Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: Peter Yates
Met onder meer: Steve McQueen, Robert Vaughn en Robert Duvall
Releasedatum: 13 februari 1969
Plot Bullitt
"There are bad cops, good cops - and then there's Bullitt."
Detective Frank Bullitt wordt door de politicus Chalmers uitgekozen om een Maffia-getuige te beschermen. Deze wordt echter neergeschoten door twee huurmoordenaars die precies lijken te weten waar hij zich verstopt had. Bullitt begint een onderzoek naar zowel de moordenaar als het lek, waarbij hij moet zorgen dat de getuige zo lang mogelijk blijft leven zodat de moordenaars terug zullen keren.
Lt. Frank Bullitt
Dr. Willard
Eddy
Detective Stanton
otherfool
McQueen is oppercool en de achtervolging verdient alle lof, maar een echt spannende film? Nou nee. 3*.
sinterklaas
Dat je hem dan 2 sterren geeft vind ik wel knap.
maar ik vond hem weer een goede film, er gebeurde natuurlijk weinig maar was toch wel vermakelijk.
Trouwens dit is de allereerste film van de geschiedenis waar ze een spectaculaire autoachtervolging laten zien
3,5
thunderball
Dit wordt wel McQueens beste genoemd en Bullit blijft een onbetwiste klassieker.
De autoachtervolging is zo mogelijk de beste uit de filmgeschiedenis. Komt langzaam op gang met die jazzie muziek die vervolgens over gaat in scheurende banden en motoren, met McQueen zelf achter het stuur.
En toch en toch kan ik djelle niet helemaal ongelijk geven, want laten we wel wezen:
zonder die autoachtervolging stelt het qua spanning en originaliteit en zo wie zo het hele verhaal niet veel voor
en is de film vrij saai.
En je kan hier nu allemaal wel lappen met tekst uitleg gaan geven hoe fantastisch het allemaal is, maar smaken verschillen en allerlei zelf verzonnen karakter eigenschappen aan het hoofdpersonnage gaan geven is natuurlijk meer hoe jezelf het vrij vlakke verhaal inkleurt dan dat dit ook de opzet vd makers is geweest en dat dit er ook daadwerkelijk uit te halen valt.
Bullit is zeker geen kunst of meesterwerk, het is gewoon een rechtoe recht aan politie thriller, maar die de tand des tijds stukken minder goed heeft doorstaan dan Dirty Harry.
3 sterren.
Lelijke BluRay.
Daar prikken we voor het gemak dan maar even doorheen.
Bullit is een aardig filmpje met de charismatische McQueen, maar veel meer dan een paar leuke actiescenes (waaronder de legendarische, mijns inziens, ietwat tegenvallende auto-achtervolging) en een kleine dosis spanning, heeft de film niet te bieden.
Technisch gezien okee, edoch vakmanschap is niet altijd meesterschap. E.e.a. hangt nauw samen met het toentertijd vooruitstrevende, maar inmiddels minder boeiende, scenario. Zoals dat wel vaker gebeurt bij sommige klassiekers, gebeten door de tand des tijds. Niet hard gelukkig. Een beetje gedateerd dus. M.u.v. de coolness van het eerste uur.
Onderhoudend en vermakelijk genoeg, met een aardig einde dat misschien wel gedurfd is voor die tijd. Niet veel meer, maar ook niet minder.
Goed.
mister blonde
Sterke misdaadfilm, met enkele heel mooie scenes. De legendarische auto-achtervolging is er zo een, hoewel ik moet toegeven dat ie me wel een beetje tegenviel (gewoon een goede scene). Mijn voorkeur hierin blijft voor the French Connection.
Film heeft een heel authenthieke sfeer, McQueen is cool as ever en nogmaals op een moment of 5 is de film echt geweldig. Het tempo lag buiten deze momenten niet te hoog, maar vond dat niet zo'n probleem. 4 sterren.
Amper gedateerde politiefilm met de definitieve McQueen-rol als de zwijgzame, door de wol geverfde titelheld. Jammer dat het verhaaltje wat aan de karige kant is; hierdoor valt extra op hoe traag en onnodig uitleggerig alles verloopt. Desondanks valt er veel te genieten, bijvoorbeeld van de subliem in beeld gebrachte autoachtervolging halverwege de film. Een onbedoeld hilarische scene is die waarin McQueen en wat andere agenten ademloos staan te kijken hoe er een stukje papier komt rollen uit een gigantisch apparaat- een vroege versie van de fax.
