- Home
- Films
- Exit through the Gift Shop
- Filtered
Exit through the Gift Shop (2010)
Genre: Documentaire / Komedie
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Banksy
Met onder meer: Banksy, Thierry Guetta en Rhys Ifans
Gesproken taal: Frans en Engels
Releasedatum: 30 september 2010
Plot Exit through the Gift Shop
"The world's first Street Art disaster movie"
Een film over een man die een film over Banksy probeerde te maken. De excentrieke Franse winkeleigenaar Thierry Guetta probeert de wereld van graffiti te vangen door de bekendste vandalen tijdens de creatie van hun werk te volgen. We volgen Thierry vervolgens bij zijn pogingen om Banksy te vinden en vriendschap met hem te sluiten. Maar het gevolg is dat de kunstenaar de camera omdraait naar de Fransman. Wat volgt is een verhaal over het leven van deze man, die probeerde het onfilmbare vast te leggen en daarbij faalde.
Narrator
Montorsi
Misschien wel de leukste documentaire ooit zelfs!
Verwachtte zelf ook heel wat anders, veel meer over Banksy zelf dan over zijn alter-ego (is dat het dan misschien? ) Maar moeilijk voor te stellen voor mij dat we hier te maken hebben met een waargebeurd verhaal. Ongetwijfeld met echte elementen, maar te onwaarschijnlijk om echt te kloppen denk ik toch.
Exit Through The Gift Shop, de titel zegt misschien wel genoeg. De pretpark-achtige consumptie van kunst, het is een en al 'brand'. De docu is dan vooral kritisch op de naam van een kunstenaar, het laten vallen van een naampje is al genoeg voor een storm van publicitieit, en eenmaal die naam kun je eigenlijk alles voor kunst verkopen. Het is dan ook allemaal vaak niet meer dan herproduceren van oude ideeen in een nieuw jasje.
Al met al is het allemaal geweldig grappig, prachtige kunst (kende wel vrij veel van Banksy maar niet van de anderen), en de vertelstijl is erg origineel en verfrissend. Eigenlijk valt het niet te omschrijven. Echt heel leuk en qua speelduur ook niet iets waar je tegenop hoeft te kijken wanneer je niets met Street Art hebt.
Co Jackso
- 21924 berichten
Een zeer vermakelijke documentaire waarbij de speelduur voorbij vliegt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel weinig kennis heb over deze vorm van kunst. Gelukkig is dat geen probleem en je wordt al snel gezogen in de wereld van Thierry Guetta en Street Art.
Soms deed de film mij denken aan This is Spinal Tap. Vooral tegen het einde aan waren sommige momenten zeer komisch, waarbij het de vraag is of het hier gaat om de werkelijkheid. Wellicht dat andere gebruikers weten of het hier gaat om een mockumentary. Maar eigenlijk maakt het mij weinig uit, omdat de film werkt in zijn huidige vorm.
wwelover
Ondanks het feit dat ik niet zo van documentaires houd, ging ik vol hoge verwachtingen naar deze film. En die zijn waargemaakt, want het is echt een onwijs leuke docu om te zien. Het is erg interessant en heel grappig. Daarnaast is het bijna allemaal mooi om te zien, qua 'street-art'.En ja die Thierry Guetta is gewoon hilarisch. Terwijl het eigenlijk gewoon echt de grootste idioot is die er rond loopt. Maar ja hij doet het toch... En Banksy is natuurlijk gewoon een fenomeen.
The One Ring
"Andy Warhol is dead, I'm still alive."
Aldus de bizarre Thierry, wellicht het meest interessante filmpersonage van enige film uit 2010 en iemand om nooit te vergeten. Hij is belachelijk, een idioot, pretentieus en op een vreemde manier sympathiek. Een beetje zoals die man uit Grizzly Man, alleen dan in een nog betere film. Voor de duidelijkheid: Thierry is een echte persoon. Maar is dit verhaal opgezet als grap? Een mockumentary, a la Spinal Tap, is het niet, want bepaalde delen zijn zeker echt, maar niettemin kan het een en ander in scène gezet zijn en doet Thierry zich zoals bijvoorbeeld Sacha Baron Cohen voor als iemand anders. De eerste helft vond ik eigenlijk geen seconde ongeloofwaardig. Als Thierry zelf een expositie opricht wordt het vreemd. Of het nu echter om een grap of om de realiteit gaat is een vraag die de film alleen maar interessant maakt. Als het inderdaad een grap kunnen Banksy en iedereen die er van weet er in de toekomst beter over zwijgen.
