• 9.369.694 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: Rachel Korine en Travis Nicholson

Releasedatum: 14 april 2011

Plot Trash Humpers

"MAKE IT! MAKE IT! DON'T FAKE IT!"

Portret van het alledaagse leven van een aantal 'outcasts' in een klein stadje in de VS. De even onzinnige als baldadige daginvulling bestaat uit niets meer of minder dan 'kattenkwaad', vandalisme, spelen met merkwaardige attributen als poppenledematen, en praten en ruziën over niets. Maar er is ook ruimte voor zang, dans en intimiteit.

avatar van starbright boy

Voor wie denkt dat Gummo al love it or hate it zal zijn...

Ik ga met Rokuro mee. Zelfs bij het terughalen van de film in de trein schoot ik al meteen weer volop in de lach. Mist het gevoel van Gummo maar is zulke heerlijke ontregelende, anarchistische nonsens dat het gewoon werkt. Met de hoofdenmonoloog als hoogtepunt, maar ook het volgens Mochizuki Rukero plotverklarende deel in de auto ("ik leid tenminste een geregeld leven") vond ik vooral hilarisch.

Ik twijfelde tussen 3,5* en 4.0*, maar rond gewoon lekker naar boven af.

avatar van Macmanus

Macmanus

2x 0,5 2x 4. Vind festival bezoekers helaas altijd moeilijk te vertrouwen. Je kunt natuurlijk haast niet anders dan enorm melig of extreem vermoeid worden, van zo veel films kijken op 1 dag

avatar van Malick

Malick

Een radicale film over het verkrachten van vuilnisbakken, het poepen voor de garagedeur van de buren en het vermoorden van de kinderen van je vrienden. En dat gebeurt allemaal onder toeziend oog van een groep bejaarden. Harmony Korine's commentaar op de hangouderen steekt hij niet onder stoelen en banken. Hij brengt dit confronterende commentaar over in zorgvuldig uitgebalanceerde composities. Het is een film die je in trieste stemming achter laat, al zal lang niet iedereen het einde van de film halen. Trash Bag was het hoogtepunt van het festival en tegelijkertijd het dieptepunt van de mens.

avatar van starbright boy

@macmanus: Ik zou dit aan vrijwel niemand durven aanraden in elk geval. Zelfs niet aan mensen die Gummo geweldig vinden. En het ziet er echt uit als een oude VHS, dus daarvoor ook vooral niet kijken.

edit: trouwens stem 1666 voor mij, past eigenlijk best bij de film.

avatar van niethie

niethie

Haha ik kom ook net terug van de film en weet even helemaal niet wat ik erover moet zeggen eigenlijk, zelden zo'n freakshow gezien als hier! De hele situatie was al ronduit bizar, een Korine draaien in de eerste pathe zaal (gigantisch scherm, harde audio en talloze zit plekken) met nog een soort van bizar persiflage op Roodkapje vooraf om er al even in te komen. Nouja als liefhebber van Korine had ik er wel zin in gekregen eigenlijk, jammer genoeg slaat hij de plank hier behoorlijk mis. Ik ben een voorstander van zijn stijl maar laten we eerlijk zijn: dit is toch gewoon vreselijk? Ik had soms echt het idee dat we als kijker gewoon in de zeik genomen werden. Ik bedoel, je weet natuurlijk nooit wat je van iemand als hem kunt verwachten maar dit was wel erg extreem.

Die video kwaliteit met korte storrinkjes (play, stop rewind) tussendoor bijvoorbeeld, ik moest in het begin even in mijn ogen wrijven of ik niet droomde, maar goed dit krijg je dus 75 minuten te zien, al leek dat wel drie keer zo lang. Het draait om een stel hijgende debielen verkleed als opa's die er een routine van maken om dingen te slopen (oa vuilnisbakken te humpen, plastic baby's aan gort te slaan ed) ja waar gaat dit heen denk je dan, nou dat antwoord is in het kort: nergens dus! Op een gegeven moment werd het ook zo bizar dat de halve zaal uit meligheid begon mee te lachen, denkende dat ik toch niets meer te verliezen had heb ik gewoon vrolijk meegedaan.

