The Shrine (2010)
Canada
Geregisseerd door: Jon Knautz
Met onder meer: Aaron Ashmore, Meghan Heffern en Cindy Sampson
Plot The Shrine
"Once you find it, they won't let you leave."
Nadat een Amerikaanse backpacker vermist raakt in Europa, besluit een groep journalisten een mogelijk verband te onderzoeken met een dorp in Polen, genaamd Alwainia. Ze ontdekken dat het dorp een bizarre geschiedenis van menselijke offeringen schijnt te hebben. Om de waarheid boven tafel te krijgen besluiten ze naar Polen te gaan. Ze komen er echter al snel achter dat een mysterieuze groep het op hen gemunt heeft en de reis betekent een strijd op leven en dood.
Marcus
Emilia
Daruisz
Aleks
Bottleneck
Lijkt een soort Hostel meets Kostuumdrama, ziet er op het eerste zicht wat knullig uit.
Sound klinkt wel goed iig.
Psolitsa
Wat begint als een mysterieuze spannende film, eindigt in een waar drama.
Ik had eerlijk gezegd al niet veel hoop, maar een uurtje into de film werd ik positief verrast. Ik zat op het puntje van mijn stoel en met name de "mistscene" in het bos vond ik ijzingwekkend.
Vanaf het moment dat het gezelschap gevangen genomen wordt, neemt de film een andere wending, een helaas, niet al te goede keus.
Weg met de spanning en mystiek ; in met de cliche's, de overdreven scene's en de ongeloofwaardige climax.
Erg zonde. Met name het eerste deel is zeker worth the watch. Het tweede deel vind ik een slechte mix tussen The Exorcist en Black Blooded Brides of Satan.
De filmmaker laat duidelijk zien dat hij de spanning kan opvoeren, gecombineerd met wat effectieve schrikmomenten, maar zeker dit laatste doet de film uiteindelijk de das om.
Het is niet meer schrikken of spannend; het wordt vervelend.
Maar als je een middagje niks te doen hebt, is hij best te doen.
Jammer, er had echt meer in gezeten.
2.5 ***
kepi666
Toch vond ik het laatste gedeelte van de film het leukst [de scene in het huis met de dicht slaande deuren van de verschillende kamers , al met al geen geweldige film inderdaad.
Vascago
Ik las nadat ik de film had gezien de review die Jeroentjuhhh gelinkt heeft en ben het er bijna helemaal mee eens.
In de 1ste 35 minuten dacht ik een behoorlijk slecht filmpje te pakken te hebben, dat nog enigszins kon buigen op een aardige sfeer, een mooie omgeving en een goede soundtrack. Maar het acteerwerk en de onlogische gedragingen van de hoofdrolspelers waren behoorlijk irritant.
Maar daar komt verandering in als ze het Poolse dorpje betreden en ondanks dat ze met geweld verjaagd worden gaan ze toch kijken waar die vreemde mist aan de rand van het dorpje toch vandaan komt.
De 2 dames verdwalen in de mist en ontdekken hierin een standbeeld. Dit beeld kwam me gelijk heel erg bekend voor en dat vermoeden werd later in de film ook wel bevestigd. Het standbeeld leek op het beeldje van de demon/duivel Pazuzu uit The Exorcist.
Vanaf hier wordt het een stuk spannender, zitten er aardige schrikmomenten in en wordt het ook een stuk bloederiger, vooral aan het eind.
Doordat er Pools wordt gesproken in grote stukken van de film en dat niet vertaald was, is het af en toe wat moeilijk te volgen, maar dat vond ik totaal niet erg. Het werd er spannender van en uiteindelijk heb je toch wel in de gaten wat er aan de hand is.
De bevolking voert rituele slachtingen uit op mensen maar waarom weet je in 1ste instantie niet. Nadat de 2e meisjes verdwaald zijn geweest in de mist en het standbeeld hebben gezien wordt het steeds duidelijker. Het 1ste meisje wordt nog op brute wijze (polsen doorgesneden, voeten eraf en iron mask vast op het hoofd gespiest) afgeslacht, maar als ze dan ontsnappen aan de bevolking en een gezin in gijzeling nemen dan neemt de film weer een toffe wending. Het andere meisje raakt bezeten door de demon (ik denk echt Pazuzu) en gaat als een dolle tekeer om iedereen af te slachten.. Echt een heerlijk stuk in de film.
Jammer van de 1ste 35 minuten dus, maar ik vond het toch een erg toffe film uiteindelijk.
4 *
Bottleneck
Een film met z'n ups en downs. De angst voor het onbekende levert weer een horror op over het enge Europa waar Amerikaantjes belanden. De eerste helft is matig met de houterige Polen en de drie personages op detective-onderzoek, niet zo veel soeps. Wel is er een prima scene in het bos.
