Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: Peter Yates
Met onder meer: Steve McQueen, Robert Vaughn en Robert Duvall
Releasedatum: 13 februari 1969
Plot Bullitt
"There are bad cops, good cops - and then there's Bullitt."
Detective Frank Bullitt wordt door de politicus Chalmers uitgekozen om een Maffia-getuige te beschermen. Deze wordt echter neergeschoten door twee huurmoordenaars die precies lijken te weten waar hij zich verstopt had. Bullitt begint een onderzoek naar zowel de moordenaar als het lek, waarbij hij moet zorgen dat de getuige zo lang mogelijk blijft leven zodat de moordenaars terug zullen keren.
Lt. Frank Bullitt
Dr. Willard
Eddy
Detective Stanton
djelle
Hoeveel films uit 1968 met een sterke auto-achtervolging zijn er zoals Bullitt?
Ik begrijp dat je het een trendsetter vindt op bepaalde puntjes, maar dat maakt het daarom toch niet automatisch goed? Waarom was het volgens jou ideaal uitgewerkt? Dat wil ik horen.
Maar als je er dan toch zo van overtuigd bent dat John McClane zoveel gemeen heeft met Frank Bullitt, leg mij dan uit waarom. Als je 5 opvallende karaktertrekken kan opsommen die gelijklopen zal het al veel zijn...
Ok, ik geef toe dat ik misschien kwaliteit met trendsetterij verwissel. Toch blijf ik er bij dat dit sterk is omdat we nog anno 1968 spreken. Men heeft het fenomeen van politiefilm wel verbeterd, maar toch kon Bullitt een spanning opbouwen met een serieuzere aanpak dan de overdreven en meer humorgerichte acti/politiefilms van later.
Wat John McLain en Bullitt betreft kan ik idd moeilijk uitleggen hoe het juist zit. Maar toen ik Bullitt als een wrak zag opstaan, moest ik meteen aan McLain denken. Vooral Die Hard 3 dan. Ook de tweestrijd tussen de plicht die roept, z'n passie voor politiewerk en z'n zijn liefde. In dit geval een vriendin, bij John McLain een ex-vrouw. En ook al werken ze elk buiten de lijntjes, toch doen ze alles om de 'slechterikken' te pakken te krijgen en zijn ze gekant tegen corruptie. Misschien allemaal wat ver gezocht, maar toch was McLain de eerste waar ik aan moest denken toen ik Bullitt zag. De figuur bedoel ik dan, qua film hebben de twee niks met elkaar te maken. Noem het maar een rare hersenkronkel van mij...
Wat de achtervolgingen betreft, zijn die in films als Bad Boys idd entertainment, maar toch vond ik het zeer sterk dat Bullitt in de achtervolging ging, en men bij het filmen rekening hield dat dit in het verkeer gebeurde. In het begin van de film gebruiken ze zelfs hun pinkers en bij een kruispunt kijkt Bullitt even links en rechts voor ander verkeer. Kleine dingen die het toch doen vind ik. Tegenwoordig rijden ze zelfs tegen 120 over het voetpad om iemand te kunnen inhalen. En eerlijk gezegd, zou een achtervolger in deze tijd al direct problemen hebben met files.
Ik heb de film ook 'maar' 4 sterren gegeven en geen 5. 4 sterren omdat de film goed uitgewerkt is, Steve McQueen heel sterk is hier, spannende momenten heeft, trendzettend is en mij zeker aangenaam verrast heeft als actiefilm. Toch niet de volle 5 sterren omdat hij zoals je zegt soms wat verzwakt in verhaal en traag overkomt. Te bedenken dan, dat dit van een boek overgenomen is.
djelle
Ok. Het is mij al iets duidelijker geworden hoe jij het ziet, waarvoor dank.
Alleen jammer dat je dit vergelijkt met louter ontspannende verstand op nul - actiefilms als Bad Boys of Die Hard. Dat is nu eenmaal een andere stijl, waar over the top toestanden en een fantasierijke aanpak net kenmerken van zijn. Verwijten dat ze niet serieus genoeg zijn is dus even vreemd als Bullitt verwijten dat het te ernstig is.
Je hebt policiers in de vorm van narratieve, plausibele relazen, maar je hebt ook policiers/actiefilms als imaginaire modificaties van het (politie)leven, gemaakt voor wie even lekker wil wegdromen in een entertainende droomwereld vol wilde vuurgevechten, ondenkbaar spectaculaire auto-achtervolgingen, torenhoge explosies en eventueel een vleugje humor.
