The Conspirator (2010)
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The Conspirator
"One bullet killed the President. But not one man."
Als enige vrouw wordt Mary Surratt beschuldigd als mede-samenzweerder in het proces over de moord op Abraham Lincoln. De hele natie keert zich tegen haar en ze is gedwongen een beroep te doen op haar terughoudende advocaat om de waarheid bloot te leggen en haar leven te redden.
Frederick Aiken
Lewis Payne
John Wilkes Booth
Louis Weichmann

Filmkriebel
Heeft niemand dan kritiek op het enorme gebrek aan originaliteit in de narratieve uitwerking? Bijna 1-op-1-kopie van Amistad!

hedrick
Een boeiende film en waargebeurd verhaal, betreffende het complot om de dood van President Lincoln.
Verwacht echter geen JFK, want dit drama speelt zich voor een groot deel af in de rechtbank.De aankleding van de film brengt je weer terug naar 1865 en is zeer mooi om te zien, maar ook de rollen die worden neergezet door vooral Robin Wright en James McAvoy zijn fenomenaal.
Het mooie van deze film vond ik tevens dat ze hun focus niet alleen richtte op de dood van Lincoln, maar ook de aandacht vasthielden omtrent het dilemma, waar Amerika voor stond aangaande hun rechtspraak en constitution na de moord op hun President.
Zeer goede film en schat ook in dat hij genomineerd wordt voor de Oscars.

Prudh
Dan moet je eerst Amistad hebben gezien om die kritiek te kunnen uiten.
Of al die andere voorbeelden die ik noemde, mag ook.

timbo_
Dan zou je nog maar tien films per jaar goed mogen vinden. Zoveel allegaartjes.
Wat Conspirator betreft. Inderdaad een rechtbankdrama dat weinig nieuws te melden heeft en redelijk voorspelbaar is maar het prima acteerwerk en meer dan boeiende verhaal maken dat meer dan goed.

gauke
Een tot in het kleinste detail onderzochte, briljant geschreven, zorgvuldig gemaakte, spannende en onderhoudende film. Het knappe is dat de regisseur de moraliserende propaganda uit het verleden voorkomt, maar wel de tegengestelde angst, de inspanning en bezorgdheid bespiegelt. Het thema van dit tragische historische drama is ook nu nog actueel. De idealistische bewerking van Robert Redford is een flammend pleidooi voor een eerlijke en rechtvaardig rechtspraak. En ik voor dat de film begon maar denken dat het een historisch interessante, maar saaie en loodzware prent zou worden.....

Casus Belli
Dat was ook maar omdat de focus van de film niet op de meest bekende oorzaken van de secessie-oorlog werd gelegd lijkt me.
Ik haalde er eerder de boodschap uit dat het systeem bespeeld kan worden en dat de meest machtigen vaak aan het langste eind trekken en dat is inderdaad iets wat nog altijd vaak terugkomt. In het tweede deel van het fragmentje dat ik van jou selecteer kan ik mee ten dele vinden. Wat ik wel mis is een soort kantelmoment in de denkwijze van het hoofdpersonage. Dat komt absoluut niet goed uit de ver voor mij. Het ene moment denkt hij zus en een paar scènes later dan weer zo.
Voorts zeer onderhoudende prent die erg integer gebracht en gefilmd is. Niet altijd even sterk geacteerd of dialogen die even boeiend zijn, maar nog een aanrader.

Jan met de pet
Rechtbank drama, corrupte rechtspraak over de betrokkenheid van een vrouw op de moord van Lincoln, zeker geen slechte film die het aankijken meer dan waard is: 3,5

JJ_D
Brrr, Amerikaans gedrocht! Geen greintje oprechte emotie, originaliteit, ... Zeer eenzijdig, klef en gepathetiseerd. Walgelijke cinema.

Mondragon
Aardige film, laat niet de werkelijkheid (de reden) achter de aanslagen zien naar mijn mening, maar wel verteld over samenzweerders.

