Genre: Oorlog / Drama
Alternatieve titels: The Brest Fortress / Battle for Brest-Litovsk / Battle for Honor / Fortress of War / Брестская Крепость
Wit-Rusland / Rusland
Geregisseerd door: Aleksandr Kott
Met onder meer: Pavel Derevyanko
Gesproken taal: Duits, Wit-Russisch, Russisch en Oekraïens
Plot Brestskaya Krepost
"Surrender was not an option"
Deze film toont het heldhaftige verzet tegen de overname en de eerste dagen van de verdediging van het fort van Brest, welke bij de eerste slag van de Duitse fascistische indringers werd ingenomen op 22 juni 1941. Drie belangrijke zones waar weerstand werd geboden vielen onder de leiding van het regiment commandant Gavrilov, de volkscommissaris Fomin en het hoofd van de negende grenspost Kizhevatov. Vele jaren later wordt de veteraan Alexander Akimov nog altijd herinnerd aan de tijd dat hij, toen een vijftien jaar oud kind genaamd Sasha Akimov, ernstig verliefd was op de mooie Anya en zij plotseling in een omgeving van een bloederige oorlog terecht kwamen...
Lieutenant Kizhevatov
Zhena Kizhevatova
Diversant
Zhena Gavrilova
SnakeDoc
Dit lijkt me wel wat op de één of andere manier. Zal wel weer ontzettend moeilijk aan te komen zijn vrees ik.
fox_bert
weer een staaltje klasse van de Russische filmindustrie
Vanaf het begin tot eind blijft het spannend. Hopelijk komt deze film ook in Nederland uit.
Het is een pareltje.
SnakeDoc
Donders, wat zetten die Russen hier een waanzinnig meesterwerk neer. Schitterende muziek met waanzinnig mooie beelden. Visueel gezien is dit echt een plaatje.
Alles ziet er bijzonder gelikt uit, vooral de lucht gevechten en explosies.
Alexander Kott is er absoluut niet vies van om al het bloedvergieten bijzonder gedetailleerd in beeld te brengen. Dit maakt de film wel bijzonder realistisch, samen met het feit dat alle Duitsers ook gewoon Duits praten!
Een film met veel schokkend materiaal. De scène waarin een tank over een bult lijken heen rijdt zal mij nog wel een tijdje bij blijven.
Vond het einde overigens boven verwachting mooi. Kippenvel!
The Brest Fortress is (zoals fox_bert al zegt) een pareltje in zijn genre. Mag zich wat mij betreft voegen aan het rijtje met toppers als The Pianist, idi i Smotri en misschien zelfs Schindlers List!
Voorlopig: * * * *
(Nu te vinden in de MM-Pakket Service)
Mug
Lyrisch als de voorgangers (en eerdere stemmers) ben ik niet.
Je zou haast denken dat de Sovjet-Unie nog steeds bestaat, want deze 'Brest Fortress' is een sterk staaltje patriottistische cinema. Ook niet echt onvoorspelbaar, er wordt nog steeds gepronkt met de eretitel 'heldenfort'. Tijd dus voor een film.
Eerlijk is eerlijk, alles ziet er verzorgd uit. Helaas is de film geschoten in harde HD kwaliteit vol schokkende (lees: wiebelende/blijf-met-je-poten-van-de-montageknipschaar-af) beelden waar het CGI-bloed uit lichamen spuit en soms op de lens terecht komt. Realistisch blijkbaar, overdrijven is ook een vak. Liever gezegd, spuuglelijk. En veel ook nog in slow motion, ondersteund door een overdramatische (korenslag?) soundtrack.
En dan natuurlijk nog het script. Een vertelling door de vijftienjarige hoofdrolspeler (op latere leeftijd) (en let op de prachtige finale) die natuurlijk alle subplotjes aan elkaar weet te weven. Maar ook hier gaat het de mist in, want het subplotje van de romance tussen de reizende bioscoopman en het kruideniersmeisje is juist geforceerd en past niet in het plaatje.
