• 9.374.277 stemmen

Met onder meer: Antonio Banderas, Mark Strong en Freida Pinto

Releasedatum: 15 maart 2012

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Black Gold

Arabië in de jaren 30. De tijd van een ontdekking die de hele wereld zal veranderen; het zwarte goud, olie. De jonge Arabische prins Auda (Tahar Rahim) die getrouwd is met de beeldschone Leyla (Freida Pinto) raakt verwikkeld in een strijd tussen twee rivaliserende Emirs. De een is zijn conservatieve vader Amar (Mark Strong) en de ander zijn moderne, liberale schoonvader Nesib (Antonio Banderas). Het pact tussen de Emirs over het niemandsland 'De Gouden Gordel' wordt geschonden, nadat Nesib het land gebruikt voor olie-exploitatie aan een Amerikaanse bedrijf. Auda komt voor een keuze te staan waarbij hij moet kiezen tussen zijn afkomst en toekomst.

avatar van james_cameron

Een behoorlijke miskleun van regisseur Jean-Jacques Annaud, die toch niet onbekend is met dit soort episch opgezet spektakel. Tahar Rahim, zo goed en overtuigend in Un Prophete, heeft duidelijk moeite om zijn personages geloofwaardig over te laten komen. Antonio Banderas verkeert daarnaast in de veronderstelling zich in een komedie te bevinden. Mark Strong, als de vader van Rahim, komt er nog het beste vanaf met een mooie, ingetogen rol. De plot is best interessant, maar de uitwerking ervan is bijzonder houterig en ongeïnspireerd. Het geheel wil ook maar niet meeslepend en spannend worden. Er is te weinig spektakel, iets dat gecompenseerd schijnt te moeten worden door een dreinende score van James Horner, die iedere nuance platwalst. Het camerawerk is sporadisch best fraai, maar door de ongelukkige montage wil het visueel ook niet echt lukken met de film. Het script is geschreven door de nederlander Menno Meyjes, die duidelijk betere tijden gekend heeft.

avatar van blurp194

blurp194

Miskleun is nog een vriendelijk woord. Van Jean-Jacques Annaud mogen we toch echt wel iets meer verwachten dan deze naïeve 1000-en-een-nacht sprookjesvisie op de Arabische wereld. Van texaanse oliebronnen tot de Mahdi, alle clichés komen langs. Bah, wat een nonsens. Als je iets over de geschiedenis van Arabië of de oliewinning wilt weten kan je ongeveer net zo goed naar The Mummy kijken - die film neemt zich in ieder geval wat minder pijnlijk serieus.

Dan de cast. Tahar Rahim is teveel op zoek naar zijn rol, is hij de held of de antiheld van het verhaal. Hij komt er zelf niet uit lijkt het, en kennelijk snapt Jean-Jacques Annaud het ook niet. Wel een kritiek puntje om te missen, want het maakt dat het al slappe clichématige script ook als allegorisch sprookje nergens meer tot z'n recht komt.

En da's dan nog niet eens de ergste fout - dat toch echt de beslissing om Antonio Banderas te casten. Mooie acteur, en echt een vakman - maar hier echt in het verkeerde werelddeel. Op geen moment geloofwaardig als de hoofdman van de ene partij in het conflict, de grote leider van zijn volk. En zeker niet als Arabier.

Wat het helemaal afmaakt is de overmaat aan lelijke beelden, slordige CGI en te moeilijke shots die nooit in de final cut hadden mogen komen. Let even op een van de laatste beelden voordat de titels komen - de vogel vliegt op, wordt vervangen door CGI, draait een lelijk rondje, en hopla daar komt de vlakte in beeld. Bah, wat een lelijkheid.

Jammer dat de man die zulke mooie en indrukwekkende films op z'n naam heeft staan dit misbaksel achterlaat.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Epische avonturenfilm die herinnert aan de hoogdagen van Hollywood zoals Lawrence of Arabia. Annaud filmt graag in de buitenlucht en het resultaat mag er op dat vlak wel wezen : grandioos opgezette scènes met mooie scenery en veel kleur. Maar een gehaaid filmkenner voelt ook onmiddellijk aan dat er ook het één en ander niet loos is. Een miscaste Banderas, alsook de Tahar Rahim (van "Un Prophète") zitten niet sterk in hun rollen, in tegenstelling tot Mark Strong die ik veel meer had willen zien in deze film. Ook de poging van Westerse makers om hun kennis rond arabische cultuur en islam uit te stallen kwam soms knullig over. Verder een tergend slechte scène wanneer Auda eerst dood wordt verklaard, dan is hij terug levend, en een minuut of twee later is het dan zijn halfbroer die sterft. . Het is een grote arabische kermis met veel toeters en bellen, en met weinig diepgaands. Desondanks heeft het mij ook niet helemaal teleurgesteld maar de kans is heel klein dat ik deze nog eens herzie.

avatar van Decec

Decec

Een mooie avontuur/drama/historiefilm...

Prima verhaal...

Wat een oorlog...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Antonio Banderas speelt goed...

Super mooi HD kwaliteit...

Dan zie je daar mooi omgeving, overal zand...

Prima camerawerk...

Perfect achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

avatar van frolunda

frolunda

Redelijke film die wel wat diepgang mist,goede rol van Strong,enkele sterke momenten en de fraaie beelden maken het allemaal net de moeite waard.Aardig maar Annaud heeft wel eens beter werk afgeleverd.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Redelijke Arabierenfilm.
Antonio Banderas vond ik soms wel iets te overdreven acteren, zo nu en dan wordt er wat flauwe humor doorheen gegooid wat er totaal niet tussen past en het einde neigde iets teveel naar zoetsappigheid door dat zwangere gedoe.
Daarentegen weet het verhaal best wel te boeien, zijn de gevechten mooi gemaakt en zit het visueel wel snor.

avatar van mrklm

mrklm

De interesse van Texan Oil in schalieolie in de woestijn (de zogenaamde “yellow belt”) in Saoedi-Arabië doet Emir Nesib [Antonio Banderas] besluiten om een 15-jarig bestand met Sultan Amar [Mark Strong] ongeldig te laten verklaren. Nesibs honger naar het grote geld van de Amerikaanse olie-industrie leidt onvermijdelijk tot een heropleving van de stammenstrijd van weleer. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor Auda [Tahar Rahim], de oudste zoon van Amar die is opgevoed door Nesib. Hoewel hij boven alles een boekenwurm is, moet Amar proberen de stammen te verenigen tegen de gezamenlijke vijand: de imperialistische Amerikanen. Geflopte poging tot een mix van Lawrence Of Arabia en Lion Of The Desert met verzorgd camerawerk van Jean-Marie Drejou, een scenario van Oscarwinnaar Menno Meyes (The Color Purple) en een score van James Horner, maar ondanks een paar scènes met honderden figuranten onderscheidt dit zich nauwelijks van een B-film. Ondanks de bordkartonnen personages en het soapachtige plot is het wel een geinig staaltje pro-Arabische propaganda.