Genre: Drama / Thriller
Geregisseerd door: Sean Durkin
Met onder meer: Elizabeth Olsen, Sarah Paulson en John Hawkes
Releasedatum: 12 april 2012
Plot Martha Marcy May Marlene
"You can get away. But you can never escape."
Achtervolgd door pijnlijke herinneringen en toenemende angstaanvallen ontsnapt Martha aan een gewelddadige sekte en keert terug naar huis om bij haar oudere zus Lucy en haar man Ted te gaan wonen. Zonder andere familie om op terug te vallen, probeert Martha wanhopig om zich aan te passen aan de levensstijl van Ted en Lucy. Nachtmerries over de sekte die haar gehersenspoeld hebben voorkomen dat ze contact zoekt met de enige mensen die in staat zijn haar te redden. Terwijl Martha's isolement groeit, escaleert haar ernstige paranoia.
BenicioDelToro
Elizabeth Olsen schijnt de sterren van de hemel te spelen in deze film.
Getalenteerder dan haar twee oudere zussen.
jarno1975 (moderator series)
Grappig! Je kan 2 nieuwe trailer bekijken van deze film met je smartphone met deze 2 posters:
BobdH
Ingetogen portret van het trauma dat een sekte kan achterlaten bij mensen die eraan weten te ontsnappen. Regisseur Sean Durkin concentreert zich op het psychologische aspect van het slachtoffer, waardoor we nooit een duidelijk beeld krijgen van de sekte zelf en wat daar precies gaande was. Dit was dan ook niet de bedoeling, de focus ligt elders. Antwoorden op vragen worden niet gegeven, de psychologie van de personages worden subtiel en onderhuids uitgespeeld. Mooi gedaan, maar je mist toch iets.
Loisb
Een film die je bij blijft. Prachtige acteerprestatie van Elizabeth Olsen. 4,0.
moneymaker
slappe film die totaal niet op gang komt
ook het switchen tussen de beelden van heden en verleden zijn erg vaag
2 1/2 ster echt niet meer
joey1973
goed geacteerd oké, maar daar blijft het dan ook bij. Sommige scenes duren gewoonweg te lang, het verhaal heeft niet bijster veel inhoud, er gebeurd werkelijk helemaal niks en de personages boeien gewoon te weinig.... oh en thriller mag wel worden weggelaten in de omschrijving
SJRS.VLDT
Film zit mooi in elkaar, acteerwerk is eng goed. Er zitten een paar prachtige scènes, helaas ook een paar niet zo goede. 3,5*
madmax1
Langdraaierig ,dacht op sommige momenten dat het beeld stil stond.
Het verhaal komt niet op gang,suffe film.
Marvinleeaday
Op zich wel een goede film, maar ligt het nu aan mij, of mist de film een einde?
Movie-Addicted
Heftig drama, goed geacteerd door het kleine zusje van de Olsen Twins.
*3.5
Waku
Dat idee had ik nu ook.
Op zich geen vervelende film. Ondanks het trage verloop werd de film ook niet saai.
Maar waarom Marta nu zo getraumatiseerd moest zijn wordt nu niet echt door de film uitgebeeld. Het kwam allemaal nogal suffig over ipv sekte terreur.
En dat einde ... het leek wel of de tape vol was en niet meer werd vervangen.
Was voor mijn gevoel geen echt einde maar simpelweg STOP.
Mede daardoor geen voldoende.
2*/2.5*
jacobine_rodijk
Prima rol van Olsen, alleen jammer inderdaad van dat abrupte einde. Snap wel dat je als beginnende schrijver en regisseur een beetje wilt exprimenteren en imponeren door van de standaard af te wijken maar kan hier haast geen artistieke noch creatieve waarde aan vastplakken.
Maar bij Sundance filmpjes lijkt dit haast de norm te zijn om waardering te krijgen - ambiguïteit achterlaten om het volgende experimentje gefinancieerd te krijgen. Jammer, een meer traditioneel narratief had dit namelijk een indrukwekkende debuut kunnen maken zonder door te hebben dat je naar een debuut aan het kijken was.