Daarna kantelt het onverwacht en is er iets vreemds aan de hand in het huis wat de aandacht weer trekt. De meid in het witte gewaad ziet er mooi en gedesillusioneerd uit, leuke close ups van ogen en samen met de monster-achtigen voelt het lekker ouderwets aan, je moet ervan houden.
Het moment dat duidelijk wordt wat er zich afspeelt, is verrassend - de heldin wordt nu zelf degene die moet worden bestreden - erg tof. Oke het is dan de zoveelste Exorcist / Emily Rose - jurk maar het past goed bij het sfeertje.
Ook het einde is een opsteker - ze legt vervolgens toch nog hard het loodje. Even denk je dat die knul haar komt redden om emotionele redenen maar hij houdt haar hoofd stil gheghe
plus dat niet alles wordt uitgelegd, het onduidelijke Pools is een voordeel. Sowieso is het wel verfrissend dat een nieuwe horror beter eindigt dan dat het begint en een aardige twist heeft.
Met uitzondering van de harde methode van doden en het einde is het redelijk tam. The Shrine is eerder een griezelfilmpje met een lekkere climax dan dat het puur van de kills moet hebben, charmant filmpje.
whoepiie
Heb deze film nog niet gezien, ben wel benieuwd.
Als ik de beschrijving lees moet ik meteen denken aan Hostel (1995). Is dit een vergelijkbare film of toch totaal anders?
Bottleneck
De omschrijving en situatie lijken erop maar dit is geen martelfilmpje om de gore zoals Hostel, pakt anders uit
Psolitsa
Heb deze film nog niet gezien, ben wel benieuwd.
Nee, de film is, naar mijn mening, totaal niet te vergelijken
Waar Hostel het vooral moet hebben van de spanning, de gore en het verhaal, is the Shrine gewoon een film die ik het beste kan vergelijken met Black Blooded Bride of Satan, (geen idee of je die kent?). De gore is ook heel anders en lang niet zo macaber als in Hostel.
Btw: Whats with the new poster ??
perceived
Aardig. Op momenten sterk. Jammer dat het verhaal, naarmate het vordert, steeds meer ontspoort. 5/10*
Aardig en verrassend eind dat wel.
Verders niet echt een film met flinke horror elementen.
Redelijk acteerwerk en een fijne sfeer.
Elineloves
Hoewel ik me even door het begin heen moest worstelen, ben ik blij dat ik hem afgekeken heb. De speelduur is tenslotte vrij kort, en ondanks het slappe begin werd het steeds beter. Gelukkig maar, want halverwege de film zat ik aardig geboeid te kijken.
Voor mij ligt het grootste struikelblok bij de acteurs. Ze zijn niet overtuigend,laat staan geloofwaardig. Je hebt ook niks met ze, de journalisten zijn oninteressant. Ze zijn eigenwijs en hardleers. En ja, ze doen domme dingen. Maargoed, kan dat een kritiekpunt zijn? Of is dat ook een stukje realisme? Want stel nou dat ze alles volgens het boekje deden en zich gedroegen als verstandige jonge mensen, had je ook een ander soort film gekregen. Een veel kortere, dat sowieso.
Toen Lydia, of Lidia, in beeld kwam werd het iets veelbelovender en sfeervoller. Misschien door het Poolse gebrabbel tussendoor en de dreigende onheil.
Bij de 'ontknoping' wist ik niet goed of ik nou moest lachen of geschokt moest zijn, maar ik kon een gniffel niet onderdrukken. Ik kreeg allemaal Scary Movie scènes in mijn hoofd Ja, het exorcisme gedeelte en dat hielp nou niet bepaald mee aan de spanning.
Al met al wel een aardige film, die mijn inziens net iets spannender en bloederiger had mogen zijn. Maar het is in ieder geval een tikkeltje intelligenter dan het 'standaard lopende band werk' wat vaak gepresenteerd wordt in dit genre.
RickZ
Horrorthriller met een matige start maar veel sterker einde. Het acteren is onder de maat maar de compensatie hiervoor is de opgebouwde spanning en de creepy scenes in het 2e deel van de film. Helaas waren er geen ondertitels voor de Pools gesproken delen, maar het verhaal is simpel en duidelijk genoeg om het te snappen.
Eindelijk weer eens (na een aantal matige horrorfilms van de laatste tijd) een beetje horror zoals het hoort. Al met al zeker een voldoende: 3+ (wordt 3.5).
Matige Horrorthriller die niet echt weet te overtuigen met al het pulp van de laatste tijd komt deze prent er nog goed af.
Vascago
Slaap je nooit stinissen? Of kijk je 5 minuten van een film om dan al te stemmen? Hoe kun je in godsnaam aan 20633 stemmen komen? Dan moet je elke dag wel minstens 10 films kijken. En zelfs dan kom je er bij lange na niet aan.
Ik slaap genoeg en of je me gelooft of niet doet er niet toe.
lobeko
begin leek een goed verhaal te worden maar helaas raakte de film zijn eigen draad kwijt tijdens het bloederig worden. Een 2 is eigenlijk nog heel veel voor dit bloederige niks.