En ik moet zeggen: als je het allemaal niet te serieus neemt en het ziet als een soort van komedie is het nog best te doen. Maar goed, wist ik veel met zijn drie voorgaande films in mijn achterhoofd. Toen hij later nog lichtjes probeerde sympathie op te wekken voor zijn personages dacht ik echt even dat ik het niet meer had. Was ook wel verrast dat hij ook daadwerkelijk aanwezig was, grappig hoe hij vooraf zei dat hij liever had dat we, als het hele idee ons niet aanstond, maar beter van te voren weg konden gaan dan tijdens de voorstelling. Iedereen bleef natuurlijk zitten, met de prijs van hun kaartje in het achterhoofd, maar na een kwartier begon het inderdaad al langzaam leeg te lopen. Achteraf mochten de mensen in de zaal ook nog vragen stellen en ik moet zeggen dat hij zich er wel iedere maal briljant wist uit te lullen. Die opmerking over die negerin die hij nog van school kon, dat hij als volgend project een screwball komedie in de stijl van Caddyshack in de planning had staan en hij deze ook nog in 3D uit ging brengen of hoe hij op die vraag ''waar hij het voorgaande jaar (met Mister Lonely) was'' zei een klein probleempje met lsd te hebben gehad. Haha aan de film en zijn voorkomen te zien heeft hij dat nog steeds wel, denk ik. Anyway: grappig mannetje is het, met veel zelfspot. Heb hem naderhand nog een handje gegeven maar niets gevraagt ofzo, nu wel spijt van eigenlijk. Maar goed alleen dat was al een hele eer, ik bedoel hij heeft wel meesterwerkjes als Gummo en Julien Donkey Boy gemaakt, daar verranderd zo'n piece of trash als dit niets aan natuurlijk, tenminste: niet voor mij...

1,5 sterren (voor de grap en het gezellig avondje uit wel te verstaan!)

niethie schreef:

Ben het toch niet met je eens. Het was niet puur een freakshow. Ik heb de Q&A niet afgewacht, omdat er uit Korine in zo'n Q&A nog niet vaak iets zinnigs naar voren is gekomen (mede door de vragen), maar ik begreep van danuz (dank! - die heeft zich tenminste goed met vakliteratuur voorbereid!) dat Korine iets wilde met zijn fascinatie en angst voor de nacht en die voor bejaarden (hij is er blijkbaar zo bang voor dat we nu verklede Leatherface bejaarden zagen, in plaats van echte). Die verklaring van Korine kan natuurlijk ook weer een pose zijn, maar goed.

Feit is dat wat we in de film zien wel Lynchiaans aandeed. 's Nachts - als iedereen ligt te slapen- in de suburbs van een provinciestadje dan wordt het leven overgenomen door kleine criminele 'outcasts'. En dan kun je de volgende ochtend een afgesneden oor in je tuin vinden. Of je vuilnisbak is omgevallen Jij denkt dat het de krolse katten zijn die merkwaardige geluiden maken, of dat er een Steenmarter rondloopt. Nu weet je dus beter!

Ik had helemaal niet het idee dat ik in de zeik genomen werd door de vorm. Het was nacht, duister, groezelig, stiekem en geheim wat we keken. Het voegde wel iets toe vond ik.

Ja ik vond het direct al grappig. Net als een vriend die naast me zat en starbright boy en Querelle die ook nog naast mij zaten was het gelijk alle remmen los. Ook nu vond ik het wel sympathiek, juist omdat er wat van die reflectieve momenten in zaten. Het gekrijs dat één van hen telkens voortbracht was een soort spinnen van een kat. Iets van aangename instemming. Leuk was dat.