Justinw
Fikse tegenvaller,
Zo erg zelfs dat ik de eerste keer gewoon in slaap viel. Steve McQueen waar ik eigenlijk weinig van heb gezien( The Great Escape 4.5* en vroeger Papillon beiden uistekende films) deed het in mijn mening erg slecht. Hij speelt dan wel een bloedserieuze agent die geen emotie's loslaat. Maar de hele film trekt hij maar één gezicht.
Robert Duvall is me niet eens opgevallen, enigste pluspunt van de cast was Robert Vaughn ik ken hem van de serie Hustle maar zie hem steeds meer verschijnen in oude films.
Ook als misdaad film overtuigt hij niet, en alleen de lange auto achtervolging heeft echt met actie te maken. Het hele plot was erg standaard en niet amusant.
Nee, ik heb me niet echt vermaakt. En ik had naar de rating op MM toch wel iets beters verwacht.
Zandkuiken
Aardige prent met inderdaad een magistrale car chase! Daar kunnen de chaotische, supersnelle achtervolgingen van vandaag wat mij betreft niet tegenop.
De andere grote trekpleister van deze Bullitt is voor mij Steve McQueen. Sublieme uitstraling heeft die man: cool maar tegelijkertijd draagt hij ook iets jongensachtig in zich, iets kwetsbaars. Veel menselijker dan wat we vaak te zien krijgen in de rol van superflik.
Visueel behoorlijk vond ik, met hier en daar wat levendig camerawerk en vrij mooie kleuren. Ook de jazzy score mag er best wezen.
Alles bij elkaar een onderhoudende film die me evenwel nergens in vervoering wist te brengen. 3* volstaan naar mijn gevoel.
Insignificance
Eentje met ijkpunten: Frank Bullitt tegen de regels en een Ford Mustang tegen een Dodge Charger. McQueen die een film lang eigenzinnig cool doet en een achtervolging die nog altijd in de toplijstjes voorkomt. En terecht. Allemaal leuk en aardig hoe ze het tegenwoordig doen, maar het haalt het niet bij de intense manier waarop Yates het in beeld brengt.
Snel, maar niet hyper, dan eens vanuit het perspectief van de bestuurder, dan eens vanuit het perspectief van een toeschouwer, met alleen het ronkende geluid van de motoren en piepende banden. Kers op de taart is het heuvelachtige stratencircuit van San Francisco. Schittterend, nog altijd.
Naast die twee aspecten is nog een fantastische optiteling met heerlijke jazzy muziek (een score die verder vrij weinig wordt gebruikt, Yates vertelt je meestal niet dat het nu spannend of interessant wordt, op zich een pluspunt) en een hele aardige finale op het vliegveld. Jammer dat de rest wat achterblijft bij de hoogtepunten.
Het scenario heeft niet zoveel om het lijf en de aflevering is nogal droog. Alleen Vaughn, als carrièrehongerige politicus, weet het wat meer kleur mee te geven. Het subplotje met de vriendin van Bullitt is zelfs nogal pover uitgewerkt. Staat ook haaks op hoe Yates het elders aanpakt. Geforceerde manier om Bullitt's karakter vorm te geven.
In z'n totaliteit dan ook niet uitzonderlijk, maar zeker nog wel een behoorlijk degelijke misdaadfilm met enkele belangrijke ingrediënten. Zoals de geestelijk vader van Dirty Harry. Ruim voldoende.
Leland Palmer
Lang geleden dat ik een film met Steve McQueen in de hoofdrol had gezien, dus gister besloten om deze Bullit maar eens op te zetten. Eigenlijk vanwege één ding en dat is (uiteraard) de beroemde achtervolging die deze film te bieden heeft. En ja, die is érg sterk - hoogtepunt van de film ook.
Voor de rest gewoon vermakelijk, niet veel bijzonders. De film doet regelmatig nogal gedateerd aan, maar dat stoort nergens. McQueen is cool, de film kent een lekker sfeertje, de muziek is prima en het geheel is prima geschoten. En Bullit zijn vriendin mag er ook zijn, damn! Makkelijke voldoende.