Aan de andere kant is deze film waarschijnlijk bijna net zo leuk als documentaire dan als fictiefilm. Zoals gezegd is Thierry een boeiend figuur, maar ook de opkomst en commercialisering van street art worden goed vast gelegd. Ik had me er nooit zo in verdiept, niet op de laatste plaats omdat de gemiddelde graffiti van een willekeurige straatjongen gewoon spuuglelijk is, maar kennelijk worden er toch mooie dingen gedaan. Banksy's werk vond ik best briljant eigenlijk en zijn droge commentaar tussendoor is daarnaast hilarisch. Het idee van street art begon me door deze film te fascineren en ik wil er wel meer van weten. Thierry's expositie is daarnaast gewoon een geweldige komische afsluiter en al dan niet bedoelt een prachtige satire op hype in de kunstwereld. Thierry's vreemde opmerkingen en filosofieën maken de film af.
Maar is het kunst? Ja, deze film is dat.
"I used to encourage everyone I knew to make art; I don't do that so much anymore."
Pitakaas
Hele interessante documentaire over het fenomeen street art, met een zeer duidelijke boodschap, die pas aan het einde echt duidelijk wordt.
We volgens als kijken een insane Fransman die door een haast mentale afwijking alles moet filmen wat beweegt. Door toeval en lot gaat hij maar zijn neef filmen, die zijn vrije tijd verdoet met streetart, een gecamoufleerd woord voor vandalisme. Want dat is in principe hoe je deze 'artiesten' kunnen worden genoemd, kunst is niet het juiste woord. Echter, deze neef, 'Invader' genaamd, leidt onze Fransman Thierry naar de kusten van Amerika en de capitals van Europa. In een poging zijn mentale onrust te bedaren, wil Thierry vervolgens Banksy strikken om achter de lens plaats te nemen. Banksy is al iemand die het vandalisme is ontstegen, en voor velen wel de stempel artiest mag dragen.
Langzaamaan wordt duidelijk dat Thierry compleet obsessief is van Banksy. Thierry besluit zelfs om de nieuwe Banksy te worden...
Waar Thierry het geld vandaan heeft is onduidelijk, maar met een enorm budget verzameld Thierry een team om zich heen. Zijn grote doel: winst maken met een expositie. In een zeer onpersoonlijke oncreatieve manier poept het team het ene na het andere schilderij uit. Volgens Banksy zelf gewoon onoriginele ideeën. Echter, Thierry weet het zo te brengen dat het publiek wordt aangetrokken. Thierry creëert zijn eigen hype. Vanaf nu is het mij allang onduidelijk wat waarheid is en wat leugen, maar het wordt steeds interessanter.
Thierry begint zichzelf zelfs met Warhol te vergelijken! Langzaamaan wordt duidelijk dat deze Fransman niets meer met streetart te maken heeft. Alle kernwaardes die centraal staan in deze underground cultuur worden smakeloos overboord gegooid door Thierry. Commercie, massaproductie, winst en oncreativiteit zijn scheldwoorden voor mannen als Shepard en Invader, maar blijkt de rode draad voor Thierry. En het publiek accepteert het als makke lammetjes.
Het moge duidelijk zijn, Banksy wil met deze film Thierry en allerlei gelijkende artiesten (ongeacht het feit of Thierry uberhaupt wel bestaat) met de grond gelijk maken. De musea van tegenwoordig hangen niet meer vol met echte kunst vanuit het hart, maar met werken die door de commercie zijn verpest.
It's all about branding and creating a hype!
