menu

Alles Moet Weg (1996)

mijn stem
3,49 (227)
227 stemmen

België
Komedie / Roadmovie
105 minuten

geregisseerd door Jan Verheyen
met Stany Crets, Peter van den Begin en Bart de Pauw

Tony, een mislukt rechtenstudent, besluit zijn overbeschermde leventje en zijn ouders vaarwel te zeggen en verkoper te worden. In een zelf ingericht campertje trekt hij door Vlaanderen op zoek naar koopgrage klanten. Onderweg sluit hij vriendschap met Andreeke, een beroepsdief. De twee gaan samen op pad om de mensen die erom vragen een loer te draaien.

zoeken in:
avatar van Pieter Montana
3,5
Eén van de beste, misschien wel de beste Vlaamse film die ik al gezien heb. Erg sterk scenario, weer een aanleiding om eens zo'n boek van Tom Lanoye te lezen, doorspekt met heerlijke (hilarische) dialogen zoals de Potgronddiscussie en het betrappen van André's vrouw.

Nog maar eens het bewijs dat Peter Van Den Begin inderdaad de beste acteur in België is.

4,0
Superfilm! Al was het maar om Peter van den Begin en Stany Crets. Ze zijn altijd goed voor hillarische scenes, die twee. Zeker één van de betere vlaamse films.

4*

Couch Potato
Pieter Montana schreef:
Eén van de beste, misschien wel de beste Vlaamse film die ik al gezien heb. Erg sterk scenario, weer een aanleiding om eens zo'n boek van Tom Lanoye te lezen, doorspekt met heerlijke (hilarische) dialogen zoals de Potgronddiscussie en het betrappen van André's vrouw.

Nog maar eens het bewijs dat Peter Van Den Begin inderdaad de beste acteur in België is.


Geheel akkoord, hij zit in mijn dvd collectie, en ik zal hem nog ettelijke keren herbekijken, qua dialogen moet deze film niet voor Tarantino onderdoen, toch ?
Hilarisch, grappig en zéér onderhoudend, uiterst aan te bevelen, ook voor Nederlanders geschikt, al moeten er misschien wel ondertitels aan te pas komen dan ??
Peter Van Den Begin (ook Ray van Mechelen in Matroesjka's, nog zo'n formidabele rol van hem) en zijn buddy Stany Crets spelen ongelooflijk goed.

* * * * 1/2

avatar van Matchostomos
Couch Potato schreef:
Qua dialogen moet deze film niet voor Tarantino onderdoen, toch?


Een enigszins aparte vergelijking die je hier wenst te maken. Beide films bevatten inderdaad de nodige anekdotes, maar die zijn van een uiteenlopende aard. Tarantino kenmerkt zijn dialogen door spitsvondigheid en panache, terwijl Verheyen kiest voor regelrecht platvoerse dialogen (al betwijfel ik of dat ter zijner verdienste is...). Of de één moet onderdoen voor de ander, laat ik liever terzijde. Ik loop namelijk niet bepaald wild voor de cinéma van Tarantino.

avatar van Kr!kke
Deze moet ik dringend eens zien !

avatar van A.L.I.E.N
5,0
Prachtige film! Met recht en reden een van de beste Vlaamse films die ik ooit gezien heb.
Kr!kke schreef:
Deze moet ik dringend eens zien !

Zeker doen! Is echt de moeite waard!

4,0
Sterke film met zeker een goed verhaal.
Was eerst vooral benieuwd naar Peter van den Begin en Stany Crets want zie die mannen echt graag bezig. Heb ze al in verschillende zaken zien doen en echt goed bezig zou ik zeggen.
Maar verder over de film, Verhaal is op zich eerst wat wennen toch maar als je het bekijkt in het geheel is het een echte goeie film.
Acteerprestaties zijn wel soms iets minder van enkele acteurs maar toch kijk je met plezier verder.
4 sterren

Inderdaad een zeer sterke film , waarschijnlijk één van de beste van Jan Verheyen. Vind Van Den Begin en Crets goed acteren , maar ik ben een ongelooflijke fan van Bart De Pauw dus die springt er voor mij toch ietsje boven uit !

avatar van 93.9
2,0
Met dank aan Mediamarkt Antwerpen.
Gelukkig kon ik Nederlandse ondertiteling erbij aanzetten.
Mooie, rauwe zedenschets.

avatar van dave
3,5
La vache qui rit.

