• 9.376.236 stemmen

Geregisseerd door: Gary Sherman

Met onder meer: James Farentino, Melody Anderson en Jack Albertson

Releasedatum: 11 februari 1982

Plot Dead & Buried

"It will take your breath away. All of it."

Er gebeuren vreemde dingen in het altijd zo rustige kustplaatsje Potter's Bluff. Een reeks van onsamenhangende moorden houdt de kleine gemeenschap in hun greep. Danny Gillis - de sheriff - staat machteloos. Nog verontrustender is de mysterieuze verdwijning en het weer net zo raadselachtig opduiken van een aantal van de overledenen. Naar mate Gilles onderzoek vordert komt hij ook meer en meer achter de schokkende waarheid die het stadje herbergt...

Sheriff Dan Gillis

Janet Gillis

William G. Dobbs

Girl on the Beach / Nurse Lisa

George Le Moyne / Freddie

avatar van Halcyon

Halcyon

Heerlijke, sfeervolle film die boogt op een oerdegelijk verhaal: Een of andere wetenschapper annex maniak waant zich god en tracht zo leven en dood naar zijn hand te zetten. Een leuk idee dat samen met goed acteerwerk en mooie gore-momenten een stijlvolle horrorfilm oplevert. De plottwist op het einde maakt het allemaal nog een beetje meer de moeite waard.

avatar van Vascago

Vascago

Ongelooflijk dat ik deze film niet kende. Kreeg hem deze week te leen van een collega. Helaas een gebrande dvd-rip wat duidelijk te merken was aan het feit dat het geluid van de stemmen een paar seconden voorliep op het bewegen van de lippen van de acteurs.

Ik kon me daar verder makkelijk overheen zetten omdat ik compleet opgezogen werd door de film. Wat een fantastische sfeer, super spannend en creepy en een paar keer had ik zo ongeveer een hartverzakking van schrik. Kippenvel all over. De film bevat tevens een heerlijk verhaal. Nu eens geen rottende, stinkende, uit elkaar vallende, slome en domme zombies, maar ondoden die als gewone mensen door het leven gaan. Weer tot leven gewekt door een Nutty Professor. Ook het acteerwerk was van een zeer goed nivo. De twist aan het einde was in mijn ogen niet minder dan briljant. Zouden de regisseurs van The Others (Amenábar) en The Sixth Sense (Night Shyamalan) hier hun inspiratie vandaan hebben gehaald? Geniaal !!

Ik heb supergenoten en zal dat nog wel een tijdje blijven doen ook. Kan het echt niet geloven dat ik er nog nooit van gehoord had. Deze film hoort absoluut in mijn verzameling thuis en hoop dat iemand mij kan vertellen waar ik hem kan kopen/bestellen. De beste versie ervan. Alvast Bedankt.

Een pareltje dat in mijn ogen een klassieker zou moeten zijn en misschien wel is. Een must voor de liefhebber.

avatar van Macmanus

Macmanus

What What What!

Goed acteerwerk lees ik gewoon een paar keer ghehe. Wel grappig dacht even dat ik de eerste Darabont aan het kijken was, die wou ik ook altijd al eens zien, maar die heet Buried Alive. Vond het al vreemd dat hij zulk slecht acteerwerk had geregisseerd, wat je ook verder van ze oeuvre mag vinden dat zit toch meestal wel snor.

Maar hij had hier dan ook niets mee van doen. Weet ook weer hoe ik deze ooit heb gedownload omdat ik die poster erg gaaf vond. Helaas is het fals advertisment want de film is zeker niet zo bad ass als de poster. Verhaaltje is best geestig vreemd dorpje met enge mensen. Helaas is de uitwerking pover en is het extreme geschreeuw van Farentino hilarisch slecht.

Ach typisch 80s horrortje verder vermaakte best wel, maar echt goed is het niet.

2 sterren.

avatar van Zinema

Niets bijzonders.

Dit sfeervolle horrorfilmpje met TV-acteur Farentino is best te doen. Verwacht geen goede acteerprestaties of bakken gore, maar wel een prima opening en een klein beetje spanning. Het verhaal is echter niet het sterkste punt en begint tegen het einde wat te irriteren vanwege de vele goofs en plothiaten.

