• 9.372.602 stemmen

Met onder meer: Jeon Do-yeon, Lee Jung-jae en Seo Woo

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 11 november 2010

Plot Hanyo

"When Opportunity Knocks, Answer at Your Own Risk."

Lee Euny wordt aangenomen als dienstmeisje bij een welgestelde familie. Al snel wordt de heer van het huis, Hoon, haar minnaar. Spoedig begint de wereld van de familie uit elkaar te vallen.

Hae-ra's Mother

Eun-yi's Friend

Obstetrician

Herbal Medicine Shop Doctor (onvermeld)

Chief Secretary (onvermeld)

avatar van dEUS

dEUS

Fijne film.

En toch stelde hij ergens teleur. Maar dat is vooral te wijten aan de trailer die mij met torenhoge verwachtingen had opgezadeld.

Vooral het thriller zijn viel behoorlijk tegen. In tegenstelling tot wat deze trailer laat vermoeden, kent de film weinig spanningsmomenten.

In het magazine van IFFG stond ook vermeld dat de regisseur op het einde alle remmen loslaat. Dat viel tot mijn grote spijt ook wel behoorlijk mee...

Verder wel een film die er mag zijn. Audiovisueel zeer degelijk. De decors zijn mooi en het geheel is prima in beeld gebracht. Het had alleen iets minder gelikt gemogen. Wat meer pit en durf had de film er zeker beter op gemaakt...

3.5/5.0*

avatar van BobdH

BobdH

Sang-soo Im zet met Ha-nyeo in de eerste plaats een prima stijloefening neer. Stijlvol geschoten, rustige editing en vooral een sterke muzikale score zorgen ervoor dat deze thriller prima weggekeken kan worden.

Inhoudelijk is Im's kritiek op de hogere klasse der (Koreaanse) samenleving echter wel erg voor de hand liggend en ga je als kijker niet mee met de hoofdpersoon. Naïef als ze is trapt ze overal met open ogen in, werkt ze mee, maakt ze rare keuzes en wordt uiteindelijk nog boos ook. Tja, je had het kunnen weten.

Dat maakt Ha-nyeo uiteindelijk toch ook een wat vervelende film die weinig nieuws te zeggen heeft. Wie door het artistiekerige uiterlijk heen prikt ziet uiteindelijk niet veel meer dan een standaard thrillertje die maar niet spannend wil worden. 2.5*

avatar van Jasper111

Jasper111

Ik dacht van te voren al dat deze film echt een standaard voorspelbare film was.

Ik vond dat totaal niet het geval. Zelfs de taal stoorde ik me niet aan (wat ik normaal snel doe bij chinese, koreaanse etc) Het was zeer goed geacteerd. Het einde sprak me echter het meeste aan. Onvoorspelbaar en het mooiste einde wat ze hadden kunnen verzinnen!

avatar van gauke

gauke

Update van een spychodrama uit de 1950, die minder expliciete sex bevatte. Stemmingsvol en fasscinerend samenspel dat het noodlot tussen emotioneel koude bewoners schildert.

avatar van jarno1975

jarno1975 (moderator series)

avatar van Skinny Binny

Skinny Binny

Evenals het origineel uit 1960 geroemd om zijn Hitchcockiaanse suspense. Af en toe was bijvoorbeeld de camera een kwartslag gedraaid als iemand de trap afliep, en dacht ik: "Ah, een Hitchcockverwijzing!" Het is een thriller die zich binnenskamers afspeelt rond een familie, maar van enig mysterie is geen sprake, daarvoor worden de motieven en handelingen van elk karakter te veel belicht. Jammer, want een thriller die spanning mist, is een slechte thriller.

Het is trouwens wel een poppenkast daar in Zuid-Korea. Het dienstmeisje laat zich anno 2010 vrijwillig als slaaf inhuren en als voetveeg behandelen. Alleen dat was me al te kolderiek; ik heb zo'n hekel aan die klote-aziaten. En wat had het rijke echtpaar een merkwaardig leven in hun landhuis; het enige wat ik ze heb zien doen is piano spelen en wijn drinken. Ook zijn de oma's in de Koreaanse cultuur kennelijk midden dertig en speelt er altijd wel een ouwe tang met zand in haar vagina mee (zie de poster). Volkskrant: De meest surrealistische finale van dit filmjaar; 4 sterren. De Volkskrant weet duidelijk niet wat surrealistisch is. Sowieso zou je zeggen dat Black Swan daarvoor in aanmerking komt. Domme volkskrant.

avatar van iggybiggie

iggybiggie

Je zou trailers eigenlijk altijd als de pest moeten mijden. Dan is elke plotwending tenminste echt een verrassing. Nooit meer naar kijken, is mijn devies.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Uitstekende film met een mysterieus verhaal over een dienstmeisje dat eindigt met een onvoorspelbare climax. Weer een spannend toppertje van Z-Koreaanse bodem.

avatar van Zinema

Spanningsloze seks.

