Genre: Misdaad / Drama
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 16 september 2010
Bekijk via Videoland
Plot The American
Jack (George Clooney) is een huurmoordenaar die, nadat een klus in Zweden uit de hand is gelopen, aan zijn werkgever Larry zweert dat zijn volgende klus tevens zijn laatste zal zijn. Voor deze laatste klus, waar zijn opdracht gespecificeerd wordt door de Belgische Mathilde (Thekla Reuten), duikt hij onder op het Italiaanse platteland, in een idyllisch klein stadje. Ondanks het feit dat Jack normaliter een afkeer heeft van menselijk contact, maakt hij kennis met een lokale priester en laat hij zich meeslepen in een romance met de mooie Clara. Zet Jack zo zijn laatste klus en nog belangrijker, zijn eigen veiligheid op het spel?
- Trailer (YouTube)
- A Very Private Gentleman (BoekMeter)
- The American (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Hunter #2
Man on Vespa
Old Cheese Vendor
Boneka
Gooi deze film in de prullenbak, koop hem niet of laat hem liggen. Gisteren COLLATERAL gezien, andere huurmoordenaar en je weet wat ik bedoel!
Tarkus
De mooie beelden en de prachtige fotografie in deze film verraden dat regisseur Anton Corbijn eigenlijk van beroep fotograaf is.
En hij zou dat beter alleen blijven doen, want ondanks dat zijn debuut 'Control' wel een goede film was, is deze film een ramp.
Oersaai, slaapverwekkend.. en ga zo maar door.
George Clooney heeft me ook in deze film alweer niet weten te overtuigen van zijn acteertalenten, en misschien wordt het eens tijd dat ik de filmen waar zijn naam op staat eens links laat liggen, want 9 op de 10 filmen met Clooney vind ik de moeite niet waard.
Wellicht daarom ook dat in deze Blu-ray uitgave de extra BD zit van nog zo'n Clooney-mislukking, 'Michael Clayton', al is die film dan wel wat beter dan deze.
TimZor
Ik weet niet wat je bedoelt want bij mij zijn ze beide een 5 waard !
mikey
Wat hij bedoelt is dat de films van Mann leven en deze film doods overkomt. Statisch.
Thorak
Ik vind juist dat Mann altijd geforceerd arty-farty wil overkomen terwijl Corbijn juist een geweldig mooi kunstwerkje neerzet. Control heb ik nog steeds niet gezien maar Corbijn heeft daarvoor al heel wat videoclips gemaakt en ook die zijn vrijwel allemaal van zeldzame klasse. Zie bijvoorbeeld maar de clip van ''Give it Away'' van Red Hot Chili Peppers of "Heart Shaped Box'' van Nirvana waar hij een MTV award voor heeft gewonnen...
BBarbie
Film is een excuus om de schoonheid van Violante Placido en van de Abruzzen op het witte doek te krijgen, beide verpakt in een heel dun verhaaltje.
timburton
Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om het verhaal waar Europa getoond wordt vanuit Amerikaanse ogen. Vanuit The American.
MoFeDu
Wat is dan precies de kijk op Europa van The American? We zien toch alleen Italië en Zweden?
f2sputnik
Een goede film om achterover gezakt te bekijken.
Niet echt de actie die je verwacht, maar een goed opgebouwd verhaal.
Het laat je niet echt meeslepen, maar ik heb toch wel geboeid naar de film gekeken.
Het is de amerikaanse kijk op Europa.
Multivitamine
Tot de tachtigste minuut vond ik het een geweldige film, minstens 4 sterren. Hierna wordt het gauw minder aangezien je dan weet hoe het verhaal in elkaar steekt, wat ook nog blijkt te kloppen. Dan nog het einde één grote anticlimax en open, je blijft met vragen zitten..
Dit is jammer had veel meer in kunnen zitten..
+1 voor het lammetje
Dogie Hogan
Het is de amerikaanse kijk op Europa.