Toch valt er genoeg te genieten, maar de moderne cinema-snufjes zijn echt niet mijn ding. Gelukkig is het tussen de bedrijven (gevechten) door veelal de 'good old stuff'. Een kleine ode aan de Sovjet-oorlogscinema weet de regisseur dan ook nog eens te brengen door een kraanvogel over te laten vliegen. Je zou bijna een tissue vol kunnen snuiten...
Montorsi
Groots opgezet, maar weinig imponerend.
Wat Mug al zegt, vaak ziet de film er verzorgd uit, wel wat te degelijk, maar het is vooral jammer dat alles continu digitaal bijgewerkt wordt waardoor de continu aanwezige ontploffingen er erg blokkerig en kil uitzagen. Dieptepunt vond ik echter nog wel de luchtgevechten, die vliegtuigjes konden écht niet. De soundtrack is verder erg saai en identiteitsloos, niet dat je je er aan stoort, maar zulke details zorgen wel voor sfeer (of de afwezigheid ervan). Ook het acteerniveau vond ik (met name in het begin) erg matig.
Maar buiten dat kon ik er ook amper van genieten. Het verhaaltje is als geschiedenisles nog wel aardig, maar verder vond ik het aardig doordeweeks hoe gek ook, heb het allemaal wel eerder gezien, dan zet ik liever Idi i Smotri nog een keer op. Een film uiteindelijk die weinig indruk kon maken en waar ik me vrijwel niet van kan voorstellen dat ik er binnen een jaar nog iets bijzonders aan kan herinneren.
wendyvortex
Goed uitziende oorlogsfilms, nadeel is ... er zijn al heeeeel veeeeeel films over WO2.
In zijn soort zeker niet de slechtste, doet wel wat denken aan een Russische/Sovjet-versie van Saving Private Ryan.
Niet slecht, de moeite waard, maar zal snel ondersneeuwen in die hele berg WO2-films.
- 1908 stemmen
Verschijnt deze ooit nog eens op dvd...? Ben reuze benieuwd maar kan nergens ook maar iets vinden over een release datum.
SnakeDoc
Ik hem hem 2 maandjes geleden aangeschaft, alleen met engelse subs!
Heb hem inmiddels ook al in de MM-Pakket Service geplaatst. Geen idee of je daar bekend mee bent?
Hier in ieder geval de link:
De Site >> MovieMeter pakketservice >> Brestskaya Krepost 2010
- 1908 stemmen
Sorry voor de late reactie Snakedoc. Ik had er even niet meer aan gedacht om te kijken of er respons was.
Maar ik heb hem inmiddels stiekem weten te regelen met Engelse ondertitels, dus ik kan hem gaan kijken.
En over die pakketservice heb ik wel eens gelezen, maar ik ken mezelf... ik ben bang dat ik een film te lang in huis zal houden, dus daar waag ik mij maar niet aan
Maar dank voor de tip!
SnakeDoc
Graag gedaan. Hoop dat hij je goed gaat bevallen. De beoordelingen van mijn MM partners vallen me toch ietsjes tegen dus een dikke vette voldoende kan deze film wel weer is gebruiken
Ik hoor van je,
Jennekes
Een film die je in één adem uitkijkt, maar toch lang niet zo goed is als Idi i Smotri. De verhaallijn met het jongetje dat zijn vriendinnetje wil redden is hartverscheurend en een mooie rode draad door de film. Prachtige beelden en een mooie dreigende filmmuziek. Een prachtfilm, maar geen meesterwerk.
RickZ
Rauw Russisch oorlogsdrama met zeer veel geweld en oorlogsactie. Bezopen is wel die uitbraak waarbij ze massaal afgeslacht worden . De dramatiek wisselt de actie redelijk af maar stelt niet veel voor tussen al het geweld.
Redelijke oorlogsfilm maar mist de side plots en de nodige drama en soap om deze film tot een groot succes te laten worden.
b00ts
Prachtige film wat mij betreft. Schitterend gefilmd. Dito muziek. Veel schokkende scènes. Ongelooflijk wat mensen elkaar toch aan kunnen doen. Enfin, deze misschien niet zo erg als Idi i smotri, maar toch.
