• 9.378.919 stemmen

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 16 september 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot The American

Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Met Control had deze Nederlander voor wat mooie beelden gezorgt inclusief een sterke boodschap die gedragen werd door de veelzijdige acteur Sam Riley. Hier ontbreekt de magie, de kracht en de fascinerende lading. George Clooney heeft vrijwel continu één gezichtsuitdrukking en dat is saai, zeker in zo'n scenario waarin niets gebeurt. Hij moet wat zaakjes afhandelen voor zijn baas heeft daarbij nog ruime tijd om aan te pappen met wat dames die zijn pad kruisen. That's it, niet meer dan dat en ik hou best van een rustig tempo met eenvoudige shots maar het is nu vooral statisch en vaak hetzelfde. Helaas, dit is een teleurstelling.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Van Anton Corbijn, regiseur van de uitstekende biografische film over Ian Curtis, zou je niet snel verwachten dat hij, na een hele geschiedenis aan muziek-docu, en fotografie ineens een thriller gaat maken. Dat doet hij dus wel met de zeker wel geslaagde The American en Corbijn heeft dit ook echt zowat op zijn on-Hollywoods gedaan. Geen spectaculaire knalpartijen, geen heldendom, gewoon pure subtititeit. Om over de montage maar te zwijgen.

George Cloony zet hier een schitterende rol neer als de huurmoordenaar waar het allemaal om gaat: genaamd Jack. Die nog gerant staat voor de laatste klus in zijn leven, na een mislukte missie in Zweden. En die Zweden locatie deed me gelijk denken aan een foto van U2 met het besneeuwde Zweedse platteland op de achtergrond (ook gemaakt door Corbijn) Al snel gaat Jack voor de volgende klus naar Italie. Geen grote steden zoals je vaak van dit soort films verwacht, nee gewoon klussen in uiterst sfeervolle rurale Italiaanse dorpjes. Waarin we ook, zoals Corbijn het bedoeld heefd, een opvallende western-sfeer, met het good old: eenzame man in een eenzaam stadje thema. Ook de 2 vrouwelijke spelers waren goed en dan ook met name de Nederlandse Thekla Reuten. Er word overgens nergens gezegt dat ze een Belg is in de film. Ook die Clara was erg mooi. De aanwezige, niet spectaculaire, actiescenes zagen er ook erg mooi uit. Het einde was ook pakkend.

Nee, Corbijn is met zijn Thriller-idee flink geslaagd. Laat hem maar met nog iets nieuws komen!

avatar van Arnie

Arnie

Violante Placido

Maar voor de rest stelt dit toch bar weinig voor. Een dun verhaal is in zichzelf niet erg, maar wel wanneer het hoofdpersonage ongeloofwaardig handelt. Het mysterie dat Clooney probeert te zijn heeft weinig om het lijf, en samen met de iets aanwezige clichés maakt dat de film toch vrij banaal en inhoudsloos. Mooie beelden van l´Abruzzo en Violante Placido kunnen dat (net) niet redden.

avatar van Movsin

Movsin

Een bedreigde en tot inkeer komende (bovendien nog verliefd) huurmoordenaar is het thema van deze film die het meer moet hebben van stille sfeerschepping dan van veelvuldige lawaaierige acties. Een beetje ongewoon voor het genre al blijven er toch nog heel wat clichés in hangen.

Typisch is weeral dat de figuur van de huurmoordenaar (toch een verwerpelijk beroep) een zekere sympathie opwekt, al is de persoon van George Clooney, die trouwens voorbeeldig acteert, daar natuurlijk niet vreemd aan.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Stijlvol filmpje.

Mooi geschoten, prima geacteerd door Clooney maar als geheel wat te afstandelijk. Zeker geen slechte film, maar het tempo lag me soms net iets te laag. Violante Placido is trouwens een erg prettige verschijning zeg

avatar van Ben-dG

Ben-dG

Zeer vermakelijke film. Waar anderen de weinige actie/interactie negatief vinden, is het voor mij juist de kracht van de film. De mooie beelden en de rust die de film uitstraalt. Ik heb mij geen moment verveeld, laat de film het werk voor je doen. Het verhaal ten slotte is niet het meeste hoogstaand, maar dient prima ter ondersteuning van de film.

Voor de filmliefhebber een aanrader, ook voor de wat mindere filmliefhebber goed te doen.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

De fotografie is prachtig, al is dat een inkoppertje met Corbijn in de regisseursstoel. Ook op de andere vlakken was meer subtiliteit gewenst.