Vinokourov
Yeah, ultracool! Steve McQueen heeft voor zichzelf een ideale rol gekregen, lekker de stoïcijnse koele cop uithangen met hier en daar een rake quote. Het viel me op dat deze film uit 1968 veel dichter in stijl bij de huidige politiethrillers zit, dan zo'n gortdroge filmnoir-detective, die je dan 20 jaar geleden voorgeschoteld zou krijgen. Dat maakt Bullitt niet automatisch een goede film. Integendeel, het plot vond ik nou niet overal even boeiend. Gelukkig biedt deze film wel een uiterst hippe achtervolgingsscene door de straten van San Francisco. Ook de eindscene op de luchthaven mag er zijn!
SaNDuTjE
Nu dan eindelijk deze cultklassieker gezien en viel me zeker niet tegen.
McQueen is magistraal als de ingetogen en uiterst stoere Frank Bullit die in z'n leren jasje en Ford Mustang de straten van San Francisco domineert. Graag had ik Duvall in een wat grotere rol gezien dan nu, wat eigenlijk niet eens noemenswaardig is. Het verhaal is misschien wat doorsnee, oppervlakkig en rechtlijnig maar stoort totaal niet. De sfeer maakt veel goed en vooral de goede actiescènes, met als hoogtepunt natuurlijk de klassieke achtervolging, maken dit tot een prima misdaadfilm.
Ik kan niet zeggen dat dit nu een ijzersterke film is, maar vermakelijk zeker weten. McQueen maakt het memorabel.
dave
Ik hou enorm van die heuvelachtige locatie die tijdens de wereldberoemde achtervolging wordt geaccentueerd. Met als gevolg een haast oneindige resem vliegende auto's. McQueen en Vaughn leveren zeer aardige acteerpresaties af en het hele verhaaltje mocht weliswaar wat ingekort zijn, doch blijft boeien over de hele lijn. De muziek is soms even ontspannend als intrigerend en de regisseur weet via vlotte flitsen de vaart er makkelijk in te houden tijdens de actie.
In feite alleen al een voldoende waard voor het waanzinnige geluid van de Mustang-motor.
3,00 (3,25)
tommykonijn
Zojuist deze film bekeken. Zeer vermakelijke misdaad-thriller met een mooie rol van Steve McQueen. De film mocht wel nog wat korter van mij en ik vond hem niet het hele speelduur door aan een stuk boeiend. Na de auto-scene komen wat meer saaiere scenes aan bod en daarvoor ook. De auto-scene zelf is trouwens een van de beste die ik ooit gezien heb. Wat zag dat er mooi uit, en dan zeker voor die tijd..! Verder bevat de film ook een goede muziekscore. Geen topfilm ofzo maar wel zeker leuk om gezien te hebben.
Vermakelijke film met een charismatische Steve McQueen.
Bullitt is aardige politiefilm, die de zaken redelijk serieus aanpakt en waar niet zoveel ruimte is voor humor. Dat is ook helemaal niet erg. McQueen acteert behoorlijk en daarnaast bevat de film een aangename sfeer. Het tempo van de film is niet altijd even hoog en de film mist op sommige momenten ook wel spanning. Sowieso vond ik de film in zijn geheel niet bijzonder spannend.
De veel genoemde achtervolgingsscène is duidelijk het hoogtepunt van de film. Je kunt ook altijd goed zien wanneer een film in San Francisco is opgenomen, want het is daar altijd zo heuvelachtig als wat. Dat zie je in deze achtervolging ook goed terug, waar de auto’s soms behoorlijk stuiteren. De achtervolging is behoorlijk spectaculair en vooral ook erg fijn in beeld gebracht.
Uiteindelijk kijkt het allemaal makkelijk weg, maar vooral door het gebrek aan spanning, komt Bullitt toch tekort voor de echte top.
The One Ring
Eens met veel recensies hier: de beroemde achtervolging is erg leuk, de rest is vermakelijk maar niet bijzonder. Het kijkt lekker weg, maar spannend is het niet. Dit komt vooral doordat er weinig met de personages en het verhaal gedaan wordt. De karakters blijven simpel en de gebeurtenissen lijken bijna hartnekkig origineel te zijn. Er zijn ook veel scènes waarin niet echt iets gebeurt, wat het soms bijna een relaxte film maakte, maar dat stoorde me niet echt. McQueen is cool, maar toch eigenlijk van al die coole acteurs uit de filmgeschiedenis één van de minst boeiende. En dat is het allemaal wel. Voor een klassieker valt er dan ook verdomt weinig over Bullitt te zeggen.