Aardige indrukwekkende Russische oorlogsdrama. Het verhaal is best boeiend en wordt ook realistisch weergegeven (regelmatig best grof) en het einde vond ik best aangrijpend.
De film zal de russen behoorlijk wat gekost hebben want het zag er best indrukwekkend uit allemaal. Men heeft wel wat geld bespaard op de cast want die was nu niet bepaald indrukwekkend
Ze deden het wel overigens goed.
jessy1
Het is nu eenmaal geen Amerikaanse film, dus soap hoeft dit echt niet te zijn!
AmazingPP
Sterke drama / oorlogsfilm, waarin je met een aantal personages de film doorloopt. Prachtig gefilmd, sterk geacteerd, komt echt goed over, alleen vond ik het allemaal een beetje teveel gevechten en schieten en dat soort dingen. Goed, ik weet: het is natuurlijk een oorlogsfilm, maar het werd mij allemaal een beetje teveel van het "goede". Maar desalniettemin een zeer boeiende film die je wel pakt. 4 *
DVD-T
Redelijk sterke film.
Een ebetje jammer van het digitale aspect in de film en zeker het cgi bloed. Haalt me toch vaak wat uit de film dan dat het me echt kan meeslepen. Aan oorlogs geweld geen tekort in Brest Fortress. Er komen een aantal erg schokkende en imponerende beelden voorbij. In de karakter ontwikkeling en drama schiet de film wel iets te kort. Erg jammer, waardoor het niet heel erg meeslepend wordt. Wel is de film erg patriotistisch, maar is toch nergens echt storend. Verder een meer dan prima film
Leo1954
- 2073 berichten
Wat de film zijn kracht geeft is natuurlijk de werkelijk gebeurde geschiedenis. zie hier Er zitten mooie opnames in, de man die het verhaal verteld doet dat soms fraai poëtisch. Het is een heldenepos en dat mogen de Russen. De manier hoe dit alles gebracht wordt, staat in het teken van dit heldenepos. Dat maakt het niet slecht, maar mijn smaak is het niet. Ik lees dat er geen drama in de film zou zitten, ik zie het anders, de hele film zit vol met heel veel soms erg melodramatisch drama. Ik geef een voldoende.
JDSsmetje
Groots opgezet oorlogsdrama van (Wit-)Russische bodem. Zoals Mug al zei, hier en daar nogal patriottistisch, af en toe op het propagandische af. Sommige acteurs schoten ook een tandje tekort, maar het camerawerk is bijvoorbeeld wel heel erg goed. Alles ziet er overigens fantastisch uit en de vele gruwelmomenten zijn erg aangrijpend. Daarom is dit desalniettemin een goede film, schiet alleen dat beetje tekort voor als meesterwerk benoemd te worden.
The One Ring
Dat The Brest Fortress zou ondersneeuwen in de massa oorlogsfilms die al bestaan is een understatement. De complete film bestaat uit clichés en scènes die ik elders al gezien heb. Dus veel opofferingen, heldhaftige sterfscènes, het perspectief van een kind, grootse aanvallen, schurken die onschuldige burgers in koele bloede vermoorden, etc. etc. Niets nieuws onder de zon. Uiteraard wordt het ondersteund met dramatische close-ups en bombastische, overemotionele score. De veel te heldere, soms zelfs warme beelden zorgen voor verzachting van all ellende en schokken die je eventueel zou kunnen krijgen en de slechte CGI verstoord nog eens extra het gevoel voor realisme. Voor mij persoonlijk komt er nog eens bij dat ik patriottitische, heldenoorlogsfilms vaak ook de minst boeiende vorm van het genre vind. Er is dan ook weinig bestaansrecht voor de film te bedenken, of je moet de achtergrondgeschiedenis van deze specifieke verdediging interessant vinden, maar of deze overgedramatiseerde verfilming daar het beste beeld van geeft betwijfel ik. De actiescènes houden het nog enigzins boeiend, maar het eindresultaat heeft toch vooral een achterhaald gevoel.
adriaantje
Als we hat aantal bommen die neerdalen als waardemeter gebruiken verdiend deze film alleszins de volle vijf punten.