Zeker op acteergebied valt nog een hoop winst te boeken. De Hollandse Thekla Reuten geeft een lelijk visitekaartje af aan Hollywood. De overige acteurs/actrices - op Clooney na - lijken niet over ervaring of talent te beschikken (die priester was ook zo'n gedrocht). Daarbij schoot de dubbing op momenten zwaar tekort.

Veel mooie plaatjes en vrouwen, maar Corbijn moet aan veel andere punten werken. Een man, die sterft, terwijl hij zojuist is aangekomen in het paradijs is ook niet origineel te noemen.

Corbijn heeft gezegd betere films te willen maken in de toekomst. Dat moet lukken. Er zit nog genoeg rek in, al is the American interessant genoeg om te volgen, en laat het sprankjes regisseurtalent zien. Wel een flinke terugval t.o.v. Control.

Ruime 3*

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer eens herzien en wat blijft dit toch een prachtige film.

Zoals je van Corbijn mag verwachten is zijn fotografie magistraal. Erg mooie kadrering, technisch perfect. Al vind ik exentialistisch een brug te ver, al vind ik de staat van Clooney's personage zeker interessant. Corbijn weet het spionelement ook prima uit te dragen en de omgeving en de prachtieg Placido doen eigenlijk de rest. Reuten maar snel vergeten. Al zit de kracht 'm vooral in de fotografie van Corbijn, de betoverende presence en de sterke cameravoering. De taferelen rond getting out of the business konden mij eigenlijk gestolen worden. Leuk sfeerfilmpje blijft dit toch.

avatar van jipt

jipt

Mooie innemende film. Lekker rustig maar ook spannend met wederom een erg goede George Clooney. 4*

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Corbijn + Italië levert natuurlijk mooie shots op, kan geen genoeg krijgen van die dorpjes daar. Prima muziek eronder, simpel plotje, erg tranquillo (wat zo'n leventje ook grotendeels zal zijn.)

Je ontkomt er haast niet aan dat de hoofdrolspeler in dit soort films op alle vlakken moet uitblinken (smooth, nagenoeg foutloos, vrouwen die meteen wegsoppen) maar dit was wel héél erg Nespresso dark en sensual. Het is ook bedenkelijk dat een professionele huurmoordenaar (die Clooney op de hielen zit) met harde zolen door dat soort straatjes rondrent maar oké, doet weinig af aan de film, wel slordig.

Het einde vond ik wel erg strak: de truc met de gun (en dus niet die langzaam opvliegende vlinder pff.., er hadden iets meer van dat soort oplevinkjes mogen zijn.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mwah.

Dat The American plotgewijs veel zou voorstellen had ik niet verwacht, maar hetgeen daadwerkelijk voorgeschoteld wordt moet wel een beetje indruk maken.

Met een traag tempo is niets mis zolang de belangrijke gebeurtenissen blijven hangen. Dat is hier absoluut niet het geval. Vooral het einde vind ik een gemiste kans.

Ook de cast is niet echt sterk. George Clooney komt me te afgeleefd over en lijkt bij momenten een grijs, oud, krimpend manneke, hetgeen niet bepaald strookt met een getrainde huurmoordenaar.

Ook de bijrollen zijn vrij matig. Thekla Reuten is schabouwlijk; Violante Placido is bloedmooi maar daar is alles mee gezegd.

De pluspunten komen dan ook door Anton Corbijn. Ik ken(de) de man niet, maar hij schijnt (ook) fotograaf te zijn en dat is hier duidelijk te merken. Het Italiaanse dorpje is op twee manieren sfeervol: soms kil, soms drukkend. De cinematografie is bij vlagen schitterend en als ook nog eens één van mijn favoriete films aller tijden een rolletje speelt ben ik alsnog een tevreden kijker.

avatar van Valii

Valii

Viel me niet mee.

In de basis heeft deze film mooie ingrediënten. Ik vind het niet erg dat er weinig wordt gesproken in een film, zolang er uit de context maar genoeg af te leiden valt. Helaas is Clooney wat mij betreft een miscast. Iemand met zoveel charisma, zie ik liever in extraverte rollen (e.g. O Borther, Where Art Thou?). Het grootste gedeelte van de overige personages; Larry, Mathilda en de priester, blijven vooral nietszeggend. De beelden voelen daarbij vaak te gestileerd aan. Wat overblijft is een nogal pretentieuse prent, die mijn constant het gevoel gaf dat de regisseur met deze film zijn pet te boven is gegaan.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een huurmoordenaar zich terugtrekt in een klein dorpje om daar aan zijn laatste klus te werken. Traag, maar stijlvol in beeld gebracht. Een mooi, zwijgzaam hoofdpersonage die uitstekend wordt neergezet door de altijd charismatische George Clooney. Een nipte 3.5 sterren.