Erg interessant dus om te kijken, aangezien het hele project van Thierry een wending neemt die niemand had kunnen aan zien komen. De alias (Mr. Brainwash) van Thierry had niet beter kunnen worden gekozen, en is typerend voor het idee wat Banksy heeft over hedendaagse kunst. Deze naamkeuze is voor mij dan ook het bewijs dat Thierry helemaal niet bestaat. Mr. Brainwash is een alias van Banksy, puur gebruikt om de elite naar beneden te halen.
Leuk, met name voor mensen zoals ik die street-art echt te gek vinden.
Aan de andere kant ging het met deze docu al 'mis' in de eerste 5 minuten.; namelijk Banksy die iets zegt van: 'eigenlijk ging de film over mij, maar we hebben ons uiteindelijk gericht op een veel interessanter iemand' ...
Ehm.. nee dus.
Ik begrijp best dat ze via de rare Thierrry een soort statement willen maken over de exploitation van straat en popart, maar om nou te zeggen dat dit boeiender is dan Banksys werk etc. Nee . Wellicht slechts origineler.
Zandkuiken
I think the joke is on... I don't know who the joke's on really... I don't even know if there is a joke.
Erg leuke, provocerende film van het genie Banksy. En die street art, echt mijn ogen uitgekeken! Niet alleen het werk van Banksy, maar ook de andere artiesten die aan bod komen.
Verder zeker ook een komische "documentaire". Die Guetta is levensecht als megalomane maar ook aandoenlijke fantast. Of iemand écht duizenden dollars aan een authentieke Mr. Brainwash heeft gehangen, weet ik niet. Mocht dat wel zo zijn, voelt die persoon zich nu waarschijnlijk behoorlijk gerold. Of net niet? Banksy laat me achter met een pak vragen, maar een intrigerend document is Exit Through The Gift Shop (coole titel) zeker.
Erg dicht bij de 4*, maar gezien mijn persoonlijke smaak is het voor documentaires erg lastig om dit cijfer te behalen. Daarom een bijzonder overtuigende 3,5*. Eén van de leukere films van het jaar!
Eens met dit heerschap. Interessant, maar iets waar ik moeilijk meer dan 3,5* aan kwijt kan.
maxcomthrilla
Documentaires zijn meestal niet zo mijn ding, omdat ze logischerwijs nogal waarheidsgetrouw zijn en dit vaak niet hand in hand gaat met een frisse - speelse kijk/aanpak op de hele gang van zaken. Exit Through the Gift Shop weet echter moeiteloos te fascineren!
Ik had voor deze film nog nooit van het bestaan van Banksy gehoord, maar wat ik van hem zag in deze film was verbluffend. Zowel zijn werk als zijn gevatte commentaar in deze film is geniaal! De meeste documentaires geven antwoorden op prangende vragen èn geven inzicht in een bepaald dossier, maar deze documentaire laat je juist met veel meer vragen achter tijdens een rondje door de undergroundscene. Wat is echt en wat is in scene gezet? En als Thierry Guetta bestaat, is hij dan misschien een acteur/uithangbord van Banksy, ter promotie van zijn werk?
Ik vind het sowieso onvoorstelbaar dat met die papparazzi in Engeland er nog steeds geen foto van die Banksy is opgedoken. Die Thierry Guetta is ook een markant figuur, waarvan je bijna niet gelooft dat iemand er zo `n leven op na kan houden. Zijn gezin pikt het zomaar dat hij bijna altijd en overal bezig is met zijn grote passie: filmen? Ik heb echter wel een hoop gelachen om zijn vreemde verschijning, vooral toen hij zijn eigen expositie bijna in de soep liet lopen. Verder vond ik het ook wel grappig om te zien dat hij nog steeds schold in zijn moedertaal, net zoals geld tellen iets is wat je niet snel overneemt bij een andere taal.
Ik had eigenlijk helemaal niets met dit onderwerp, maar ik heb de hele tijd geboeid zitten kijken. Een mysterieuze, komische en kritische documentaire over kunst is nooit weg, daarbij vond ik het ook wel leuk om inzicht te verkrijgen in hoe je nou het beste reclame voor je expositie kunt maken zodat er een hoop volk op afkomt.
