Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Tobias Lindholm en Michael Noer
Met onder meer: Pilou Asbæk en Roland Møller
Gesproken taal: Arabisch en Deens
Plot R
Rune is een jonge Deen, die is veroordeeld voor een ernstig geweldsdelict en terechtkomt in een oude, zwaarbewaakte gevangenis. Hij is vastbesloten zo weinig mogelijk op te vallen en zich buiten de strijd om de macht te houden, maar al de eerste dag wordt duidelijk dat dat geen optie is. Er is geen ontsnappen aan de meedogenloze gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten. Dankzij zijn handigheid weet hij zich toch een bevoorrechte positie te verwerven.
mug13
(Realistisch).Een film waarin het reilen en zeilen binnen de bajes muren goed in kaart wordt gebracht.Ik als oud PIW-er kan deze film zeker waarderen.
Uitzichtloosheid.
Nogal rauw gebracht gevangenisdrama wat weinig clichés schuwt. Maar wanneer die blijken te werken, wacht de kijker een sterke film. Het grimmige sfeertje doet al snel de eventuele afloop vermoeden, maar toch zijn de laatste tien minuten een prima keuze geweest omdat het de uitzichtloosheid van dit verhaal prima benadrukt. Het goede acteerwerk rondt het geheel af naar boven.
Zeer goed.
mixmaster
rauwe gevangenisfilm met uitstekend acteerwerk.
zeer realistisch gemaakt en af en toe keihard.
de film laat goed zien hoe het er in de gevangenis aan toe kan gaan.
RickZ
Deens rauw gevangenisdrama over jonge crimineel vechtend in de pikorde, niet heel interessant allemaal (tenzij je hiermee ervaring hebt misschien). Orgineel, dat wel, met goed acteerwerk.
Grappig dat men deze film zo realisctisch vindt; zeker ook allemaal gezeten jongens?.....

SaNDuTjE
Een beetje clich maar vooral lekker (g)rauw en to-the-point gevangenisfilm met genoeg sfeer en goed acteerwerk om te overtuigen.
De vergelijking met Un Prophet is inderdaad snel gemaakt en in grote lijnen komen deze ook aardig overeen. Beide volgen een nieuwe gevangene die probeert niet op te vallen en 'geaccepteerd' wil worden door de gevestigde orde. Ook al heeft 80% van de cast daar blijkbaar ook gezeten, zijn wel de meeste stereotype ex-gevangenen voor de film gebruikt. De verschillende personages spelen en zien eruit zoals je verwacht en ook het verhaal verloopt een beetje voorspelbaar (rise en fall). Ondanks dat is het eind weer erg sterk en wordt, naast de scene in het begin, nogmaals het harde en compromisloze leven in de bajes getoond. Dat samen met het eindshot en het prachtige gevonden jaren 80 geluid geven de film een passende afsluiter.
Het kijken zeker waard.
b00ts
Sterk drama, maar niet echt origineel. Wat ik wel apart vond is dat de hoofdpersoon dood gaat (Rune), maar die rol daarna eigenlijk overgenomen wordt door Rashid. En dan bedoel ik niet alleen puur vanwege de dood van Rune. . Het verhaal had ook verfilmd kunnen worden vanuit Rashid's positie. Wat zich op die afdeling van de gevangenis allemaal heeft afgespeeld, daar kun je nu alleen maar naar gissen. Verder wel twee grote naïevelingen R en R.
_Casper_
best sterk gevangenis drama, wat een aardig beeld geeft hoe erg het in de gevangenis er aan toe kan gaan. Schokkerend en sterk einde.
Toffe film om te zien.
TwoTonys
En gevangenisdrama als zo vele. Het zelfde verhaal, hetzelfde plot maar toch... deze is echt anders!! Door de manier van filmen lijkt het allemaal erg realistisch (of dat zo is weet ik niet). Hij is keihard en vaak erg vernederend voor de hoofdrolspeler. Al met al een spannende film en je hoopt maar op de revanche van Rune... Maar komt deze wel.......?