Terwijl The Housemaid sterk begint als een soort thriller rond een nieuw dienstmeisje van een jong en rijk stel, ontaardt een en ander al snel in een psychologisch drama met erotische randjes. Het is, wat dat laatste betreft, vooral suggestie maar het geeft een vreemd maar welkom smaakje aan deze remake van de film uit 1960. Eveneens uit Zuid-Korea. De seks maakt echter plaats voor een hoop ellende als het verhaal zich, enigszins voorspelbaar, begint te ontvouwen.

En dat je zonder ooit het origineel te hebben gezien al van mijlen ver kunt zien waar dit naar toe gaat, draagt niet bij aan eventuele spanning. Omdat de expliciete scènes dan eigenlijk ook wel een beetje voorbij zijn blijft het ietwat saai afwachten hoe een en ander vorm krijgt. Het laatste half uur op bijna Amerikaanse wijze, waarbij je Michael Douglas al ziet voorbijkomen. Als dan vervolgens de regisseur zichzelf verliest tijdens de theatrale finale, is dat dubbeljammer.

Redelijk.

Met dank aan Filmfreak voor het recensie-exemplaar.

avatar van BBarbie

BBarbie

Prima psychologische thriller met de nodige erotiek, die volgens mij duidelijk geïnspireerd is door films van Hitchcock (Rebecca). Vooral bij de rol van Yeo-jeong Yoon als de bitse huishoudster moest ik onwillekeurig denken aan soortgelijke rollen van Judith Anderson.

De surrealistische slotscène deed naar mijn gevoel helaas afbraak aan deze spannende, enerverende film.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vannacht te zien op TV > ARTE > 01:45 uur

avatar van joolstein

joolstein

Magere film en een remake van Hanyo (1960) Eun-Yi (Jeon Do-yeon) wordt aangenomen als dienstmeisje bij een steenrijke familie. De oudere huishoudster mevrouw Cho (Yoon Yeo-jeong) huurt haar in en het verdere vervolg speelt zich af in de meer dan weelderige ingerichte enorme villa. Hoon (Lee Jeong-jae), de heer des huizes, zwangere echtgenote Hae Ra (Seo Woo) en zijn schoonmoeder gebruiken het personeel als voetveeg en komen hiermee weg door riante cheques uit te schrijven. Nadat dienstmeisje Eun-Yi een avontuurtje beleef met echtgenoot Hoon blijft dit natuurlijk niet zonder gevolgen. De verhaallijn van de film is echter bijzonder mager en doet qua gegeven niet onder voor de inhoud van een van de vele romannetjes uit de Bouquetreeks met alle nodige clichés over rijke werkgevers, arme naïeve dienstmeisjes en een boze schoonmoeder die stookt. De karakters van de diverse personages worden weinig uitgediept. Daarom is ‘The Housemaid’ vooral fraai en uitbundig in zijn beeldtaal en laat zien dat er weinig morele beperkingen zijn als mensen hun eigen belangen veilig willen stellen. De film is daarom niets minder dan kitscherige edelpulp.

avatar van De wind

De wind

Waarom het genre 'thriller' bij deze film staat is mij een raadsel. Vrij matige film met weinig inhoud.

avatar van Fisico

Fisico

Ik ben eerder de film positief genegen dan negatief. Niet dat ik alles zomaar geweldig vond, maar ik vind die relatie tussen verwaande superrijke gezinnen en hun dienstpersoneel erg intrigerend. Zielig en respectloos ook bij momenten waarbij het dienstpersoneel niet meer is dan een modern slaafje dat vaak compleet genegeerd wordt en zelden of nooit bij de familie hoort. Zo is het steeds opvallend dat bij één of andere uitstap (een wandeling bvb) het dienstpersoneel er 5 meter achterloopt en meestal nog één en ander meesjouwt.

Verder vooral technisch een knappe film met een aantal mooi gefilmde scène, de erotische scènes niet in het minst. Ook de rol van de oudere dienstmeid boeide me wel. Enerzijds haar ze haar werkgevers, maar anderzijds bevindt ze zich toch in één of andere loyale tweespalt en heeft ze vooral aanvankelijk geen hoge pet op van Eun-yi.

Niet elke beslissing was een goede. De plots meer aanwezige (schoon)moeder was wat overdreven en kwam het verhaal niet ten goede. En ook het drastische einde had iets "net over the top". Voor de rest vrij genietbaar en prima film.

avatar van lang pee

lang pee

Misschien niet de beste Zuid-Koreaanse film, maar het was meer dan goed genoeg. Het verhaal was niet erg origineel en het einde viel mij zwaar tegen maar ik geef toch een zeven, ook omdat het acteren best meeviel. Naakt in een film van Z-Korea gebeurt trouwens ook niet zoveel en zeker niet in 2010.