• 9.372.182 stemmen

Geregisseerd door: Jorge Fons

Met onder meer: Ignacio López Tarso, Adalberto Martínez en Jaime Fernández

Gesproken taal: Spaans

Plot Los Albañiles

Wanneer een bouwvakker vermoord wordt gevonden op zijn werk, start de politie een onderzoek. Middels een undercover onderzoek komt er al snel meer aan het licht. Iedereen lijkt haast corrupt te zijn en wil koste wat kost voorkomen zijn bevoorrechte positie kwijt te raken.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Er bestaan er meerdere van : samenwerkingen van Fons met Vicente Lenero...el callejon de los milagros is de gekendste ongetwijfeld, het verschil is alleen dat Lenero hier ook behalve het scenario ook de roman schreef waarop het scenario is gebaseerd. Hoewel deze prent minder gekend is won hij nota bene een zilveren beer in Berlijn !

Net als het gememoreerde gekendste werk van Fons ook hier een soort mozaiekfilm , zij het niet gericht op een bepaalde buurt maar een bevolkingsgroep: de bouwvakkers. Een topos al dierbaar aan de neo- realisten wordt hier weer opgenomen : dat van de huizenbouwers die zelf geen fatsoenlijk onderdak hebben en leven in slums. We zijn in de jaren 70, de politieke lading is- als meestal- bij Fons duidelijk en de autoriteiten- hier via de flikken en de bonzen van de bouwbedrijven- komen er niet best af.

Fons huurde voor deze film zeer vele gekende namen in en we zien een ensemble cast aan het werk, we hoeven slechts een ouwe Katy Jurado ( die bij kenners geen introductie behoeft...) te noemen, hier als de overspelige vrouw van Lopez Tarso ( die jullie ook kennen van Macario...). Met die laatste beginnen we ook als we zien hoe deze wederom stronken nachtwaker POV wordt doodgeknuppeld in de nieuwbouwflat onder constrctie op het bouwterrein.

Wat volgt is een serie flashbacks, qua narratieve structuur en bruuskheid van die flashbacks doet dit sterk aan cadena perpetua van Ripstein denken, niet toevallig ook geschreven door Letirio. Wie echter zou verwachten dat dit de opmaat is voor een whodunnit die ons na afstrepen van de verdachten leert wie ut gedaan heeft, zal hier echter teleurgesteld worden. Wat we wel zien is een weinig vrolijk stemmende schildering van de paupercultuur in Meggiko stad, met proleten die al net zo weinig verheffend zijn als die in los olvidados of zeg brutti sporchi e cattivi : ze zijn allemaal lelijk, smerig en gemeen. Alleen het ventje Isidro en de andere kiddies krijgen nog een potentiële kans op redemption, maar ook dat ziet er somber uit.

Natuurlijk zijn ze slachtoffers van een Systeem waarvan de werking op microniveau wordt geillustreerd via de corrupte en incompetente aannemers, en vooral de al even corrupte en incompetente flikken, die buitendien uiterst gewelddadig zijn. De bewering hierboven dat die flikken een "undercover " operatie oid. zouden beginnen om het murder mystery te ontrafelen is overigens pertinente onzin- helaas.

Kortom : te veel sociaal- realisme en te weinig gekkigheid of stilering om voor de meesten hier interessant te zijn, er is trouwens wel een DVD met subs maar die is fullscreen. Overigens : deze zilveren beer winnaar moet 743356798953289753369843 keer op de Duitsche teevee te zien zijn geweest en door velen hier bekeken. Waarom stemmen jullie dan niet ?