Captain Pervert
Aardige film met een lekker sfeertje. Gekeken in HD op een 65 inch plasma, en heel even waande ik me in het San Fransisco van de jaren 60.
Maar inhoudelijk gaat het echt te traag, er zit niet zoveel plot in, en het wordt ook nog eens sloom gebracht. Tel daarbij op tergend lange shots van nietszeggende dingen (op het laatst, het vliegtuig dat aandockt bij een terminal) en het wordt zo nu en dan een erg lange zit.
De beroemde achtervolging kon na alles wat ik er hier over gelezen had, alleen maar tegenvallen en dat gebeurde ook een beetje. Toch een zeer indrukwekkende scène voor die tijd, zeker als je je bedenkt dat menig James Bond film uit die tijd er vele malen slechter uit zag bij auto achtervolgingen.
Wel heb ik me voorgenomen meer films van Steve McQueen te gaan kijken, want die kerel is best wel heel erg cool.
TMP
Zeer onderhoudende misdaadfilm, met een uitstekende rol van Steve McQueen. Hoewel het plot best aardig in elkaar steekt, moet de film het toch vooral hebben van de acteerprestaties en achtervolgingen. McQueen doet het uitstekend als Frank Bullit. De beste scene is toch wel de schitterende auto-achtervolging door San Francisco. De achtervolgingsscene op het vliegveld mag er echter ook zijn. Het plot biedt echter te weinig om hier een topfilm van te maken...
Movsin
Heel goede misdaadfilm, met oog voor het detail en waarin de hoofdpersonages geen supermensen zijn maar gewone stervelingen met een gevaarlijk beroep. Vind ik altijd beter dat een reseem van extreme, onmogelijke stunts van ongenaakbare wezens. Verwonderde mij want McQueen is toch een stuntman.
De autoachtervolging is legendarisch, maar duurt te lang.
De acteurs zijn zeer goed. Jacqeuline Bisset moet alleen maar sexy-Anno 68 zijn.
Steve is uitstekend als eenvoudige politie-officier.
John Barry
Bullitt vind ik een matige film.
Om maar positief te beginnen. Deze film is vooral bekend om de legendarische auto achtervolging in het midden van de film. Die achtervolging stelt zeker niet teleur. De achtervolging komt rustig op gang. Maar plots gaan we met gierende banden door de straten racen. Zeker voor die tijd was dit erg goed gedaan. Topwerk van de filmakers!
De scenes tegen het einde van de film op het vliegveld waren wel aardig en een ook wel een beetje spannend. Maar naast die geweldige auto achtervolging en de scenes op het vliegveld heeft deze film wat mij betreft bijna helemaal niks te bieden. Het verhaal is niet interessant. Nergens wist het verhaal mij te boeien. De film is voor een groot deel niet spannend, maar eerder saai en langdradig.
En dan het acteerwerk. Ik behoor duidelijk tot een minderheid, maar ik vond Steve McQueen helemaal niet zo goed bezig in deze film. McQueen vind ik in deze film als een houten klaas acteren. En de rest van de cast stelt ook teleur.
Kijk dat de film niet spannend is had nog gecompenseerd kunnen worden door leuke personages, door een goede sfeer, humor ( bijvoorbeeld leuke oneliners ). Maar het zit er in deze film allemaal niet in. Het enigste wat de film nog een beetje sfeer geeft is de erg goede jazz muziek van Lalo Schifrin.
Al met al ben ik niet onder de indruk van deze film. Geen voldoende van mij kant. ( Een paar jaar later kregen we trouwens met Dirty Harry (1971) het schoolvoorbeeld van hoe je wel een goede politie film maakt )
2 sterren voor deze film.
Hendrick99
Vooral bekend geworden door de legendarische achtervolging. Daar zit wel een lelijk foutje in, dat echter pas na meerder keren bekijken storend begint op te vallen: Namelijk, in allerlei totaal verschillende straten duikt steeds dezelfde groene VW Kever op.