Het verhaaltje is echter te dun om de film te dragen. Het is niet meer dan een opeenvolging van gevechten en ontploffingen. Al moet ik toegeven dat het allemaal wel spectaculair en zeer goed in beeld gebracht wordt en erg realistisch overkomt.
Vooral voor diegenen die eens willen demonstreren met hun nieuwe surround met groot vermogen, is deze film een goede keuze.
Leo1954
- 2073 berichten
Nou adriaantje, het verhaal is op zich helemaal niet zo dun. Het is een film gebaseerd op een gruwelijk gebeurtenis, waarbij de Russen enorm lang stand hebben gehouden, veel langer dan de Duitsers ooit hadden durven dromen. Het is een symbool geworden van het verzet van de Russen tegen het Derde rijk.
Over de uitwerking kun je twisten, maar om het verhaal dun te noemen, nee dat gaat er bij mij niet in.
adriaantje
Echt gebeurd is het zeker. En ze hebben blijkbaar inderdaad zéér lang stand gehouden.
Naar mijn smaak zelfs een half uurtje te lang.
(Grapje hoor.)
Deze film is ook een beetje het Russische antwoord op de Duitse film "Stalingrad" waar de Duitsers lang hebben stand gehouden onder erbarmelijke omstandigheden en wegens falen van generaal Paulus.
- 1908 stemmen
Ik zit echt met een 'Tsja' gevoel...
De film kwam op bepaalde punten wel een beetje amateuristisch op mij over.
Zo vond ik het acteerwerk (op een enkele uitzondering daargelaten) soms behoorlijk matig, alhoewel dat naar het einde toe wel beter leek te worden.
Ook de special effect's zijn niet om over naar huis te schrijven. Vooral die vliegtuigen zagen er te nep uit.
De gevechten op de grond kwamen ook vaak een beetje amateuristisch op mij over. Denk aan soldaten die dood neervallen terwijl er geen kogelinslag op hun lichaam valt te bespeuren en soldaten die maar wat gaperig blijven staan terwijl ze onder vuur liggen. Op dat vlak hadden ze wel de hulp van een militair expert in mogen roepen om het allemaal wat realistischer te doen lijken.
De Duitsers spraken ook echt Duits, dat gelukkig wel, maar dat Duits bestond eigenlijk uit niets meer dan wat oneliners en kwam nogal geforceerd en nep over. Een soort 'Jiskefet' Duits.
Maar goed, daar staan ook wel degelijk een paar pluspunten tegenover.
Het verhaal zelf vond ik wel interessant en ik bleef benieuwd hoe het af zou gaan lopen. Ook het camerawerk vond ik er puik uitzien.
Daar komt bij dat het gevoel van wanhoop mij ook wel wist te bereiken. Op een gegeven moment is het een decor van dood & verderf met passende muziek en indrukwekkende camera shots. Dat kwam allemaal goed over.
Met een iets groter budget ten bate van de bijrollen, special effect's, de Duitsers en de militaire kennis had dit zomaar een topper kunnen zijn.
Nu kom ik helaas niet verder dan een kleine 3,0*
henkula
ik ben geen liefhebber van oorlog films, zeker de propagandistische als deze niet.
TinkerTex
In het begin lijkt deze film veel op een wat moderne actiefilm doordrenkt van moralistisch gebral, zoals je dat ook in het mwa-mwa Rigas sargi ziet.
Later, wanneer de wanhoop en uitputting toeslaan, biedt de film enkele adembenemende momenten. Door middel van geweldige make-up wordt de aftakeling griezelig overtuigend weergegeven. Hoogtepunt is de fantastische cinematografie! Deze zorgt voor onbeschrijflijke momenten en brengt de waanzin van de oorlog geweldig goed in beeld.
Iets minder vind ik de verplichte voice-ver die wat mij betreft weinig toevoegt.

7-Beon-bang-ui Seon-mul
Komedie / Drama, 2013