avatar van ratatouille

ratatouille

Fantastische rol van Clooney als huurmoordenaar, mysterieus en charismatisch, gefilmd in een prachtige omgeving. Wat is Anton Corbijn, daar toch goed in, sommige scenes lijken net schilderij settings, zoals die op t veld tijdens de 'schietsessie' tussen George en Teckla. Het is eigenlijk een arthousefilm gecombineerd met actie/spanning. Goed geslaagd naar mijn mening

avatar van ValAktaion

ValAktaion

Aardige speelfilm/character study. De film neemt z'n tijd, kabbelt op momenten voort, onderscheidt zichzelf nergens maar weet niettemin te boeien. De rustieke omgeving, fraai vastgelegd door Corbijn, vormt een prima decor en lijkt vooral een retraite te zijn voor Clooney's karakter dat, hoewel on a job, tot nieuwe inzichten en vriendschappen komt.

Overigens nogal wat gelijkenissen te vinden met In Bruges, voor wie louter naar 't plot kijkt.

3* Zeer aangename relaxerende film

avatar van des1

des1

Drifter schreef:

Het begin is onduidelijk, maar dat is wel vaker zo. Later komt het allemaal bij elkaar. Tenminste; in een goede film. Dat is deze zeer duidelijk niet. Het enige verhaal wat ik in deze film heb kunnen ontdekken is in de omschrijving ervan.

En als ik alle commentaren bekijk dan lees ik alleen dat de landschappen en de vrouwen mooi zijn. Zucht. En dat is dan 3 sterren waard? Hoeveel sterren krijgt dan 'Heidi in Tirol' ?

Draak van een film! En dat van de regisseur van Control. Dat fake dreigsfeer sausje - oi-oi-oi-oi. Grootste cliché vond ik nog: komt Clooney in z'n Fiat Tempra aanrijden in een dorp, stapt uit... man verderop kijkt op van whatever he's doing, vrouw stopt met vegen.... Hahaha, alsof je naar een moderne pastiche kijkt van een Clint Eastwood western. Kijk, Tarantino komt met zoiets weg omdat het functioneel is op een offbeat manier, maar hier getuigt het van armzaligheid. Film zit er vol mee. Begin al van de film, WtF. Maar goed, de DWDD-fähige Corbijn kan geen kwaad doen bij intellectuelen en filmredacties.

avatar van horizons

horizons

Mooie rustige film. Goede plaatjes van de landschappen in Italie maar vooral de shots in het stadje bij nacht zijn erg mooi gedaan. Acteerwerk is ook fijn. Mooiste staaltje acteerwerk is toch wel van de actrice die Clara speelt op moment dat ze met vriendin Jack (Clooney) tegenkomt in een koffiebar.
Verhaal ontplooit zich mooi. Niet onvoorspelbaar maar wel goed uitgewerkt. Jammer dat regisseur en script schrijver niet meer vetrouwen in het geheel hadden en dat ene verhelderende telefoontje tussen Pavel en Mathilda hebben gefilm. Onnodig.

avatar van Northernlight-

Northernlight-

Uitstekende film die in al zijn facetten geslaagd is. De factor realisme is bij deze prent uitstekend naar voor gebracht, cinematografish sterk en George Clooney die naar mijn gevoel hier één van z'n beste rollen neerzet. Prachtige artistieke shots en het verhaal blijft continu boeien ondanks het wat trage tempo. Had daar in ieder geval geen last van, integendeel.

avatar van Noir

Noir

Mooie, rustige, verstilde film over een huurmoordenaar in de herfst van zijn carrière. Film blijft helaas net wat te veel aan de oppervlakte voor me, of er gebeurt te weinig, daar wil ik vanaf zijn. Interessant gegeven, mooie shots, iets te weinig verhaal en/of memorabele scenes, 3*.

avatar van Film Pegasus

Heerlijke film na herziening. Dit heeft wel een affiche die de kijker op het verkeerde been zet. The American is immers geen spannende actiefilm, maar wel een intrigerende thriller die tijd neemt om sfeer te bouwen. Weinig woorden gebruikt en het beeld laat spreken. Doet wat denken aan de zwijgzame types uit de Leone films of Le Samouraï. Anton Corbijn gebruikt duidelijk (en gelukkig) zijn insteek als fotograaf.