Na al die jaren nog steeds een uitstekende film van eigen bodem. Twee boezemvrienden in de hoofdrol staan garant voor tonnen overtuigingskracht en onvervalste chemie. De humor die 'Andreeke' met zich mee brengt is fantastisch, evenals zijn haast absurde, maar schijnbaar gemeende pogingen een bloemenwinkel dan wel café uit de grond te stampen. De dolle avonturen van onze twee 'sukkeleirs' blijven alleszins boeien tot het bittere eind. Qua acteerwerk lopen bepaalde acteurs nogal flagrant tegen de lamp, maar aangezien het grootste deel van de tijd werd gefocust op het olijke duo, hoor je mij niet klagen.

3,50

avatar van funnyhow
4,0
goed script (boek) en 2 klasse acteurs ... spijtig dat dit de enige film is waar de 2 echt de film bepalen
en een regie van jan verheyen die eindelijk eens boven de middelmaat presteert.
al schijnt het wel zijn minst succesvolle te zijn (iets van 50.000 bezoekers)
mss was in die tijd Belgie niet klaar voor dit films ... ik weet het niet

hoort zeker in het rijtje thuis van een van de beste Belgische (Vlaamse) films

een film die na meermaals te kijken nog steeds blijft boeien ,ben dan ook blij deze in mijn dvd collectie te hebben

avatar van Robi
2,0
Sommige films zouden toch met gemak drie sterren of meer moeten halen. Dit is zo'n film. Een dergelijke roadmovie met zo'n verhaal. De sfeer is prima en de acteurs bevallen ook best. Echt het soort film waar ik wel een zwak voor heb. Maar het script en de dialogen zijn helaas toch erg mager. En toch heb ik deze film kennelijk al eens eerder gezien. Ik had hem namelijk al wel eerder gewaardeerd. Nota bene met drie sterren. Het is ongetwijfeld al erg lang geleden dat ik hem gezien heb. En toen dacht ik er waarschijnlijk anders over. Maar ik kan me daar niets meer van herinneren. Niet van de film als hoe ik er toen over dacht.
De meeste Nederlanders zullen de ondertiteling bij deze film wel nodig hebben. Maar die zit er dan ook bij, geen probleem. Zo is het in ieder geval wel een echte Vlaamse film.

avatar van gauke
4,0
Ik kende deze Vlaamse trainspotachtige roadmovie, over iemand die vol zelfhaat zit, niet. Een tegelijk eigenzinnige, grappige, ontroerende, cynische en ook trieste film over twijfel, seks, vijanden en vrienden. De dialogen zijn sterk en pittig en de cast uitstekend. O ja, de potgrondscène is onvergetelijk.

avatar van Captain Sik
4,0
gauke schreef:
Ik kende deze Vlaamse trainspotachtige roadmovie, over iemand die vol zelfhaat zit, niet. Een tegelijk eigenzinnige, grappige, ontroerende, cynische en ook trieste film over twijfel, seks, vijanden en vrienden. De dialogen zijn sterk en pittig en de cast uitstekend. O ja, de potgrondscène is onvergetelijk.

En de film is ook nog eens gewoon leuk om naar te kijken!!
Inderdaad we weten nu allemaal wat de basis van een bloemenwinkel is...

avatar van JTV-kijker
3,5
Dit is een leuke film en vooral de scènes met Crets en Van Den Begin samen zijn geweldig! Van Bart de Pauw had ik meer verwacht. Jammer dat hij zo'n rol had gekregen. Ik kan nauwelijks geloven dat Jan Verheyen dit heeft geregisseerd. Van mij mag hij meer van dit soort films maken die wat meer gedurfd zijn. Ik ben benieuwd naar Het Vonnis. Volgens mijn vrienden ook een aanrader.

avatar van missl
3,5
Vermakelijke roadmovie over een jongen die in de war is en de hort op gaat, onderweg ontmoet hij een knul en samen hebben ze goede gesprekken die best vermakelijk zijn. De hele film is vermakelijk en moet het – net als het boek- vooral hebben van de grappige dialogen.

avatar van MizKriz
4,0
Ik heb eerst de film gezien, en dan pas het boek gelezen,
en idd, je moet het hebben voor de grappige dialogen.
De film is heel vermakelijk, ondanks dat ie al eventjes oud is,
Crets en VD Begin spelen dit erg goed, wat ook logisch is, beiden zijn al langer op elkaar afgestemd
Ik vond dit een erg goede film. Nogmaals kijken is zeker in de buurt ^^

avatar van jordybeukeboom
4,0
Prachtige ontroerende film

avatar van sinterklaas
5,0
En die Belgen waren toch al veel verder dan de Nederlanders, ik kan het niet genoeg zeggen. Waar de Hollanders graag geforceerd deden om een grappige of slimme film te willen maken, lieten de Belgen het "kunnen" ervan zien. Dat bewijst weer met Alles Moet Weg, die subtiel wel een beetje wat meerdere genres meeplukt.