Madecineman (moderator films)
George Clooney als Lone Hitman, prachtig vrouwelijk schoon en een westernraamwerk als script gefilmd in mijn favoriete streek van Italië, De Abruzzo. Niet veel wat er mis kan gaan zou je zeggen...
Corbijn zet met The American wel een prima, kijkbare en sfeervolle vertelling neer maar net zoals bij zijn vorige film mis ik toch iets. Net die puntjes op de i die er een meesterwerk van zouden kunnen maken.
Probleem is een beetje dat ik niet veel wijzer wordt van het karakter van Jack. Beetje ongrijpbaar (ik geef toe op zich een nuttige eigenschap voor een huurmoordenaar), moeilijk om zijn motivaties te achterhalen en een smal emotioneel spectrum. Of hij nu net zijn vriendin in de rug heeft geschoten op een bevroren Zweeds meer of dat ie tot over z'n oren verliefd is op het plaatselijk hoertje. Jack blijft een en dezelfde stoïcijnse uitdrukking houden... Heb daardoor toch wat moeite om me echt in te leven in de film.
Verder vind ik de bijrollen niet bijster sterk uitgewerkt, vooral dat zijplotje met de priester en zijn geheime zoon vind ik maar vaag. De rol van Mathilde vind ik nog de meest interessante eigenlijk. Daarnaast komen zowel Clara en de Priester regelmatig met quotes op de proppen die de diepe wateren van Jack zouden moeten belichten maar het is een beetje te makkelijk, te veel psychologie van de koude grond. Corbijn slaagt er gewoon niet in om de diepe duistere laag van een huurmoordenaar aan te boren.
Maar goed buiten dat heb ik toch wel genoten van deze film, visueel is het prima verzorgd. De film is traag maar zeker niet saai en van de verschijning van Thekla Reuten maar vooral Violente Placido was ik toch wel onder de indruk
Geslaagde hedendaagse arthouse-western maar wil Corbijn nog eens een meesterwerk afleveren op filmgebied zal hij nog het een en ander moeten bijleren.
NarcissusBladsp.
De Amerikaan zijn zorg voor wapens...en vrouwen. Deze film richt zich op een man die de hele dag op scherp staat. En daar is alle reden toe. En daarbij hij is geen prater. Op het eerste oogopslag een stoere stoicijnse man maar...
Naast de schitterende geschoten film vond ik de verstilling in deze film zeer raak. Ik vroeg me af of deze film zonder muziek geen mogelijkheid was. Niet dat muziek mij stoorde: het omlijst de atmosfeer prima...maar deze film waar 'doelwit zijn' een paranoïd levensgevoel is geworden en waar elk geluid verdacht is.. die speciale aandacht voor constructie van een geluidsdemper....En verraad loert overal....
Deze film toont vooral die concentratie, van op je hoede zijn en Clooney beeld dat perfect uit....Het verhaal is abstract afstandelijk, en misschien daarom in die schimmige wereld van huurmoordenaars realistisch, je kan het zelf globaal invullen. Daarom is de focus vooral gericht op de geladen hoofdpersoon. In kwade zaken is zwijgen of zo weinig mogelijk praten een must. Hij draagt een geheim: wij kennen een paar feiten meer niet, maar dat is genoeg om zijn speciale spanning invoelbaar te maken. Elke handeling van hem wordt zo betekenisvol. Als hij met een vrouw alleen naar een speciale plek gaat...weet je wat er mogelijk is.
Het oogmerk van de film lijkt die paranoïde spanning, de consequentie van het zijn van huurmoordenaar. Het is 'the same old story" maar Corbijn heeft het stijlvol in een eigentijds jasje gestoken. Enig minpuntje voor mij was dat de scéne met Mathilde ongeloofwaardig was uitgewerkt: alleen de priester en zijn misdienaren komen na Jack bij de neergeschoten sniper kijken .. ik beschouw het als een schoonheidheids foutje...in het prima gestileerde plot.
