Reagan (2011)
Genre: Documentaire
Alternatieve titel: American Idol: Reagan
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Eugene Jarecki
Met onder meer: Ronald Reagan, Nancy Davis Reagan en Spiro Agnew
7,3 (923)
Plot Reagan
"Marking Ronald Reagan's 100th Birthday"
Van badmeester en B-filmacteur tot vertegenwoordiger bij General Electric, van gouverneur tot de machtigste man van de wereld; de veertigste president van Amerika (1981-1989). Zijn diep gekoesterde afkeer van communisme leidde tot een onverwachtse politieke carrière, waarvan de invloed op het Amerikaanse leven nog steeds voelbaar is. Reagan werd verguisd en bewonderd. Zowel Democraten als Republikeinen hopen stemmen te winnen door zich op de ideeën van Reagan te beroepen. Voorstanders zien hem als de man die de conservatieve beweging in Amerika veranderde en zo de Republikeinse partij veranderde, het land en ten slotte de wereld. Tegenstanders zien hem echter als een charmante schurk, die meer kwaad dan goed deed.
speranza
Ik ben heel benieuwd naar deze documentaire over één van de kleurrijkste presidenten van de Verenigde Staten.
Death of a Salesman
Interessante en fascinerend portret van een (in mijn ogen) toch op zijn minst wel een enigszins discutabele President van de USA. Er wordt in deze docu uitgebreid stilgestaan bij zijn verleden, als acteur, als vakbondsleider, en als verkoper bij General Electric. Te zien is ook hoe de man langzaam van politieke kleur verandert, van liberale Democraat tot Republikeinse Havik, die helaas voor miljoenen Amerikanen nogal veel waarde hechtte aan vrije marktwerking, minder overheid, en meer van dat soort zaken, die er voor zorgden dat de kloof tussen arm en rijk alleen maar toenam...
We zien ook zijn zoon, die het gedurende de hele docu (uiteraard, dat zou ik waarschijnlijk óók doen als zoon of familielid) voor zijn vader opneemt, en bijna blind is (of wil zijn) voor de vele kritieken op zijn vader. Maar gelukkig moet de zoon aan het eind van de film toch ook toegeven dat Reagan toch ook wel wat fouten heeft gemaakt. En dat siert hem dan toch wel weer.
Frappant ook om te zien dat mensen hem achteraf een heleboel positieve zaken toedichten, die hij nooit heeft bewerkstelligd. Of andersom, dingen die hij wel heeft bewerkstelligd, maar die niet aan hem zijn toegedicht.
Maar ik zie hem toch vooral als een conservatieve havik die in de jaren '80 ooit kwam met de term "Hollanditis"; zo omschreef hij de "ziekelijke" Nederlandse aversie en angst tegen/voor de plaatsing van kruisraketten op NL grondgebied...
Al met al toch een boeiend en fascinerend portret van deze toch wel kleurrijke oud-President van Amerika.
Verdomme! gemist.
En je had hem nb. zelf toegevoegd Kos. Ik denk, hij vergeet dat vast niet...
Hier online te bekijken:
En vergeet ook niet om volgende week naar deze docu over Nixon te kijken:
Zeriel
Goed gemaakte, snel gesneden docu, die verschillende kanten/belevingen van Ronald Reagan laat zien. Erg boeiend.
Het knappe vond ik, dat je de eerste helft denkt, waar blijft de kritiek? Wat in de tweede helft ruimschoots goed gemaakt wordt. Zodat ook Hard-core Reagan- adepten de docu ingezogen kunnen worden, en die Reaganofielen/Republikeinen misschien wel ietsje-pietsje genuanceerder over hun held gaan denken. Dit i.t.t. tot de Michael Moore pamfletten, die maar één kant opgaan, en deze mensen direct tegen zich in het harnas jaagt, zodat de boodschap niet zal overkomen bij hen.
Het raadsel Reagan wordt echter niet opgelost, hoe kan een oud vakbondsman, wiens gezin gered is door "The New Deal" van Roosevelt, de gewone man/arbeider zo verraden, door geld te stelen van hen en alles aan de (super)rijken te geven.....? Je zou bijna denken dat ie gehersenspoeld is.
Onthutsend ook als hij geconfronteerd wordt met de Iran-contra-deal. Hij zegt zoiets van; in mijn hart is het niet gebeurd, maar de feiten spreken me tegen...... Reagan en Bush sr, je ziet ze keihard liegen. Bush; "Als je die uitspraken (hij noemt Reagan's beleid Voodoo-economics) nergens terug kunt vinden, dan heb ik ze ook niet gedaan." Gelukkig zijn ze niet verloren gegaan.
Moraal van het verhaal, als president van de USA kun je de economie en samenleving blijvend verzieken, misdaden plegen (het Contra-terrorisme steunen), ermee wegkomen, en dan word je bovendien nog als held vereerd ook.
narva77 (crew films)
Vond je dat echt? Alléén de laatste minuten van de docu heeft hij echt kritiek op zijn vader...
wendyvortex
Prima kritische docu over Reagan die de zeepbel behoorlijk uiteen laat spatten.
Na 20 jaar kan geconcludeerd worden dat Reagan voornamelijk een giga-staatsschuld heeft opgeleverd en dat ie minstens zou fout was als Nixon (de contra's, Oliver North).
En toch nog altijd zeer geliefd bij conservatief rechts, een zekere acteurscharme had ie wel ja en bepaalde samen Met Thatcher (en bij ons Ruud Lubbers) de jaren tachtig.
Nou was die Jimmy Carter ook wel een erg weinig fleurig persoon.
Z'n benoeming tot Republikeinse presidents-kandidaat was de eerste keer dat ik hem zag en met m'n oudere neef destijds nog die aanslag gezien.
Hoogtepunt zijn de beelden van Reagan als gouverneur eind jaren zestig/begin jaren zeventig:
van die hippies moest ie helemaal niks hebben.
En dan nog een heel klein stukje over z'n geestelijk verval met nog een heelmooie trieste anekdote van z'n zoon.
Zeriel
Hij hééft tenminste kritiek, maar wil ook zijn vader niet afvallen. Bovendien laat hij niet het achterste van zijn tong zien voor de camera is mijn indruk. Hij worstelt duidelijk met wie zijn pa nu eigenlijk was.
Vergelijk dat eens met die andere zoon, die alleen profiteert van zijn beroemde vader met excursies, en úberhaupt niks inhoudelijks zegt.
FL88
Ik vind dat ook. Kwam nog het beste naar voren toen hij zei dat in zijn ogen de linkerkant van het politieke spectrum zijn vader onderschatte, terwijl conservatief rechts hem te veel kwaliteiten toedichtte en hem dus overschatte.
Buiten dat een aardige documentaire, hoewel ik betere heb gezien van de regisseur.
narva77 (crew films)
Komt vannacht om 00.20 uur op BBC2 onder de titel "American Idol" !
Koerok
Dit is een hardnekkige mythe die maar niet wil verdwijnen.
Reagan mag dan (net als Greenspan) een vervent voorstander zijn geweest van de vrije markt en een kleine overheid, in zijn beleid is daar (net als bij Greenspan) weinig van terecht gekomen. En dan is het nogal intellectueel oneerlijk om de problemen die Reagan veroorzaakt heeft op het conto te schrijven van de vrije markt.
Of, in de woorden van Murry N. Rothbard:
"Reagan has been a master at engineering an enormous gap between his rhetoric and the reality of his actions. All politicians, of course, have such a gap, but in Reagan it is cosmic, massive, as wide as the Pacific Ocean. His soft-soapy voice appears perfectly sincere as he spouts the rhetoric which he violates day-by-day." link
Neem als voorbeeld de overheidsuitgaven:
"In 1980, the last year of free-spending Jimmy Carter the federal government spent $591 billion. In 1986, the last recorded year of the Reagan administration, the federal government spent $990 billion, an increase of 68%. Whatever this is, it is emphatically not reducing government expenditures."
