• 9.375.363 stemmen

Geregisseerd door: Guy Goossens

Met onder meer: Peter Van den Begin, Tom van Dyck en Wim Opbrouck

Gesproken taal: Nederlands

Plot Frits en Freddy

Frits en Freddy Frateur komen aan de kost als huis-aan-huis bijbelverkopers, maar ook in de bijbelbusiness heeft de crisis flink toegeslagen. De broers vullen hun inkomen noodgedwongen aan door af en toe wat mee te jatten uit de huizen die ze bezoeken. Wanneer ze dat ook proberen bij een beruchte witteboorden-crimineel die de klok rond geschaduwd wordt door de politie, loopt het mis.

avatar van Film Pegasus

@ Metalfist: mooie recensie

Toen ik de film in de bioscoop ging zien, viel het me op dat er zo hard gelachen werd met deze komedie. Iets wat tegenwoordig niet evident is. Als je al eens lawaai hoort in de zaal, komt dat omdat de film begint te vervelen en je geluiden hoort van piepende gsm's en vliegende popcorn (geloof me vrij, dat maakt lawaai...)

avatar van Julie

Julie

Ik hou normaal niet van zo'n filmpjes

maar hier kon ik echt wel goed mee lachen

Peter van den Begin vind ik echt geniaal

avatar van jikamajoja

jikamajoja

Héél plezante komedie die grappig was van het begin tot het eind. Je moet wel houden van die platte, onnozele humor (zoals in "Het Eiland", "In de Gloria" enz).

Het verhaal gaat over mislukte criminelen die de ene stommiteit na de andere opstapelen.

Luchtige verhaallijn, grappige scènes en een aantal goede lach momenten.

Tom Van Dijck is echt super ! Eén van de betere Vlaamse komedies van de laatste jaren.

Een minpuntje : slechte acteerprestatie van Erika van Tielen ... ;-(

avatar van suk750

suk750

Peter van den Begin en vooral Tom van Dyck doen het super als 'mislukte' boeven, haha.

Geweldige film !!

avatar van WaynesW

WaynesW

Erg hoog 'Koko Flanel' gehalte

Voor Nederlanders, zonder subs, niet te volgen.

avatar van gauke

gauke

Je moet een liefhebber zijn van flauwe humor om deze, in mijn ogen, povere, armzalige, onbeduidende, magere en ook te trage Vlaamse dialectfilm, met absurde situaties, die ik gezien heb met Nederlandse ondertitels, te kunnen waarderen. De regisseur lijkt geïnspireerd door de broers Coen, maar haalt hun niveau bij lange na niet.

avatar van helleke

helleke

Heel leuke comedy.

De beide hoofdrolspelers doen het schitterend, alsook de rest van de cast.

Erika van Tielen speelt inderdaad alsof ze er als gewone passant is bijgevoegd.

Alsof iedereen van de cast is gescreend en ze van Tillen hebben ontvoerd om mee te spelen

Maar best een leutige film.

3,5 sterren.

Af en toe waren er dialogen waarbij ik goed moest luisteren om ze te begrijpen.

Instelbare Nederlandse ondertitels (en niet alleen wanneer ze Frans spraken), was dan ook beter geweest.

Voor een Nederlander moet dit een zware opgave zijn om alles te verstaan.

Prul.

Bottom line van deze film: gewoon niet grappig. Veel gebrul en veel gevloek in dialecten die nooit lekker lijken te lopen. Peter Van den Begin is sowieso geen goed acteur, als komiek al helemaal niks waard. Van Dyck is beter, maar heeft hier maar bitterweinig om mee aan de slag te gaan.

Vervelende situatiehumor en grappig die vaak compleet doodvallen. Ik denk dat ik een keer of drie/vier geglimlacht heb, dat was het dan. Voor een comedy die verder belachelijk weinig om het lijf heeft is dat echt veel te weinig.

Visueel af en toe wel verzorgd, leuke locatie ook waar de twee wonen. Soundtrack echter compleet onopvallend, en teveel "hé, een bekende acteur" cameos die niks toevoegden (zelfs geen humor). Pijnlijkst van alles is de rol van van Tielen. Ik ken ze verder niet, geen idee wat ze normaal doet, maar acteren moet ze echt nooit nooit meer doen.