We volgen Tony, die toch geen brood ziet in het studentenleven en wel iets beters te doen heeft. Hij laat zijn vriend achter op de universiteit en met een goedkoop roestig autobusje trekt hij door België om "zaken" te doen om op een veel snellere en slimmere manier geld te verdien (lees oplichten, omkopen e.d.) Het feest barst helemaal los als hij crimineel Andreeke moet liften. Prachtig neergezet door van den Begin, en wat voor personage hij hier neerzet; Good Will Hunting was toch van 1997? Ik zie wel enige vergelijknis. Alleen is dit er eentje die totaal niet intelligent is, maar gewoon puur rebels en getraumatiseerd door de "banken". Want de "banken, burocraten, belastingen etc" hebben het allemaal gedaan. Ergens kan ik ze ook niks anders dan een punt geven. Verder stal hij wel de show als onvoorspelbaar en totaal geflipt persoon die eerst liever doet en daarna pas denkt.

De opbouw is ook typisch Belgisch, of het lijkt dat de Belgen wel pap lusten van troosteloze sfeer, kale sombere locaties, duistere geflipte humor, en bovenal verknipte personages. Die scene's met die ouders en hun zoon die gaat trouwen/trouwt, was een echte uitschieter! Of die cafébaas die Tony probeerd om te kopen. En zoals je al kan verwachten, dit kan natuurlijk op lange termijn niet goed gaan aflopen.

En ohja, ik heb me elke seconde weten te vermaken bij deze film. Eigenlijk gewoon een klassieker! Een sombere, rauwe, feelgood film.

5,0*

avatar van Metalfist
4,0
De basis van nen goeie bloemenwinkel? Potgrond

Alles Moet Weg was zo'n film waar ik eigenlijk wel vrij benieuwd naar was geraakt. De scène met de badkuip waarin de discussie ontstaat wat de basis van een bloemenwinkel is, was me al gekend (Stany Crets en Peter Van Den Begin zouden trouwens voor het programma Schalkse Ruiters, met uiteraard Bart De Pauw als presentator, nog een parodie maken op de scène) maar het was me al regelmatig ter oren gekomen dat dit wel één van de beste films van Verheyen zou zijn. Sowieso wel één waar de regisseur blijkbaar zelf veel plezier mee heeft gehad.

Het resultaat mag er in ieder geval zijn. Gebaseerd op een boek van Tom Lanoye vertelt Alles Moet Weg het verhaal van Tony, een student rechten die van de ene dag op de andere besluit om te gaan leuren met vanalles. Iets wat natuurlijk faliekant misloopt en het is net dat schrijnende dat de basis vormt voor de film. Zeker eenmaal Andreeke op de proppen komt, schiet de film in een heerlijke versnelling. De ene na de andere leuke tragikomische scène volgt na elkaar en het geheel blijft boeien. Grappig eigenlijk dat dit best nog wel wat wegheeft van het debuut van Verheyen, Boys. Waar de regisseur toen echter koos voor een luchtige, vrolijke en charmante film, gaat hij hier de meer destructieve toer op. In die mate zelfs dat hij af en toe de pedalen lijkt te verliezen (vond de scène met de dood van dat oud vrouwtje niet echt passend, hetzelfde trouwens met de scène waar de matrak van Antoine in een duister hol verdwijnt) maar over het algemeen blijft de film goed overeind. Naar het schijnt zit Andreeke helemaal niet zoveel in het boek, maar ben blij dat Verheyen de rol wat meer uitgewerkt heeft.

Vooral omdat de chemie tussen Stany Crets en Peter Van Den Begin echt geweldig is. De twee waren al lid van hetzelfde theatergezelschap, de Blauwe Maandag Compagnie, maar het was de eerste keer dat ze het scherm deelden. Als je hen hier bezig ziet, dan is het niet verbazingwekkend dat de twee nog meer zouden samenwerken in de loop der jaren. Beiden zijn heerlijk goed, maar het is toch vooral Van Den Begin die er echt bovenuit schiet. Een ietwat kleine bijrol is weggelegd voor Bart De Pauw als de seutige Soo en voor de rest weer de vertrouwde Vlaamse koppen die hier in komen opduiken. Zo'n iemand als Fred Van Kuyk, ik denk dat je die in elke Vlaamse film wel kunt zien. Muziek van Noordkaap die een aantal jaar ervoor Humo's Rock Rally wonnen, maar hun bijdrage is bijzonder weinig memorabel te noemen.

