Genre: Komedie / Fantasy
Alternatieve titels: Rare Exports: A Christmas Tale / Rare Exports: The Truth about Santa
Finland / Noorwegen / Frankrijk / Zweden
Geregisseerd door: Jalmari Helander
Met onder meer: Onni Tommila, Jorma Tommila en Ilmari Järvenpää
Gesproken taal: Engels en Fins
Plot Rare Exports
"He knows if you've been naughty. He knows if you've been nice. And he doesn't give a sh*t."
De jonge Pietari woont bij zijn vader Rauno die een rendierenslachthuis runt. Dichtbij hen in de buurt doet een Amerikaanse wetenschapsexpeditie een grote vondst: ze vinden de Kerstman die er volgens de legende begraven lag. Niet de Kerstman zoals vele hem kennen, maar de kwaadaardige lokale variant. De dag voor Kerst komen Pietari en zijn vrienden langs een veld met dode rendieren. De volwassenen geven een wolf de schuld, maar Pietari en zijn vriend Juuso weten dat er heel iets anders aan de hand is, een duister iets. De volgende dag wordt echter de ontdekking gedaan dat alle kinderen uit het dorp vermist worden.
Riley
Sheriff
Main Elf
Main Elf
eppo349
Kan wel eens een boeiend filmke worden, geeft een leuke twist aan het kerstman verhaal.
Jules15
Moet hier geen horror bij staan?
Volgens Filmtotaal: Rare exports: horrorfilm ov...
Chrisseh
Zouden ze in Scandinavië ook zoveel problemen hebben met de poster van deze film? De kerstman achter tralies, arme kindertjes.
Shinobi
Lijkt me wel lachen, alleen raar dat dit niet onder horror valt.
BS
Om maar even gelijk een antwoord te geven, het valt niet onder horror omdat het geen horror-film is. Ja, er zijn wat "onplezierige" beelden, maar het is zeker geen slasher en er zitten geen shock-momenten in. Zo is de film gewoon niet opgebouwd. Vergelijk het maar met bijvoobeeld "The Village" of in dat betreft elke M. Night Shyamalan film.
Wat het wel is, is een rustige maar spannende fantasy-film (fantasy vanwege het thema he) die op het eind nog wat actie weet te maken.
De film neemt een rustig tempo, een leuk verhaal en het oogpunt van het jongetje. Vandaar ontdekken we dat er werkzaamheden zijn in een berg waar de hoofdrolspelers wonen. Nadat ze hun oogst verloren zien gaan, komen ze erachter dat er meer dingen vreemd lopen.
Zoals je in de trailer ook al kan zien vangen ze "Santa Claus" en vanaf dat punt begint er meer vaart en actie in de film te komen.
Dan ineens verandert er iets als ze "de echte waarheid" ontdekken ( oftewel, wat is achter deur 24? ) en dan begint het finale-stuk.
Ik probeer niet teveel weg te geven, ook omdat ik dit gewoon een erg leuke film vond om naar te kijken. Goede opbouw, leuk verhaal en spannend genoeg om de boel interessant te houden.
De Finnen hebben goed werk afgeleverd !
gauke
Deze vreemde, gekke, bloedige, wat nijdige actiekomedie kun je nog het beste met Bad Santa vergelijken; in ieder geval is het geen traditonele kitsch kerstfilm en misschien wel een anti-kerstfilm. Wie altijd al wilde weten hoe het mogelijk is dat de kerstman op zoveel plaatsen tegelijk opduikt, krijgt hier een antwoord.
Spannende, vaak onderkoeld grappige film die een zeer originele draai geeft aan de mythe rond de kerstman. Sporadisch luguber en creepy, maar overwegend is dit een fantasierijke avonturenfilm, inventief opgebouwd en visueel indrukwekkend. De onherbergzame locatie is goed getroffen, het camerawerk is prachtig en de speciale effecten eersteklas. Het gevoel van magie dat de film teweeg brengt doet wel wat denken aan het werk van Steven Spielberg.
Shaky
Redelijke film dat het vooral moet hebben van het acteerwerk en de charme van het jongetje als hoofdrolspeler.
Ik vraag me wel af of deze film ook zo'n hoge beoordeling kreeg als het een Hollywood productie was.
filmsjefke
Had toch wel meer van de film verwacht, als je de trailer bekijkt heb je al alle spannende/boeiende stukken uit de film gezien, zou mooier zijn geweest als de film echt een horror was geweest. Had hier op gehoopt maar het mocht helaas niet zo zijn...
shimai
Zo leuk deze film, goed tempo, mooi gefilmd, prima vermaakt!
qua genre moeilijk te typeren, hangt ergens tussen avontuur/horror/comedy/kinderfilm in wat mij betreft.
3,5* van mij
SaNDuTjE
Een aparte film die van alles wat is en me daarom niet echt wist te overtuigen.
Het verhaal is leuk en origineel bedacht maar net iets te braaf uitgewerkt. Ik mis vooral die typische zwartgallige Scandinavische humor wat deze film af had kunnen maken.