LINKS:
- The Sad Legacy of Ronald Reagan
Maar ja, de vrije markt krijgt wel vaker de schuld, terwijl het voor iedereen duidelijk zou moeten zijn dat we geen vrije markt hebben. Eerder noemde ik Greenspan al even. Ook iemand die er altijd met de haren wordt bijgesleept om aan te tonen dat de vrije markt heeft gefaald. Toch vreemd als je bedenkt dat deze man directeur was van een centrale bank, een instituut dat haaks staat op het hebben van een echte vrije markt, iets wat Greenspan zelf toegeeft: Greenspan: There is NO Free Market
Dreiecke
Een goede docu, waarbij je eerst denkt dat er geen eind komt aan het Amerikaans gezwijmel, maar waar van lieverlee duidelijkheid komt over allerlei zaken in de Reagan periode..
Ook bv Carter en General Electrics en defensie (kan een synoniem voor aanval zijn) komen aan bod.
Verder uiteraard Reagan, politici, familie, tijdgenoten, de tijdgeest en meer stof om over na te denken.
Informatief en interessant. Een collage van veelsoortig materiaal.
Banjo
- 2032 berichten
Een ultra amerikaans en saaie documentaire..
ik zie 100 keer liever een michael moore...
Heel sterk. Ik heb een soort tegensputterende bewondering voor Reagan. Het grootste deel van zijn politieke ideeën zijn niet de mijne, een deel van zijn beleid is mijns inziens behoorlijk rampzalig geweest voor de VS en de wereld. Maar aan de andere kant is onder zijn invloed de VS van een verdeeld en verward land een stuk optimistischer geworden en veel van zijn speeches zijn briljant. Heel Amerikaans, maar juist daardoor werkte het.
Het sterke van deze documentaire is dat het twee cliché-beelden van Reagan behoorlijk hard onderuit haalt. De eerste is wat je vooral toen in linkse kringen hoorde: Reagan als een tamelijk domme cowboy die zonder al teveel ideeën als eeuwige optimist een beetje door zijn presidentschap gleed. Geholpen door wat intelligente ministers en een opbloeiende economie. De andere is het veel actuelere beeld van de diepgelovige man die zo stevig in zijn schoenen stond dat hij de Sovjet-Unie klein kreeg, de overheid terugdrong en Amerika heruitvond. Omdat hij riep "Tear Down This Wall" viel die twee jaar later. Beiden zijn namelijk onzin. De waarheid is veel complexer. Koerok haalt hierboven al het een en ander aan en hoewel ik het niet met de politieke ondertoon van zijn bericht en de links eens ben, is het wel een van de tegenstellingen in het beeld van Reagan en de praktijk: Onder Reagan werd de overheid groter en explodeerde het begrotingstekort. Iets wat deze film ook duidelijk laat zien.
Deze documentaire laat een enigmatisch man zien die maar weinig mensen dichtbij liet komen, die af en toe flink het geluk aan zijn zijde had, een enorm retorisch talent had en jaren de tijd kreeg om zijn meningen te ontwikkelen en uiteindelijk feitelijk vanaf 1964 naar het presidentschao toewerkte. Een man die een crucuiale rol speelde in de heruitvinding van de Republikeinse partij in een conservatieve partij.
Vooral opgebouwd uit archiefbeeld en veel pratende hoofden, maar met een stevig tempo en vrij veel nuance. Al zal de documentaire in de VS misschien niet goed gevallen zijn bij Tea-party-republikeinen, want hun mythologische beeld van Reagan wordt terecht bijgesteld, Ondanks dat er heel veel aan bod komt is het nog niet eens een compleet beeld. maar uit deze lengte wordt wel heel veel gehaald.
Grote aanrader voor mensen die net als ik bovengemiddeld veel interesse hebben in recente Amerikaanse (poilitieke) geschiedenis.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+