The Shrine (2010)
Canada
Geregisseerd door: Jon Knautz
Met onder meer: Aaron Ashmore, Meghan Heffern en Cindy Sampson
Plot The Shrine
"Once you find it, they won't let you leave."
Nadat een Amerikaanse backpacker vermist raakt in Europa, besluit een groep journalisten een mogelijk verband te onderzoeken met een dorp in Polen, genaamd Alwainia. Ze ontdekken dat het dorp een bizarre geschiedenis van menselijke offeringen schijnt te hebben. Om de waarheid boven tafel te krijgen besluiten ze naar Polen te gaan. Ze komen er echter al snel achter dat een mysterieuze groep het op hen gemunt heeft en de reis betekent een strijd op leven en dood.
Marcus
Emilia
Daruisz
Aleks
Boeikens
Aanvankelijk had ik mijn twijfels maar naar mate de film vorderde werd deze steeds beter.
Sfeer en spanning vielen best mee en op het einde krijgen we nog een leuke plotwending.
Daan258
Verassende film.
Hij begon erg saai en hij kwam behoorlijk langzaam op gang. als er in deze film in het begin meer was gebeurt was die wel een stuk beter geweest, maar ik zeg zeker niet dat die slecht was.
Het acteren was in het begin ook best slecht maar wat gelukkig later toch een stuk beter werd.
Ik dacht toen ik deze film aan het kijken was: ooh weer zo'n film met een soort sekte die zonder reden mensen gaat afmaken, maar dat was het gelukkig niet.
Het einde heeft me namelijk goed verast. ik ga niet vertellen wat het is maar ik zal zeggen dat het zeker de moeite waard is om te kijken.
Het einde was gelukkig ook goed spannend en zag er ook erg goed uit.
Toch prima vermaakt met deze film.
een dikke 3,0*
weet iemand nog meer films met een soort sekte (en wel een leuk verhaal erbij)??
m1701
Film was idd. beter dan verwacht!
Vooral naar het einde toe werd het beter.
Enige nadeel is, is dat er zoveel pools werd gepraat en ik
had een versie zonder ondertiteling.... weet dus niet of ik veel gemist hebt.
DjFrankie
Zeker een van de betere in dit genre, prima verhaal, niet voorspelbaar.
Goeie B-film.
Pazmaster
B film, maar wel een leuke. Leuk verhaal met wat creepy momenten en een leuk einde! Jammer van het slechte acteerwerk want dan had ik nog iets hoger gegeven. Nu kom ik op 3 kleine sterren
Ronn040
In het begin wist het mijn aandacht totaal niet vast te houden. Naarmate de film vorderde, werd het steeds spannender en leuker. Zoals anderen al zeiden; er wordt veel Pools in gesproken, in ieder geval in mijn film kreeg ik geen ondertiteling wat er werd gezegd. Ik zit een beetje tussen een 2,5* en 3* in. Een redelijke film al bij al.
daslekker
best een goeie horror..met een twist waar ik wel van hou.
jammer van het gecensureerde bloot met zulke mooie dames, maar je kan niet alles hebben
numb nuts
nou ik begrijp eigenlijk niet waarom ik deze helemaal heb uitgekeken
triest vooral dat eerste uur
dan worden de laatste 15 min wel aardig
vond het in totaal een tegenvaller
Gang_Star
Redelijke horrorfilm die maar traag op gang komt. Daarna wordt het richting het einde toe vrij spannend. Ook qua sfeer is het goed genoeg.
fluppebxl
Matige boel, de laatste 20 minuten maken gelukkig wel nog een en ander goed. Ook wel lachen wat voor beeld ze in de VS (enfin, hier Canada blijkbaar) over Europa schetsen: nu lijkt het wel alsof (Oost)-Europa volloopt met boerenkinkels en duivelaanbidders.
En niet echt cruciaal, maar toch weer een hilarisch onrealistisch beeld van een journalist/krantenredactie, vooral die hoofdredacteur: sowieso dat het boven alles vaststond dat ie bretellen zou aanhebben.