Ook al zegt Banksy dat hij niemand meer aan zal moedigen om zich met kunst bezig te houden. Met deze film weet hij mij zodanig te enthousiasmeren dat ik wellicht nog eens ga schilderen, maar dan gewoon als hobby. Wel een leuke film over hoe je van je hobby/passie je beroep kan maken! Een 4*
Zeer onderhoudende documentaire, onvoorspelbaar en vaak erg grappig uitgewerkt. Beangstigend om te zien hoe iemand van de ene op de andere dag een geloofwaardige 'grote' artiest kan worden, puur door de kracht van hype.
Hannibal
Geinige documentaire over Thierry en Banksy.
Banksy vind ik nogal arrogant, zet zichzelf neer als een soort halfgod. Een beetje meer bescheidenheid was op zijn plaats geweest. Hij hoeft zich niet kenbaar te maken, snap ik, maar de manier hoe het mysterie rond de allergrootste, de beste, de grote Banksy hangt vond ik voorzichtig gezegd een béétje de Telegraaf-manier van iets overbrengen. Aan de andere kant is Banksy wel een kunstenaar van grote klasse, het is prachtig wat hij maakt. Zijn manier van werken spreekt me ook aan. Ik vind het wel "cool" dat mooi gemaakte kunst gewoon op straat voor iedereen zichtbaar is. Zijn telefooncelstunt was briljant, en zijn valsemunterij waar hij nooit iets mee heeft gedaan omdat je er minstens 10 jaar voor de bak in kunt draaien, was ook geinig, zeker omdat hij op dat moment Thierry nog maar net kende en zich gewoon met dat geld liet filmen.
Thierry, een gestoorde gek, maar wel sympathiek denk ik. Ik zal maar niks over de "ontknoping" vertellen, behalve dat die wel vrij komisch is. De user boven mij geeft al goed aan waar die ontknoping mee te maken heeft.
Fortune
Geweldige Documentaire.
Nog nooit van Banksy of Mister Brain Wash gehoord maar ze maken ontzettend coole kunstwerken. Nou zijn niet alleen de kunstwerken erg tof om te zien maar ook de weg naar beroemdheid en geld is geweldig.
Film kijkt heel vlot weg en is leuk om te volgen.
Zeriel
Een goede grap deze film.
Met veel interessant materiaal, ook in de extra's.
Jessen0wnt
Leuke documentaire over de toen nog onbekende Banksy en Thierry Guetta aka Mr. Brainwash. Ik kijk niet veel docu's maar afentoe eentje voor de afwisseling is altijd goed. Exit through the gift shop had ik zomaar uitgekozen, vooral de poster vond ik wel grappig, geen idee wat ik verder kon verwachten startte ik de film. Wat allereerst heel erg opvalt is het chaotische sfeertje, uiteindelijk past het goed bij het onderwerp van de film, Street Art is nou eenmaal snel snel snel, weg weg weg. We belanden in een echt kunstwereldje wat ik enorm kan waarderen, dat Thierry wordt beschreven als een nogal gekke kunstenaar die het allemaal wellicht iets te serieus neemt, vind ik onterecht. Het is wel gekkenwerk, alleen kijk naar het resultaat: prachtig. Ik weet niet zo goed hoe ik dit moet beoordelen maar vermakelijk is de film zeker en ik kan zeggen dat het inspireert en laat zien dat kunst alles behalve dood is onder ''jonger'' publiek. Het leeft. Ook mooi om heel veel persoonlijkheden te zien, de artiesten staan echt ergens voor en maken niet rulraak wat beelden. Ze hebben een enorm groot verhaal te vertellen, en mede dankzij deze film kunnen wij er iets van proeven. Ik weet in ieder geval welke stroming ik kies voor mijn eindexamenopdracht Kunst beeldende vormgeving. 3,5 ster
Banjo
- 2035 berichten
Een geweldige leuke documentaire!
waar in Thierry altijd zich zelf is En waar 'Banksy het geheel opklopt tot ongekende hoogte!
Ja een geweldig goed gevoel film..