Het is geen grootse films geworden. De beelden zijn niet iconisch en het is zo'n vakantieplekje dat niet in je top 10 blijft hangen, maar waar je heerlijk hebt kunnen uitrusten en genieten. Het is een film die ook niet slecht is en zelfs beter wordt me de jaren als een goeie fles wijn.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Begint nog wel aardig, maar gaat al gauw bergafwaarts. Probleem is dat Corbijn zelf niet schijnt te weten wat hij wil. Het zweeft ergens tussen een thriller, actiefilm en drama. Had-ie beter niet kunnen doen, want ieder aspect is enorm mager uitgewerkt. Voor een thriller zijn de achtervolgingen te kort, de dreiging is praktisch niet aanwezig en de personages zijn voorspelbaar.

Dat dit geen actiefilm betreft, behoeft eigenlijk geen uitleg. Er is amper actie te bekennen, maar hetgeen dat je wel voorgeschoteld krijgt wordt serieus gebracht, maar is van een dusdanig ongeloofwaardig niveau dat ook dit geen moment indruk gemaakt.

Het drama is dan nog wel redelijk. Er wordt een personage geschetst die graag uit het wereldje wil stappen, maar door zijn verleden wordt achtervolgt. Fijne setting, geeft het iets nostalgisch mee.

Clooney speelt aardig, al zie ik hem liever in een wat mindere serieuze rol. Verder kon ik bij momenten wel genieten van de mooie landschappen, al was het maar omdat de film zich dan even niet focuste op het plot.

avatar van Rudy6

Rudy6

Komt misschien een fractie te traag op gang maar dit krijgt haar ultieme uitwerking gedurende het vervolg van de film. De goede uitwerking van het karakter van de hoofdpersoon is hetgeen ik qua diepgang gemist heb in 'Control' waardoor de suïcide daar voor mijn gevoel wat kort door de bocht ging.

'The American' vond ik een misschien iets te kalme maar uiteindelijk toffe film om gezien te hebben.

Goed werk afgeleverd, Corbijn & Co!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een mooie, maar ietwat misleidende poster. Het suggereert een James Bond-achtige thriller, maar The American is een heel andere film. Ook aan de film zelf houd ik gemengde gevoelens over. Enerzijds weet Corbijn wel waar hij in visueel opzicht mee bezig is. Er komen prachtige, serene natuurplaatjes voorbij en de rust waarmee het verhaal verteld wordt heeft wel wat. Italië is natuurlijk ook al op voorhand een toplocatie. Jack's speciale plekje is ook echt adembenemend mooi.

Anderzijds kan die rust waarmee de film verteld wordt soms ook gezien worden als traagheid. Ik geloof meteen dat de echte liefhebbers van deze film overal foreshadowing zien in de eerste helft, maar dat neemt niet weg dat ik het bij vlagen allemaal wat saai vond. Van George Clooney ben ik nooit echt een fan geweest. Ook hier kon ik vrij weinig met zijn rol en eigenlijk geldt precies hetzelfde voor die van Thekla Reuten. Violante Placido valt met haar prachtige verschijning nog het meeste in positieve zin op. Perfect gecast voor deze rol. Ook de climax maakt wel het en ander goed. Ondanks dat deze - ironisch genoeg - vrij snel voorbij is, is er wel degelijk sprake van spanning.

Het regiedebuut van Corbijn beviel me beter, maar toch was dit zeker geen straf om naar te kijken.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Mja. Amerikaanse superster maakt in Europa een filmpje met in de VS onbekende acteurs. Steven Seagal heeft er patent op. Eigenlijk heeft dat nog nooit een echt goede film opgeleverd. Daar is "The American" geen uitzondering op.

Ik snap wat ze hier proberen te doen. De film lijkt erg op Franse spionagefilms uit de jaren 60 die ik lang geleden wel eens zag. De sobere poster past daar perfect bij. Veel sfeer, weinig dialoog en geen uitleg. Met name dat laatste maakt de extreem trage film wel leuk om te kijken: je voelt je als kijker eens niet behandeld als een kleuter en je mag zelf gokken waar het verhaal naartoe gaat. Want wie wat doet, voor wie, tegen wie en waarom: het is allemaal een groot raadsel. Aan het einde ben je in grote lijnen wel wat wijzer maar zijn er nog steeds vele open eindjes. Maar een film als dit gaat meer over de reis dan over de bestemming.

