• 9.376.815 stemmen

Releasedatum: 22 september 2011

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Colombiana

"Revenge is beautiful."

Op haar 10de zag Cataleya Restrepo hoe haar ouders in Colombia werden afgeslacht door drugsbaron Don Luis. Ze groeit op als keiharde huurmoordenaar voor haar oom Emilio in Chicago. Maar in haar vrije tijd is ze op zoek naar het enige dat haar drijft: het vinden van de moordenaars van haar ouders.

Strakke actie/wraakfilm.

Hoewel ik niet van het type kijker ben die voor iedere scene puur naar realisme kijkt, stoorde ik me hier en daar toch wel aan de geloofwaardigheid in sommige vechtscenes waaruit het bleek dat mevrouwtje ineens over superheldin-achtige krachten beschikt.

Het laatste 'rambo' gedeelte was ook een beetje over de top.

Voor een film met Stallone in de hoofdrol kan het nog, maar een Zoe Saldana....hmm

'Cute little princess with bad childhood goes Rambo on steroids'..

Toch een 4 voor het verhaal en de spanning.

djelle

Olivier Fontana kwam exact 20 jaar na de eerste atoombom op Hiroshima uit de baarmoeder en daarom koos de regisseur als pseudoniem voor Olivier 'Megaton'. Om zo’n maffe verbanden te leggen moet je wel een artiest zijn, en dat lijkt op het eerste zicht een perfecte match voor die andere maffe hersenkronkel uit Parijs, de nog steeds het kind in zich -zoekende en meestal vaste waarde -Luc Besson. Besson Schreef Colombiana, dat grofweg kan gedefiniëerd worden als een soort rauwe versie van Leon. Maar dan wel een met een opgroeiende Mathilde die geen tijd noch zin heeft om haar leermeester giechelend achterna te zitten met een waterspuit.

Ene Don Luis moet eraan -hoofdverantwoordelijke voor de dood van haar ouders- en dat maakt ze al van kleinsaf op een hilarisch pijnlijke manier duidelijk. Hoe het vanuit deze leuk gevonden aftrap verder evolueert blijft intrigerend en vermakelijk, maar op zeker ogenblik ook bijzonder fantasieloos en droog, zeker naar Besson-normen. Eigenlijk gaat het pas in de laatste 10 minuten goed los, en voor wie een kaartje koopt om een wulpse furie fricassee te zien maken van haar oud zeer is dat een beetje pover.

Niet dat er verder absoluut geen actiescenes inzitten, maar er wordt simpelweg te veel en te lang omheengeluld met oninteressante clichéromances en repetitieve deontologische preken. De prent neemt zichzelf bij momenten te serieus en narratief, en dat rijmt niet met dit soort wraakfilms. Zeker niet als het de lijn niet helemaal doortrekt en er extreme toevalligheden inzitten, met name de wijze waarop haar dekmantel valt, waar Steven Seagal zelfs van zou blozen.

Zoë Saldana is nochtans alleraardigst in haar rol als 'sexy venom' die erg prikkelend op haar lolly kan sabbelen na een sensuele douche, en als ze attaqueert is het doorgaans wel origineel en/of geestig. Cliff Curtis laat weer wat van zijn acteertalent zien en meneer Megaton is op visueel vlak best een deftig filmmaker. Al bij al geen slechte wegkijker dus, maar wat de atoombomversie van Leon had kunnen zijn werd hier helaas een ietwat makke hersenkronkel.

avatar van arno74

arno74

De film is onderhoudend, toont redelijk goede actiescenes en heeft een goed script, maar biedt niets wat we niet eerder gezien hebben. De dialogen zijn niet bepaald diepgaand (op enkele scenes na). Het begint sterk maar halverwege zit er een behoorlijk saai stukje in.