Wie weet heb ik teveel achter deze 'grap' gezocht, maar vond het toch wel uitdagende, eigen en vooral ook geslaagde cinema.

avatar van Zavo

Zavo

De reacties maken mij erg benieuwd. Morgen op mijn programma.

avatar van stephan73

stephan73

Leuk om te zien dat IMDB nu als genre horror heeft staan.

De film intrigeerd me behoorlijk, maar ik weet niet of ik als liefhebber van Korine's vorige werk ook dit erg zal waarderen!

stephan73 schreef:

Ik kan eigenlijk geen reden bedenken waarom niet. Hoewel niethie het tegendeel bewijst (al kan ik me niet vinden in zijn argumenten). Zo vreemd is dit na Gummo en julien-donkey boy eigenlijk helemaal niet.

Verder ook weer een eerbetoon aan Herzog of op zijn minst zijn dat geestverwanten. Dat schreef ik bij Mr. Lonely ook al en toch zijn dat en deze totaal verschillende films.

avatar van niethie

niethie

@MR. Na het wat te hebben laten bezinken, had mijn bericht gister misschien iets wat te snel getypt en gewoon het eerste opgeschreven wat in me op kwam net zoals altijd dus, heb je misschien toch wel een punt. Ik vond het in een zekere zin ook wel iets fascinerends hebben, blijf er echter bij dat de stijl immens lelijk is, maar het is toch wel vrij vernieuwend natuurlijk. Misschien een soort van statement tegen het hele, steeds populairder wordende blue ray en 3D tijdperk waar we in leven en het grote publiek dat daar steeds meer in mee gaat. Maar om nou te zeggen dat dit niet veel verschilt van zijn eerste twee gaat toch wel wat ver, hoewel Gummo misschien, maar dan wel heel wat etmalen extremer. Alsof er een apocalypse is geweest en dit soort gemuteerde monsters de overgebleven mensheid bedreigd. Verder zou ik persoonlijk niet durven denken, daar was het me toch allemaal iets te belachelijk voor...

Het had misschien beter geweest als je even bij de Q&A was blijven zitten dan kan je een beetje kunnen zien wat ik precies bedoel, Korine stond er maar een beetje bij en kraamde de grootste onzin uit, terwijl hij waarschijnlijk wel bij zichzelf dacht van

''haha eerst heb ik hun vertrouwens gewonnen en nu neem ik ze eens even lekker in de maling, ik krijg er niet veel geld voor maar het is het allemaal waard'' Waarom hij daar helemaal voor naar Rotterdam komt is me echter een raadsel.

Vergelijk dit trouwens eens met de switch in verschillende stijlen die Lukas Moodysson destijds eens maakte, daar sloeg het voor mij aan en hier niet. Zo simpel is het.

Verder begrijp ik heel goed dat je de film verdedigt, het is immers wel heel erg makkelijk om dit af te kraken en er zullen hoogswaarschijnlijk ook niet veel mensen meer komen die hoger dan een twee stemmen, maar ik blijf toch lekker bij mijn anderhalf, dat is meer dan genoeg en eigenlijk al hoger dan ik aanvankelijk wou geven.

Mochizuki Rokuro

Grappig dat je Mooddysson aanhaalt. Dat is ook doro mijn hoodf geschoten. Die Q&A's zjin veelal het zelfde. Filmmakers zeggen allemaal dat ze niet willen praten over het werk. Krijgen alleen vragen die beginnen met 'why...'? Levert zelden iets op (behalve met Claire Denis en een keer met Jafar Panahi die ik heel sterk vond over Iraanse politiek. En met Alejandro Agresti was eens een keer leuk, maar verder). Korine heeft bji Gummo ook geen zinnig woord uitgekraamt.

niethie schreef:

[...] blijf er echter bij dat de stijl immens lelijk is, maar het is toch wel vrij vernieuwend natuurlijk. Misschien een soort van statement tegen het hele, steeds populairder wordende blue ray en 3D tijdperk waar we in leven en het grote publiek dat daar steeds meer in mee gaat. [...]