Redelijk.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Welcome to Potter's Bluff

Halloween ! Dat betekent een aantal horrorfilms bekijken. Eerste uit mijn selectie was Dead & Buried, een klassiek horrowerkje die heel typerend is voor het genre in die periode. Hoewel alles nogal voorspelbaar was en weinig afschrikwekkend voor een zombiefilm , is het resultaat bovengemiddeld door de sfeer van Potter's Bluff (de beginscène) en de special effects van Stan Winston. Ik vond het niet slecht, al is dit inmiddels een gedateerde film. Met eveneens Lisa Blount, de kortgeleden overleden schoonheid uit heel wat horrorfilms.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Goede sfeervolle horror. Zoals meeste films uit het subgenre van zombies is het wel te doen. Die scene wanneer een priknaald in iemand oog wordt geduwd was hier een vrij onprettige scene. Niet echt fijn om dat zo te zien. Dus deze film is eigenlijk geslaagd. 3,5.

avatar van Perry Meer

Perry Meer

Neuh ik heb de film gezien en vond er niet veel aan, okay het dwepen met

het jaren 80 gevoel dat begrijp ik dan nog wel maar voor de rest..

een mager ongeloofwaardig verhaal, geen 'schrikmomenten' het keuvelt

maar zo'n beetje anderhalf uur door, de poster is wel fraai

dat dan weer wel

avatar van DVD-T

DVD-T

Heerlijk eightees filmpje. Sfeervol. lekkere gore en een fijn verhaaltje. Er is een leuke wending aan de zombiefilm meegegeven.

Echt slecht.

Het eerste kwartier was het nog wat afwachten of het nu echt horror was, of eerder comedy/horror. Een paar lachwekkende moorden en belachelijke stijlkeuzes zorgen ervoor dat het allemaal nogal moeilijk serieus te nemen valt.

De film doet dat zelf wel, waardoor het al snel eerder huilen dan lachen wordt. Het betert wel iets wanneer Farentino eindelijk wat politiewerk begint te verrichten, maar hoe dichter hij bij de waarheid komt hoe slechter de film wordt. Wat trieste moordjes tussendoor helpen de film dan ook niks.

Rest enkel nog een belachelijke eindtwist die helemaal nergens op slaat en je hebt een baggerwerkje dat niet voor niks onbekend en onbemind is gebleven. Gewoon begraven, maar dan wel in de kist.

avatar van Insignificance

Insignificance

Ik wil nog wel een beetje lief zijn voor dit soort horror esthetiek van toen, maar erg enthousiast word ik er onderhand ook niet meer van. Althans niet van deze Dead & Buried. Het alom geroemde sfeertje valt wel mee en als het gaat om de moorden weet het zich ook niet echt te onderscheiden. De eerste is de beste. Vaak geen goed teken, al valt dat hier nog mee. De vieze effecten, nou ja, vooruit maar.

Het is er uiteindelijk eentje die opvalt vanwege z'n plotje. O'Bannon las ik, misschien heeft dat er ook iets mee te maken. Probleem is wel dat hoe langer het duurt en hoe meer tijd je krijgt om er bij stil te staan, hoe doorzichtiger het wordt. Met nul voorkennis en een dikke dosis naïviteit komt het dan nog wel een eindje. Misschien dat Albertson nog even blijft hangen, maar dat is het dan ook wel.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Het heeft een Twin Peaks-achtig sfeertje met een lieflijk muziekje op de soundtrack en kleurrijke personages uit de dorpsgemeenschap. Surreëel en sfeervol, maar het rommelige plot verspeelt zijn kaarten veel te vroeg in de verhaallijn: de moordenaars komen bij de eerste moord namelijk vol in beeld. Het gevolg is dat de obligate speurtocht van de goedhartige sheriff niet eng of spannend wordt. Daarnaast worden er aan de lopende band bijrollen vermoord, maar die personages worden nauwelijks meer geïntroduceerd dan dat zij een functie hebben als aanstaand slachtvee. Karakters vermoorden heeft geen effect als je geen binding met ze kunt krijgen. Dead & Buried (1981) heeft absoluut zijn charme als foute B-film (houterig acteerwerk, cheesy dialogen, onlogische plotwendingen). Toch ontgaat het mij waarom deze specifieke titel hier en daar als vergeten 'horrorklassieker' wordt getipt. Zo bijzonder is het niet.