>>5 strerren !! <<
SaNDuTjE
Een prachtige hommage aan de Street Art beweging maar bovenal natuurlijk een fantastische stunt.
Deze docufilm bestaat mijn inziens uit 2 delen, enerzijds wordt er een boeiend kijkje in de underground wereld van de graffiti genomen waarbij er de meest prachtige en vooral creatieve kunstwerken de revue passeren. Vervolgens wordt de focus steeds meer op Thierry gelegd met richting het eind natuurlijk de verfilming van zijn hype-stunt. Op deze manier wordt zowel de kijker als Thierry met behulp van een aantal bekende namen uit de scene geïntroduceerd met het Street Art fenomeen.
Er wordt goed afgewisseld met interviews, archiefmateriaal met voice-over en natuurlijk de 'live' beelden wat voor een lekker tempo zorgt. De goeie recensies hier zijn niet onterecht want dit is een erg vermakelijke docufilm met een boodschap.
Aanrader!
otherfool
Erg leuke semi-documentaire met prachtige kunst van Banksy en de zijnen (waar ik totaal onbekend mee was), een heerlijk typetje in Thierry en een toch wel duivels knap in elkaar gezette superstunt rond de grote expositie en eigenlijk gewoon deze film. Realiteit en fictie wisselen elkaar af en de film vliegt ongemerkt voorbij. Benieuwd of er nog een Oscar stunt gaat komen...
3,5*.
mr_erp
Niet mijn favoriete filmstijl,
maar de street art van Banksy en Invader sprak me wel aan.
Vooral lekker stukje met die space invaders en dat muziekje erachter!
Verder vond ik vooral het begin intrigerend.
Dat rebelse van de graffiti and de spanning kwam goed over.
Daarna het stuk met Thierry in de hoofdrol vond ik minder.
Ik kon de arrogantie van die gast niet uit staan en verder was het toen ook niet echt boeiend meer.
Een paar paar droge grappen maakten de film toch compleet.
Tenslotte spreekt het me aan dat de film echt gebeurd zou zijn?!
Ik ga van de zomer naar London en zal zeker kijken of ik wat street art uit de film zie
Al met al dus toch wel mooie film --> 3,5*
John Lee Hooker
Tenslotte spreekt het me aan dat de film echt gebeurd zou zijn?!
Dit is gewoon een documentaire... natuurlijk is het echt gebeurd.
Wat een meester is die Bansky. Ik had er al eerder wat werkjes van hem gezien. Die ratten, die ballonen, schaduwen, gebogen telefooncel, de pop in Disneyland, allemaal geniaal.
Ik vond het zonde dat Thierry zo'n slechte camera had. Het was best leuk om die graffiti-artiesten stiekem te volgen in de nacht en om te zien hoe ze het allemaal voor elkaar kregen. Ook zie je een aantal keer de politie voorbij komen.
De naam Mr. Brainwash spreekt me niet echt aan, hij vertelde dat in principe al die straat-kunstenaars brainwashers zijn dus waarom zou je jezelf dan ook zo noemen?
Het is wel goed dat hij het meteen groot aanpakte met die tentoonstelling en ik had niet verwacht dat er zoveel belangstelling voor zou zijn. Er zitten mooie en aparte dingen tussen maar toch vind ik de creaties van Banksy indrukwekkender. Verder had ik íetsjes meer willen zien van het ontwerpen zelf want je blijft nu meer op de achtergrond hangen, maar de beweegredenen komen wel duidelijk naar voren.
Leuke docu.
Vermakelijk.
Opvallend dat 2010 het jaar van de cynische docukijker is geworden. Samen met Catfish bestaat er over deze film nogal wat onduidelijkheid over de echtheid van deze docu. In tegenstelling tot Catfish vind ik het hier echter minder interessant. De twijfel leek niet zozeer vanuit het verhaal zelf te komen, maar door de wat slordige manier van docu maken. Vooral Thierry's financiële situatie krijgt weinig aandacht, waardoor sommige situaties wat vreemd ogen. Waar haalt hij bijvoorbeeld het kapitaal voor z'n show?
