• 9.373.067 stemmen

Shan Zhong Zhuan Qi (1979)

Fantasy / Horror | 191 minuten / 112 minuten (cut)

Genre: Fantasy / Horror

Speelduur: 191 minuten / 112 minuten (cut)

Alternatieve titels: Legend of the Mountain / 山中传奇

Oorsprong: Taiwan / Hongkong

Geregisseerd door: King Hu

Met onder meer: Sylvia Chang

Gesproken taal: Mandarijn

Plot Shan Zhong Zhuan Qi

He Qingyun is een geleerde tijdens de Sung-dynastie (11de eeuw) in China. Hij heeft de taak gekregen om een kopie te maken van heilige geschriften. Hij wordt gewaarschuwd dat kwade geesten zullen proberen deze kopie van hem te stelen. Onderweg komt hij de mysterieuze oude dame Chuan tegen, en haar levendige dochter Cloud, met wie hij een romance beleeft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Te zien op IFFR.

Vertoningen:

Pathé 3 - zondag 30 januari 12:00

Cinerama 7 - zaterdag 5 februari 19:45

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Legend of the Mountain - Eureka Masters of Cinema Blu-Ray review | Blueprint: Review - blueprintreview.co.uk

Een collector's item bij The Masters of Cinema, een werk gered uit de vergetelheid ... Een film die gezien wordt al een Taiwanese klassieker. En ja, het is bij momenten imposante cinema hoor. Zeer mooi om te zien, zoals een Barry Lyndon van Kubrick of een Days of Heaven van Malick, met veel natuurtafereeltjes en gebruik van natuurlijk licht. Het duurt nogal lang voor het allemaal van start gaat, maar de tweede helft is meeslepend en krachtig. Het is een verhaal met verleidende geesten, ritualistische scènes, maar ook met trommels, cymbalen en blokfluiten, met een eigen bijzondere betekenis die ik hier niet wil onthullen. Horror mag je gerust vergeten... niks horror aan deze film. Eerder een oude legende die verteld wordt zoals de titel ook aangeeft. De surreële spookachtige sfeer wordt vormgegeven met rook en enkele knullige effecten. Laat u niet afschrikken door de lengte: King Hu sleept u er door met de nodige virtuositeit.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Eerste anderhalf uur was traag en te kluchtig voor mijn smaak, maar als de tweede helft aanvangt en de spoken het elkaar lastig gaan maken, wordt de film sfeervol en een stuk vermakelijker. Duidelijk de bron waar de Chinese Ghost Story series zijn inspiratie vandaan haalde. Maar die films hebben tich een wat fijnere speelduur en meer actie.

Desalniettemin kon ik deze uiteindelijk ook wel erg waarderen.

3,5

Best fijn ja.

Het valt bij deze film toch wel op dat King Hu een streepje voor had op de Shaw Bros stal. Hij is gewoon een betere regisseur, jammer genoeg levert dat niet altijd betere films op. Want hoe aardig dit ook was, drie uur is gewoon van het goede teveel. Een dik uur minder (en dat had makkelijk gekund) en dit was ongetwijfeld een betere film geweest.

Vooral de natuur tafereeltjes hadden wat minder gemogen. Aan natuurdocus tegenwoordig geen gebrek en die schieten toch nog wat mooiere beelden. Zo indrukwekkend zag dat er niet uit. Het fantasy verhaaltje daarentegen was wel erg fijn om volgen. Duurt wat lang voor het van start gaat, maar het tweede deel maakt toch duidelijk dat Hu een hoop talent had.

Heb z'n langste films nu wel gehad gelukkig, hopelijk dat de rest van z'n werk dezelfde kwaliteit kan bieden dan hier, maar dan in een wat economischere verpakking. In ieder geval wel een aanrader voor mensen die graag martial arts kijken met een stevige fantasy inslag. Niet erg veel actie hier, wel een hoop geesten.

Shan zhong zhuan qi is for sale as Legend Of The Mountain - The Masters Of Cinema Series

Ik begreep het verhaal is gebaseerd op Pu Songling, de grote Chinese spook sprookjes verteller

avatar van John Milton

John Milton

King Hu's Legend of the Mountain ziet er schitterend uit, al moet ik toegeven dat ik dus niet naar de speelduur had gekeken voor ik hem opgezet had. Gelukkig was het een grauwe zaterdagmiddag, en hoefde ik verder niets. Verder is een fantasy epos als dit in het Mandarijn niet echt mijn straatje, maar het scheelt wel als het er zo uit ziet als dit.