Het begin van de film is sterk en goed uitgewerkt. Het einde daarentegen is slechts redelijk te noemen. De persoonsverwisseling is nog net geloofwaardig, maar de dan volgende ontknoping wordt enigszins afgeraffeld. Voor het (overbodige) romantische aspect is Jacqueline Bisset aanwezig.
Als geheel toch wel een 4 waard.
Leno
De film moet het hoofdzakelijk hebben van de erg spectaculaire auto achtervolging. Verder is het verhaal aardig, maar heeft het wel een twist nodig om te aandacht erbij te houden. Het einde is mooi gemaakt maar slaat eigenlijk nergens op. McQueen speelt een prima, zij het vrij saaie, hoofdrol.
Hansjepansje
Best leuk.
Een film die erin slaagde om de hele tijd nét interessant genoeg te blijven. Het dreigde vaak in te zakken, maar dan kwam er altijd wel een gave achtervolging, een interessant shot of dat prachtige haar van Jacqueline Bisset in beeld om de aandacht vast te houden.
Goeie rol van Steve McQueen ook, zoals al door veel mensen hier gezegd echt wel de belichaming van coole flik die zich weinig aantrekt van autoriteit. Ook de rest van het acteerwerk is op niveau zonder meer. En dat geldt overigens ook voor de rest van de film, denk niet dat het me lang gaat bijblijven maar vervelen deed het zeker ook niet. Leuk om eens gezien te hebben, kortom. 3*.
pamela200
Simpel verhaal, weinig plot en onduidelijkheid. Valt een beetje tegen.
Dat de groene kever regelmatig te zien is, is al meerdere keren gepubliceerd. Ook de zogenaamde 6 verloren wieldoppen van de Dodge. Hoe belangrijk. De achtervolging blijft leuk maar draagt niet de hele film. Trouwens van de 2 gebruikte Ford Mustang's is er 1 teruggevonden in een erbarmelijke staat. Verwachte opbrengst op de veiling eind 2018, 5 miljoen dollar.
Dievegge
In deze thriller speelt Steve McQueen de harde politiedetective met eelt op de ziel. Hij wil kost wat kost de misdadigers pakken, zelfs als hij daarvoor van het boekje af moet wijken. Daarvoor moet hij in de clinch met minder bekwame oversten en een opportunistische senator, gespeeld door Robert Vaughan. Jacqueline Bissett is er voor de rustige momenten die wat meer laten zien van de persoonlijkheid van het hoofdpersonage. De intrige bevat een verrassende wending, wanneer blijkt dat ze de verkeerde man beschermd hebben.
De bekendste scène is de spectaculaire autoachtervolging, maar eigenlijk zijn er drie achtervolgingen die als climax dienen - de andere twee lopend over een parcours met hindernissen. Om het realisme te verhogen hebben ze echte dokters en verpleegsters gebruikt in plaats van acteurs, maar dan toch geen echte taxichauffeur, want die wordt gespeeld door Robert Duvall.
Lovelyboy
Uitstekende en stijlvolle detective in de lijn van The French Connection en de Dirty Harry reeks, waarvan ik moet bekennen dat ik deze film kennelijk nog nooit helemaal had gezien of het is me ontschoten.
Zoals gezegd stijlvolle film met een fijne soundtrack waar ik meteen een bepaalde parallel met Kelly's Heroes meende te constateren en warempel het is de zelfde componist, Lalo Schifrin. Daarnaast valt de rustige en realistisch aanvoelende sfeer aan van politie en ziekenhuis protocollen op, afgewisseld met een enkele prima gebrachte geweldsuitbarsting en de befaamde auto achtervolging.
De film ademt zat sfeer, realisme en kwaliteit uit en valt verder op als degelijk. Bisset uitermate geschikt als eyecandy, Vaughn schimmig als altijd en verder is McQueen natuurlijk een uitermate boeiend persoon. Hoewel ik er een heel klein beetje meer van verwachtte is het al met al een meer dan prima film.
Filmkriebel
Toch ontgoocheld. Bullitt is op zich aardig gefilmd en voor McQueen is dit één van zijn iconische films. De beruchte achtervolgingsscène kent enkele gave camerastandpunten zodat je je op enkele momenten zelf aan het stuur waant. Tot daar het positieve...
Verder een verhaal dat wat rommelig in elkaar steekt, met een vrij traag tempo en een paar twists.