De diverse shots van het Finse landschap zijn dan wel prachtig en het sympathieke jochie speelt een goeie rol, echt speciaal wordt het jammer genoeg niet.
Mijn verwachtingen waren best hoog maar worden niet helemaal waargemaakt. Wel aardig om een keer gezien te hebben.
RickZ
Finse fantasiefilm met een paar goor scenes, over een boze kerstman. Helaas zitten er nogal wat kinderlijke scenes in (en het verhaal is ook kinderlijk verteld) waarop het oudere publiek zal afknappen.
Cleanshot
+ Een 3* voor de originele versie van een kerstfilm. Vond het wel een vage verrassende film met een leuke invalshoek, quasi komische invalshoek en volledig absurd.
- Slechte acteur prestaties en nergens op slaande dialogen.
Vond het geen verspilde tijd in ieder geval.
_Casper_
hele toffe film, film boeit vanaf de 1e minuut en kijkt lekker weg, goeie spanningsopbouw en orgineel verhaal. Leuk en verrassend einde, waardoor je met een lach de film beeindigd.
Phantasm
Het viel mij tegen, allemaal maar erg povertjes, ik had er meer van verwacht.
Leo1954
- 2073 berichten
Film was wel origineel en goed gemaakt. Het was mijn pakkie an niet en dat kan ik de film niet aanrekenen. Kwam op mij uiteindelijk over als een flauwe film, zonde van mijn tijd.
akira124
Ik had hier iets meer van verwacht. Jammer dat de film pas naar het einde toe beter werd. Desondanks toch vermakelijk. 3***
$pecial
Erg leuke film. Ik had er helemaal niets van verwacht. Door de korte speelduur had ik zoiets iets van even kijken wat het is.
De film ademt sfeer en dat levert een aantal prachtige shots op in de sneeuw. Mooie langzame opbouw met wat suspense momentjes die de film zeker ten goede doen.
Helaas slaat Rare Exports het laatste half uur een totaal andere weg in.. Het had enerzijds zijn charme, maar ik zag liever de lijn doorgetrokken worden zoals de film begon.
Verder een brave film, dat het niet van de gore moet hebben, maar puur van de sfeer en suspense.
Het laatste half uur werkt ook meer op de lachspieren; bedoeld welliswaar.
Toch nog een 3,5 *.
Renfield1976
Wauw wat een heerlijke film !!!!
Ik had er niets van verwacht, maar er wachtte mij een bijzondere verrassing!! Als je in je leven al ontelbare kerstfilms hebt gezien waarin de Hollywood-kerstman een echte kindervriend speelt, die kadootjes komt brengen in zijn arreslee, en de aardige dikkert speelt in de Coca Cola reclames, wacht je met deze film een fantasie-rijke verrassing!!
Want het zou zomaar zo kunnen zijn dat wij deze goedzak zelf hebben bedacht, en dat de werkelijkheid net iets anders in elkaar zit............ Prachtige zwarte humor, goed gespeelde karakters, en prachtige beelden.
Alleen vond ik de film nét iets te kort, zodat de film een beetje 'gehaast' in elkaar steekt.
desalnietemin..................deze fim móet je gezien hebben !!!
narva77 (crew films)
Volgens IMDb niet!
Lijkt me wel lachen, alleen raar dat dit niet onder horror valt.
Volgens Veronica Magazine is dit idd Horror....
Gelijk maar toegevoegd aan mijn To See-lijst, lijkt me wel interessant!
SaNDuTjE
Het scenario kun je als horror opvatten, maar de uitwerking komt daar zeker niet bij in de buurt.
Zeker een aardige film om gezien te hebben.
Betamax
Deze viel me enorm mee.
Leuk verhaal in een prima omgeving.
Aanrader
Pruim
Verhaal is leuk, de uitwerking is redelijk, maar het is me allemaal wat (te) braafjes. De kijkwijzer gaf aan dat de film enkel voor 18+ is, maar dat lijkt me schromelijk overdreven. Horror is het zeker niet, goor wordt het zelden, eng nooit, kortom het is een beetje een familie-achtige komedie-thriller die de plank op alle gebieden net mis slaat. Had het iets bloediger gemaakt, met een goede metal-soundtrack en deze film had me veel meer aangesproken. Krappe voldoende voor de originaliteit!
Pruim
Absoluut niet Nicolage Rico. Sint is horror, dit is meer een familiesprookje met enkele minimale horrorinvloeden. Qua verhaallijn misschien enigzins te vergelijken, maar werder houdt de vergelijking tussen deze twee films heel snel op. Deze film is prima te doen, maar als je horror verwacht, een bloederig en eng verhaal, dan moet je deze film niet gaan kijken. Of in ieder geval met een ander verwachtingspatroon!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Het ziet er sowieso een stuk subtieler uit. Verwachtte ook niet een echte Sint hoor, maar bedankt voor je uitleg.
Noodless
Het originele verhaal heeft een goede opbouw en is voorzien van een passend einde.
Leuk fantasie-verhaal dat misschien wat spanning ontbreekt.
6/10

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus