• 9.376.564 stemmen

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Christopher Rydell, Asia Argento en Frederic Forrest

Plot Trauma

"Some Nightmares Haunt You. Some... Can Kill You."

Aura, een meisje dat lijdt aan anorexia, komt terug bij haar ouders na uit een kliniek te zijn ontsnapt. Op de avond van haar terugkeer houdt haar moeder een seance in aanwezigheid van een aantal kennissen. Met een demonische stem vertelt de moeder dat zich onder hun een moordenaar bevindt, waarop ze in paniek naar buiten rent alwaar zij en Aura's vader vermoord worden. Aura ziet de moordenaar nog net weglopen met de hoofden van haar vader en moeder. Samen met David, een jongen waarmee ze bevriend is geraakt, probeert ze de moordenaar te vinden en komt achter een gruwelijk geheim.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Aura Petrescu

Hilda Volkman

Let op het pratende hoofd (zonder lichaam)! 1.5

mikey schreef:

Let op het pratende hoofd (zonder lichaam)! 1.5

Ze zeggen dat je nog 20 seconden kunt kijken en dan het gevoel krijgt, 'ik zal toch niet flauwvallen?'.

mikey

Hoe weten ze dat nou weer?

henkula

de occulte Nazi praktijken uit de tweede wereldoorlog?

mikey

Ja daar dacht ik ook al aan (als enige optie). Maar ik wist niet dat dat wetenschappelijk onderschreven was..

henkula

Natuurlijk is dat niet wetenschappelijk onderschreven Professor Ambrosius.

avatar van Quentin

Quentin

Matte Argento, niet slecht maar helemaal niet speciaal. 2,5*

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Erg vermakelijke Argento. Vooral de opener was een enorm spannende en memorabele scene. Maar zelfs voor een Argento zitten er te veel gaten in het verhaal. De beste man zou eens moeten onthouden dat mensen rouwen wanneer geliefden gestorven zijn, iemand tegenstribbeld wanneer deze vermoord gaat worden, politie ongealarmeerd niet snel zal komen opdagen en dat hoofden, wanneer ze gescheiden zijn van het lichaam, niet praten.

Maar zoals ik al zei best vermakelijk.

avatar van Quentin

Quentin

Er is een Nederlandse dvd uit, in 2,35:1 breedbeeld!

avatar van wibro

wibro

Quentin schreef:

Er is een Nederlandse dvd uit, in 2,35:1 breedbeeld!

Dat klopt. Heb ik zien staan voor slechts 3 EURO. Maar gezien het gemiddelde op MM denk ik toch maar niet dat ik hem ga kopen.

avatar van Bas I.

Bas I.

De slechtste Argento die ik tot nu toe heb gezien. Verhaal vond ik niet interessant en qua uitwerking kan Argento ook stukken beter.

avatar van Noodless

Noodless

Behoorlijke thriller met het typisch Argento-sfeertje en moorden.

De plot zit wel vol gaten, maar het verhaal biedt toch voldoende spanning en bloederige moorden. Het hoofd in de liftkoker was om te giechelen. Aardig, maar ook niet meer dan dat. Maar voor 2 euro gekocht. Ik heb al heel wat duurdere films die lang niet zo goed zijn. Dus is deze film een leuke meevaller. 6/10

mikey

Grappig ik hoorde laatst een ankedote over een dokter die tijdens de Franse Revolutie onder de guilotine kwam.. vlak voor zijn dood kwam zijn jeugdige leerling hem opzoeken, in den bastille, en de dokter vroeg hem om een laatste gunst: tellen hoe vaak ik met mijn ogen knipper nadat mijn kop is gevallen.. de leerling stemde toe en hield woord: 24 keer (maar dat weet ik niet meer zeker).

avatar van erik1677

erik1677

matte maar mooie argento thriller/horror.

Ten eerste al door het mooie giallo sfeertje wat opgeroepen wordt.

En zit ook heel wat onderhuidse spanning in de film.

Echt bloederig is de film niet, maar spannend daar in tegen wel.

het begin met de seance en regen vindt ik al een heerlijk stukkie cinnema.

En ook mooi om de jonge asia argento aan het werk te zien, echt acteren kan het wicht niet, maarja dat is in de jaren nog niet echt veranderd.

De ontknoping was weer echt super, en vindt dit gewoon weer een prachtige argento film.

mikey schreef:

Nou, mijn vrouw en ik hebben het net uitgeprobeerd maar ze knipperde niet één keer dus geloof me het is een broodje aap verhaal.

mayhemblik

Wat zou de wereld toch een stuk minder aangenaam zijn zonder grootmeester Tom Savini.

Hoewel hij hier naar mijn mening/smaak iets te weinig van zijn grote kunsten mocht tonen.

Dan nu over de film, ik vond hem erg spannend maar inderdaad een beetje tam (voor vroege Argento begrippen).

Toch heb ik zo nu en dan op het puntje van de bank gezeten

Blij dat ik hem weer heb herzien.

erik1677 schreef:

Niet helemaal met je eens, in The heart is deceitful above all things zet ze een geweldige rol neer.

Ze speelt daar een drugsverslaafde psychisch gestoorde moeder en ik vond haar net Courtney Love, dan doe je het in mijn ogen goed.

avatar van Friac

Friac

Flauwe Argento, met eigenlijk enkel op vlak van cinematografie een voldoende (soms erg mooie beelden met de vrije camera, bv. de rondfladderende vlinder, de camera die onder het politielint doorduikt,.. ). Her en der is er ook nog een beetje typische Argento-geschiftheid te vinden: de onthoofde baby tijdens de operatie, de hi-la-ri-sche aftiteling waarbij de camera zijn tocht eindigt bij een reggaebandje dat op een dakterras staat te spelen (leuk 'Twin Peaks'-achtig sfeertje dat gecreëerd werd trouwens, met de felle belichting op het dansende meisje), het moordwapen,....

Maar de film is te saai om met volle aandacht naar te kijken, er zitten weeral typische onlogische zaken in die lichte irritatie opwekken, de acteerprestaties zijn niet denderend, de gore en de moorden zijn véél te zwak/saai voor een 'genuine' Argento/Savini-film te zijn, de soundtrack is ondermaats in vergelijking met de meeste Argentofilms,... Gelukkig nog niet zo slecht als The Card Player of The Phantom of the Opera, maar los van enkele sfeervolle scènes (de eerste 15 minuten op kop) valt er weinig moois te bespeuren. Een erg magere 3*

P.S.: Ik ben blij dat ik amper 3,95 euro heb betaald voor de Nederlandstalige dvd-uitgave. Niet alleen omdat de film vrij pover is, maar ook omdat de uitgave op zich vreselijk slecht is: trailers die je niet kan doorspoelen én niet eens een menuscherm. Ongelooflijk dat sommige winkelketens 17 euro voor dit soort uigaves durven vragen...

avatar van erik1677

erik1677

thanks voor de tip mayhemblik.

ga de film zeker uitchecken.

Trouwens vette band he mayhem

mayhemblik

Kleine moeite en ik hoop een heel groot plezier.

Mayhem??????

Vooral het oude werk, maar waar ik reikhalzend naar uitkijk is de ophanden vrijlating van ''Burzum'', in mijn ogen een zéér enge geniealist(is dit wel een woord eigenlijk?)

Nog één tip: Anaal Nathrakh WAUW!!!!!!!!!!!!!!!!

Oké, nog één tip dan: Pig destroyer.

Ik hoop dat je niet bekend bent met deze bands want dan staat u echt een verrassing te wachten.

Lees dit snel want het zal wel weer snel worden verwijderd

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Weer geen slechte film van Dario Argento. Hoewel hij neergesabeld wordt door critici en overal voor zo een 2 € te koop is moet ik zeggen dat ik hem bes wel goed vind.

Het verhaal is weer zoals altijd ver gezocht, maar toch knap hoe alles klopt. Dario Argento probeert ons vaak op een verkeerd spoor te zetten (de moordenaar kon die persoon zijn die stopte met zijn auto toen ze van de brug wou springen of de psychiatrische patiënte die al schreeuwend 'you did it' zei, kon toch eens gelijk hebben....). Allemaal dingen die ingebouwd zijn, wat de kijker ook opmerkt, maar enkel en alleen om meer mysterie op te roepen.

De film is bij momenten bloederig. Eindelijk eens een giallo waar de moordenaar vrij veel screen tijd heeft wat natuurlijk erg spannende momenten met zich meebrengt (denk maar aan het ziekenhuis of in het huis). De moorden zelf zien er redelijk uit, enkel de scène met de lift was bedroevend slecht. Om dan nog maar van die scène te zwijgen met het pratend hoofd.

Voor de rest is Trauma een film die zeker zijn momenten heeft, maar waar het totaalbeeldje weer zo-zo blijft. Toch bewijst Dario hiermee dat hij toch nog redelijk werk heeft afgeleverd in the nineties.

avatar van Donna89

Donna89

Ik vond 'm tegenvallen. Na een half uurtje vond ik het verhaal al niet echt boeiend meer, toch afgekeken. Mijn eerlijke mening: 106 minuten om te janken.

avatar van neo

neo

Iemand enig idee welke extra's er op de Nederlandse dvd staan? Heb zelf de regio 0 versie gekocht.

avatar van NormanBates

NormanBates

Een Argento die in de VS is gedraaid werkt bij mij gewoon niet, niet die authentieke Argento-sfeer die je in zijn Europese produkties wel hebt. Volgens mij zijn er ook aardig wat bemoeienissen met het eindresultaat vanuit de VS want ik vind hem toch vrij doorsnee. Al met al nl een doorsnee thriller van het niveau tv-thriller. Erg jammer want de Argento van de jaren 70 is geniaal.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

neo schreef:

Heb ik na gekeken. Niets bijzonders alleen de hoofdstukken indeling en enkele trailers.

Deze film is absoluut geen hoogstandje, 2 sterren voor het verassende einde.

Duurde ook te lang.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Tsjonge jonge wat zijn de reacties op deze film weer lauw zeg...dit is toch gewoon volbloed Argento?

En dan weet je kan verwachten: een compleet van de p*t ger*kt plot, een black glove killer die moordt met een elektrisch apparaat waarmee je iemands hoofd kan afsnijden en een stuk of wat onthoofdingen gedurende de film.

Wat minder visueel over-the-top als Inferno of Opera, verhaallijn die we niet al in talloze andere horrorfilms zagen, spanning.

Zeker één van de betere latere Argento's (al moeten we er nog wel wat zien) maar vooralsnog geloof ik nog niet in de dalende kwaliteit van deze regisseur (okay voor wat betreft tot 1993 dan).

avatar van 606

wendyvortex schreef:

Mee eens hoor.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Dit is dan al de tweede film vanavond die ons tegenviel. Het verhaal had beter en subtieler uitgewerkt kunnen worden maar nee, bengelende hoofden en een slechte bewerking van het verhaal.

Jammer!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Typische Argento, maar mist toch een beetje die eigenzinnigheid die zijn werk van de jaren 70 tot aan de late 80's wist te onderscheiden. Met name qua kleurgebruik mist deze Trauma de intensiteit (en diversiteit) die zijn werk doorgaans zo onwerkelijk goed maakt. Neemt niet weg dat zo'n beetje álle herkenbare elementen aanwezig zijn en hij, traditie getrouw, het plot compleet onderschikt vindt. Binnen die wat warrige opzet creëert hij in ieder geval genoeg ruimte om pratende hoofden langs te laten stuiteren en mij er niet gek van te laten opkijken. Ook een (vreemde) kunst, die deze meester van het genre als geen ander beheerst.

avatar van baspls

baspls

wendyvortex schreef:

Ik snap er ook niets van, volgens mij hebben wij een andere film gezien als de rest. Want ik vond hem vele male beter dan dat ik had verwacht. Een film waar Brian De Palma, John Carpenter en George A. Romero ongetwijfeld jaloers op zijn geweest.