Verder is Banksy zelf een interessant figuur en ideaal natuurlijk om als kijker zelf wat controverse rond te bouwen. Vanuit dat oogpunt zou Banksy wel een beetje het punt van z'n eigen docu onderuit halen, dus neem ik maar aan dat het gewoon echt is.
Thierry is een apart ventje maar duidelijk niet het interessantste figuur in deze docu. Behalve dat hij in het laatste half uur een interessant punt illustreert (hij ziet zich als kunstregisseur - niet maken, enkel laten uitvoeren - die een aardig muntje uit z'n zaak weet te slaan). Verder is het een redelijke nobody die buiten wat oeverloos gelul niet veel te vertellen heeft. De scene die hij echter beschrijft is veel boeiender.
Zitten mooie kunstwerkjes tussen, al vind ik dat er teveel makkelijke stencils gebruikt worden. Ik hou dan vooral van de street art die echt binnen z'n omgeving geïntegreerd is. Die vent die overal schaduwen van tekende vond ik bijvoorbeeld bijzonder.
Vermaken doet het verder wel, de welles/nietes discussies rond de echtheid vind ik wat overdreven en vooral hypegedreven, in het geval dat het opgezet is verneukt Banksy in ieder geval wel een beetje de opzet van deze documentaire.
Dreiecke
Als het opgezet is dan kan het ook de kunst hypes in het algemeen aan de kaak stellen, zoals het hypen van een tot dan toe totaal onbekende "kunstenaar" en dan de mensen werkjes laten kopen van 20.000 dollar en een miljoen binnen halen.
Ik vond het eerste stuk het meest realistisch en boeiend. Het stuk over Thierry vond ik behoorlijk irritant, en vooral die man zelf bedoel ik dan. Hij laat bestaande prenten fotoshoppen door ingehuurden en noemt het dan weer zijn eigen kunst. Tja... Het lijkt mij verder vreemd dat mensen Thierry retarded noemen, dat hij dit prima vindt en deze uitspraken gewoon in de docu laat monteren.
Banksy is inderdaad een held en een prima kunstenaar, leuk dat ik weer materiaal van hem zag. Hij komt hier goed uit de verf, samen met wat andere streetartists. Ik vraag mij af of hij stiekem in beeld is geweest
en hoe lang dan wel niet.
Ik ben toch een beetje bang dat we in de maling zijn genomen met deze film en dat niets is wat het lijkt. Geeft niet, al met al heb ik fijne streetart gezien en werd het leuk gebracht.
Geweldige docu dit!
Tot begin dit jaar had ik eigenlijk nog nooit van de naam Banksy gehoord. Aangezien ik nu niet bepaald een kunstliefhebber ben, trok deze documentaire me ook niet echt. Toegegeven, ik wilde de film wel zien, maar bleef deze op de een of andere manier maar voor me uitschuiven. Tot vandaag dus en ik heb er geen spijt van, want de documentaire is een kunstwerkje op zich.
De film is allerst geweldige reclame voor de kunst. Die "Space Invader" was al erg goed, maar wat Banksy maakt is af en toe echt fantastisch. Die gebogen telefooncel is echt pure kunst.In feite is het gewoon vernieling, maar op de een of andere manier is het geweldig om te zien en kan ik dat soort acties best waarderen.
De eerste helft van de film was duidelijk het leukst en grappigst. Toen de film verder ging met Thierry, zakte het niveau iets. Niet dat het niet boeide, want ik vond het allemaal best verrassend wat er gebeurde. Toch is Thierry net wat minder interessant dan Banksy, die aan het einde van deze docu nog net zo mysterieus is als daarvoor.
Verder kan ik me bijna niet voorstellen dat deze docu 100% echt is. Maar dat maakt voor mijn gevoel niets uit. De opzet en uitwerking is gewoon erg leuk en daarnaast is het boeind om een inzicht te krijgen in het werk van de diverse straatkunstenaars. Ik zou zomaar zo'n schilderijtje kunnen aanschaffen.
Opvallende oppervlakte.
