• 9.372.468 stemmen

Street Fighter Alpha: Generations (2005)

Actie / Animatie | 45 minuten

Genre: Actie / Animatie

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Ikuo Kuwana

Met onder meer: Yasuyuki Kase en Takeshi Aono

Gesproken taal: Engels en Japans

Plot Street Fighter Alpha: Generations

Als Gouki de oeroude duistere kracht, de Dark Hadou, in zijn lichaam niet meer kan bedwingen, is hij vastbesloten om het donkere pad te bewandelen en vermoordt hij hierbij zijn meester. Later vermoordt hij ook zijn oudere broer Gouken die Ryu's meester is. Ruy is dan nog een kind, maar is vastbesloten om op een dag wraak te nemen. Als Ryu jaren later als eerbetoon terugkeert naar het graf van zijn meester, maakt hij kennis met een oude man die hem zal voorbereiden voor zijn gevecht met Gouki.

avatar van Nomak

Nomak

De kortste van de Street Fighter films, maar zeker niet de minste. Misschien zelfs wel de beste en meest sfeervolle Street Fighter anime die er bestaat.
Hier wordt dus het personage van Akuma uitgediept. In Japan noemt men hem Gouki, maar ik zal hem maar Akuma noemen omdat hij hier onder die naam bekend staat. Maar goed, men laat dus het verleden zien van Akuma die maar aan één ding kan denken, en dat is zo sterk mogelijk worden. Hierbij maakt hij ondanks dat zijn sensei het verboden heeft, gebruik van de Satsui no Hadou, oftewel de Dark Hadou. Al snel krijgt die duistere kracht de volledige controle over zijn lichaam.
Dit is echt een heel erg mooie en sfeervolle openingsscène waar hij dan zijn meester Goutetsu vermoordt. Later in de film maken we kennis met Ryu en krijgen we via flashbacks de rest van Akuma's verleden te zien. Verder zien we Ryu trainen en gaan we zo naar het eindgevecht tussen Ryu en Akuma toe.
Er komen verder weinig (speelbare) personages uit de spellen in de film voor. Met Ryu, Akuma, Gouken, Sakura en Ken zijn het er maar een handvol. De film kan je eigenlijk een soort prequel noemen want zo te zien is Ryu nog redelijk jong. De film is in elk geval zeker de moeite waard en ook nog eens best mooi getekend.

avatar van FillumGek

FillumGek

Kon hier niet veel mee. Sowieso ben ik niet zo goed bekend met Akuma in de games, en van wat ik er van heb gezien bevalt me niet zo. Heb geen sympathie voor hem, vind hem niet tof, meer een lelijke trol.

Ryu is het tofst en ook dit verhaal draait weer deels om hem. Jammer dat er weinig wordt gevochten en het allemaal meer om het verhaal draait, wat me dan weer weinig kon interesseren. De enorm slechte Engelse dub maakte het ook niet bepaald beter.

avatar van Dopke

Dopke

Als supplement voor het computerspel is het denk ik niet onaardig. Paar confrontaties, visueel wat simpel maar effectief. Er is zelfs wat ruimte voor rust en karakterontwikkeling. Er zijn minder gelukte gamevoorbeelden te noemen, zoals Tekken, Sin: the Movie of Ninja Gaiden. Maar dit was wel erg standaard. Ik heb denk ik niets nieuws gezien en alles was inwisselbaar. De opa was grappig, maar hoe vaak hebben we wel niet eerder de oude, wijze (en perverse) leermeester gezien?

Voor de die-hards

Ik was gisteren nog eens wat op Street Fighter Alpha aan het spelen (recentelijk een verzamelpack op de PS2 gekocht genaamd Street Fighter Alpha Anthology met daarin Alpha, Alpha 2, Alpha 2 Gold, Alpha 3 en Super Gem Fighter Mini Mix) en ik realiseerde me ineens dat ik nog een Alpha verfilming had. Na eindelijk eens met Charlie te hebben uitgespeeld (wat suck ik met dat personage!) had ik nog wel een uurtje vrij tijd over.