Beiden policiers, maar toch zo anders, en beiden erg genietbaar (mits geslaagd) als het elk in zijn context blijf en er dus niet elkanders eigenschappen verlangen wordt.
Tja, ik denk dat een policier als Bullitt in dezer dagen ook niet zo zou aanslaan als de imaginaire policiers die je aanhaalt. Elk z'n stijl en aanpak. De narratieve aanpak van Bullitt zie je nog wel eens op tv, maar als film kom je het veel minder tegen. Vooral de vleug van humor en oneliners blijkt een must te zijn in de hedendaagse actiefilms. Toch als je commercieel wil blijven. Een film die qua stijl nog bij Bullitt blijft is de Belgische film Zaman.
djelle
Het was fijn discussieren met je.
ags50
De hele film door wordt de tijd genomen om binnen elke scene alles zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen, waardoor de film enigszins traag oogt (zelfs de achtervolging in de auto: let maar eens op het inhalen van de groene VW-kever). Anders dan andere waar vaak van de hak op de tak wordt gesprongen (en veel aan de verbeelding overgelaten).
Melvin Udall
Prima film die voor z'n bijna 40 jaar oud vandaag helemaal niet gek voor de dag komt. Uiteraard is hij een stuk trager maar het geheel is prima in orde. Heerlijke achtervolging met McQueen in een lekkere Mustang. Ik heb me vermaakt!
feanaro surion
Ben het met je eens. Toch vind ik het typisch dat dit vooral is wat ik over deze sterke film vaak hoor. Want het is niet de achtervolging die deze film maakt. Dat is de geweldige rol van Steve McQueen die erg veel diepte meegeeft aan een film die ook een standaard politie-actiefilmpje had kunnen zijn. Een sterk einde, de eerder genoemde geweldige rol, en een aantal super sfeervolle, mooie scenes maken deze film veel meer dan 'slechts' een actiefilm. 4.5*
TonyMontana
je vergeet de geweldige muziek van Lalo Schifrin...
hulkio
Detective Frank Bullitt wordt door de politicus Chalmers uitgekozen om een getuige te beschermen. Deze wordt echter neergeschoten door twee huurmoordenaars die precies lijken te weten waar hij zich verstopt had. Bullitt zit technisch prima in elkaar, verder is het een vrij gemiddelde film. Mooi camerawerk en goede editing (waar de film ook een Oscar voor won), met name de achtervolging is mooi in beeld gebracht. Ook het acteerwerk is dik in orde. Het verhaal heeft echter niet veel om het lijf, is traag en het ontbreekt aan spanning. Beetje dubbel gevoel dus.
ted_striker
Ben benieuwd wanneer de op tv komt. Ik hoop binnekort.
Bullitt op tv...met een reclameblok midden in de chase zeker
Deze film moet je gewoon op dvd kijken!
Popeye Doyle
Aangezien er een vreemd verhaal in de film zit en de vaart ook al niet aan de orde is, krijgt hij van mij een krappe 3*. Je moet hem echt een paar keer herbekijken om het allemaal te snappen. De actiescenes die er inzitten zijn dan weer wel goed, zeker voor die tijd.
ted_striker
Lol, als ik eerlijk ben vind ik de tegenwoordige acteerprestaties echt heel vies tegenvallen. Geef mij maar de sixties dan.
Apster
Geen actie, saai, traag? Ik zie hier gewoon een ijzersterke politiefilm met een coole McQueen. De film neemt rustig de tijd om het plot, karakterontwikkeling en de spanning op te bouwen. De achtervolgingsscenes zijn stuk voor stuk erg goed gedaan. De autoachtervolging is gewoon een van de betere die ik heb gezien in een film. Vanaf de stijlvolle opening tot het spannende slot heb ik erg genoten. Dikke 4*
Lelijke BluRay.
Daar prikken we voor het gemak dan maar even doorheen.
Bullit is een aardig filmpje met de charismatische McQueen, maar veel meer dan een paar leuke actiescenes (waaronder de legendarische, mijns inziens, ietwat tegenvallende auto-achtervolging) en een kleine dosis spanning, heeft de film niet te bieden.
Technisch gezien okee, edoch vakmanschap is niet altijd meesterschap. E.e.a. hangt nauw samen met het toentertijd vooruitstrevende, maar inmiddels minder boeiende, scenario. Zoals dat wel vaker gebeurt bij sommige klassiekers, gebeten door de tand des tijds. Niet hard gelukkig. Een beetje gedateerd dus. M.u.v. de coolness van het eerste uur.