Dat de rollen tijdens een documentaire kunnen worden omgedraaid, blijkt uit dit vreemde filmpje. Niet dat de eerste documentairemaker er waarschijnlijk iets zinnigs van zou hebben gebrouwen en dus bleef er weinig anders over voor de geniale kunstenaar Banksy. Toch had er rustig meer de diepte in gemogen in plaats van aan de opvallende oppervlakte te blijven hangen.
Goed.
BoordAppel
I think the joke is on... I don't know who the joke's on - really. I don't even know if there is a joke.
Die quote van Steve Lazarides somt het allemaal wel zo'n beetje op. Wie wordt er door de grap in de zeik genomen, lachen we om ons zelf of is er helemaal geen grap? Veel maakt het niet uit want deze documentaire werkt op veel verschillende manieren.
Zelfs als deze docu een grap blijkt te zijn is het nog steeds een mooi portret over de streetart, een kunstvorm die ik erg kan waarderen, vooral het feit dat je er zo per ongeluk tegenaan kan lopen maakt het interessant. Zo liep ik in London toevallig tegen een Banksy aan en zag ik recent in Parijs het werk van Invader. Niet alleen Banksy komt aan bod, ook andere bekende streetart kunstenaars worden gevolgd, zeker in het eerste gedeelte van de docu, als het allemaal nog heel geloofwaardig is.
Als Thierry eenmaal zelf met kunst begint brokkelt de geloofwaardigheid wat af. Het steekt allemaal wat té toevallig en mooi in elkaar. En daar komt de grap dan ergens om de hoek kijken. Is iedereen erin getrapt? Is de kunst van Thierry slechts een één tweetje met Banksy geweest als aanklacht tegen de commercialisering van de streetart? Of is het allemaal wel zo gegaan als de docu ons wil doen geloven en is deze film een fuck you van Banksy richting Mr. Brainwash?
Hoe dan ook, Exit through the Gift Shop, is een uitermate vermakelijk film. Een kijkje in de keuken van guerilla artists en hoe dan ook erg grappig, of het nu echt is of niet.
Donkerwoud
Houdt moderne kunst op te houden kunst te zijn als het puur ontstaat uit een kunstenaar die wil doorbreken in de scene? De documentaire werpt een droog-komisch balletje op over dat vraagstuk maar zonder tot een duidelijke conclusie te komen. Het gaat meer om op eenzelfde ontwrichtende manier een ervaring te bieden- zoals de Street Art die het als onderwerp heeft- dan dat het tot duidelijke conclusies komt. Daarom vind ik het ook niet interessant of het nou wel of niet ''echt'' zou zijn, daar gaat het namelijk helemaal niet om. De interpretatie ligt bij de kijker, zoals het bij kunst altijd het geval is.
De Fransoos Thierry plagieert, gebruikt zijn contacten met andere kunstenaars als zelfverrijking en blijkt uiteindelijk de (ongeschreven) regels flink aan zijn laars te lappen. Toch wekt hij ook sympathie op omdat zijn wil wil om tot het kunstenaarschap te komen er een is die aanspreekt. Ik gunde het hem in ieder geval wel dat zijn risicovolle onderneming uiteindelijk is gelukt. Daarbij speelt Thierry misschien niet helemaal volgens de regels, maar definieert dat niet juist zijn kunstenaarschap? Het is die paradox waarmee Exit through the Giftshop afsluit en ons in het ongewisse laat over zijn daadwerkelijke intenties?
Bijzondere documentaire over de opkomst van straatkunst en de geboorte van een kunstenaar. Ook al ben je niet geïnteresseerd in kunst, deze docu is behoorlijk boeiend, onderhoudend en grappig. En de kunst heeft vaak een maatschappij- en politiekkritsch randje. Het begin waarin de straatkunstenaars bezig zijn is zelfs spannend als ze op gevaarlijke plekken hun werk 'illegaal' tentoon stellen. Ook het tweede gedeelte is minstens zo boeiend als eigenlijk de vraag wordt gesteld wat een kunstenaar een kunstenaar maakt.