Filmkriebel
Deze horrorfilm kon er nog wel door wat mij betreft. Weet al vlug de aandacht te houden en is aanvankelijk lekker mysterieus om alsmaar bloederiger te worden. Ik had de clou van de film pas laat door. Leunt op het einde dicht aan bij de Exorcist films. Zoals fluppebxl zegt denken de makers dat Polen nog in de Middeleeuwen zit ... het ziet er helemaal 19de eeuws uit met de traditionele boerenkledij en het schieten met een kruisboog haha. In ieder geval heb ik de film uitgekeken zonder dat hij mij tegenviel en dat is al heel wat...
john mcclane 2
Lijkt in het begin zo op het eerste oog een hostel kloon,maar dat is het niet,een klein beetje als je wil.
Maar het eind is origineel,en maakt de het geheel wat logischer.
Prima gore,gemiddeld goed in gefilmd im het algemeen,prima special FX's.
joolstein
Film die ondanks sommige goede horror-elementen niet goed weet te scoren. Het gaat direct aan het begin al mis want hoe waarschijnlijk is het dat twee journalisten op zoek gaat naar één Amerikaanse backpacker? Enfin, ik kan dat nog vergeven maar als de aanloop naar de zoektocht in Polen al een half uur duurde, krap je toch achter je oren? Oké ze belanden dus in Polen in het dorp Alwainia. En de condities daar zijn best goed; onvriendelijke dorpelingen, bevreemde priesters, een mysterieus meisje, een wonderlijke mist en een demonische standbeeld. Die ontmoeting met dat standbeeld zag er ook nog eens fantastische uit. Het is dan ook jammer dat uitwerking van de spanning verder zo weinig voorstelde. Heel veel komt ook doordat de personages weinig sympathie kunnen opwekken door hun houterige acteren en hun domme acties. Meghan Heffern oogde ook alsof ze geen idee had wat ze daar nu deed. Ook vroeg ik mij af of de middeleeuwse kleding die de Poolse bevolking droeg nu een verwijzing was naar een sekte of dat Canadezen werkelijk geen idee hadden hoe Oost-Europese moest uitbeelden? Desondanks krijgen we nu een soort Xenofobie waarbij die dorpelingen veel achter de indringers aan rennen. Pas op het einde krijg je dan nog wat leuke horror en een kleine twist. En het meeste kwam in beeld (behalve naakt) wat dan weer een pluspunt was! Iets wat ook duidelijk werd was dat regisseur Jon Knautz zijn klassiekers/subgenres kende. Waar vooral het masker opviel die wel heel erg op een variant uit Black Sunday leek. Helaas was het te lang wachten om de film als heel goed te betitelen.
Oh en bij mijn film werd de Poolse taal ook niet vertaald wat ook minder was.
alexspyforever
Ik zie dat joolstein eveneens de link legde met Black Sunday toen dat ritueel met het masker werd uitgevoerd. Andere vergelijkingen met deze film was de mist die net als het spookachtige standbeeld een creepy sfeer opwekte. Ook het laatste half uur is bijzonder leuk met de nodige gore en duiveluitdrijving. Vooral in het begin is het nogal traag maar de film is kort en hij verveelde mij nooit. De Polen spreken gewoon Pools, soms wat Engels, zoals je dat ook verwacht. Helaas als jde de taal zelf niet machtig bent (zoals de meeste onder ons hier) is het gissen wat ze dan zeggen. Had dit ons misschien iets meer kunnen vertellen over het kwaad dat zich schuil hield in het landelijke dorpje. Black Sunday is ondanks de beperkte grafische horror toch nog een klasse boven The Shrine. Met een iets sterker verhaal en karakters had dit een subtopper kunnen zijn. De ouderwetse kleding vond ik ook nogal raar inderdaad alsof men in een dorp was gekomen dat nog 100 jaar achter stond, al werd er wel Engels op school onderwezen blijkbaar.
Collins
Behalve een incidentele scène en een aardig slotstuk, is het met de spanning in deze film maar karig gesteld. Veel film bestaat uit een oninteressante aanloop naar spannende gebeurtenissen, die dus eigenlijk niet heel spannend zijn. Zeker als blijkt dat veel van de opwinding bestaat uit geren en gedraaf van de personages. Al die lichamelijke beweging oogt heel dynamisch, maar roept amper een spannend gevoel op.