Het is een film waarbij je niet teveel moet nadenken, en ook niet jezelf moet afvragen of alles wel zo realistisch overkomt (het realisme heeft soms een niveau dat meer in een actiekomedie thuishoort dan in een actiethriller). Het verhaal deed me denken aan de film Léon, maar deze is bij lange na niet zo goed. Soms had de hoofdrolspeelster ook wel wat weg van Lara Croft.

Kortom, onderhoudende actie met een goede script, maar dat niet altijd even geloofwaardig overkomt. In ieder geval wel het zien waard, maar ga niet met hoge verwachtingen erop af.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Goede actie + moorden (gevangenis, haaien, honden)

Blijft ook een genot om naar Zoe Saldana te kijken.

Verhaal en dialogen waren wel matig en ook een paar ongeloofwaardige scenes.

Toch een ruime voldoende.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Hier en daar zit een lekkere scène maar over het algemeen komt deze actiethriller vrij basic uit de verf. Nergens ben ik echt verrast en het kwam neer op een simpele goodguy-badguy verhouding. De achtervolging op de kleine Cataleya was best leuk maar ik heb het gevoel dat het niveau van dit moment niet meer geëvenaard werd in de rest van Colombiana. De ontsnapping uit het cellenblok was ook wel degelijk in beeld gebracht maar op een gegeven moment ging de voorspelbaarheid toch domineren. Daarnaast vond ik dat er teveel overbodige shots in zaten en de montage was ook niet bepaald subtiel. Het keek gemiddeld weg, maar een goede herinnering heb ik er niet aan overgehouden.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Aardige actiefilm die vooral tegengewerkt wordt door een script waar alle logica aan ontbreekt. Ik bedoel, bij een actiefilm ben ik al niet te kritisch met betrekking tot het verhaal, maar hier zaten echt een paar momenten in die nergens op sloegen (bijvoorbeeld die vriend van de vriend die de foto doorstuurt om haar in het bestand op te zoeken, zodat de FBI plotseling haar kan vinden). Sowieso was dat hele gedoe rondom haar en haar vriend te suf voor woorden. Gelukkig zat de actie nog een beetje goed in elkaar maar anders was dit echt drie keer niks geweest.

Mr_White schreef:

Inderdaad, precies wat ik bedoelde. Dat was wel héél erg toevallig ineengeknutseld om er plots een spannende draai aan te geven. En ik kan veel hebben als het over actiefilms gaat, maar er is een verschil tussen simplistische plottwists/domme toevalligheden en pure gemaaktheid. Zeker storend bij een prent die zichzelf af en toe wat te serieus wil nemen.

Mr_White schreef:

Die vriend besloot zijn maatje te helpen omdat hij zei dat hij eigenlijk niet zo veel afweet van zijn vriendin/scharrel.. Dit deed hij door een connectie die hij heeft bij de FBI. De foto werd vergeleken met zaken die er al in de FBI database stonden en een match werd gemaakt, waarop de foto ook automatisch werd toegevoegd aan de database. Vervolgens werd het telefoontje getraceerd etc etc. Dus zo "plotseling" hebben ze haar niet gevonden en technisch is dit goed mogelijk.

Wel is het hele voorval met een foto maken en toevallig een vriend kennen die een link heeft (en gebruikt ) met de FBI. Maar goed, je bepaalt als kijker zelf in hoeverre je jezelf hieraan stoort. Het is en blijft een actiefilm, en een hoog realisme gehalte moet je dan ook niet echt verwachten ben ik van mening.

purekillah schreef:

Het is natuurlijk dat wat het nu net zo plots en geknutseld maakt. Ze hadden met wat moeite wel een minder flauwe reden kunnen vinden om haar ineens op het spoor te komen, en er iets meer naar toegewerkt. Plots verschijnt een vriend van het vriendje van Cataleya in het verhaal, stuurt achter zijn rug een foto van zijn vriendinnetje door om haar background te checken en dan nog naar iemand van de FBI die hij toevallig kent?! Zo extreem gemaakt heb ik het zelden gezien, zelfs niet in de meest simpele actiefilms.