Mr_White
- 2067 berichten
Een langzaam voort kabbelend drama over een jonge vrouw die aan een cult ontsnapt. Of tenminste, ze is misschien 'ontsnapt' maar de trauma's achtervolgen haar nog steeds. Sterk spel van Olsen en vooral John Hawkes als cult leider Patrick dragen de film, die het verder vooral moet hebben van de goede montage. Het heden en de flashbacks lopen zo vlekkeloos in elkaar over dat het elke keer een momentje duurt voordat je de twee weer kunt onderscheiden, en dat plaatste je als kijker goed in de schoenen van Martha, die steeds meer ten onder lijkt te gaan uit haar angst om door de cult terug te worden gehaald, terwijl ze door haar confrontaties met het echte leven even goed blijft vasthouden aan het geloof van de cult.
Het abrupte einde is dan inderdaad een zwakte (ik snap dat de regisseur met einde wilde laten zien dat Martha altijd achtervolgd zal blijven worden door haar verleden met de cult, zij het letterlijk dan wel niet figuurlijk), maar dit was wel een beetje teveel aan de magere kant. Tikkeltje jammer, maar de film kent genoeg kwaliteiten (ik noem John Hawkes nog een keer, wat een geweldig acteur blijkt die man te zijn geworden) om fier overeind te blijven staan.
Gemakkelijk gekozen.
Echt diep gaat dit drama, over een aan een sekte ontsnapt meisje, niet. Met behulp van een rustig tempo wordt een prima sfeer neergezet, maar enige uitdieping ontbreekt grotendeels. Het aanschurken tegen het genre’ thriller’ werkt nog het beste, maar al met al maakt de film geen stabiele indruk en blijft een en ander voortkabbelen aan de enigszins dreigende oppervlakte. Het gemakkelijk gekozen einde draagt daar aan bij. Waar aan het begin het gebrek aan achtergrond intrigeert, zakt dit verderop weg. Zonder dat het echt stoort, gelukkig.
Goed.
Langzaam smeulend drama met een goed getroffen naar sfeertje en uitstekend akteerwerk. Hoofdrolspeelster Olsen (!) is een behoorlijke openbaring en Hawkes laat op zijn typisch achteloze manier weer eens zien wat een geweldige akteur hij is. De uitgeklede stijl van de film past goed bij het onderwerp, al had er in de montage wel iets meer vaart in gezet mogen worden. Jammer ook van het onbevredigende en te dubbelzinnige einde, dat daarnaast ook vrij abrupt is.
Leo1954
- 2073 berichten
Uitstekend drama waarbij de omschrijving drama/thriller prima past. Je wordt als kijker meegenomen in de paranoia van Martha, tot het einde toe.
Goed.
Een mooi, rustig en gestileerd filmpje. Eentje die zich voornamelijk bezighoudt met de naschokken van een traumatiserende ervaring. Daardoor is de film niet zozeer bezig met het beantwoorden van vragen en het uitdiepen van gebeurtenissen, maar meer met de psychologie van de personages.
Hoewel Martha centraal staat neemt de film ook wat tijd voor zus en manlief. Daardoor komt er echter wat minder interessant drama in de film, wat ook wat wegneemt van de kern. Het is niet overdreven vervelend of storend, maar het hoorde gewoon niet zo thuis.
Het geklaag over het einde was te verwachten, bij elke film die zo eindigt (durft eindigen) krijg je steeds weer dezelfde opmerkingen. Ik vind het onzin, het past bij de opzet van de film, enige climax zou gewoon niet zoveel meer bijgedragen hebben. Dus goede keuze, mensen moeten maar eens wat verder leren kijken dan verhaaltjes en afwikkelingen.
Goed geacteerd verder, stijlvol in beeld gebracht, het enige wat echt mist zijn uitschieters. De film dobbert op een redelijk consistent sfeertje en tempo voort, het is allemaal best kwalitatief, maar echt indruk maken doet het nergens.
