• 9.371.613 stemmen

Geregisseerd door: Lynne Littman

Met onder meer: Jane Alexander en William Devane

Releasedatum: 23 augustus 1984

Plot Testament

"Imagine a day like any other. The children are fighting, the refrigerator is humming. Highways are jammed, playgrounds are filled. Everything is perfectly normal... For the very last time."

Nadat de VS is opgeschrikt door een serie nucleaire explosies probeert de hechte gemeenschap in het dorpje Hamlin de draad weer op te pakken. Carols echtgenoot is omgekomen bij de nucleaire ramp en zij moet nu proberen haar gezinsleven met haar drie kinderen in stand te houden in de wetenschap dat ook zij niet zijn ontsnapt aan het verwoestende effect van de radioactieve straling,

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Carol Wetherly

Tom Wetherly

Brad Wetherly

Mary Liz Wetherly

Scottie Wetherly

Henry Abhart

Rosemary Abhart

Simon Smith (crew films)

Dit is echt een erg heftige film. Heeft diepe indruk op me gemaakt toen ik m een paar jaar geleden zag. Hij werd door een commerciële zender een keer 's middags uitgezonden. Bijzonder dat je met weinig middelen zo'n indrukwekkende film kan maken over de nasleep van een atoomramp.

avatar van Gish

Gish

Indrukwekkende film, veel en veel beter dat het veel explicietere "The Day After". De ontreddering van de moeder is werkelijk prachtig weergegeven. Is hij al op DVD uit ?

Mocht hij ooit op tv komen, ZIEN!

Simon Smith (crew films)

Volgens mij is deze alleen in regio 1 op dvd uitgekomen, via Amazon is deze versie wel verkrijgbaar.

avatar van Gish

Gish

Simon Smith schreef:

Mooi, heb helaas nog steeds een regio 2 apparaat van Sony.

Binnenkort zit ik in de States en ga daar toch maar wat inslaan.

Sommige films komen hier gewoon niet meer uit.

avatar van jtsterkenburg

jtsterkenburg

een paar maanden geleden gezien, maar ik heb gemerkt dat deze is gegroeid. prachtige ongrijpbaar sfeertje en heel warm maar dramatisch gevoel. 0.5 verhoogd

avatar van danuz

danuz

Eén van de sterkere en meer ingetogen post-apocalyptische films, waarin weinig wordt prijsgegeven over het hoe en waarom, maar mooi wordt geconcentreerd op de overlevingsdrang en -kans van een gezin.

avatar van emmes

emmes

Een van de meest deprimerende films die ik ooit gezien heb. Bah.

Kevin Costner heeft er een van zijn eerste rollen in, maar ook dat is niet het bekijken waard.

Simon Smith (crew films)

Dus deprimerend = slecht?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Nogal suffe film eigenlijk. Een gezin uit het dorpje Hamlin overleeft na een nucleaire ramp. Om dit te tonen worden er geen special effects gebruikt maar je kan het allemaal wel raden. De radioactiviteit heeft alle levende organismen aangetast : het eten is bedorven en de mensen sterven stilaan aan de gevolgen. De levendige activiteit van het begin maakt geleidelijk maar zeker plaats voor de overdovende stilte op het einde van de film. En het gezin wordt daartussen ook geconfronteerd met haar eigen verliezen. Deze evolutie vond ik het sterkste aspect van Testament. De setting was goed maar het suffe slaperige acteerwerk konden me echter niet raken. The Road was een veel sterkere prent rond hetzelfde onderwerp. Met een nog jonge Kevin Costner en Rebecca De Mornay als jong koppeltje.

avatar van mrklm

mrklm

Hartverscheurend drama over hoe een serie nucleaire explosies zowel letterlijk als figuurlijk de hechte gemeenschap in het alledaagse dorpje Hamlin verwoest. Centraal staat Carol [Jane Alexander] die niet alleen het verlies van haar echtgenoot [William Devane] moet verwerken, maar zich ook realiseert dat haar ook haar kinderen door radioactiviteit zijn besmet. Lynn Littman ontwijkt sentiment en melodrama door de meest dramatische momenten buiten beeld te laten plaats vinden. Het ontwapenende spel van Ross Harris, Roxana Zal en de debuterende Lukas Haas als de kinderen en het (terecht) alom geprezen ingeleefde acteerwerk van Alexander komen zorgen voor een aantal momenten die nog lang na blijven spoken - een dans tussen moeder en zoon op 'All My Loving', een intiem gesprek tussen moeder en dochter en de laatste keer dat ze haar jongste zoon in bad stopt -. Het zijn die alledaagse momenten die het meeste indruk maken en vooral daardoor behoort Testament tot de meest indrukwekkende post-apocalyptische films aller tijden.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een gezin probeert te overleven nadat een nucleaire ramp heeft plaatsgevonden. De film concentreet zich op de impact die het heeft op het gezin. Deze micro-aanpak werkt op zich goed, maar je mist soms toch een beetje context van wat er zich verder allemaal afspeelt. Destijds uiteraard urgenter, maar nog steeds een prima film. Sentiment wordt nagenoeg vermeden en Jane Alexander zet een goeie rol neer.

avatar van LatkeKid

LatkeKid

Jeeetje mensen, wederom zo een mega-interessante film waar je keihard voor moet graven als je in Nederland woont, en die je gewoon niet legaal kan bekijken zelfs al WIL je ervoor betalen.

Sorry voor het gesoap-box; ik probeer me op het moment door de cruciale Koude Oorlog-era films van dit soort heen te werken. De medogenloze hopeloosheid van die tijd leent zich echt aan een aantal verschillende werken die op een hele eigen manier allemaal met veel hart en ziel weten te weerleggen hoe vreselijk onwenselijk een nucleaire oorlog is.

Ik vind dit echt een bijzonder soort post-apocalypstische fictie, en dan heb ik het voornamelikk over films uit de jaren 80.

Hier is een korte lijst die ik onlangs verzameld heb van films die ik heb bekeken/wil bekijken:

- The Testament (nog niet gezien, helaas dus).

- Threads

- When the Wind Blows

- There Will Come Soft Rains

- Come and See

- The Day After

—-

Dit is wat mij betreft echt een eigen pareltje van een genre, en ik denk dat het vooral een belangrijk genre is. Het is schandalig dat veel mensen van mijn generatie niet eens afweten van het bestaan van de bovengenoemde films.

Nu begin ik die snobbistische filmfanaten enigszins te begrijpen. Ik denk alleen dat heel veel mensen dit soort films goed zouden weten te waarderen als ze er maar vanaf wisten en ze ergens tegenkwamen op de streaming apps.

avatar van LatkeKid

LatkeKid

LatkeKid schreef:

- The Testament (nog niet gezien, helaas dus).

- Threads

- When the Wind Blows

- There Will Come Soft Rains

- Come and See

- The Day After

—-

Ik quote mezelf even omdat ik mijn bericht niet kan editen. Inmiddels heb ik “Testament” gezien, maar ik vond hem tegenvallen. Het is tot dusver mijn minst favoriete film uit dit genre. Ik vond het slecht geacteerd, melodramatisch en de personages interesseerden me gewoon niet genoeg. Ik vond ook dat de emotie’s van de characters heel erg all over the place waren, maar op een manier die ik niet heel realistisch vond.

De vader vond ik een heel irritant personage en hoe de moeder om hem zat te zeveren was daarom ook niet boeiend voor mij.

Met betere acteurs had dit een goede film kunnen zijn. Ik geef hem 3 sterren omdat ik in een gulle bui ven, maar misschien trek ik er later wel eentje vanaf.