avatar van scorsese

Matige film waarin een klein vissersdorpje wordt opgeschrikt door een paar moorden. Vooral de eerste helft is nogal eentonig en langdradig. Hierna komt er wat meer vaart in het plot en het einde is ook wel leuk. Spannend wordt het nergens en de make-up effecten komen zeker wat verouderd over. Een nipte 2.5 sterren.

avatar van Leno

Leno

De sfeer en onbouw zijn sterk, waarbij goed toegewerkt wordt naar de prima climax waarbij het wel knullig is dat die sheriff niet weet dat hij eigenlijk ook dood is; hoeft hij dan niet bijgewerkt te worden??. Verder is het weinig bijzonder, de gore is aardig maar eng wordt het nooit. De cast is vrij matig en met de setting wordt weinig gedaan.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Een sympathieke en minder bekende horror uit begin jaren 80. Heeft qua sfeer en toon wel iets weg van een John Carpenter als The Fog en past qua sfeer ook wel bij de Stephen King verfilmingen. Maar Dead & Buried heeft verder niet echt veel grote namen. Het script werd weliswaar geschreven door Ronald Shusett, de schrijver van Alien, dus daar kan de film flink mee pronken. Ook de naam Dan O’Bannon (die andere scenarist van Alien) wordt genoemd, maar O’Bannon zelf zegt vrijwel niets met deze film te maken te hebben. Regie is in handen van Gary Sherman, die hiervoor de horror Death Line maakte en na deze film het aardige vervolg Poltergeist III regisseerde. Maar er is wel een grootheid betrokken bij de film; niemand minder dan legende Stan Winston verzorgt namelijk de effecten.

Dead & Buried is geen snelle, flitsende horror, maar moet het hebben van de sfeer en het mysterie. De film wordt langzaam opgebouwd, met hier en daar een moordpartij en een enkele zeer effectieve scare. Echt eng is de film niet, maar de duistere, dreigende sfeer die wordt neergezet is wel aanstekelijk. De effecten zijn voornamelijk alleraardigst en creatief, met hier en daar een knullige uitzondering (de man die zuur geïnjecteerd krijgt is wel heel duidelijk een pop). De personages zijn prima en ook het acteerwerk voldoet, met Jack Albertson - de opa uit Willy Wonka - als duidelijke hoofdattractie en Robert ‘Freddy’ Englund speelt verder nog een klein, geinig rolletje. Hoofdrolspeler Farentino is iets minder, zeker tegen het einde wordt zijn overacteren nogal lachwekkend. Desondanks kent Dead & Buried een sterk einde.

3,5 sterren.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Dorpjes waar je beter niet kan komen aflevering 906: Potter's Bluff. In de herziening! En meteen promotie naar de Eredivisie. Linkerrijtje. Dit is toch wel een uitermate origineel verhaal, met goede scares, lekker sfeertje en fijne FX die de film nog op het video nasty lijstje terecht liet komen. Robert Englund en de burgemeester/astronaut uit Northern Exposure nog in kleine bijrolletjes. Niet te veel inlezen, gewoon lekker onbevangen in gaan.

avatar van ibendb

ibendb

Om de een of andere reden verwachtte ik een dwaas, overdreven en goedkoop prulletje. Wel, ik kwam bedrogen uit want dit is een erg uitzonderlijke film gebleken.

In Dead & Buried volgen we de sheriff van Potter's Bluff. In het stadje worden mensen vermoord die nadien weer zonder schrammetje tot leven komen. Hij staat voor een raadsel en moet de oorzaak van dit alles vinden voordat er nog meer doden vallen. Een basic concept, hoor ik je denken. Niets is echter minder waar want het verhaal gaat veel dieper en donkerder dan dat. Ik was vooral verbaasd hoe zwartgallig enkele thema's waren. Ook waren er een paar moorden - vooral de wel erg snelle naald-scène - die me echt deden springen.

Stevig materiaal met goede practical effects. Het gaat iets te hard over de top naar het einde toe waardoor er toch wel een half sterretje af moet.