Zoiets las ik ook in de dagkrant, dus ik denk dat dat zeker meespeelt. Jij noemt het vernieuwend, terwijl video het medium van de jaren 80 (beetje al 70) is. Dus het is juist ouwe trash (!). En dat terwijl iedereen zijn productie design tot in de puntjes regelt en met de nieuwste technieken werkt. Lijkt me zeker een statement, ja. Dat wordt wat Trash Hampers op Blu Ray

avatar van gotti

Lag het eerste kwartier vooral dubbel om alle kolderieke onzin. Maar helaas blijft het daar ook bij en lijkt Korine ook niet meer te willen dan kolderieke onzin. En dat is jammer, aangezien het concept -om dit over de hele wereld in videotheken te 'verstoppen' en te spelen in Malls in Amerika- best een interessant effect zou kunnen hebben.

Jammer, aangezien ik na Mister Lonely weer volledig vertrouwen had in nieuw werk van Korine...

avatar van Querelle

Querelle

make it.. make it.. don't fake it

Geweldig!! Wat een ... ja wat is het eigenlijk. Het is inderdaad net alsof Harmony Korine het, volgens eigen zeggen, tussen het vuilnis heeft gevonden. Beetje Lychiaanse onzin, Zwaar slecht beeld, groteske figuren met anarchistisch en oversekst gedrag.

Te vaak gelachen en met blijvende aandacht bekeken om dit een onvoldoende te geven. En waarom ook geen 3,5..

avatar van Zavo

Zavo

Puberaal amateurfilmpje. Totaal niet grappig. Ik was bijna voor het eerst in m'n leven weggelopen, maar besefte me dat ik daarmee geen eerdere trein meer zou halen, dus heb ik het maar uitgezeten, kan ik in ieder geval de welverdiende minimumscore toekennen, want dit hoort bij het slechtste dat ik ooit gezien heb.

Als filmpje van dertig seconden op YouTube had ik misschien (mits in een vrolijke bui of stomdronken) kunnen glimlachen om een paar lelijke mannen die tegen een vuilnisbak aan staan te rijden. Maar anderhalf uur lang op groot scherm? Probeert Korine z'n publiek in de maling te nemen? Dat is dan in ieder geval gelukt.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Dit is echt een film waar je onmogelijk een cijfer aan kan geven.. het vergelijken van films met elkaar is al vaak appels met peren, maar dit is nauwelijks nog een film te noemen. Iets dat Korine zelf ook al zei trouwens.

Hoe weerzinwekkend sommige beelden ook zijn, je ziet wel duidelijk dat deze film nog steeds dezelfde fascinaties verbeeldt als Korine's vorige films. Het is ergens wel te vergelijken met een kunstenaar die steeds meer "ruis" uit zijn werk weglaat om te komen tot de meest pure zelfexpressie.

Ik heb wel op het punt gestaan om weg te lopen maar aan het einde begon ik het toch wel te waarderen, met name de wazige beelden, met keihard achtergrondgeluid en de rare liedjes.

danuz

Heb lang getwijfeld of ik Trash Humpers op groot scherm, in een rumoerige zaal wilde zien. Is dit niet een film die je in alle stilte op je in moet laten werken? Een Big Talk en een Q&A haalde me over om de gok te wagen. En het was het waard hoor. Vond het een genot om dit op groot scherm te aanschouwen.

Trash Humpers mag zich wat mij betreft een meesterwerk noemen. Dat van de radicale keuze om zich de esthetiek van VHS aan te meten (ik vond het er echt prachtig uit zien, onconventioneel weliswaar, maar desalniettemin prachtig), dat van de meligheid in combinatie met cinéma vérité en dat van liefde voor pure trash. Bovendien viel me op hoe consistent de film was, zowel in stijl als in verhaal. Houdt het midden tussen nutteloosheid en excentriciteit (van het interessante soort), is soms erg grappig, maar vaak genoeg interessant en raak (die auto-scène, die performance in de kelder/garage, de voordracht op de brug, en alle bezoekjes aan derden). Heb mijn ogen uitgekeken naar wat voor'n rotzooi Harmony nu weer trapt. Dit is cinema die me weer even wakker schudt en die audiovisueel indruk maakt, vervaardigd door iemand met een unieke en vrije kijk op cinema. Ook veel interessanter dan zijn voorganger, die een boeiend onderwerp wat te netjes uitwerkt. Een Gummo is het niet, maar het komt soms bijna in de buurt!