McQueen zelf is te droog en vlak uitgewerkt om onvergetelijk te zijn. Kijk naar Dirty Harry en dan weet je hoe je een leuk personage uit je mouw moet toveren... Ik verwachtte hier minstens een 4 aan te geven gezien de stevige reputatie van deze misdaadfilm, maar het wordt een 3*
Roger Thornhill
Steve McQueen schijnt vroeger nogal de neiging te hebben gehad om scènes te "stelen" door op de achtergrond plotseling dingetjes met rekwisieten te gaan doen (hetgeen hem op de set van The magnificent seven in conflict bracht met de ster van die film Yul Brynner), maar in Bullitt had hij dat kennelijk niet meer nodig, want hij wist ongetwijfeld dat de ogen van de kijker toch wel op hèm als de ster van de film gericht zouden zijn (en blijven), dus kon hij alles hier prima onderkoeld spelen, en omdat de regisseur en de andere acteurs zich dezelfde houding aanmaten leverde dat film op die lekker op zijn sfeer kon leunen. En sfeer heeft deze film heel veel, met prachtige lokaties (San Francisco doet mij nog altijd vooral aan Vertigo denken, maar déze film maakt er ook wel erg goed gebruik van), prachtige strakke pakken, realistische dialogen zonder al te veel dramatische uitbarstingen of gekunstelde straattaal, jazzy muziek die nergens overheerst, en vooral de King of Übercool zelf in de hoofdrol. Dat de plot verder op het tweede plan komt en de achtervolgingsscène in mijn ogen niet zo goed is als z'n reputatie ons wil doen geloven is dan eigenlijk niet meer zo belangrijk.
Is verder niemand de overeenkomst met Heat opgevallen? Een in zichzelf gekeerde politieman die leeft voor zijn werk (Al Pacino in Heat : "All I am is what I'm going after"), een stad die bijna een extra personage in de cast is, en zelfs een eindscène op de grasvelden langs de startbaan van een vliegveld...
WB
Prima film met een coole, stoïcijnse McQueen. Mooie shots van San Francisco, prima muziek en een coole achtervolgingsscène(s). Wel bijzonder om te zien dat het beveiligingsbeleid op de vliegvelden in die tijd nog wel wat te wensen overliet.
Tarantino spreekt vol lof over deze film in zijn boek, maar wellicht speelt er bij hem meer sentiment mee. Vond 'm bij vlagen wat traag, maar de ontknoping is dan wel weer goed.
Bij herziening valt pas op hoe sterk de film wel is. Denkelijk kwam het nog niet binnen toen ik dit jaren geleden voor het eerst zag. De blauwdruk van de harde cop die buiten de lijntjes kleurt, maar dat wel doet voor gerechtigheid. Later overgenomen door gelijkaardige helden als Dirty Harry of Chinatown. Heerlijk ruw, maar ook tijd om sfeer op te bouwen waardoor het extra spannend wordt. Met hulp van de betoverende muziek van Lalo Schifrin die ook Mission Impossible en Dirty Harry van muziek voorzag.
Steve McQueen is geknipt als de droge harde agent. Een bad guy met een goed hart, al durft hij dat niet te laten tonen aan de buitenwereld. Hoogtepunt is toch wel de achtervolging door de straten van San Francisco. Het is ook duidelijk dat Michael Mann met Heat een hommage bracht aan Bullitt. Of toch zeker de film heeft gezien toen hij zijn eigen thriller maakte.
AngelicV
Traag met oog voor detail en krachtige opbouw met geweldige muziek. Bulitt is een film die de aandacht vasthoudt. Van corruptie, tot oproep tegen discriminatie, de macht van overheden en de liefde van een vrouw in een verdorven leefwereld, prima rol van Bisset. McQueen speelt zijn bekende karakter, net als bij LeMans. Achtervolging en finale van grote klasse. Zo maken ze ze tegenwoordig niet meer..

Steven Spielberg strikt Bradley Cooper voor nieuwe versie van klassieke politiefilm 'Bullitt'

Papillon

The Killing Fields
Oorlog / Drama, 1984

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965
san francisco, californiëhoteldetectivegebaseerd op boekluchthavenwitness protectionprincipal witness politicuspolitiegeorganiseerde misdaadziekenhuisburglaryvuurgevechtexplosieauto achtervolgingstolen identitycoronermob hitford mustangdodge charger