Shinobi
Op zich wel een vermakelijke film. Alleen vond ik het denk ik leuker om te zien hoe Thierry de straat kunstenaars volgde, want toen de rollen omgedraaid werden vond ik het allemaal iets te overdreven.
Desondanks 3,5 sterren.
Peter13
De documentaire Exit Through The Gift Shop is een beetje net als mijn eigen talent voor kunst. Aan het begin vond ik het heel wat lijken, maar naar het einde toe blijkt het toch allemaal niet zo mooi te zijn.
Het begin van de documentaire, waarin Thierry de straatkunstenaars volgt, is er sterk en dit vond ik ook erg interessant. Tijdens het maken van de kunstwerken en de strijd met de politie voelde je de spanning, daarnaast was het leuk om te zien hoeveel werk de artiesten maakten van het tonen van het werk dat ze hadden gemaakt.
Vervolgens word de man der mysterie geïntroduceerd: Banksy. Het werk van deze man en de geheimzinnigheid om hem heen zorgden ervoor dat ik nieuwsgierig de documentaire bleef volgen, doordat je toch meer over het te weten wou komen.
Op het moment dat de documentaire echter van hoofdpersoon veranderd en alles gaat draaien om de tentoonstelling en carrièreswitch van Thierry vind ik de documentaire echter wegzakken qua kijkplezier. Aan het begin waren de rare fratsen van Thierry nog grappig om naar te kijken, maar op den duur maakte het bij mij toch plaats voor een lichte vorm van irritatie.Het mysterie wat blijft bestaan rond Banksy zorgde ervoor dat ik de documentaire bleef volgen, maar uiteindelijk bleef het toch een jammerlijk ‘tweede deel’…
booyo
De focus had van mij meer op Banksy mogen liggen, maar nog steeds is dit een interessante en erg leuke docu.
Van mij ook, maar gezien het uiteindelijk door Banksy zelf gemaakt is had je kunnen weten dat dit niet zou gebeuren. Uiterst vermakelijke docu, genoten van de prachtige kunst die langs komt.
K. V.
Dit was een leuke documentaire. 'k had eigenlijk geen idee waar het over ging gaan, maar 'k vond het wel tof. De docu toont hoe Thierry Guetta verschillende straatartiesten filmt en dan uiteindelijk zelf een straatartiest wordt. De docu is zeker niet saai en 'k heb zelf een aantal keren moeten lachen. De kunst zelf vond 'k ook wel mooi en was toch heel wat anders dan gewone graffiti.
'k vond het de moeite om te bekijken en hij kijkt vlot weg. Een aanrader.
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Overzichtelijke, luchtige, behendige documentaire over de soms idiote wereld van kunst, marketing en echtheid. Deze drie onderwerpen lopen aardig in elkaar over, waarbij het niet duidelijk is welke 'overwint'. Authenticiteit is het eerste slachtoffer op het eerste gezicht, gezien de 'copy-cat'-hype-style van het bedachte merk 'Mr. Brainwash'. Of is dat ook kunst, en is hij een 'hernieuwde vorm' van Warhol? Als de kunstwereld dat laatste wil, gebeurt dat. Mr. Brainwash is een concept dat volledig is afgestemd op de grillen van de kunstmarkt, en waar velen van profiteren (wellicht indirect Banksy ook). Wat dat betreft is het geheel een zwart komische grap, waarbij het inderdaad onduidelijk blijft of de artiest, de kunstconsument of wellicht de kunstwereld als geheel uit te lachen valt.
Verder kunstig gedaan door Banksy, om met behulp van verzameld materiaal van een derde partij een documentaire te maken en verder te sturen naar een geheel andere richting. Desondanks geen nadrukkelijke stempel van Banksy, het lijkt erop dat hij het geheel aan gebeurtenissen en het excentrieke karakter van Guetta wil vastleggen, wat ik graag wil geloven.

Mysteryklassieker 'The Da Vinci Code' met Tom Hanks vrijdagavond op televisie

Searching for Sugar Man
Documentaire / Biografie, 2012

The Look of Silence
Documentaire, 2014
graffitifraudecousinschilderenstreet artist prankfameeccentrickunstart gallerymodern art