Mochizuki Rokuro schreef:

Ik heb de Q&A wel afgewacht en vond dat hij eigenlijk best veel vertelde dat me inzicht kreeg in de film. Over zijn 80's nostalgie; zijn liefde voor VHS (hij schoot er zijn eerste experimenten op en is liefhebber van het experimenteren met VHS (editen op oude machines, overtapen met als gevolg strepen en krassen in beeld en daarmee dus een geheel eigen look); over de bejaarden bij hem in de buurt (die voor een klein bedrag in een 'woonkelder' werden weggestopt, waarna hij telkens hetzelfde nummer uit die kelder hoorde galmen en gefascineerd door hen raakte); over de guerrilla stijl van filmen (camera aan, de straat op (je ziet dat hier en daar ook aan de film: basketballers die achter door beeld lopen, iemand die zijn hond uitlaat en naar de auto zwaait)); over de bezoeken aan bekenden en vrienden (de geportretteerden hier in de film kent hij blijkbaar persoonlijk, maar ze moeten de film nog zien: "die man met de lange teennagels blijft maar aandringen").

De informatie maakt de film natuurlijk niet direct beter, maar het gaf mij wel wat inzicht in de werkwijze van Korine. Vooral even geen budget, geen (of nauwelijks) voor- en naproductie, gewoon filmen omdat je wilt filmen, veel lol hebben en uiteindelijk een interessante film afleveren. Wat dat betreft wel vergelijkbaar met wat er nu in Azië (bijvoorbeeld de Filipijnen) gebeurt, maar ook in Amerika (mumblecore) en wat te danken is aan de opkomst van de DVcam.

Mochizuki Rokuro

En lopen ze de hele dag met die leatherface maskers op ook? Dan maakt me dan wel nieuwsgierig.

Hij teert dan natuurlijk wel op naam. Als ik even geen budget heb en mijn schoonmoeder haar teennagels knipt en ik dat film raak ik het materiaal aan de straatstenen niet kwijt (ik zit hier nu op zolder tussen de dozen, ... enfin, je begrijpt het punt). Maar goed ik wil maar zeggen dat er natuurlijk veel aspirant filmmaker met talent en geen budget in de Filippijnen, Honduras, Swaziland etc zijn die niet gehoord worden. Al biedt het IFFR daar nog een redelijk platform voor.

Blijkbaar is een Q&A op een vroeger tijdstip een grotere garantie op een antwoord dan eentje om 11 uur s avonds. Hoe zou dat toch komen?

danuz

Melig was hij deze Q&A ook wel hoor, maar door het gegniffel heen kan er best wat interessants worden gedestilleerd. En hij kan deze film waarschijnlijk inderdaad omwille van zijn naam uitbrengen: Ik ben er alleen maar blij om, had hem niet willen missen.

Het feit dat 'iedereen dit kan maken' vind ik altijd zo'n dooddoener: Doe het dan en dan beslis ik wel of ik het wat vind (een beetje hetzelfde wat ik wel eens bij Pollock, Appel, Mondriaan e.d. hoor roepen, ik zie het de boeroepers nog niet (na)doen). Weetjewel.

Mochizuki Rokuro

Zo was het ook niet bedoeld. Mijn punt ging over Swaziland, niet over mijn schoonmoeder, maar als je weet van welke schilderkunst ik hou dan weet je wel beter (Pollock is mij te figuratief). Ik doelde op 'zijn naam' en 'zijn platform' in relatie tot wat anderen te melden hebben en ook niet verder komen dan deze looks vanwege beperkingen, niet omdat het hun bewuste (stijl)keuze is. En daarom genegeerd worden.