Ik moet zeggen dat de beginperiode van Jan Verheyen me al veel beter bevalt dan ik in eerste instantie had verwacht. Boys vond ik al een bijzonder leuke film, maar Alles Moet Weg is de duistere en harde variant ervan en dat werkt bijzonder goed. Vooral vanwege een heerlijk duo genaamd Stany Crets en Peter Van Den Begin.

4*

avatar van Lakte
3,5
Hele leuke Vlaamse film. Leuk om Peter van den Begin zo jong te zien. Verhaal sprak me wel aan, werd een totaal andere film dan ik verwacht had wat ik wel leuk vond.

De film staat ook best mooi op de DVD van Lumière met leuke extra’s ?

avatar van Bobbejaantje
3,5
Deze film ademt Tom Lanoye. Zijn roman ‘Alles Moet Weg’ heb ik nooit gelezen maar je ziet al zijn stokpaardjes hier langskomen: homoliefde, vette humor, donkerbruine flaminganten en de fanfare als willekeurig maar typisch symptoom van Vlaamse volkscultuur.
Alles Moet Weg heeft veel weg van een roadmovie al worden de gebeurtenissen on the road sterk afgewisseld met allerlei (hilarische) akkefietjes. Stany Crets en Peter van den Begin zijn echt wel ijzersterk in hun rol en maken de film tot een succes. Van begin tot eind genoten van de naturelle en vlijmscherpe dialogen (geschreven door Lanoye en genoemde mannen) en de heerlijk absurde situaties, daar moet deze film het echt van hebben. Ook een prima soundtrack van Noordkaap.

Straffe film van Jan Verheyen dus en een beetje jammer dat hij nadien een heel andere toer zou opgaan met films die misschien wel succes hadden, maar inhoudelijk geen deuk in een pakje boter slaan. Van Verheyen heb ik wel heel hard zijn Nacht van de Wansmaak - tournee en bijhorende compilatie-dvd’s van enkele jaren terug gewaardeerd, waarin de riolen van de wereldcinema met (wan)smaak werden uitgespit.

avatar van BlueJudaskiss
2,0
geplaatst:
Ik kan - als Nederlander - die commerciële mentaliteit van Verheyen altijd wel hebben, vind dat er wel iets voor te zeggen valt. Niet inhoudelijk even sterk maar wel strak gedraaid. Klaarblijkelijk is Alles Moet Weg juist wél de film die op artistiek gebied binnen België tot tevredenheid stemt maar ik kon hier echt heel weinig mee.

Het oeverloze gezwets... Man! Wat saai. Ik heb me over de film ingelezen en ik ben er ondertussen redelijk achter waar de film z'n (cult) klassieker status aan te danken heeft en ik zie die elementen ergens wel, het boeide me alleen helemaal niks. Er leek geen einde aan te komen terwijl de film niet eens zo gek lang duurt.

Peter van den Begin ken ik van de Nederlandse film Vet Hard en daar vond ik 'm erg grappig maar hier was het een onuitstaanbare zak hooi.

2,0*

avatar van Fisico
4,0
Waarom, o waarom week Verheyen af van de weg om dergelijke films te produceren? Ik zag intussen zo goed als alles al van hem waarbij ik tot de conclusie kwam dat middelmaat het hoogst haalbare was. Deze Alles moet weg is veruit zijn beste film. Zelfs voor mij een top 10 waard voor de Belgische film. Gebaseerd op het boek van Tom Lanoye en als je dat wat goed aanpakt, krijg je vuurwerk. En dat komt er ook.

Heel veel memorabele scènes doorspekt met uitstekende dialogen, overpeinzingen en humor. Uiteraard volle credits voor het boek van Lanoye, maar ook door de prima vertolkingen van Stany Crets en Peter van den Begin waarvan we toen zagen dat dit een topduo samen is.

Heel veel gelachen met de film met de scènes in het café over het espressomachine, de discobar scène tussen Van Assche en Blereau, de bloemenwinkel, de inbraak, alles is de schuld van de banken, en ga zo maar door. Ook de drama-elementen zijn goed uitgewerkt met het destructieve karakter van den Tony. In mijn ogen een toppertje, een cultfilm!

Gast
geplaatst: vandaag om 10:05 uur

geplaatst: vandaag om 10:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.