Conclusie: Clooney schittert in een fascinerende rol en Corbijn heeft een perfect geschoten film afgeleverd.
fasca
Goede film met geweldig mooie beelden.! Zeker niet traag zoals ik had gelezen.
mister blonde
Het woord saai, leek een klein beetje het sleutelwoord bij deze film. Dat hoor je in verschillende reviews, ook hier. Want een film over een hitman, moet natuurlijk vol zitten met actie, achtervolgingen en allemaal gekkigheid. Natuurlijk is dat niet zo en mensen die zich alleen vergrijpen aan het zoveelste Hollywood verhikel, zullen wel niet veel kunnen met de stiltes, de eenzaamheid en karakteruitdieping. Als je je eens durft te wagen aan wat bij de FRS of Media Markt in de bakken staat als arthouse (lekker generiek voor alles dat niet uit Hollywood komt), red je je misschien al een stuk beter.
Wellicht ligt het tempo (bewust natuurlijk) vrij laag. Het is dan ook een wat intelligentere film dan het doorsnee Pathe publiek gewend is (laatste sneer, ik beloof het). Dit gaat dan ook over eenzaamheid en het verliezen van je gevoel met de echte wereld. Corbijn is een uitstekende fotograaf en ontwikkelt zich vanaf de start tot een goede cinematograaf. Mooie beelden en hij haalt het maximale uit de fraaie locaties. Alleen daarvoor is de film al de moeite waard. Net als de mooie muziek. Verder zitten er zeker 3-4 fraaie (actie!)scenes in de film, netjes verspreid over de speelduur. Clooney acteert weer fenomenaal, hij weet steeds weer goede rollen uit te kiezen. Hij acteert de rest, die het ook al niet slecht deden, van het doek.
Verder is dit inderdaad een rustige film. Heerlijk. Gewoon lekker rustig naar kijken en je verder niet al te druk maken. De plot stelt uiteindelijk ook weer niet zo heel veel voor, maar het uitgangspunt en hoe het uiteindelijk in elkaar steekt is best OK gevonden. (Vind het idee dat het geweer waar hij de halve film aan werkt bedoelt is voor zijn eigen assassinatie, vrij aardig). En zo is dit dus echt een behoorlijk sterke film. Opnieuw. Ik kijk uit naar de nieuwe Corbijn. 4 sterren.
liesgjal
Wat een trage film zeg.... je verwachting is groot en uiteindelijk is het echt een trage drama film. Zeker geen misdaad!
Hannes791
Ik onthoud van deze film vooral de prachtige verschijningen van Thekla en Violante
(verwijderd)
The American is een stille tocht, die bol staat van de geheimzinnigheid, die begint in het kille wit winterse Zweden en eindigt als een weg vliegende smetteloze vlinder in de natuur van het kleurrijke heuvelige landschap van Italië. Elke gebeurtenis, elk detail wordt vanuit het perspectief van Edward getoond. Zelfs de juistheid van zijn naam blijft duister. Noemt Jack zich Edward of noemt Edward zich Jack, en hiermee is treffend de mysterieuze wereld van de hoofdpersoon geschetst. De openingsscene is meteen goed raak, als ware het Once Upon A Time In The West zelve, die we later in een cafeetje ook daadwerkelijk op een plat scherm gerefereerd zien worden. Het mysterie van 'Harmonica" verplaatst naar het hedendaagse moderne Westen. Een zwijgzame man met een onbekend verleden. In The American heeft de beeldtaal de voorkeur boven de dialoog, waarmee oog en oor van de filmliefhebber even alert moeten zijn als de zintuigen van Jack/Edward zelf, die zich staande weet te houden in een geïsoleerd wereldje vol argwaan, omdat achter elke hoek van de straat onheil op de loer ligt. Of is ie paranoïde geworden?