Alpha Generations is een korte film, zeer kort zelfs want zonder aftiteling zou het zelfs niet op de site mogen. Dat neemt niet weg dat het wel een erg interessante film is aangezien Akuma (of Gouki zoals het personage in Japan heet) voor de rest maar bitter weinig in de films voorkomt. Verwacht hier dan ook geen stormloop van personages, want met uitzondering van Ryu en Ken zijn de iconen van de franchise nergens te bekennen. Meer zelfs, ik vind dit (en Ties That Bind is de enige die ik nog moet zien van de Street Fighter anime op de site) een wat vreemde eend in de bijt. De focus ligt niet op de gevechten, maar eerder op het verleden van Ryu en, indien goed uitgevoerd, dat is ook eens aangenaam. Dit in tegenstelling tot Street Fighter Zero uit 1999, die trouwens geen enkele connectie heeft met deze, die een aantal toernooien liet zien, maar de gevechten laat voorbijflitsen.

Enige reden dat ik hier dan ook geen 4* aan kwijt kan is de animatie. Een aspect dat bij Street Fighter nooit echt goed werkte (de ogen van Balrog in Street Fighter II: The Animated Movie bijvoorbeeld) en ook hier wordt er af en toe de mist ingegaan. Personages geraken af en toe wat vervormd en één van de signature moves uit de reeks, de Hadouken, ziet er op zijn minst gezegd nogal vreemd uit. Qua voice-cast niets op aan te merken. Al kan ik enkel spreken over de Japanse versie aangezien ik dubs meestal probeer te mijden.

Ik vrees dat dit enkel voor de die-hard fans de moeite zal zijn. Ikuo Kuwana probeert een nieuwe origine te geven aan Ryu en co (al moet ik bekennen dat ik niet meer mee ben met alle verhaallijnen dus misschien is dit al eens eerder gepasseerd) en doet dat goed. Jammer dat hij met de animatie wat teleur stelt.

Metalfist schreef:

Persoonlijk vind ik Gouki oftewel Akuma pas echt goed uitgediept worden in de TV-miniserie 'Street Fighter Assassin's Fist'. En daar heeft hij ook een zeer prominente rol in.

Deze anime volgt voor een deel het verhaal van Assassin's Fist, echter is die laatste veel uitgebreider. Een aanrader voor wie Street Fighter Alpha: Generations interessant vind.

Metalfist

Bedankt CorvisChristi, deze kende ik nog niet! Een tijd geleden de serie Street Fighter II V uitgekeken, was ook nog wel leuk.

CorvisChristi

Street Fighter II V heb ik dan weer (nog) niet gezien.

Maar geloof me als ik zeg dat Street Fighter Assassin's Fist het beste is wat de franchise op film- en seriegebied heeft voortgebracht, samen met Sutorîto Faitâ II Gekijô-ban (1994).

Gouki/Akuma is sowieso een zeer intrigerend personage en één van mijn favorieten.

CorvisChristi schreef:

Ondertussen Assassin's Fist aangeschaft (4 euro voor de volledige reeks!) en na 3 afleveringen ben ik al verkocht. Bedankt voor de tip in ieder geval. Vertoont inderdaad wel wat gelijkenissen met deze film, maar heeft duidelijk zijn eigen smoel.

Graag gedaan !

Hou de franchise in de gaten Metalfist, want Assassin's Fist krijgt uiteindelijk een vervolg in de vorm van Street Fighter World Warrior. Tussendoor zal, n.a.v. de release van de Street Fighter V-game, Street Fighter Resurrection uitgebracht worden, wat zich 9 jaar na de gebeurtenissen in Assassin's Fist afspeelt. Daarin zal het karakter van Charlie Nash centraal staan:

Metalfist

Geweldig nieuws CorvisChristi! Ondertussen de reeks uitgekeken en inderdaad: wie fan is van deze Alpha: Generations, gaat Assassin's Fist ongetwijfeld leuk vinden.