Casus Belli
Leg eens uit... Ik dacht dat die wel duidelijk was, maar misschien vergis ik me.

the new guy
Prachtig verfilmd! Ik vraag me af of dit verhaal zich leent om verfilmd te worden, maar als je het dan doet moet je het zo doen.
Er is in deze film een enorm blik A-acteurs opengetrokken die weliswaar nooit leading zijn, maar desalniettemin in de beste series een prominente rol hebben ingenomen. Dat doet me toch vaak goed, mits ze voor de juiste rol zijn gecast. In een rechtbankfilm is de geloofwaardigheid van de acteur in mijn ogen nog belangrijker dan in andere films.
Naast het acteerspektakel viel de belichting in de rechtbank en de gevangenis me op. Zoals Rembrandt dat met de nachtwacht deed, deed Redford het met de film. Prachtig om zonder tekst de importantie van sommige personages te accentueren met iets simpels als een invallende zonnestraal.
Ik vond het interessant omdat ik dit deel van de geschiedenisles zat te slapen, of zoiets. Maar deze aanslag was nog van veel grotere betekenis dan Kennedy, daar had ik nooit bij stilgestaan.
Een absolute aanrader, terwijl het een simpel filmpje blijft.

BBarbie
Degelijk historisch rechtbankdrama met een indrukwekkende rol van Robin Wright.
Minitieus verhaal waarin de onwil van de authoriteiten, om na zo'n traumatische gebeurtenis toch oog te blijven houden voor een zuivere rechtsgang, keihard aan de kaak wordt gesteld.
Boeiende film.

madmax1
Goeie genade wat een fantastisch drama heb ik nu gezien , de cast de grafiek en de regie
door Robert Redford boeiend en zo zie je al hoe verrot die Amerikaanse politiek inmekaar zat al dik een eeuw geleden.
Schitterend spel tot de laatste minuut.

Banjo
Dan moet je eerst Amistad hebben gezien om die kritiek te kunnen uiten.
heeft hij die dan niet gezien?

christophel
Zeker omdat het op waar verhaal verfilmd is, een hele goede film.
Mochten de schuldigen vroeger niets zeggen? Want dan zou de uitspraak toch anders geweest zijn?

mnrk
One bullet killed our beloved president. One bullet but not one man!
Een uitstekende film van Robert Redford....
De gehele aankleding en cast maken deze film zeer de moeite waard en zorgen ook voor de prima sfeer die er daardoor ontstaat...
De gehele cast in deze film is in orde, er is geen acteur die nadrukkelijk aanwezig is...ze spelen allemaal gewoon goed en komen ook allemaal aan bod. Alleen de rol van Justin Long had van mij achterwege mogen blijven (vind hem meer een persoon voor de humor films)...

Uitstekende film over de rechtzaak tegen de moeder van de vriend van de moordenaar van president Abraham Lincoln. Een onderhoudend verhaal over de vraag of recht kan blijven bestaan wanneer iedereen bevooroordeeld is en tevens een stukje boeiende geschiedenis . De mooie en gedetailleerde aankleding worden soms teniet gedaan door de wat sobere uitstraling van de film. Verder een goeie en overtuigende cast.

Tarkus
Toeval wil dat ik een week voor ik deze film heb bekeken, een documentaire heb gezien over de moord op Abraham Lincoln, en dat helpt zeer veel om het verhaal uit deze film beter te kunnen volgen.
Deze film handelt immers over het proces dat volgt op de moord.
De vertolkingen zijn ronduit schitterend, van de ganse cast.
2 uur duurt deze prent maar, voor een rechtbankdrama, is nergens saai of traag.
Een aanrader van formaat deze film.
Nog een toeval, 8 maart 2012, de dag waarop ik deze film zag is internationale vrouwendag, het hoofdpersonage dat hier terecht staat is ook een vrouw, en volgens mij, aan de hand van de docu waarover ik het eerder had en deze film geloof ik dat ze onschuldig was, maar toch werd ze veroordeeld en was ze de eerste vrouw die werd opgehangen in de VS, puur omdat men een slachtoffer nodig had. Misschien wel een vrouw die symbool kan staan op een dag als deze.

Filmfan74
Hele aardige film die je zeker aan het nadenken zet na afloop over eerlijke rechtsgang. Hij had van mij alleen iets korter (kwartiertje of zo) mogen duren, er is namelijk veel dialoog en weinig gebeurtenissen waardoor je op een bepaald moment toch je best moet doen om erbij te blijven.
Desalniettemin interessant stukje geschiedenis waar ik nog niet van op de hoogte was.

K. V.
Deze eens bekeken en uiteindelijk was het geen misse film, maar 'k heb toch genoeg aan één kijkbeurt. Het is vooral een rechtbankfilm geworden. Het werd wel nog boeiend gebracht door af en toe flashbacks te tonen.
De film had nog een redelijk bekende cast: James McAvoy, Justin Long, Evan Rachel Wood, ... en deden het wel overtuigend.
'k vond wel dat de film groeide en naar het einde kon hij me wel te bekoren.
Als je zin hebt in een rechtbankfilm kan 'k deze wel eens aanraden.

Movsin
Robert Redford zet hier een knappe rechtzaak-film neer, gesteund op historische feiten, en onderlijnt hiermee het gevaar dat kan schuilen in de absolute wil een dader te vinden en te bestraffen, zeker wanneer het om een ophefmakende misdaad gaat en de publieke opinie (mogelijks opgehitst door de media en politieke invloeden) er om vraagt.
Goed, geloofwaardig en eigenlijk erg sober verhaald en met een sterke cast.

hutsekluts
Ik kan me niet geheel vinden in de laatste "sprekers". Vond het verhaal toch wat saai en had moeite om de twee uur uit te zitten. Er werd trouwens wel heel redelijk geacteerd. Aardig om te zien hoe dit stukje geschiedenis mede van invloed is op de vorming van de Amerikaanse strafwetgeving. Net geen voldoende.

mrwhite
Ik wilde deze film graag zien maar ik heb hier al iemand het einde zien vertelen in zijn of haar mening van de film ! Jammer zeer jammer en dat komt natuurlijk vooral omdat ik het verhaal van Mary Surratt of wat dan ook in verband met de moord niet wist of kende.

Decec
Een redelijk misdaad/dramafilm...
Niet echt spannend verhaal...
Mooi kostuum..
Prima acteerwerk...
Mooi HD kwaliteit...
Prima achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Jawaddedadde
Interessante film.
En oerdegelijk uitgevoerd met solide acteerprestaties en prima kostuumdesign.
Moet eerlijk bekennen dat ik het levensverhaal van Abe Lincoln niet echt ken, nochtans is hij wellicht de belangrijkste president van de VS geweest. Dus in dat opzicht was de film een verheldering voor mij.
Wordt verder gewoon goed geacteerd. Het niveau springt er nergens bovenuit, maar je kan wel zien dat hier vakkundige mensen aan het werk zijn geweest. Dus als je van een brok geschiedenis houdt in combinatie met een rechtbankverhaal, dan zit je goed.
Goed.

oemoemenoe
Mooi en realistisch verfilmd hoe onrechtvaardig het recht kan zijn....
Serieus verhaal wat boeiend genoeg is om deze film niet over te slaan.

frolunda
Niet slecht gemaakt maar ook nergens echt spectaculair.Eigenlijk een doorsnee rechtbank film met als pluspunt dat periode op het einde van de burgeroorlog mooi in beeld wordt gebracht.

Rodger
Zeker niet verkeerd, en goed gebracht....
Je moet wel van zo'n films houden...
3**

Humphrey
Ondanks de zoveelste Amerikaanse "justitie" film, weet deze prent toch te boeien en geeft een interessant idee van de periode onmiddellijk na de Burgeroorlog in de VS. Goed geacteerd, goed in beeld gebracht. 3,5*.

henkula
Boring, maar ik heb geen zitvlees genoeg voor rechtbank films, op een gegeven moment weet ik 't wel.

nadrin
Een mooi tijdsbeeld met veel aandacht voor details. Een interessant verhaal . Maar alles wordt saai gebracht.

jeanleeke
langdradig....ben int slaap gevallen.....GAAP....

Vijf uitstekend beoordeelde films over de moord op een beroemd persoon

The Doors

Casualties of War
Oorlog / Drama, 1989

Rescue Dawn
Oorlog / Biografie, 2006
presidentgeschiedenissamenzweringadvocaatprocesboarding housemilitary tribunal historischunionprivate club
Realtimes | Publishing Network
Social media