Ik ben van dezelfde mening, realisme is quasi onbelangrijk in actiefilms maar zoals ik al zei moet het nu ook niet te geknutseld overkomen wat iets helemaal anders is. En zeker wanneer het om een actiefilm gaat als hier die bij momenten zichzelf wat te serieus neemt is dat wel een domper.

djelle schreef:

Eens, viel me ook op. Maar ik stoorde me er niet echt aan.

Dan heb je geluk .

avatar van Macmanus

Macmanus

Aardig.

Typische Besson geproduceerde actiefilm. Aantal fijne punten, altijd modern, sterke montage. Ook Saldana vond ik leuk. Kon het wel waarderen dat ze toevallig net in haar onderbroek moet zien te ontsnappen uit een pand. Ook niet helemaal mee eens dat de film zichzelf heel serieus neemt. Tussen de linies door weten ze best waar ze mee bezig zijn. Neem het einde nou. Meneer waarschuwt dat ze een soort sluwe ninja is die ongezien je afmaakt en dan knalt ze er in met een bazooka keihard in.

Nadeel blijft dat Besson niet een Crank achterna durft te gaan en er toch wel weer wat veel onzin inzit. Vooral haar vriend was pijnlijk overbodig en alleen bedoeld om wat gaten te dichten.

Jammer. Aardig wegkijkertje blijft over. 3 sterren.

djelle

De finale gaat inderdaad eindelijk wat meer los met idd ondermeer dat hilarische moment waarop ze met die bazooka erinknalt maar daarvoor is het wat zuinig met dat soort over the top actie en geinigheden. Heel iets anders dan bijvoorbeeld Punisher War Zone.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Haha de bazooka-scene was inderdaad de beste van de film. Vind het verder inderdaad ook wat weinig actie voor een actiefilm. En dan wordt er (op het einde helemaal) veel te wild met de camera bewogen. Ik vond de eerste achtervolging wel erg leuk, maar ook daar had nog wat meer in gezeten.

avatar van _Casper_

_Casper_

het is een lekkere actiefilm die prima vermaakt geen seconde verveelt.. lekker flot is en dus lekker wegkijkt.

Wel enigzins voorspelbaar, en ook met een aantal typische op mannen gerichte scenes

maar ach prima en leuk vermaakt, en zeker beter dan de ''gemiddelde'' actie film!

avatar van NathanMandjes

NathanMandjes

Een prima actiefilm. Pretendeert niet een top-film te zijn (weinig promotie) waardoor mijn verwachtingen zwaar overtroffen werden. De tijd vloog werkelijk voorbij. En de Avatar-actrice kan behoorlijk goed boos/treurig acteren. Nu twijfel ik erg tussen een 3,5 en een 4,0, zweeft er tussen in.. maar toch een 4,0 omdat ik een zwak heb voor onze Zoe Saldana. Echt een aanrader, die film dan.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Leuke actie film, niks nieuws gezien.

avatar van Brother Grimm

Brother Grimm

Amusement met hoog SF gehalte

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik hou van stoere vrouwen. Lara Croft, Mrs. Smith (Jolie) en laten we natuurlijk de eerste stoere vrouw van de wereld niet vergeten: Pippi Langkous. Dat gezegd te hebben ging ik gisteravond onbevangen naar de bioscoop. De eerste verrassing die ik tegenkwam is dat de film is geschreven door Luc Besson. Een waanzinnig goed regisseur, dus die weet wel wat hij doen moet. En inderdaad. Het verhaal ontvouwt zich duidelijk voor je ogen en het meisje wat de jonge Cataleya speelt heeft de mooiste ogen van de wereld! Dan verplaatst de film zich naar een aantal jaren later en dan begint het spel.... Actie thriller die je aandacht vast weet te houden, met hier en daar wel wat saaie stukjes. Het camerawerk is tot de finale prima in orde, in de finale zelf word het wat bibberig en daar hou ik niet van. Ik heb me prima vermaakt met deze film, vandaar dat ik 3,5 * geef!