Noodless
Verrassend, originele benadering van het bekende gegeven. Het verhaal wordt zorgvuldig opgebouwd die je weet te boeien door de creepy sfeer en rare bevolking. Ook dat niet alles ondertiteld wordt , vind ik een meerwaarde. De scène in het bos is grandioos.
Het feit dat uiteindelijk de bevolking niet zo slecht zijn als ze lijken en dat de heldin het uiteindelijke kwaad zal tonen, zijn twee sterke punten van de film. Naar het einde toe wordt dit ook weergegeven in heerlijke duivelse scènes.
Voor mij één van de betere ' duivelse ' films van de laatste jaren. 8/10
snarfje5508
Kwestie van uitzitten. Bleek verhaal, ongeloofwaardig maar who cares ? Met de geluid hard uit de boxen lijken de scenes soms nog aardig ook.
voomzap
Ik slaap genoeg en of je me gelooft of niet doet er niet toe.
Fijne baan. lekker de hele dag en nacht films kijken en tussendoor wat eten en slapen
akira124
Niet veel bijzonders, zoals eerder genoemd zijn de eerste 40 minuten ronduit slecht. Het laatste gedeelte is iets beter maar om nou te zeggen dat dit een ruime voldoende is. 2** , meer kan ik niet maken van dit standaard werkje.
Spartaan1986
Niet origineel maar het zoekt wel de grens op. Was bij tijd en wijle erg hard.Korte speelduur, kijkt makkelijk weg. Was zeker niet ontevreden.
Rascal
Niet gedacht dat 't om exorcisme zou gaan... Jezus die faces waren best freaky.. Voor dat alleen al maakt 't voor me een aanrader. Maar dan ook nèt. Ik dacht toch echt dat ik de hele tijd naar Shawn (same face, same voice!!) zat te kijken trouwens. Verder ook wel goed aan deze film was dat de 'gore' niet overdreven in beeld werd gebracht. Best wel effectief in a way.
***
Vlotte film, maar iets te basic.
Al begint het wel een klein beetje stroef, Knautz laat toch al snel zien dat het hier niet om het zoveelste semi-amateuristische C-horrortje gaat. Aan de acteerprestaties zou je het soms niet merken, de regie is gelukkig een stuk beter.
Dat vertaalt zich halverwege in een zeer degelijke mistscene, die eigenlijk het hoogtepunt van de film vormt. Daarna keert de film zich en ploegt de film door een aantal subgenres. Het blijft zeker vermakelijk, maar de film heeft de hele tijd problemen om zich te onderscheiden van andere (betere) horror films.
Het keldertje, de demonen en de excorcismen, het is allemaal best vermakelijk maar niks echt opvallends. Ook het twistje is grappig, maar komt niet echt onverwacht. Audiovisueel is het allemaal best verzorgd, maar ook hier komt de film net wat te kort om echt blij van te worden.
Zo heb je een aardig horrorfilmpje dat teert op een leuk sfeertje, maar iets teveel watertjes doorzwemt en er nergens in slaagt om echt boven het korenveld uit te steken.
Edit: trouwens een leuk detail om de Poolse gesproken teksten niet te ondertitelen. Wel opvallend aangezien er best wat Poolse converstaties inzitten, al zou de film denk ik ook niet echt meer werken zonder subs. Moet wel lastig zijn voor mensen die Pools verstaan.
steefke
Belachelijk vreselijke film! Nooit eerder zo iets stoms gezien! Je denkt dan dat het spannend en leuk gaat worden, en dan krijg je zo'n stomme achterlijke wending. Bah ! De moeite niet waard om naar te kijken.
bjerik76
Vond het wel een vermakelijke film, ik ben toch een paar keer geschrokken.
het is idd ineens een andere wending dat je twijfelt of de goede wel goed zijn en de slechte slecht, en dan weer niet.
wel jammer dat het bemiste bos opgenomen was in een studio, of de grond in polen is gewoon zo waterpas plat met wat blaadjes en takjes erop gestrooit
ik zou het ook meer vergelijken met the exorcist dan met hostel.
leuk om een keertje in het donker te kijken en te griezelen, het verhaal op zich vond ik toch wel leuk verzonnen,e n het eind vond ik ook niet slecht.
ik heb veel slechtere eindes gezien van horrors.
voomzap
Redelijke thriller / horror voor liefhebbers van het genre. Acteurs zijn helaas niet echt geweldig / de personages enigzins karakterloos. Da's jammer voor de binding die je met hen zou moeten voelen maar eenmaal aangekomen in het Poolse dorpje is het wel weer een lekker filmpje aan het worden. De wending waarbij de kaarten anders geschut blijken te zijn is juist erg leuk gevonden. Het slotwoord is tenenkrommend. Gezien de vele rotzooi en weinig uitschieters in dit genre toch minimaal een 6 op het rapportje.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Don't Look Now