Door het gekozen perspectief, alles door de ogen van Jack, krijgt het verhaal heel veel ruimte voor interpretatie en suggestie. Duistere straatjes, vermoorde prostituees, en de vermaarde naam Jack doen het ergste vermoeden. Onder de dekmantel van fotograaf voert Jack nog een laatste opdracht uit. Hoe en waarom hij onraad 'ruikt', laat zich raden, maar het verhaal zit zo sterk in elkaar dat de reden een logisch gevolg is van zijn besluit. Een besluit, dat hem naar Europa deed vertrekken, maar zijn eigen schaduw achtervolgt hem. Mr Butterfly laat zich niet vangen, vliegt van bloem naar bloem, en leeft van dag tot dag.
Aan het eind van het verhaal in het zicht van het paradijs roept een vrouwen stem nog eenmaal zijn naam ...
The American is een genot voor het oog, een fantastisch verstilde thriller, met een ijzer sterke Clooney, een geweldige sfeer, met muzikale ondersteuning van Herbert Grönemeyer, met prachtige actrices (Thekla Reuten en Violante Placido) met sfeervolle erotisch geladen fragmenten en een intelligente ontknoping.
benni
Een gaat wel filmpje, meer ook niet. Hele mooie beelden, maar die zie je ook in Rail away, oid. Soms te vaag, soms te doorzichtig. Leuk voor 1 keer.
Minotaures
Een verrassend goeie misdaad met huurmoordenaars.
Clooney acteerde uitstekend, dat geldt voor de overige acteurs. De personages waren goed gespeeld. Het verhaal is niet echt iets nieuws, maar het wist mij te boeien. Het begint vrij rustig, ergens in Zweden met een prachtig landschap en een knusse hutje... Een soort van droomomgeving voor winterliefhebbers. Daarna krijgen we een schietpartij wat afloopt met het exacte reden waarom je als beroepsmoordenaar nooit een liefde of dichte vriendschap moet hebben. Ik snap trouwens niet dat z'n aanwezigheid in Zweden een klusje was, want daarover werd verder niets uitgelegd. Het is dus een raadsel waarom die daar was en wat die daar moest doen.
Om even bij te komen en om op z'n volgende opdracht te wachten, mag die op 'vakantie' in een prachtige dorp in Italië (Castelvecchio). Een prachtige, rustige, mooie dorp waar een bezoek om haar mooie natuur park te bezichtigen geen slecht idee is. Zijn opdracht is om een speciale wapen te maken dat een doelwit zonder aandacht en met verwarring kan uitschakelen (het zat een beetje aan te komen dat ze zijn eigen geweer tegen hem zouden gebruiken). Ik moet zeggen dat het een hele mooie geweer is, een soort Amerikaanse 2de WO karabijn gemixt met een scope van een Springfield. Tijdens zijn verblijf en het maken van het wapen, ontmoet die een aantal mensen uit het kleine dorpje, waaronder een priester en een prostituee, die uiteindelijk met Clooney een romantische relatie krijgt. Na het doorgeven dat dit z'n laatste klusje wordt, wilt zijn werkgever in slagen om hem te doden (zal vast een routine zijn in het assassin-circuit). Het zat er al aan te komen. En over Clooney's dood, nadat die al z'n tegenstanders natuurlijk uitschakelt, kon ik niet met een open mond naar kijken... Want dat zat er ook aan te komen.
De 3 dames die hierin voorkomen zijn absoluut geen schade voor je ogen om naar te kijken. Vooral Clara, want van haar kon je het meeste zien. Echt een prachtig lichaam (ik had haar trouwens wat jonger geschat). De vrijscènes duurden ook niet aan de korte kant en lieten wat zien, geheel van Clara en deels van Clooney. Dat van Clara vond ik helemaal niet erg om naar te kijken.
De film bevat niet al te veel actie en executie-opdrachten, op het begin, (wat geen minuut duurde), wat achtervolgingen en het eindconfrontatie, na. De film concentreert zich op Clooney's opdracht en contacten. En natuurlijk alle geweldige beelden van het Italiaanse dorpje en omliggende landschappen.