Ja video is een mooi medium. Je hebt van die zeikerds die dat niks vinden, omdat het pijn doet aan de oogjes

danuz

Oké, dan begreep ik je verkeerd. Ik schrok er al van. Alsnog moest ik even een algemene frustratie kwijt (volgens mij had ik het hier ook al met Querelle over, ook aangaande Trash Humpers) ..

En volgens mij is het IFFR inderdaad wel een platform waar de Man uit Swaziland een eenmansproject geschoten op Betacam kan tonen (maar nu gaan we off-topic!).

Mochizuki Rokuro

Er staat trouwens een film over een bejaarde op 1 in de publieksenquete momenteel. Waarschijnljik ook geschoten met minimale middelen. Maar die dame houdt zich bezig met Dostoyevskiy, niet met vuilnisbakken.

danuz

De één vertaald de Groten, de ander neukt vuilnisbakken. Maar beiden hebben ze wel iets met literatuur te maken (de bejaarden in Trash Humpers krijgen een voordracht, daar op die brug (iets dat gelijkt op Ginsberg's Howl))

Mochizuki Rokuro schreef:

Weet je hierop het antwoord nog?

danuz

Er werd hier wel iets over gevraagd: iets in de trant van "waren het echte oudjes of waren het maskers". Waarop hij natuurlijk wel even gniffelde, logisch. Maar volgens mij liepen ze dus telkens met die maskers de straat op, en dan moet je haast wel concluderen dat ze het uren achtereen op/aan hadden. En hij speelt zelf ook een grote rol in de film, welke wilde hij niet verklappen (maar werd door het publiek wel geraden!).

avatar van Mug

Mug

Mochizuki Rokuro schreef:

Nee hoor, ook al heeft men er 3,5 jaar over gedaan het materiaal te filmen. Producenten vinden was helemaal een crime, aangezien mevrouw ieder moment het loodje kon leggen met haar leeftijd...

Even terug naar naamsbekendheid en hun hobby-projectjes. Zie bijv. ook Tarantino's Grindhouse produktie (zou ook geen schijn van kans gehad hebben als het een onbekende regisseur was geweest). En zie dan weer I Love Dries van onze Tom Six, bij wie die hobby-liefde totaal onbekend is, want die film zit ook boordevol video/grindhouse trash gedoe, maar daar dus totaal niet uit de verf komt. Korine draait ook op het IFFR omdat meneer de directeur groot fan is.

danuz

Ook zonder Wolfson zou Korine op het IFFR draaien, natuurlijk. Hij heeft zichzelf vanaf Kids bewezen als eigenzinnig regisseur (en kunstenaar/schrijver), en heeft sindsdien telkens eigen films gemaakt. Je zou kunnen twijfelen of Trash Humpers niet ook geschikt is voor videofestivals, waar de nadruk wat meer op videokunst ligt, dat wel.

Mochizuki Rokuro

Woolfson introduceerde Korine anders bij ons wel als 'zijn grootste' held.

danuz

Ja, so? Misschien heeft Wolfson wel de Big Talk doorgeduwt, maar om te beweren dat de film dankzij Wolfson draait gaat natuurlijk te ver (maar volgens mij beweert Mug dat ook niet).

avatar van Mug

Mug

Dat doet hij toch overal? Hij is hier het meest trots op (ga alle internetfilmpjes en interviewtjes maar af).

Maar goed, juist omdat Korine een naam heeft, draait Trash Humpers op het IFFR. Als dit gemaakt was door iemand in Swaziland, waren de kansen daarvoor minimaal, ondanks het Where is Africa programma dit jaar (die meneer de directeur juist iedere keer vergeet te vermelden, maar gelukkig hebben de interviewers wel hun huiswerk gedaan).