Een paar momenten springen er uit. Een scène met mist en standbeeld is heerlijk creepy en heeft die sfeervolle dreigende naargeestigheid die de rest van de film ontbeert. Zo zijn er nog een of twee momentjes die een vergelijkbaar gevoel oproepen. Beetje weinig. Te weinig.
Het einde is ok als grime en graphics hun intrede doen en het bloediger wordt. En ook ietsjes spannender en levendiger. Het levert een boeiend visueel spektakel op en brengt eindelijk wat opwinding.
Eigenlijk vond ik film en verhaal nogal gemakzuchtig. Het opwerpen van een mysterie is natuurlijk altijd ok. Het strooien met wat clues, zonder dat het mysterie helemaal wordt ontrafeld, is ook altijd ok. Echter, in deze film wordt erg veel aan de fantasie overgelaten en zijn de clues gewoonweg te schaars. Hier wordt een oud geheim domweg geplempt zonder de kijker veel middelen te geven om het mysterie te interpreteren. Wel erg gemakzuchtig en met inachtneming van het gebrek aan sfeer in de film, zelfs irritant.
Rickyman
Aardig filmpje dat nogal matig begon, maar steeds beter werd met oa een aantal spannende scenes .
Deze regisseur kan veel beter, want zijn laatste film vond ik wel erg fijn.
wibro
Gezien het gemiddelde en de vele nogal negatieve berichten verwachtte ik niet veel van dit horrorfilmpje maar dat viel achteraf reuze mee. Deze film bevatte toch enkele zeer toffe scènes zoals de ontmoeting van de twee dames Nancy en Sarah met het beeld in de mist wat dus duidelijk de duivel moest voorstellen. Ik moest onmiddellijk denken aan het duivelsbeeldje uit The Exorcist (1973). Zeer griezelig allemaal en voor mij ook het hoogtepunt van deze zeer naargeestig ogende film. Die ontmoeting zou trouwens nare gevolgen hebben voor de dames waarbij we na verloop zagen hoe Sarah werd geofferd en ook voor Nancy liep het vervolgens slecht af. Had eerst gedacht dat het wel op een happy end zou uitdraaien voor beide dames net zoals bij Samantha in de film The House of the Devil (2009) die ook geofferd dreigde te worden maar er toch levend vanaf kwam wat tevens ook het zwakke was in die film. Hier dus gelukkig geen happy end. Een prima einde dus wat mij betreft hoewel nogmaals het hoogtepunt van deze zeer genietbare film lag in de angstaanjagende scènes in de mysterieuze mist in het bos.
UmbraVitae
Had deze blijkbaar nog niet gezien, was eerst nog aan het twijfelen, mr doorheen de film werd duidelijk dat het eerste kijkbeurt was. Een 5.5/10 op IMDb en 2.70/5 hier op MM op een redelijk aantal stemmen, dan stelt het meestal toch wel iets voor. Film oogt wel wat goedkoop, maar vr de rest is dit best çava horrorfilmpje met onderwerpen als exorcisme en offers en een best lekker sfeertje. Kan me wel vinden in de recensie van wibro.
JollyMira
Ik vond het een goede film.Alleen jammer dat er zoveel Pools in werd gepraat.Daar versta ik niks van (alleen ‘tak’) en er waren geen Nederlandse ondertitels,maar het concept werd wel duidelijk op het eind.
mcdaktari
Een voor mij onbekende film, en dat voor een film uit 2010. Ik had er nog nooit van gehoord tot een vriend van me zei, dat ik deze maar eens moest kijken want hij vond 'm goed. Nou het begin was alvast niet goed, maar zo halverwege begon het een klein beetje beter te worden. Het is alles behalve een goeie horrorfilm, maar ik heb er genoeg slechter gezien. Het acteren was ook niet om over naar huis te schrijven, dus daar moet de film het al helemaal niet van hebben. En het verhaal is ook best afgezaagd, dit kennen we onderhand wel. Maar ach, ik heb 'm nu gezien en het is ook wel zo'n beetje wat je van deze regisseur kunt verwachten, matige horror, net zoals de rest van zijn films.

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

Don't Look Now
Drama / Horror, 1973