Had mij deze film 20 jaar geleden voorgeschoteld, dan zou ik hem hebben afgezet; maar als liefhebber van het eveneens trage en sfeervolle Better Call Saul (dat nóg trager en sfeervoller is dan de originele Breaking Bad serie) kon ik het wel pruimen.

Hoewel er zeker wel wat vakkundigheid in de film zit, schieten veel scènes wel wat door naar langdradigheid. Compleet overbodige stukken die het verhaal voor geen centimeter vooruithelpen zijn ook talrijk in deze film.

Leuk concept maar uiteindelijk mager, 3 sterren.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Goede film!

Dit gere is op het lijf geschreven van Clooney!

Verwacht geen actie en spectakel in deze film, maar wel echte (misdaad) drama en dan komt het grotendeels echt neer op acteerwerk en dat kan hij als een van de beste.

Wat een charisma heeft deze man, een houding en een bepaalde blik zorgt er al voor dat je in het verhaal gezogen wordt en maakt een "gewoon prima" verhaal tot een hele goede film!

Ook Thekla Reuten blijkt in iets mindere mate in staat om zo'n rol neer te zetten, erg goede actrice (en zonder het platte NL-Engelse accent).

Goed verhaal, mooie setting, perfect acteerwerk, geen overdreven onzin en mooi camera werk!

avatar van dienast

dienast

Een visueel feestje met een redelijk vermakelijke opbouw naar een plot. Helaas verder geen verassingen.

Weinig sfeer en veel te kil en te afstandelijke allemaal. Ook geen sfeervolle muziek, behalve ironisch genoeg wel bij de aftiteling. Gemiste kans.

Geen vervelende film, maar erg middelmatig.

2,5

avatar van Brabants

Brabants

The American is een mooie wat trage film over het leven van een man die allerlei vraagstukken wil voorzien van antwoorden. De opbouw en einde hiervan zet je als mens zeker aan het denken. Mensen die van vuurgevechten en knokpartijen houden verafschuwen deze film ik vond het echter om bovengenoemde zaken echt wel goed.

avatar van mrklm

mrklm

Amerikaanse huurling [George Clooney] overleeft een liquidatiepoging op een afgelegen locatie in Zweden en probeert van de radar te verdwijnen met hulp van zijn mentor Pavel [Johan Leysen]. Die stuurt hem naar een afgelegen Italiaans dorpje en adviseert hem om geen enkel contact met de buitenwereld te zoeken. Pavel brengt “Eduardo” in contact met een Belgische vrouw [Thekla Reuten] voor wie hij een sluipschuttersgeweer moet ontwerpen en afstellen. Ondertussen begint “Eduardo” een affaire met een prostituee [Violante Placido] en zoekt hij met hulp van een plaatselijke pater [Paolo Bonacelli] verlossing voor het feit dat hij in Zweden een onschuldige vrouw [Irina Björklund] doodde. Fraai gefilmde misdaadthriller vol paranoia vervangt adrenaline door suspense door Corbijns sobere cameraregie en het ontbreken van montagetrucs en ‘spannende muziekjes’. Clooney speelt een van zijn beste rollen met verve.

avatar van AngelicV

AngelicV

Corbijn doet waar hij goed in is. Prachtig geschoten film. Clooney acteert redelijk als afzwaaiende hitman. De verbinding met prostitué Placido geeft het desolate bestaan van Clooney weer. In de verbinding met haar is er de poging de "onderwereld te verlaten waarbij het richting true love beweegt. Dit maakt de film sociaal emotioneel gezien sterk, 1 van de krachten van Corbijn. Ook de erotische scènes zijn goed gebracht, beter dan het Amerikaanse puriteinse gerommel uit de Hollywoodscene.

avatar van Kondoro

Kondoro

"All the sheep in my flock are dear to me. But some are dear the most. Especially those that have lost their way.”

Mwah, had er wel wat meer van verwacht eigenlijk. Clooney is per definitie niet echt mijn favoriete acteur, kijk ook niet echt snel een film van hem maar, om eerlijk te zijn, zijn dit wel het type films waar ik hem in wil zien en hem ook in verwacht. Corbijn weet er overigens een sfeervolle film van te maken. Prachtig geschoten, de actie die er is, is best leuk maar, ik had er wel echt véél meer van verwacht. Wellicht toch wat meer actie, en het verhaal vond ik in het algemeen toch niet zo héél interessant. Clooney zat er volgensmij best lekker in, alleen daar kon ik niet zoveel mee. Tja ik weet niet, had misschien een stuk hardere film verwacht dan wat we hier kregen voorgeschoteld.