• 9.372.317 stemmen

The Headless Horseman (1922)

Horror / Komedie | 68 minuten

Genre: Horror / Komedie

Geregisseerd door: Edward D. Venturini

Met onder meer: Will Rogers, Nancy Chase en Kay McCausland

Plot The Headless Horseman

Het plaatsje Sleepy Hollow ontvangt haar nieuwe schoolmeester uit New York, de heer Ichabod Crane. Alvorens hij er aankomt heeft Crane al gehoord over de plaatselijke legende, de rijder zonder hoofd, die op zoek is naar zijn hoofd dat hij verloor tijdens een veldslag. Crane maakt niet echt vrienden met de plaatselijke bewoners, enerzijds vanwege zijn onderwijsmethoden en anderzijds omdat hij de mooie plaatselijke erfgename Katrina Van Tassel achterna zit.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Moeilijk om doorheen te komen.

Visueel voor mij niks meer aan te beleven, slap-stick humor en onserieus acteerwerk. Het grootste probleem is echter de pogingen om het gebrek aan spraak te compenseren. De teksten zijn vervelend en muzikaal is het soms nog redelijk, maar de constante aanwezigheid ervan begint na a few minutes in al hevig te irriteren.

De Headless Horseman heb ik overigens niets van gezien. Hier kan ik niets mee, bah.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Zo slecht als DonOswaldo vond ik het niet al is hier weinig horror te beleven. De muziek was inderdaad aan de repetitieve kant al was het wel fijn dat men enkele keren voor de 'danse macabere' te horen was. Dit muziekje is trouwens ook te horen in het spookslot van de Efteling. Ik ken het originele verhaal niet van de headless horseman . Ik zag Sleepy Hollow van Tim Burton, de Disney versie en nu ook deze silent versie (wellicht de oudste). Deze versie heeft ongeveer hetzelfde verloop als de Disney versie. Er is hier dus absoluut geen sprake van een echt spook, de headless horseman is gewoon een van de dorpelingen die zich hierin verkleedt. . Grappig dat Sleepy Hollow volgens de title cards zogezegd een Nederlands dorpje moest zijn hetgeen bleek met de voorstelling van een aantal karakters met "mijnheer" en "dame" als aanspreking. De setting en kostuums zaten goed, geloofwaardig om voor 18de eeuw door te gaan. Helaas is het verhaaltje aan de zwakke kant en de karakters weinig boeiend. Het einde is hetzelfde als de Disney versie, dom!

avatar van MarkAjx1

MarkAjx1

Hij is wel zo slecht als DonOswaldo beweert...

avatar van joolstein

joolstein

The Legend of Sleepy Hollow is een van de populaire Amerikaanse spookverhalen. Het duurde dus niet lang of het korte verhaal werd verfilmd. Deze versie uit 1922 is de enige van de drie stille verfilmingen die is bewaard gebleven. Het was eveneens de langste van de drie en werd geheel opgenomen met een nieuwe duurdere techniek (Panchromatische film die blauw niet langer spierwit maakte, en rood zwart) In deze versie zijn vele zaken tot in kleine details rechtstreeks uit het korte verhaal gehaald. (misschien wel de meest nauwkeurigste) Er werd gefilmd in de Hudson Valley-regio en rond Tarrytown, NY, de locatie van Irving's verhaal, om te proberen om zelfs met de setting en het landschap zo trouw mogelijk te blijven. Maar hier stuit je ook op een probleem er moet zeventig minuten worden gevuld. Die lengte wordt vaak in beslag genomen door de gedachten en plannen van Ichabod Crane. Om nog iets spannends te tonen komt men met een verzonnen subplot met pek en veren in het midden van de film om de zaken uit te rekken. De Ruiter zonder Hoofd komt slechts in twee scenes voor één keer aan het begin en opnieuw in de finale, en dat is te weinig! Deze film is niet slecht maar ook niet bepaald goed, en zal door de eerste verfilming van het verhaal en de techniek historische waarde bezitten maar het laat niet het beste van het stille tijdperk zien.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een film die de Amerikaanse legende gebruikt om zijn inhoud vorm te geven, maar vergeet dat dit deels een griezelscenario moet voorstellen. De horror binnen deze relatief korte horrorkomedie komt namelijk zeer beperkt voor de dag en omtrent enkel 5 minuten van de film. Erg jammer, want het is namelijk niet zo dat de humor geweldig weet te werken. De personages zijn erg flauwtjes vormgegeven en de inhoud concentreert zich herhaaldelijk op de minder interessante aspecten van de legende. De nogal wazige en uitgeveegde kwaliteit van de film weerhoudt het gebeuren er bovendien van om een overtuigende sfeerzetting op te roepen, waardoor het authentieke gevoel en wat geslaagde stunts de enige insteken zijn die het project bonuspunten opleveren.