AmazingPP
Zeker niet slecht dit gevangenis-drama, maar achteraf dacht ik wel bij mezelf: Wat gebeurt er nu eigenlijk heel de film? Te weinig om er echt een heel erg goede film van te maken, maar ook weer net genoeg om te blijven boeien. Het acteerwerk tilt de film zeker naar een hoger niveau, maar iets meer actie (of op het beeld of in de soundtrack) had zeker niet misstaan. Heel aardig en niet meer dan dat, daarom 3 *.
Picker
rauwe gevangenis film, maar zeker niet de beste in dit genre.
Kan bij lange na niet tippen aan bv Felon of Celda 211.
Twijfelde tussen 2.5 of 3 sterren maar omdat er, zoals hierboven ook beschreven, eigenlijk niet veel gebeurd de hele film blijf ik toch steken bij 2.5*
as
Kan bij lange na niet tippen aan bv Felon of Celda 211.
schip010
2,5 Scandinavische films zijn al depressief, en dan nog eens zo,n no feel good gevangenisfilm. Nee, een film hoort ook nog wat te vermaken.Zal best realistisch zijn, maar what the heck.
Drama ,ellende. Goh wat goed zeg
Een lekkere rauwe Deense gevangenisfilm, die een sterke sfeer uitademt.
Klinkt natuurlijk goed en hoewel de film zeker niet slecht is, is de film ook niet zo goed als gehoopt. De setting, sfeer en cameravoering zijn allemaal erg goed. De camera zit erg dicht op de huid van de hoofdrolspeler en daardoor heb je soms het gevoel zelf aanwezig te zijn in de gevangenis. De locatie zelf is ook erg mooi. De sombere sfeer de er hangt en die het van buiten uitstraalt, staat in schril contrast met de opvallend witte en lichte muren binnen de gevangenis. Maar het is wel een mooi contrast.
Het grote probleem dat ik met deze film heb, ik dat ik totaal geen feeling kreeg met de hoofdrolspeler. Je weet als kijker nauwelijks wat over hem, komt ook niet veel te weten en daardoor kreeg ik aan het einde bij zijn dood ook geen gevoel. Het raakte me totaal niet en dat is toch wel een minpunt aan deze film. Hetzelfde is dat bij de “hete koffie” scène. Het is mooi dat het eens anders afloopt dan in andere films, maar gevoel had ik er niet of nauwelijks bij.
Toch is het verder dus geen onaardige film, die verder wel goed wegkijkt en ons eens een mooie blik gunt in de Deense gevangenisgemeenschap.
Leo1954
- 2073 berichten
Grauwe, realistische gevangenisfilm. Erg goed, aangrijpend en benauwend.
helleke
Goeie film, ondanks dat niet alles realistisch lijkt.
Maar een goeie film hoeft niet altijd 100% correct te zijn.
Acteerprestaties waren ook goed.
3 sterren.
as
Nee, een film hoort ook nog wat te vermaken.
SaNDuTjE
Definieer vermaak... ik kan me prima vermaken met een gitzwart drama.
as
Definieer vermaak... ik kan me prima vermaken met een gitzwart drama.
gauke
Beklemmend, bruut, rauw, gewelddadig, onaangenaam, maar ook wat clichématig, dit Deense (documentairachtige) gevangenisdrama, vol geweld en agressie, dat aan het Franse 'un Prophète' en aan vorige detentiefilms doet denken.
Ik heb gelezen dat de cast voor een groot deel uit ex-gedetineerden en ex-bewakers bestaat, dat maakt dit verhaal voor mij wel geloofwaardiger en authentieker. Je hoort vaak verhalen dat gevangenen na hun detentietijd er niet als betere mensen uitkomen, na het zien van deze film begrijp je waarom.
Grimmige gevangenis film die op authentieke wijze laat zien hoe het inde gevangenis een kwestie is van overleven op zijn meest basaals. Verhaal is helaas wel iets te straight foreward en de vertelling is wat traag. Maar verder puike film.
