menu

La 317ème Section (1965)

mijn stem
3,79 (7)
7 stemmen

Frankrijk / Spanje
Oorlog
100 minuten

geregisseerd door Pierre Schoendoerffer
met Bruno Cremer, Jacques Perrin en Pierre Fabre

In de nadagen van de strijd om Dien-Bien-Phou krijgt een sectie van het Franse leger opdracht zich terug te trekken door de jungle, een tocht waarbij door uitputting en de onzichtbare vijand steeds meer mannen sterven, maar die onder leiding van een veteraan-adjudant toch wordt doorgezet.

zoeken in:
Zeer vroege namspoitation,van Franse makelij nog wel.Coppola heeft deze ook goedkeurend bekeken,want hij citeert hem in AN redux.
Hoe dan ook,gebaseerd op het boek van Schoendorffer die de oorlog in Indochina volgde als journalist met een blocnote.Het zal dan ook niet verbazen dat deze film in docu stijl is geschoten.Wat dat Dien Bien Phu betreft:de strijd daar vormt de achtergrond van de film,die zelf echter in Cambodja speelt en ook aldaar is opgenomen, dus niet op de Phillipijnen zoals de Amerikaanse nampsploitation.De meeste acteurs/figuranten zijn ook Cambodjanen, logisch want de 317e sectie bestaat uit zo'n 40 Cambodjanen en slechts 4 Fransen.
Hoewel niet geschoten met hand held camera krijg je wel die indruk,omdat de voornaamste personages zich nooit meer dan een paar meter van de camera verwijderen en de onoverzichtelijkheid van de oorlogstoestand zeer goed wordt overgebracht op de kijker,bovendien wordt de tropische atmosfeer goed voelbaar gemaakt.
Dit is een Franse film in de klassieke traditie die zich dus keurig houdt aan de eenheid van intrige( het gaat ook alleen maar over 1 patrouille van 1 peloton) en in ruimere zin ook aan de eenheid van plaats en tijd ,de docu feel wordt overigens versterkt door een voice over die nuchtere plaats en tijd aanduidingen geeft.
Gepraat wordt er genoeg,maar wel in overeenstemming met de actie en zonder de kijker mee aan het handje te nemen.Wie een beetje snugger is begrijpt zelf wel hoe (on)zinnig deze oorlog was,daar hoef je verder geen lange declamaties over te houden( lees je mee, Stone?)
Enige minpunt was het wat cliché gegeven van een ouwe ervaren rot met feilloos oorlogsinstinct( Cremer) v de jonge idealistische luitenant( Perrin ) die elkaar aanvullen.

3,5
Rauwe, realistische en ook erg menselijke zwartwit film over de terugtrekking van de Franse troepen tijdens de oorlog in Indochina.
Deze keer geen verheerlijking van één of ander Amerikaans heldenpeloton. Bruno Cremer is overtuigend in de rol van doorwinterde oorlogsman waarvoor zijn chef, Jacques Perrin (eveneens uitstekend als jonge, eerder onervaren officier), het nodig respect heeft.
Knappe sfeerschepping

Lv92
Zo kan het dus ook i.t.t. dat sentimentele gedoe van Terrence Malick.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:26 uur

geplaatst: vandaag om 19:26 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.