Onderhoudend en vermakelijk genoeg, met een aardig einde dat misschien wel gedurfd is voor die tijd. Niet veel meer, maar ook niet minder.
Goed.
Popeye Doyle
Ik heb niks vernoemd over de acteerprestaties, die zijn dik in orde.
AnthonyG.
Persoonlijk vond ik het geheel wat langdradig, maar als autoliefhebber ben ik aan m'n trekken gekomen met de prachtige achtervolging.
Iemand trouwens 'Ducky' uit NCIS herkend?
mister blonde
Sterke misdaadfilm, met enkele heel mooie scenes. De legendarische auto-achtervolging is er zo een, hoewel ik moet toegeven dat ie me wel een beetje tegenviel (gewoon een goede scene). Mijn voorkeur hierin blijft voor the French Connection.
Film heeft een heel authenthieke sfeer, McQueen is cool as ever en nogmaals op een moment of 5 is de film echt geweldig. Het tempo lag buiten deze momenten niet te hoog, maar vond dat niet zo'n probleem. 4 sterren.
Amper gedateerde politiefilm met de definitieve McQueen-rol als de zwijgzame, door de wol geverfde titelheld. Jammer dat het verhaaltje wat aan de karige kant is; hierdoor valt extra op hoe traag en onnodig uitleggerig alles verloopt. Desondanks valt er veel te genieten, bijvoorbeeld van de subliem in beeld gebrachte autoachtervolging halverwege de film. Een onbedoeld hilarische scene is die waarin McQueen en wat andere agenten ademloos staan te kijken hoe er een stukje papier komt rollen uit een gigantisch apparaat- een vroege versie van de fax.
De GeuS
Een mooie doch ietswat trage actiefilm met een sterke McQueen. Het verhaal zelf had niet veel om het lijf, maar Ik vond bijna elke scene wel mooi 'naturel' gefilmd en met veel oog voor detail; 3,5*
deGVR
goede film die vooral keer op keer blijft boeien door de achtervolging. Steve McQueen was (en is nog steeds) de stoerste vent ooit!
Justinw
Fikse tegenvaller,
Zo erg zelfs dat ik de eerste keer gewoon in slaap viel. Steve McQueen waar ik eigenlijk weinig van heb gezien( The Great Escape 4.5* en vroeger Papillon beiden uistekende films) deed het in mijn mening erg slecht. Hij speelt dan wel een bloedserieuze agent die geen emotie's loslaat. Maar de hele film trekt hij maar één gezicht.
Robert Duvall is me niet eens opgevallen, enigste pluspunt van de cast was Robert Vaughn ik ken hem van de serie Hustle maar zie hem steeds meer verschijnen in oude films.
Ook als misdaad film overtuigt hij niet, en alleen de lange auto achtervolging heeft echt met actie te maken. Het hele plot was erg standaard en niet amusant.
Nee, ik heb me niet echt vermaakt. En ik had naar de rating op MM toch wel iets beters verwacht.
orbit
- 12092 berichten
Het gaat hier dan ook om sfeer en de klassieke elementen van misdaadfilm.. niet zozeer om een complete vernieuwing ofzo.
Justinw
Kan, maar de sfeer voelde ik gewoon simpelweg niet. Jammer want dacht voor dat ik hem keek, dat het wel iets voor mij was.
orbit
- 12092 berichten
Zeker jammer.. ik vind het ook geen meesterwerk, maar klassiek en uniek in een aantal opzichten zeker wel, ook de staccato rol van McQueen speelt daarin mee.
danuz
McQueen is zoals altijd stijlvol (gekleed), de car chace lekker rauw door de voorruit gefilmd, het verhaal simpel maar effectief, de speelduur helaas echt te lang. De achtervolging op het vliegveld leek wel een tweede einde.

Steven Spielberg strikt Bradley Cooper voor nieuwe versie van klassieke politiefilm 'Bullitt'

Papillon

The Killing Fields
Oorlog / Drama, 1984

The Flight of the Phoenix
Avontuur / Drama, 1965
san francisco, californiëhoteldetectivegebaseerd op boekluchthavenwitness protectionprincipal witness politicuspolitiegeorganiseerde misdaadziekenhuisburglaryvuurgevechtexplosieauto achtervolgingstolen identitycoronermob hitford mustangdodge charger