Redlop
Ik heb ook geen probleem met het abrupte einde. Het moet ergens eindigen en waarom dan niet in verwarring?
Indrukwekkend verhaal over hypocricie en hersenspoeling in een sekte. Elisabeth Olsen gaan we vaker zien neem ik aan. Flashback en heden werden op inventieve manier aan elkaar gelast.
Verder opmerkelijk goeie muziek, zoals Jackson C. Frank - Marlene waarmee de film eindigt.
bjerik76
idd een hele mooie poster,
ik ben benieuwd, ik ga hem komende week kijken.
wibro
Deze film liet mij met een heleboel vraagtekens achter en dit ligt voor een groot gedeelte aan het abrupte einde. Welke bedoeling zou de regisseur hier mee gehad hebben? Hebben wij naar een filmpje gekeken over Martha, die gekweld wordt door het trauma dat zij heeft opgelopen door een jarenlang verblijf bij een geweldadige sekte of hebben wij te doen met een schizofene Martha die gekweld wordt door waanvoorstellingen, waarbij het verblijf bij die cult niet meer dan een uitvinding is van haar zieke geest.. Misschien erg ver gezocht van mijn kant, maar dit soort abrupte eindes brengen mij nu eenmaal altijd aan het twijfelen. Voor de rest een mooie film met een uitstekend acterende Elisabeth Olsen.
herman78
Het is toch duidelijk dat de seks absoluut tegen haar zin is en die moordpartij haar ook al niet lekker zit? Heb je de film ueberhaupt wel gezien?
gauke
In eerste instantie een subtiel, tussen dromerig en psychologisch spannend inzittend drama, dat vanuit het perspectief van het slachtoffer de verradelijke charme van sektes laat zien. De film is behoedzaam en verwarrend terughoudend. Uiteindelijk vind ik toch dat de beloftes niet worden ingelost, de regisseur is te esthetisch, zelfs te clichématig, teveel op vakmanschap gericht, waardoor het verhaal teveel aan de oppervlakte èn menselijke verhoudingen onderbelicht blijven. Elizabeth Olsen speelt op knappe wijze een mix van zelfbewuste en verwarde vrouw.
Gish
Weinig inspirerende en nogal voortkabbelende film. Alle sektecliches worden uit de kast getrokken. Charles Manson is alive. De traumatische gebeurtenissen binnen de sekte worden vermengd met een nogal onbeduidend verhaal over de confrontatie tussen de zus en de hoofdrolspeelster. Kon een geeuw af en toe nauwelijks onderdrukken. Veel te weinig drama. Wel complimenten voor de visuele stijl en het prima optreden van Elizabeth Olsen. Maar verder, snel vergeten.
bjerik76
mooie meid om naar te kijken en dat was het dan wel.
Verder een lange zit en een diepe zucht op het eind.
eigenlijk weet je in het begin van de film net zo veel als op het eind.
sterker nog VOOR de film.
Montorsi
Erg sterke film.
Een mumblecore-achtige stijl, met onbekende maar zeer goeie acteurs. Mooi gestileerd met een ruw randje, camerawerk erg dicht op de huid en nogal uit de losse pols, werkt goed in de setting en het verhaal, en de bijbehorende rommelige mindset van de hoofdrolspeelster. Sterkste punt van de film vond ik eigenlijk wel de montage. Scenes tussen de twee fases van het verhaal lopen een aantal keer heel gaaf vloeiend in elkaar over.
Verder een mooi, subtiel en ingetogen verhaaltje. Rustig verteld, maar toch indrukwekkend. Ook een einde dat net wat extra's geeft. Het voelt inderdaad niet echt af, maar binnen een verhaaltje waar toch al niet veel wordt prijsgegeven een meer dan waardige afsluiting.

In de ban van 'Pray and Obey' op Netflix: zes films over een sekte

Earthlings