• 9.454.108 stemmen

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Johnny Depp, Winona Ryder en Dianne Wiest

Releasedatum: 26 juli 1991

Plot Edward Scissorhands

"Innocence is what he knows. Beauty is what she sees."

Edward is gecreëerd door een uitvinder, die echter stierf voor hij z'n karwei af kon maken. Hierdoor heeft Edward scharen waar eigenlijk zijn handen zouden moeten zitten. Wanneer een vrouw bij zijn grote landhuis aanbelt en hem daar vindt, neemt ze hem mee naar haar huis om bij haar familie te wonen. Al snel weet hij zich aan te passen aan de voor hem ongewone omgeving.

Edward Scissorhands

"People are scared of things that are different"

Edward is gecreëerd door een uitvinder. Zijn leven is ingewikkeld omdat zijn uitvinder vroegtijdig sterft, waardoor hij Edward nooit heeft kunnen afmaken.

Hij wordt alleen achtergelaten in het grimmige landhuis waar hij zichzelf moet redden. Zijn ongewone verschijning zorgt ervoor dat hij moeilijk in de maatschappij kan meedraaien.

Op een dag word hij gevonden door een vrouw die besluit hem mee naar huis te nemen.

Al snel komt het gezin erachter dat Edward veel begeleiding nodig heeft om mee te kunnen functioneren in het hedendaagse leven.

De buurt waar hij komt te wonen is behoorlijk onder de indruk van zijn komst. Edward is een introvert die het moeilijk vindt om contact te maken met de mensen om hem heen.

Zou hij erin slagen zijn draai te vinden?

De verhaallijn is volledig opgebouwd rond Edward. Persoonlijk miste ik wat achtergrondinformatie. Ik had graag meer willen weten over Edward, zijn schepper en zijn verleden.

Het einde/plot van de film voelde een beetje gehaast.

Uitstekende acteerprestatie van Johnny Depp.

avatar van El  Loco

El Loco

Pfoe, wat een vreselijk en vooral vervelende film is dit geworden. Er wordt dan ook niets interessants gedaan rond de scharen van Edward, want het enige dat we te zien krijgen is Edward die de hagen knipt of het haar van de buurvrouwen en hun honden. Om maar een vreselijk slechte scène uit deze film te noemen, is het eerste diner van Edward bij het gezin. Het is verre van grappig om Edward te zien klungelen met het eten en de rest van de familie die er maar zit bij te kijken. Om dan nog maar te zwijgen over de verschillende vreselijke mopjes die over zijn scharen gemaakt worden.

Het acteerwerk is ook beneden alle peil en dan vooral het vriendje van Kim is onuitstaanbaar, maar dat geldt eigenlijk ook voor alle buurvrouwtjes. Johnny Depp is eigenlijk ook niet zo speciaal, want het enige wat hij doet is zielig voor zich uitstaren.

Neen, dit is een erg slechte film. Ik geef hem nog 1* voor het leuke contrast tussen de kleurrijke huizen en het spookachtige kasteel.

avatar van Firecrest

Firecrest

Vandaag deze film voor het eerst gezien. Althans dat dacht ik... Want halverwege kwam er een zinnetje voorbij dat ik me kon herinneren eerder gehoord te hebben, ik had de film dus tóch al eens eerder gezien. Dat is geen goed teken, blijkbaar had de film destijds geen enkele indruk op mij achtergelaten. En nu ook weer niet echt, ik vond het allemaal te sentimenteel en voorspelbaar: zoals het verstoten worden uit de gemeenschap, het vervelende vriendje van de dochter, de ontluikende liefde (die wel erg uit de lucht kwam vallen). Toch kon ik de achterliggende gedachte van de film, en de metafoor van de scharenhanden voor het 'anders zijn' wel waarderen, daarom toch twee- en een halve punt.

(Maar wat was nu die zin die ik mij herinnerd had? De zoon die zegt- We all know you should give it to the police, stupid. Niet eens een bijzondere zin, maar het geheugen werkt nu eenmaal vreemd..)

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Edward, een kunstmatig gecreëerde jongeman met scharen in plaats van handen, wordt opgenomen in een kleurrijk voorstadje waar hij al snel opschudding en bewondering veroorzaakt. Zijn talent voor het creëren van kunstige kapsels en heggen maakt hem geliefd, maar zijn anders-zijn wekt ook wantrouwen en jaloezie. Uiteindelijk ontluikt een tedere, tragische liefde tussen Edward en Kim.

Tim Burtons "Edward Scissorhands" koppelt sprookjesachtige verbeelding aan diepgevoelde melancholie. Het contrast tussen het pastelgetinte suburbia en Edwards gotische wereld benadrukt zijn existentiële isolement. Johnny Depp vertolkt Edward met breekbare, stille intensiteit, terwijl Danny Elfmans betoverende score elk emotioneel moment versterkt. De film onderzoekt acceptatie, schoonheid en eenzaamheid met poëtische eenvoud, waardoor hij nog altijd een modern sprookje blijft. 4,0 blijft na de derde herziening, nu in 4K.