• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: Chin-Ku Lu

Met onder meer: Norman Chu, Tony Liu en Wong Yung

Gesproken taal: Kantonees en Mandarijn

Plot Tian Can Bian

De leiders van de Wudang en Invincible Clan vechten elke tien jaar om de suprematie van hun martial arts-school. Dugu, leider van de Invincible Clan is wederom de sterkste en geeft Qing Song van Wudang nu twee jaar om zich voor te bereiden. Als Qing Song dan verliest, betekent dat het einde van de Wudang. Dugu heeft namelijk al het niveau van 'The Fatal Skill' bereikt. Wudang's antwoord hierop is 'The Silkworm Technique', maar die kan alleen optimaal bereikt worden door een 'rein' persoon. De wees Yin-Fei, het pispaaltje van de Wudang, is hun laatste hoop, maar er zijn andere kapers op de kust.

Yun Fei Yang

Kung Suen Wang

Lightning

avatar van beavis

beavis

Grote favoriet hier, dus wel eens tijd voor een berichtje

Ik zag em vandaag opnieuw, met iemand die het verhaal volgens mij niet echt volgde, maar wel een keer of vijf vanuit puur ongeloof hardop een 'o ja!?!' eruit gooide Het verhaal is niet echt ingewikkeld, maar het tempo ligt onverminderd hoog. Wat ik alleen maar fijn vind. Zeker ook in de gevechten, waar soms in enkele seconden al meer onvoorstelbare moves voorbij komen dan bij anderen in een hele film (lichte hyperbool, maar toch).

Het is de mix van

-uitstekende performers (ben zeker fan van Norman Chu, die hier de titelrol heeft)

-een verhaal dat niet al te simpel is, maar ook zeker niet belachelijk over the top, gewoon een goede intrige in de eeuwige strijd om de beste van de Martial World te worden (toch de kern van het wuxia genre) en dat is al bijzonder genoeg voor een kungfu film

-zeer inventieve kungfu die bovendien op een goede manier is aangevuld met de typische magie en 'inner strength' moves die de Shaw films van deze tijd kenmerkte (de eindtijd van de studio waarin alles over-the-top moest/mocht). De regisseur maakte in hetzelfde jaar bijvoorbeeld ook het nog uitzinnigere Wu Lin Sheng Huo Jin (1983) Hier moet je zijn voor kungfumeesters die zwaarden met hun handen breken en met hun mond opvangen en weer uitspugen. Alleen het einde gaat misschien net te ver over-the-top, waarbij ik het zelfs belachelijk begin te vinden maar memorabel is het zeker!

de sequel is een stuk minder overigens. Maar mijn andere zwaardvecht-favoriet Ming Jian (1980) kan ik wel als double-bill aanbevelen. Veel minder van die magische fratsen in deze (het is ook een 'new wave' film die met de SB-stijl breekt), maar wel ook met Norman Chu.