Mnee, pover Vlaams filmpje dat een enorme kans mist om Vlaanderen ook qua humor eens een keer leuk uit de hoek te laten komen via een film.

avatar van Scratt

Scratt

Onderhond schreef:

Vraag me af op welke criteria jij je baseert om een acteur 'goed' of 'slecht' te vinden. Een acteur leuk of minder leuk vinden is oké; fair enough. Maar iemand van dit kaliber als een 'slecht acteur' bestempelen is gewoonweg belachelijk/platvloers.

avatar van Humphrey

Humphrey

Niet echt een leuke film. Veel geroep en getier, maar geen humor. Peter Van Den Begin en Tom van Dyck doen hun uiterste best om komisch over te komen, maar slagen er niet in. De dialogen zijn compleet onverstaanbaar, zelfs voor wie het Antwerps en West-Vlaams dialect beheerst, is het een warboel. Een film om snel te vergeten. Op en top amateuristisch. 1,5*.

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Jammer dat ze niet even de moeite hebben genomen om ook de Nederlandse ondertiteling toe te voegen, was redelijk simpel geweest aangezien de tijdcodes (Frans/Engels) aanwezig zijn. (Maar ik had zeker gewoon het origineel mogen kopen? ).

Leuke film met goed acteerwerk, om zo eens tussendoor ter ontspanning te kijken.

1 * aftrek voor het opblazen van de Volvo 66 .

avatar van gvlaere

gvlaere

Geweldig goede film met leuke karakters en ook wel wat subtiele humor! Echt de moeite waard!

avatar van jippie2010

jippie2010

Multivitamine schreef:

1 * aftrek voor het opblazen van de Volvo 66 .

Hehe, daar kan ik in meekomen... ik vond het eigenlijk wel een leuke film. Natuurlijk zijn veel situaties in het absurde getrokken, maar dat is nou net de kracht van de film. Keek lekker weg: 3.0

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Ik had gedacht dat de film slechter zou zijn.

Het kost me sowieso al veel moeite om eens een Vlaamse film op te zetten, maar hij was toch net iets leuker dan wat ik ervan verwacht had.

avatar van lisadc

lisadc

Ik begrijp niet hoe je de woorden 'één van de beste Vlaamse films' durft uit te spreken...

Slecht verhaal, geen humor (ik heb echt geen één keer echt moeten lachen), geen fantastisch acteerwerk,...

Had veel meer verwacht.

avatar van Siorgi

Siorgi

Onderhond schreef:

Tenenkrullend inderdaad...

Voorts niet veel soeps dit. Af en toe een glimlach, meer niet.

avatar van LhKsoft

LhKsoft

Vlaamse humor...

De negatieve kritiek overlezend moet ik concluderen dat veel nederlanders die vlaamse humor niet snappen.. Puike film !

avatar van komerad

komerad

Cast van het eiland aangevuld met Peter Van den Begin. Geen fan van van den begin maar wel benieuwd naar de rest.

avatar van Tarkus

Tarkus

Leuke film, met een goede cast.

Vele Belgische topacteurs die hier meedoen, in een film met wat absurde humor, die me toch kon bekoren.

Het samenspel tussen Van den Begin en Van Dyck is prima en ook de anderen tonen het beste van zichzelf.

En ook Erika van Tielen, die geen actrice is maar presentatrice, deed het prima in haar eerste filmrol, ze kan nog veel bijleren, misschien dat ze daartoe nog kansen krijgt.

Kortom: het bekijken waard deze Belgische (of moet ik zeggen Antwerpse) komedie.

avatar van black_shadow

black_shadow

Tom Van Dyck naar mijn weten één van de betere acteurs van dit moment, die gast is onvoorstelbaar en dat zie je hier ook.

avatar van komerad

komerad

Toen ik voor het eerst de titel van de film hoorde dacht ik dat het weer zo'n kinder ding was (zeppe & zikki..) Toen ik wist dat het een komedie was kwam ik hier eens kijken.

Wat een cast (Het eiland, van vlees en bloed) maar na afloop duidelijk geen Jan Eelen

Sterke vertolkingen(excl de buurvrouw), een tijdlang vreesde ik het ergste door de toch wel slappe dialogen maar gaandeweg werd de hele film beter(een aantal keer goed gelachen), het einde was weer minder.

Ook al was het zeker en vast niet top, toch lang geleden dat een komedie mij nog eens echt aan het lachen kon brengen.

Zeker een van de betere 'recente' komedies.

avatar van pierrrke

pierrrke

Toen ik de trailer zag had ik zo hard gelachen, helaas zaten daar wel al de beste stukjes in. En het doet pijn om het te zeggen maar voor de rest was de film echt niet goed. De personages waren vrij saai op die twee pipos en hun buren na. De meeste bekende acteurs krijgen ook niet echt de kans om veel te zeggen want voor je het weet is hun zielige voorbij. En dan nog het verhaal, man man dat het niet veel om het lijf heeft is een ding maar breng het dan tenminste verzorgt. In deze film liep het zodanig rommelig, er was precies echt niet over nagedacht.

Frits en Freddy sorry jongens maar dit was niet goed.

avatar van Noodless

Noodless

Simpel vermaak met toch wel redelijk wat komische situaties. Het verhaal zelf stelt niet veel voor en naar het einde toe wordt het ook duidelijk allemaal minder. Jammer vind ik ook dat zelfs voor de kleinste rollen zogezegd een BV deze rol moet spelen. 6/10

avatar van Film Pegasus

Dit zal uitgroeien tot een soort culthumorfilmpje met een beperkte aanhang. En al zeker nog een minder groot publiek over de grens. Of het één van de betere Vlaamse films is zou ik zeker niet zeggen. Maar ik heb hier echt wel mee kunnen lachen en dat kan ik van andere komedies met een grote fanbasis als Brüno, Jackass of The Hangover dan weer niet zeggen...

avatar van witboek

witboek

Het verhaal was eigenlijk niet mijn smaal, maar de acteurs en het taaltje maken dat het filmpje toch zijn plaats verdient. Niet echt een topper, maar joa

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en het was niet mis. Geen hoogstaande cinema, maar toch een leuk, pretentieus filmpje. Het verhaal is niet echt moeilijk en moet het meer hebben van de situaties.

De cast deed het zeker niet slecht. Het duo Peter en Tom speelde overtuigend en het werkte wel. De rest van de cast was ook wel in vorm.

In deze film spraken ze wel allemaal een ander dialect. Wij hadden geen ondertitels (we hadden de film gratis via Humo kunnen bekijken), maar omdat we West-Vlamingen zijn, hadden we er geen problemen mee, maar misschien dat anderen er wat meer problemen mee hebben.

Een leuk filmpje, niet zo bijzonder, maar toch eens tof om gezien te hebben.

avatar van DixieDC

DixieDC

Leuke film met een uitstekende VLAAMSE cast en een simpel verhaal. Dat dit door veel Nederlanders (en ook door veel Vlamingen) niet gesmaakt wordt is te begrijpen, je moet al een fan zijn van series als Het eiland, in de gloria, enz om dit soort humor te appreciëren. Zonder ondertitels is deze mengelmoes van dialecten ook voor Vlamingen niet altijd te volgen, toch heeft dit zijn charmes en maakt van deze film een echt Vlaams Filmke genre 'de Witte van Zichem' of 'Firmin'

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Geweldige film met de typische Vlaams/Antwerpse humor en dialogen die men moet kunnen begrijpen en smaken en als dit niet het geval is dan begrijp ik enigszins wel dat je deze film maar niets vindt....

Jammer , maar deze film is echt zo'n typische film die je geweldig of ofwel maar niets vindt en ik persoonlijk ,als grote fan van oa Matroejska's , In de gloria , Van vlees en bloed enz met die typische droge en abstracte Vlaamse humor vond hem geweldig !

avatar van samslam

samslam

gauke schreef:

Daar moest ik ook aan denken: een Coen-imitatie. En het eerste halfuur leken ze daar mee weg te komen en af te stevenen op een gezapige 2,5* (3* in het beste geval). Veeleer door de situatieschets dan door de "grappen" of straffe uitspraken (qua dialoog-niveau was Frank Aandenboom op zijn plaats, het deed wel vaker denken aan Lilli &Marleen).

Nadien is zelfs de situatiehumor afwezig en springt het van dieptepunt naar dieptepunt (zoals aangehaald: Erica houdt het beter bij Humo-covers). Spijtig, want met deze cast kan je toch veel meer aanvangen.

"Dit verhaal is een opeenvolging van flauwe grappen en grollen. De commissieleden stellen zich de vraag of dit soort humor vandaag nog wel werkt. De personages komen over als onsympathieke losers met wie voor de kijker geen empathie of identificatie mogelijk is."

Ook niet de beste argumentatie maar met hun conclusie zaten ze er wel 'boenk' op, deze film was ons belastinggeld niet waard.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

samslam schreef:

zoals aangehaald: Erica houdt het beter bij Humo-covers.

Inderdaad , wat een zielig lachwekkende acteerprestatie van deze knappe ginger girl zeg....

Verder gewoon een topfilm maar ja , Vlaamse humor , het moet je liggen....