Een aardige film van Clooney met een vrij goed tempo en opbouw.
(verwijderd)
Zal juf Xav een aantal fouten met je doornemen?
1. Ik snap trouwens niet dat z'n aanwezigheid in Zweden een klusje was, want daarover werd verder niets uitgelegd. Het is dus een raadsel waarom die daar was en wat die daar moest doen.
2. Om even bij te komen en om op z'n volgende opdracht te wachten, mag die op 'vakantie' in een prachtige dorp in Italië (Castelvecchio).
3. Zijn opdracht is om een speciale wapen te maken dat een doelwit zonder aandacht en met verwarring kan uitschakelen (het zat een beetje aan te komen dat ze zijn eigen geweer tegen hem zouden gebruiken).
4. Na het doorgeven dat dit z'n laatste klusje wordt, wilt zijn werkgever in slagen om hem te doden (zal vast een routine zijn in het assassin-circuit). Het zat er al aan te komen.
5. En over Clooney's dood, nadat die al z'n tegenstanders natuurlijk uitschakelt, kon ik niet met een open mond naar kijken... Want dat zat er ook aan te komen.
1. De essentie van die scene is je ontgaan. Het gaat zeker niet om de betekenis van enige opdracht. In Once Upon A Time In The West weet je ook niet met welke opdracht Mr Harmonica het veld in werd gestuurd.
2. Wel goed opletten, want Jack/Edward gaat helemaal niet naar dat plaatsje. Bovendien gooit hij een object uit zijn auto-raampje!
3. Het is onmogelijk de voorspelbaarheid op dat moment ter discussie te stellen, want het cruciale moment is wanneer Mathide naar het toilet gaat! Pas dan weet Jack/Edward zeker wat er gaande is. Goed kijken, hoor.
4. Zijn argwaan kwam niet uit de lucht vallen, en vanaf het eerste moment heeft hij juist gehandeld.
5. Perfect einde, geweldig verhaal, 't mooiste naakt van de laatste decennia, prachtige beelden en , zonder overbodige sentimenten. Gemaakt met de ogen van een fotograaf en de spitvondigheid van een double double O seven.
Advies, zitten blijven en kijken.
de juf
flyer
Niet echt een bijzonder filmpje. Verhaal langzaam en de opbouw naar een beetje spanning blijft achterwege. Wist al vrij snel wie achter de aanslag in Zweden zit. Dan hoop je nog op een beetje spektakel maar ook dat is beneden alle verwachtingen. Snap nu ook waarom de film gratis werd weg gegeven bij de zaterdag krant
Morspoort
Wat mij in positieve zin verbaasde was de aandacht voor de regio en de natuur, prachtig om te zien. Na het zien van deze film krijg je spontaan zin om daar op vakantie te gaan.
Acteerwerk houdt een minimaal plot overeind, maar het zijn vooral de visuele effecten(camera werk) die mij deze film toch een kleine voldoende doen geven.
magnifique
Dun maar goed verhaal met prettige cast in mooie omgeving, dit kon echter ook in 90 minuten.
chevy93
Oei, ik denk dat dit geen film is die je (lees: ik) een aantal keer moet zien alvorens de echte genialiteit (mocht die er zijn) te ontdekken. Een op het oog simpele film zou zoveel meer kunnen bevatten dan deze eerste kennismaking. Mooie muziek, een aantal uitstekende shots, maar het gebrek aan iets overdonderends zorgt ervoor dat dit toch best een aardige zit is. Het zou ook komen, doordat ik moe ben of dat het vandaag gewoon niet een dag is om een film als deze te bekijken. Dat moet blijken uit een volgende kijkbeurt.
Wat ik wel kan voorspellen is dat ik deze film zeker nog een keer ga kijken. Het verhaal, de setting en alles er om heen waren wel interessant. Vandaar ook een (makkelijke) voldoende.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen