• 9.378.109 stemmen

You Don't Know Jack (2010)

Drama / Biografie | 134 minuten

Genre: Drama / Biografie

Geregisseerd door: Barry Levinson

Met onder meer: Al Pacino, Susan Sarandon en Danny Huston

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot You Don't Know Jack

"Angel of mercy… or murderous “Doctor Death”?"

In 1990 ging er een schok door de medische wereld toen de Amerikaanse arts Jack Kevorkian aangaf actieve beëindiging van het leven mogelijk te maken via zijn 'Mercy machine'. Hiermee faciliteerde hij zijn eerste 'zelfmoord'. Wat volgde was onder meer een zware juridische strijd waar binnen Kevorkian het recht van zijn patiënten om te sterven beschermde.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Dr. Jack Kevorkian

Geoffrey Fieger

Neal Nicol

John Skrzynski

Jack Lessenberry

Dorothy Lessenberry

avatar van override100

override100

wat een bla bla bla film zeg.wel leuk voor de zondag middag met zeer slecht weer buiten.

ik heb niet echt van genoten maar das mijn mening

Aardige tv-film zonder al teveel verrassingen.

In Amerika zal de film waarschijnlijk iets beter worden ontvangen omdat hij eindelijk een keuze durft te maken in dit debat, maar voor Nederland is dit allemaal een beetje mosterd na de maaltijd (wat ze in de film zelf ook min of meer beweren).

avatar van Zinema

Levinson doet een TV-film.

En dat is te merken ook, want e.e.a. oogt vaak lelijk.

Ook de acteerprestaties zijn wisselvallig, alsmede die van Pacino en zijn inconsequente accent. Toch is hij het die de film draagt.

Het onderwerp is in ons land natuurlijk oude en gesneden koek, maar in de VS dus van een geheel andere orde van grootte. Het vele sentiment en de tragiek waarmee de 'dokter des doods' te werk gaat, maakt emoties los. In dat opzicht is de film geslaagd.

Jack Kevorkian verdient een standbeeld, de film helaas niet.

Goed.

avatar van james_cameron

Voor het eerst in jaren weer eens een fatsoenlijke film van regisseur Levinson. Hetzelfde kunnen we zeggen betreffende Al Pacino. Hij vlamt hier als vanouds in een rol die hem op het lijf geschreven is. Het script is ook sterk, al komt de conservatieve tegenpartij er weer eens bekaaid af. Afgezien daarvan is het een intelligent uitgewerkte film, vol unaniem uitstekend akteerwerk en aangrijpende momenten. Echt zo'n film waarbij je je als kijker lekker kunt opwinden over die bekrompen amerikanen.

avatar van Sey

Sey

Heerlijke film die je een zwaar onderwerp toch vol spanning en interesse laat kijken. Bespeelt de juiste snaren zodat een meesterstuk naar voren komt.

De titel en mid-film speech geven duidelijk aan dat hier is geprobeerd het masker van 'Dr Death', zoals die door de conservatieve Amerikanen opgezet is, weg te halen. De film is meer de geslaagd in de opzet. Bravo.

avatar van timbo_

timbo_

Een goede film met Al Pacino in de hoofdrol. Het was alweer heel wat jaartjes geleden. Maar net als je denkt dat één van de beste acteurs aller tijden zijn beste tijd wel heeft gehad komt die eindelijk weer met een prachtrol. Pacino is in You Don't Know Jack namelijk weergaloos als Jack Kevorkian, de eerste euthanasie dokter van Amerika met de sinistere bijnaam Dr. Death. De manier waarop hij deze eigenwijze, ietwat wereldvreemde maar tegelijkertijd intelligente man neerzet is indrukwekkend en getuigt van pure klasse. Dat het waargebeurde verhaal daarnaast ook nog eens fascinerend genoeg is om de volle twee uur te boeien maakt You Don't Know Jack helemaal tot een drama dat bijblijft en een groter publiek verdient.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Goede grauwe film over een persoonlijk en heftig onderwerp. Jack blijft halverwege de film helaas een beetje op de achtergrond, vandaar denk ik ook de titel maar gelukkig word hij uiteindelijk over de streep getrokken om toch iets meer diepgang in het verhaal te brengen. Af en toe het idee dat Barry ons wilde shockeren met bijvoorbeeld de jongen die zichzelf probeerde te verbranden, maar dat was in mijn ogen een klein beetje mislukt. Het publiek wordt gevraagd te discussiëren over of dit wel of niet ethisch is, maar helaas wordt er duidelijk maar 1 van de twee kanten goed geshowt en daarom is de film niet een betrouwbaar begin van deze discussie, hoewel 'ie het wel vraagt. Toch wel erg pakkend en mede dankzij mijn eigen standpunt een erg goed verhaal met uitstekende rollen. Pacino ken ik alleen nog van de klassiekers en daarom is het wel fijn om een wat recentere film van hem te zien, waarin hij ook prima tot zijn recht komt. Helaas houdt hij niet de godfather/heat/scarface-indruk achterwegen, maar dat is waarschijnlijk de prijs die hij moet betalen de rest van zijn leven. Ik ken ergere straffen. Film wordt ook prima voorzien van moderne snelle montages die echt een element toevoegen aan de film zelf. Het gegeven om bijvoorbeeld de patiënten te tellen, lijkt erg koudbloedig. Een aspect om de kijker een klein beetje te manipuleren maar niet erg genoeg. Mooie quotes en gewoon een hele goede film dankzij Pacino en het toch wel pijnlijke onderwerp.

avatar van Movsin

Movsin

Indrukwekkende film over een zeer delicaat onderwerp met een verbluffende Al Pacino.