avatar van Morpheus73

Morpheus73

Niet echt heel bijzonder en de zg. ' verrassende' plotwending snapte ik geen snars van

*2.5

avatar van wwelover

wwelover

Opmerkelijk dat Luc Besson dit geschreven heeft. Colombiana is by far de slechtste film die ik dit jaar heb gezien, ik kan er bijna niks positiefs over zeggen. Ten eerste is het hele karakter van Cataleya gewoon niet geloofwaardig. Een meisje van 10 dat amper rouwt gaat vervolgens wel uit op wraak, vervolgens kan ze met gemak in een compleet andere wereld (de VS) haar weg makkelijk vinden. Ik heb niks tegen over the top actie, maar daar deze komt er niet doorheen. Sowieso zijn de actie scenes erg lelijk, vooral omdat het steeds versneld werd waardoor je alsnog amper iets zag. Spanning is vrij weinig aanwezig omdat alles van zijn leien dakje gaat. Het einde met de honden vond ik nogal wel het domst. Lekker makkelijk bedacht en wederom niet realistisch.
Verder zaten er wel wat (schoonheid)foutjes in. Zo speelt een groot deel van de film zich af in 2007, dus vraag ik me toch erg af waarom ze op het CIA kantoor een grote foto van Obama hebben hangen, die toen nog geen president was. En de haaien waren al helemaal om te janken.Verder was Zoe Saldana met haar veels te magere postuur totaal niet realistisch als killer-lady.

avatar van mauwiewauwie

mauwiewauwie

Je pakt 2 oude scripts van 2 toppertjes, voegd deze samen.Maar dan heb je 4,5uur film ,dat is te lang.Dus je haalt alleen de wat betere dialogen eruit(moet actie worden)snappen de actie film kijkers toch niet..Dan voeg je wat hersenspinsels toe en verkoop je het aan hollywood .Omdat er weinig goede scripts op vooraad liggen sponser je luc besson een beetje maarja de man is op leeftijd en kan niet meer de kassa laten rinkelen .Jammer ik was een hele grote fan van luc besson maar nu niet meer zo om alles te kijken wat ik wel altijd deed. Ik vond het zeer slecht van een briljante man! ,maarja elke regiseur een flop! Hij niet want,trok hij zijn handen terug en liet de regie over aan een ander, omdat hij weer een helder moment had.

Jammer was zo'n grote fan ,maar ik geef hem nog een kans.2,5

Iedereen heeft wel eens een slecht moment!

Fore old times sake omdat la femme nikita en leon toppers waren.

En ik nog steeds van deze films houd.

avatar van Jeremiah1989

Jeremiah1989

Zoe Saldana

avatar van chantal29

chantal29

toppie hoor

avatar van vranque

vranque

Lekker wegkijkfilmpje. Wel iets teveel van dit genre gezien om dit met een voldoende te beoordelen maar er was vrij weinig mis mee.

avatar van Nohands

Nohands

Leuke actie film voor thuis op de buis, niks bijzonders....

avatar van tommiew

tommiew

Ik vond het een sterke film, een koelbloedige moordenaar met emoties over waarom.

Sommige actiescènes waren een beetje over de top, maar alles bij elkaar erg goed, met name vanwege de berekende manier van werken.

Hele goede film. Van begin tot eind boeiend.

avatar van stinissen

Uitstekende actie-film die erg lekker weg kijkt en je een aangename avond bezorgd.

avatar van mixmaster

mixmaster

top vermaak en een lekkere actiefilm met een aantal harde scenes.

minpunt is het camerawerk en de close-up beelden tijdens de vechtscenes waar je gek van word.

avatar van ferdie

ferdie

ouderwetse lekkere actiefilm met saldana super mooie vrouw