• 9.370.192 stemmen

Los Asesinos del Karate (1965)

Actie / Misdaad | 85 minuten

Geregisseerd door: Alfredo B. Crevenna

Met onder meer: Wolf Ruvinskis, Ariadna Welter en Jesús Salinas

Gesproken taal: Spaans

Plot Los Asesinos del Karate

Een groep robot-achtige criminelen, die hun handen en voeten weten te gebruiken als dodelijke wapens, teistert het land. Het is aan Neutron om hen te stoppen.

Ze bestonden nog : Neutron films...niet voor lang meer want dit was de laatste, de saga was inmiddels ingehaald door de "echte "luchacinema met Santo c.s., die het publiek liever in actie zag dan een fictieve gemaskerde superheld.

De neutronfilms werden inhoudelijk ook steeds meer mainstream in feite : van het gotische begin is hier niets meer te bespeuren en we hebben hier eerder te maken met een doorsnee crimestory, zij het op Mexicaans- absurde wijze gebracht.

In den beginne leren we dat een mysterieuze karate ( libre, voor de duidelijkheid) sekte aanslagen pleegt op rijken en machtigen over de hele wereld, ze zouden hun basis in Mexico hebben. Helaas hebben de aanhangers ervan een soort omertà gelofte afgelegd : het betreft fanaten die onvoorwaardelijke trouw hebben gezworen aan hun heer, voor wie ze kamikazekarate aanslagen uitvoeren ( n.b.: het betreft absoluut GEEN robots oid. ). Interpol staat voor een raadsel, en vraagt- allicht- Carlos/ Ruvinskis, gentleman detective, miljonair en playboy, om assistentie. Die suggereert dat Neutron wellicht ook een handje zou kunnen helpen *.

Volgt een op ouwerwets feuilletoneske wijze verteld verhaal vol onnodige zijwegen, bij voorbeeld de nevenintrige met Lopez Moctezuma en zijn neefje dat hem dood wil, via de karatekillers uiteraard. De secretaresse van LM- Welter- blijkt opeens het vriendinnetje van flic Landa te zijn, die hier weer is teruggekeerd na zijn eerdere Neutronfilms, wat ook geldt voor Chucho die hier nadrukkelijker dan ooit voor "comic "relief zorgt.

De sporen van het onderzoek leiden Carlos/ Neutron uiteindelijk naar de hoofdintrige : de sekte blijkt als hangout een karateschool te hebben, die wordt gerund door niemand minder dan German Robles ( die jullie ook kennen als/ uit el vampiro...), een connaisseur, estheet, mankepoot, kunstverzamelaar, karate libre aficionado, ongelukkige minnaar en deranged serial killer...als zijn retainers hebben we onder andere de alomtegenwoordige Oses, en Zepeda ( die jullie ook kennen uit el topo...) als zijn rebellerende second in command.

Hoe dit alles zich zal ontwikkelen lijkt me duidelijk, alleen gebeurt dit weer eens op omslachtige en babbelzieke wijze waardoor ook deze laatste Neutron wederom uitdraait op een teleurstelling, daar waar hij alle elementen voor een amusante b- film leek te bezitten. Ook de makers geloven niet meer in hun eigen project, zo zien we hier een volstrekt unicum in de luchacinema : de held wordt "ontmaskerd " tijdens een gevecht...dat hij alsnog wint, maar de boodschap is duidelijk : his last bow. Ook echt, in dit geval.

Een groot verlies was het niet moeten we toegeven, en deze laatste film uit de saga is als enige- bij mijn weten- niet met dubs of subs te zien, wel uit op DVD in Mexico.

*: zoals reeds gememoreerd nav een eerdere Neutronfilm, herhalen wij nogmaals dat in deel 1 Neutron zijn ware identiteit onthult aan zijn buddies, die zijn dit echter in de volgende afleveringen schijnbaar volkomen vergeten, zodat we daar een soort Zorro/ schizo situatie hebben met een anonieme held en zijn flegmatieke dubbelganger voor de wereld !