Film duurt meer dan twee uur en verveelt geen seconde. Erg concreet, zonder ballast en pakkend. De scènes in de rechtzaal zijn sterk en boeiend.

Absolute aanrader.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Wat een sterke film is dit.

Vooral Pacino zet hier, ondersteunt door o.a. Goodman en Sarandon, een ijzersterke rol neer. Het thema is op zich al een maatschappelijk en actueel vraagstuk, in het sterk gelovige Amerika is het veel meer dan alleen een vraagstuk en ligt het voortijdig beëindigen van het leven zeer gevoelig.

Ook al verloopt het verhaal redelijk voorspelbaar, tot het eind weet de film te boeien wat vooral aan Pacino te danken is. Wat het vooral interessant maakt is dat het je aan het denken zet of iemand in staat is de keuze te maken en vooral waar de grens ligt. Met name wanneer het in de samenleving getolereerd zou worden en je legaal een eind aan je leven kunt maken.

De combinatie van sterk acteerwerk en een thema waar iedereen mee te maken kan krijgen en vooral ook een mening over heeft, lijkt een gouden te zijn.

Erg goed.

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Goede film, erg goed geacteerd ook. Jack 'Dr Death' Kevorkian had in Nederland moeten wonen. Zo apart, dat je tijdens het kijken van deze film constant denkt: waarom snapt niemand Jack, dat is toch normaal? Zoals hij het noemt 'common sense'?

Helaas is dat niet het geval in het veel te religieuze Amerika. Laat nogmaals zien dat ze daar ook best achterlopen op de echte Westerse wereld. Wij dus.

avatar van scorsese

Uitstekende film over Amerikaanse arts Jack Kevorkian, die ook wel bekend stond als Dr. Death. Een uitermate boeiend en waargebeurd verhaal en niet in de laatste plaats vanwege de euthanasie-kwestie. De hele juridische strijd wordt goed neergezet. De film is wel wat aan de lange kant, maar dit wordt wel goedgemaakt door Al Pacino die hier weer een sterk staaltje acteerwerk laat zien.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Eindelijk kon ik er weer eens 4 sterren uit persen. Geweldige film met een pakkend onderwerp. Dit soort rollen is echt op het lijf geschreven van Pacino. Hij vertolkt Dokter Dood grandioos. Die enge geloofsaanhangers en de fanatieke republikeinen die koste wat kost hun mening erdoorheen willen rammen. Ik heb erg veel sympathie voor Kevorkian ook al is het verder een erg moeilijk mens. Wanneer je hoort wat zijn moeder voor hels sterfbed heeft gehad en hij machteloos moest toekijken als kind begrijp je zijn beweegredenen des te meer. Belachelijk dat zijn laatste staaltje werd benoemd als moord. Bitterzuur gevoel blijf je mee achter. Verder erg sterke bijrollen van Sarandon en Huston. Zeker een aanrader in zijn genre !

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik ga mee in alle enthousiaste verhalen hier. Knap dat Pacino zo ijzersterk kan acteren zonder meteen de indruk te wekken het verhaal alleen als een "vehikel" voor zijn spel te gebruiken. (Hij lijkt hier trouwens vaak op de oude Martin Landau.)

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Lang uitgesponnen TV film met topcast. De zaak Kevorkian is ook bij ons in het nieuws aan bod gekomen in de jaren '90, wat onmiddellijk het euthanasie debat deed opflakkeren. De film staat stil bij de koppige en vastberaden persoonlijkheid van Kevorkian zelf, die met de beste bedoelingen mensen uit hun leed hielp, maar de samenleving tegen de schenen schopte door de wetten te overtreden. Hij begaf zich met zijn praktijken buiten de wet en kreeg er ook celstraf voor . De film graaft wat dieper en schetst een man van weinig emotie. Hij leefde ook enkele eigen drama's o.a. met de ziekte van zijn moeder. Ook Danny Huston en John Goodman zijn eveneens van de partij.

Zeker een boeiend onderwerp, al is die niet in een steeds even boeiende film omgezet. Het is een echte wat langdradige praatfilm die twee uur lang op een neutrale manier rond dezelfde kwesties draait. Van Kevorkian wordt geen held gemaakt (oef!). Ondanks de controverse blijft de man wel iemand die het onderwerp maatschappelijk bespreekbaar heeft gemaakt.

avatar van Hannibal

Hannibal

Sterk geacteerd, natuurlijk. Een prachtige rol van Al Pacino. Het verhaal grijpt aan, vooral omdat het allemaal zo authentiek overkomt.

Afknapper: De rechter die aan Jack Kevorkian vraagt: "Weet u wat een gevangenis is? Heeft u The Shawshank Redemption gezien?"

avatar van K. V.

K. V.

Deze biografie eens bekeken en het was niet mis. Het toont een goed beeld over de problematiek rond euthanasie. De cast deed het uitstekend en het kwam realistisch over. Ondanks de langere speelduur verveelde het niet. Misschien niet de meest bekende film, maar vond hem wel de moeite om gezien te hebben.