continuïteitsfouten opgemerkt in z'n films. Zijn films zijn niet dynamisch genoeg in hun stijl en qua verhaal is onevenwichtigheid hem niet vreemd. Daarnaast is hij niet in staat om 'n degelijke Performance uit z'n acteurs te halen.
The One Ring
Wel, zoals je zelf al aangaf heeft deze film een speciale Oscar gewonnen, dus hij is in het westen te zien geweest. Naar het schijnt was William Holden zo onder de indruk hiervan toen hij de film zag dat hij zelf een voice-over insprak bij de film en hem zo uitbracht, al neem ik aan dat er ook een versie met ondertiteling geweest zal zijn.
Feit is dat Samurai 1 wel het westen heeft bereikt, maar kennelijk niet extreem in het geheugen is blijven hangen. Dat het geen Kurosawa, Ozu of Mizoguchi is vind ik een te zwakke verklaring. Genoeg films van verder onbekende regisseurs worden bekend. Daarnaast zijn er regisseurs uit die tijd buiten dat trio om die toch wel een degelijke status gehad hebben. Ik zag laatste Kon Ichikawa's The Burmese Harp. Die heeft toch wel een klassieke status en staat wat mij betrefd beter overeind dan dit, al is dat geen samuraifilm natuurlijk.
Deel 2 beviel me overigens ietsje beter, al zie ik er nog altijd geen briljante film in helaas.
Ramon K
Ach kom! Nadat de samoeraifilms van Kurosawa populair werden (volgens mij heb ik zelfs nog eerste stemmen hier op MM geplaatst) kwam ik al meteen op deze trilogie uit. Kurosawa is hier ook jaren niet bekend geweest hoor. Heeft meer met verkrijgbaarheid te maken (en de totale onbekendheid met Japanse klassieke cinema). Als je de samoeraifilms van Kurosawa hebt gezien dan stuit je al snel op Inagaki, Gosha, Okamoto en Kobayashi....
In een stuk of boek over samoericinema zal deze trilogie snel genoemd worden. Heel bekend die Musashi, al vaker verfilmd ook. Net zoals de 47 Ronin (Inagaki, Mizoguchi, Fukasaku oa..).
Ramon K
Deze trilogie IS bekend (bij de mensen die zich een beetje verdiepen in Japanse cinema). Deze (outlaw) regisseurs zijn altijd onderbelicht gebleven in het Westen. Alleen Kurosawa, Ozu en Mizoguchi verwierven in eerste instantie bekendheid in het Westen, maar er waren er nog veel meer die erg goed waren (wat te denken van Naruse, die geen hond leek te kennen).
Ramon K
Een paar misschien. In lijstjes zie je ook immer de grote drie opduiken en wij Westerse kijkers lijken dan maar te denken dat er buiten films van die gasten niets goeds uit Japan kwam.
Ichikawa noem je. Voordat BFI en Criterion met dvd's kwamen had ik ook nog nooit van de man gehoord. En met mij velen. Nu heb ik boeken over samoeraicinema thuis, Nikkatsu action, pinky, yakuza. Nu komt pas de opmars. Over 20 jaar worden die regisseurs wel binnen een rijtje met Kurosawa of Ozu genoemd.
Thorak
Is dit verhaal een beetje getrouw aan de echt Miyamoto Musashi of is het een verzonnen verhaal? Het klinkt me in ieder geval erg intressant.
Ramon K
Gouden Leeuw in Venetie, geen dvd release, Mifune in de hoofdrol en nu kent niemand de film....

Miyamoto Musashi Kanketsuhen: Kettô Ganryûjima
1956