Dikke 3,5*
candymancandyman
Lekkere depri jail movie. Hard en op zijn tijd smerig. Vond wel dat de gevangenen veel privacy hadden en dat veel dingen te makkelijk gingen. Misschien dat het er zo aan toe gaat in Denemarken maar dat lijkt me sterk. Abrupt einde ook, maar ik kon er wel mee leven. Niet 1 van de beste films in dit genre maar wel tof voor een keer. Een 6.5 voor R.
Leek me juist een erg realistische schets. En hoezo hadden ze veel privacy?
candymancandyman
Ik vond dat de cipiers er niet dik genoeg op zaten. De controle was af en toe ver te zoeken. Ze konden ook gewoon in en uit hun cel lopen. Beetje makkelijk allemaal. Ik had dit nog niet eerder in een gevangenisfilm gezien.
Zo vreemd is dat niet. In werkelijkheid zitten ze ook niet constant in hun eigen cel hoor.
maxcomthrilla
Rauw!
Zeker een interessante film over enkele Deense gedetineerden die elkaar naar het leven staan. Uiteindelijk schiet deze film op alle vlakken net wat te kort om een echte topper te zijn ( op visueel vlak nogal saai, qua verhaal enigzins voorspelbaar, qua verschrikkingen zeker niet mis maar ik heb ergere dingen in films gezien ). Daar staat dan weer tegenover dat de film wel constant boeiend is om te volgen. En inderdaad de Deense evenknie van Un Prophète. Een 3,5*
Zeriel
Behoorlijk goed.
Ik snap alleen niet precies hoe het handeltje in elkaar stak, met wie handelden ze Rune en Rashid dan eerst totdat de leider van de benedenverdieping de handel ging opeisen?
Ik snap ook niet dat ie zomaar akkoord gaat met de 3-dubbele dosis, maar misschien was ie gewoon niet zo slim.
Heel aardig dat de protagonist doodgaat en het perspectief naar Rashid verplaatst wordt, die in een vergelijkbare situatie zit beneden.
De titel had beter Rune kunnen zijn, wat gereduceerd zou moeten zijn tot R, maar in de film wordt hij gewoon consequent Rune genoemd.
Mooie aftiteling over de gevangenis.
muse
Vond dit zeker niet slecht maar had er wel meer van verwacht. Te weinig verhaal in deze film.
Zoals hier al is beschreven, had ik na de film ook het gevoel van "Is dit het maar".
Goed om 1 maal te bekijken als je van dit soort rauwe gevangenisdrama's houdt.
Voor mij krijgt deze een 3.
sinterklaas
Uiterst harde gevangenisfilm uit Denemarken. Zo zie je maar weer: in de gevangenis gaat het leven als drugsdealer (en het onder druk zetten van mekaar) gewoon vrolijk door. Dit is ook geen gevangenisfilm dat alleen maar draaid om wie is de sterkste. Dit is gewoon lekker hard en realistisch in een grauwe uitzichtloze sfeer. Het is eigenlijk ook wel een beetje de kijk van hoe het er aan toe gaat in de gevangenis. Maar het is een plek waar je toch echt niet wil zitten en dat je veiligheid ook wel kan vergeten. Het draait om Rune die daar zit wegens drugsdeal en dat de samenzwering en het onder druk zetten daar gewoon door gaat. Je word daar dus als het ware ontgroend. En dat word ook met het moment harder en gemener. De acteurs deden het stuk voor stuk ook allemaal goed en vond ook vooral die Albanees uitstekend. Het is inderdaad ook een Rise en Fall filmpje, maar dit keer in de gevangenis.
Het einde was ook erg hard. Die aftiteling was wel mooi gedaan met die hele gevangenis op de achtergrond.
Zo bewijzen we maar dat Denemarken toch wel de koning is van rauwe en bikkelharde films. Zo ook bij Pusher, Bleeder, Festen en Submarino. Deze valt er ook wel onder.
oemoemenoe
asgrauwe realistische jailprent.
steengoed als je van het genre houdt.
de harde werkelijkheid komt je tegemoet.....
mooi.

Voyna i Mir